Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

FRP Tutorial (İstek)

Asteroth

Öne çıkan mesajlar

Evet arkadaşlar, önceki yıllarda ne kadar FRP olmak istesem de :) öyle bir şansım olmamıştı. Lakin şimdi D&D setini aldım bir arkadaştan ve FRP olmak istiyorum :)

Sorun şu ki, tecrübesizim (bkz: Level 1 DM), ne yapacağıma dair herhangi bir fikrim yok, varsa da oldukça gelişmemiş , ilkel durumda.

DM ben olacağım, benim dışımda şimdilik 2 arkadaş daha var, biliyorum 3 kişile oynanmaz ama, oyuna yavaş yavaş ısınabilmek amacıyla 3 kişi deneyeceğiz.

Bir arkadaşım bana adım adım ne yapmamız gerektiğini açıklayabilir mi acaba? (Senaryo yaz, dungeon'ları ayarla vs. gibisinden.)[signature][hline][b]"I am the bringer of death. Fall to your knees and beg for mercy... Or give me a sandwich, I'm pretty hungry."
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle FRP olunmaz. Fantasy Role Playing yani Rola yapmaktır işin özü.
Öncelikle yapman gereken şey kendini kurallara boğmak değildir onlar zaman ve tecrübe ile artacak şeylerdir.
Kendine basit bir senaryo hazırla. Fazla uzun olmasın ama sırf combat(dövüş)'tan ibarette olmasın.
Oyuncularının karakterlerini beraber hazırlayın. karakter kağıdı sadece karakterin özelliklerini belirleyen kağıt simgesi dğeil aynı zamanda o karakterin ruhudurda bana göre. Onu nekadar özenerek hazırlarsanız o kadar keyifle oynatır bir oyuncu karakterini. karakterlerini arkadaşlarına yakın hazıla ilk oyun için. Rol yapmaları daha kolay olur.
karakter aşamasından sonra senin senaryona geçiş-karakterlerin senaryodaki yeri ve karakterlerin birbirleri ile buluşmaları önemli. Bunu sadece biraz tasarla. Öyle hemen oldu-bittiye getirme. Onlara ilk oyun kazıklarını handa atabilirsin mesela. Bu acımasızca da görünse onların bundan sonra daha dikkatli olmalarını sağlar. Oyunculara sık sık işleri kavga ile değil konuşarak halletmenin mümkün olduğunu bu oyunun diablo değil daha çok baldurs gate lduğunu anlatmalısın.
zaten kurallar kitaptaki gibi bir sorunda olursa buradan sorarsın. Ama işin asıl önemli kısmı oyuncularla iletişim ve hikaye...
Başarılar...[signature][hline]"what is locked can be opened; what is hidden can be found; what is yours will be mine."
Sosyal ağlarda paylaş

Buradan da biraz bilgi edinebilirsin (:[signature][hline]gerçeğin gerçekten gerçek olmadığı bir yerde gerçekçiliği kim savunabilir ki?peki ya gerçek değil olarak bildiğimiz gerçekler aslında gerçek ise? yaşamın anlamı bu sorularda gizlidir işte, bu sorulara verilebilecek doğru cevaplar insanı mutluluğa götürür. çünkü bu sorulara cevap verebilecek olanlar gerçeğin onların üzerinde kurduğu baskıdan kurtulmuş, huzura ve mutluluğa önem vermiş kişilerdirler. ve sen bile bu yazıyı biryerlere kopyalayıp okumaya uğraşırken gerçeğin sana yaptığı işkenceleri, bir miktar saf delilik ve merakla yenmiş oluyorsun, herneyse; yaşam güzel. güzel diye düşünülen herşey güzel!
Sosyal ağlarda paylaş

Bence anlatmakla olmaz öncelikle biraz gez FRP oynayan birilerini bul e o seti arkadaşına geri ver.
FRP oynayan elemanlarla oynamayacaksın tabii ki.Onları izleyeceksin.Hatta bazı sorunlu canlılar oynadıkları oyunları videoya da alıyor olabilir bilmiyorum.Neyse oynayan adam bulmak zor değil zaten.Üniversitelerde bir sürü FRP klubu var.Sonra o adamları izle ve ilgini çeken şeylere konsantre ol.DM oyunu renklendirmek için neler yapıyor, hikayeyi nasıl anlatıyor vs. usta-çırak ilişkisiyle daha iyi öğreniliyor bu meret.

Bu arada o setlerden uzak dur tek gereken.3 kutsal(!) kitap MM DM'sGB ve PHB bu ıvır zıvırı bulunca gerisi senin "atış kuvveti"ne kalmış :)[signature][hline]öldüm demekki yaşıyordum...
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle,

@Dragonfire;

FRP olunmayacağını ben de biliyorum, o FRP Olmak topic'ine göndermeydi. :) Tecrübesizim dediysem o kadar da değil :)

Baldur's Gate - Diablo örneği de çok hoşuma gitti, onun için de sana teşekkür ederim.

@deadwoll

Sana durumu kısaca anlatayım. Maraş'ta öğrenciyim, şehirde FRP oyuncusu, üniversitede FRP klubü yok maalesef. O yüzden izleyerek öğrenme şansım da yok.

Olmazsa olmaz dediğin kitapların tam isimlerini ve nereden bulabileceğimi açıklarsan sevinirim.

@Diğer Yardımcı olmaya çalışan arkadaşlar;
Linkler için teşekkürler arkadaşlar. Önce onları inceleyeceğim, ardından sizlerle msn'den bağlantıya geçeceğim.

Hepinize şimdiden teşekkürler. :)[signature][hline][b]"I am the bringer of death. Fall to your knees and beg for mercy... Or give me a sandwich, I'm pretty hungry."
Sosyal ağlarda paylaş

İlk önce
1- Player's hanbook u al güzelce oku(Oyuncunun el kitabı açılımı. içinde oyunun nasıl oynanacağını, karakterlein nasıl hazırlanacagını anlatan bir sürü bilgi var.)
2-Dungeon master's book u al (buda DM ler için olan bir kitap burdanda oyunu nasıl hazırlayacagını,ve yöneteceğini kısaca DM lik için gereken herşeyi anlatan bir kitap.)
3-Monsters manual ı al bundanda oyundaki yaratılar hakkında bilgi alabilirsin. ve DM olacaksan senin için cok gerekli olacak bir kitap.

geriye bir zar seti ve oyunu oynayacak diğer elemanlar kalıyor.size tafseiyem kuralları az bilsenizde oynamaya hemen başlamanız.insan oynaya oynaya öğreniyor zaten.Kimsenin sana bişey anlatmasıyla öğrenebilceğini sanmıyorum.[signature][hline]Guide our hammers,Strengthen our axes,
in the name of Dwarf father Moradin.

edit: dip not --> Bu saydığım kitapları net de PDF formatında da bulabilirsin. ama baş ucunda bir kitap bulunması başka tabi.

[Bu mesaj raider tarafından 05 Aralık 2005 02:05 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Burda bir sürü link vardı.Toplam 90 100 dolar civarı para verip o kitapları almak yerine netten indirebilirsin.

Etrafında FRP :) yoksa işin zor tabii milleti kendi tarafına çekmen onlara da oynamayı öğretmen lazım.Ben mesela BAL'a FRP kavramını aşılamakla övünürüm.Sende yoksa bir klüp kur onu.Oyuncuların amacı zaten bir şeyleri yaratmak.Bir klüp kurarak başlayabilirin işe.İnan o kadar adam gelcek ki "nedir bu frp?" diye.

Bu arada Asteroth www.lostlibrary.org 'u da iyice bir kurcala en çok nedne hoşlanacağını kestir.Orda makaleler küçük hikayeler de var hem öğren hem eğlen :)
Sosyal ağlarda paylaş

+4545
o sitede oldukça yararlı bilgiler bulabilirsin sana çok faydası dokunur ama üsttekilerin de deiği gibi 3 kutsal kitabı ve eğer mümkünse öncelikle ingilizcelerini gerçi bu kişisel bi yorum ben ingilizcesini türkçesinden daha rahat anlıorum sanki çevirirken brz uçmuş gibi neyse kutsal kitapları hatmettikten sonra lost libraryde makaleler var bazıları çok hoş ve faydalı kitapların biçoğu da verilmiş linklerde mevcut hepsini orjinal almaya kalkarsan iflas etmen muhtemel :D neyse sana kolay gelsin :D[signature][hline]"Every creature will taste death"
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Dragonfire, 03 Aralık 2005 22:33 tarihinde demiş ki:

Onu nekadar özenerek hazırlarsanız o kadar keyifle karakterlerini arkadaşlarına yakın hazıla ilk oyun için. Rol yapmaları daha kolay olur.

Başarılar...

+1
bizim lisedeki grupta bi eleman vardı özgün diye adam her oyun büyücü olcam derdi bi de ballı olunca int 18 ama adamın gerçek int olsa olsa 10 böyle olunca oyunda dengesizlik olabilio bknz.http://forum.paticik.com/view.php?id=138851(komik frp anıları) neyse işte dragon güzel şeylere deinmiş oyuncular başlangıçta hep power play yani diablo istiyecektir bu tür oyunu yönetmek senin içinde daha kolay çünkü bütün yapman gereken bi kaç düşman yaratıp matematiksel olarak dövüştürmek :D ama asıl zevkli olan baldur's gate bu ytüzden onları baldur's gete e yönlendirmen en önemli şeylerden biri olucak :D[signature][hline]"Every creature will taste death"

[Bu mesaj DeathLord tarafından 05 Aralık 2005 15:41 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...