Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Uzayda Zaman Kavramı?

Davion

Öne çıkan mesajlar

Zaman kavramı bir yerde insanların yarattığı bir düşünce. Ki zaman herşey bir anda olamayacağı için var. Uzay da boş olduğu için orada pek bişey olmuyor. Olan gezegenlerde ya da meteorlarda falan alıyor. Uzayda zaman kavramı yok yani bence.[signature][hline]"Bir şeyler ters gitti..."
In Rock We Trust
K.A.L Forever!
Renksiz Pati, Tarafsız Pati
Her Şey Paticik İçin...
Sosyal ağlarda paylaş

orda gün olmadığı göreceli bişeydir aslında. Eğer senin için gün, güneşin doğup,batıp tekrar doğması ise, uzayda gün yoktur (kutupta da çok uzundur) ama senin için gün 24 saatlik bir zamandan oluşuyorsa, o zaman uzayda 24 saat geçtiğinde bir gün geçmiş kabul edebilirsin.[signature][hline]Her sabah yolunu gözlerim ,
Buğdayların arasındaki yeşil okyanusları görebilmek ,
Kır çiçeklerinin kokusunu duyabilmek ,
Beni sevdiğini hayal edebilmek için...
Gokart
[Bu imza zgrw tarafından 02 October 2005 01:13 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

zaman bence bizim yarattıgımız bi kavram buna bi ajanda gibi bakabilir.neyi nerde yapacagımızı belirlemek icin yarattıgımız bi kavram.. bu durumda dunyada bile zaman kavramı sorgulanabilir :P uzaya gelince etrafında hersey havadayken zamana ihtiyacın olduunu sanmıorum :)[signature][hline]
Sosyal ağlarda paylaş

insanın kendini farklı görmesi gibi bu kavramda insana özgü bir kavramdır.Zaman aslında süreçtir[signature][hline]1 Kişi tüm insanlığa bedel olabilir.Tek başına Dünyayı ve insanlığı değiştirebilir.O sadece ve sadece gerçeği bilen bir Bilim Adamıdır.
Tuğrul Güner(diablotg)
Paticik Abazalar Birliği Üyesi
Sosyal ağlarda paylaş

ya uzay boşluk dolayısıyla ona giren çıkan yok tabiri yerinde olduysa.. uzayda yer kaplayan herşey için bi zaman var.. güneşi olsun hatta galaksisi veya evren olsun. hepsinin bi zamani var.. uzay bir yer değil, kütlesi yok birşeyi yok.. hiçlik, bildiğin boşluk. zaman kavramı diye birşeyde olamaz uzay için doğal olarak.[signature][hline]Meshcharakou -ElitE-
Sosyal ağlarda paylaş

zaman göreceli bi kavramdır
geçen sene dinamik dersinde problem çozümlerinde
uzaydaki uygulamalalardada zaman parametresini hep kullanmıştık ama bi referansa göre kavram alınıyodu...[signature][hline]Viski gibi asil konyak gibi sıcak şampanya gibi özel şarap gibi tutkulu ol...
Sosyal ağlarda paylaş

İzafiyet teorisi ile yakından alakalı bir konu bu. Hoş felsefik yanı da var. Misal dış etkenlerden tamamen tecrit edilmiş ve dolayısı ile bir süreç boyunca hiç değişime uğramamış cisim için zamandan bahsetmek mümkün müdür gibi. Tabi bu da başka soruları tetikliyor. Böylesine tecrit ortam yaratılabilir mi? Yaratılırsa bu cisim içine konulabilir mi? Eğer konulabilirse orası nasıl tecrit bir yer olabilir? Heh al sana paradox.

Uzayın sürekli büyüdüğü söyleniyor. Dolayısı ile gelişimini "hiçten" "var"a doğru yapıyor. Kişisel görüşüm uzayın genişliyerek doldurduğu "hiçlik"te değilse bile uzayın her birim alanında zamanın olduğu yönünde. Çünki değişim var.[signature][hline]In God I Trust
For Rest I Just Test
Sosyal ağlarda paylaş

zaman izafidir çünkü zaman kawramına gereksinim duyan insan beynidir...
aynı şekilde hız konum gibi kawramlarda izafidir...
dolayısıyla kendi ürettiğimiz kawramlarla kendimizden olmayan bir olguyu (uzay, gezegenler ve hatta yaşam) yargılamak son derece anlamsızdır...[signature][hline]dreams make the future, but the past never lies...
Sosyal ağlarda paylaş

bence zaman varlıklar üzerindeki değişimin sistematik bir biçimde dile getirilmesidir. aynı üst posttaki gibi tecrit edilmiş bir varlık için değişim sözkonusu değildir ve zaman yoktur. izafiyet teorisine diyebiliriz.[signature][hline]Trash_
www.daniska.org
(çok yakında daniska.messenger 'le bomba gibi geliyorum)
Sosyal ağlarda paylaş

Tuhaf; Demek uzaygemilerin içindeki elektronik saatler çalışmıyor. İnsanlar uyumuyor. Değişmiyor. Herşey aynı kalıyor.

Uzayda zaman yok demek anlamsız. Ha uzayda dünyanın kendi etrafında dönmesine göre belirlenmiş dünya saatinin anlamsızlığı zaten ortada. Mevsimler de olmadığına göre güneş takvimi de anlamsız.

Ama değişimin olduğu her yerde zaman vardır. (Evren genişlediğine göre evrenin sınırları içerisinde her yerde zaman var. Belki karadelikler hariç. )
Sosyal ağlarda paylaş

zaman aslında hareket ile ilgili bir kavramdır. zamanın durması herşeyin durması,gelişmemesi,büyümemesi küçülmemesi, deforme olmaması, değişmeden o halini korumasıdır.
uzayın genişlediği ya da daraldığını bilemem, ama uzayda hareket eden cisimler var (boşluk olmayan her noktasında, ki boşluk olan kısımların bir önemi yok pek) bu da her noktasında zaman olduğunu gösterir.ama evrensel çekim kanunları her yerde aynı olduğu için zamanın pek de farklı algılanacağını sanmıyorum. sadece zamanı daha iyi veya daha kötü kullananlar olabilir. mesela o kadar hızlı hareket ediyorlardır ki 1 saniyede bizim 10 katımız iş yapıyorlardır. öyle bile olsa 1 saniye 1 saniyedir.[signature][hline]abeo nihilum demonstrere
quod abolesco dum te defendoa.k.
Sosyal ağlarda paylaş

Uzaydada mesafe, hız vb. kavramlar olduğuna göre zamanda vardır...

Madde için zaman daimidir. Zamanın olmaması için sanırım enerjiye dönüşmek lazım.Örneğin bir ışık fotonu için zaman yoktur kaptırır gider.Ancak bir insan için vardır, taş için vardır...[signature][hline]SoulCube, 22 Ekim 2005 20:17 tarihinde demiş ki:
İşiyorum öyleyse varım..
Sosyal ağlarda paylaş

biraz daha ayrıntıya girmek gerekirse şunu söyleyebilirim. ışık hızı madde için varılabilecek son noktadır. ışık hızına varan bir madde için kütleden söz edemeyiz. ışık hızındaki bir madde kısalır ve küçülür. sonunda zaman durur. çünkü ışık hızındaki bir varlığa dışardan bakan birisi onu hareketsiz görür. ışık hızındaki varlık ise herşeyi çok çok çok yavaş görür. einstein bunu öne sürmüştür. bence gayet mantıklı.

yani ışık hızındaki varlıklar için zaman durur.[signature][hline]Trash_
www.daniska.org
Sosyal ağlarda paylaş

Bu konuyu okuldada görüyoruz ordan bildiğimi söyliyim
mesela bi ikizler paradoksu var
ikizin bi tanesi burda kalıyo diğeri uzaya ışık hızıyla yollanıyor sonra 20 sene sonra uzaya gönderilen geri geldiğinde diğerine göre çok daha az yaşlandığı gözleniyor başka bir deney dijital saatlerle yapılıyor ışık hızıyla gönderilen kişinin dijital saati daha az ilerliyor ( dijital olması önemli çünkü analog hızdan ortamdan etkilenebilirdi ) Ama bütün bunlar normal hızlarla uzaya gidildiğinde olmuyor ışık hızında gönderilmesi gerek

edit : kaynak da modern fizik notlarım veya fundementals of physics kitabında da olabilir emin değilim sanırım modern in kıtabı oydu[signature][hline]Lost in a dream
Nothing is what it seems
Searching my head
For the words that you said
Tears filled my eyes
As we said our last goodbyes
The sad scene replays
Of you walking away

[Bu mesaj Bleeding tarafından 03 Kasım 2005 00:10 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
trash_, 02 Kasım 2005 16:28 tarihinde demiş ki:
biraz daha ayrıntıya girmek gerekirse şunu söyleyebilirim. ışık hızı madde için varılabilecek son noktadır. ışık hızına varan bir madde için kütleden söz edemeyiz. ışık hızındaki bir madde kısalır ve küçülür. sonunda zaman durur. çünkü ışık hızındaki bir varlığa dışardan bakan birisi onu hareketsiz görür. ışık hızındaki varlık ise herşeyi çok çok çok yavaş görür. einstein bunu öne sürmüştür. bence gayet mantıklı.

yani ışık hızındaki varlıklar için zaman durur.

Biraz saçma olmuş o zaman ışık da dururdu hiçbişeyi göremezdin onlarda madde[signature][hline]Lost in a dream
Nothing is what it seems
Searching my head
For the words that you said
Tears filled my eyes
As we said our last goodbyes
The sad scene replays
Of you walking away
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Bleeding, 03 Kasım 2005 00:10 tarihinde demiş ki:
said:
trash_, 02 Kasım 2005 16:28 tarihinde demiş ki:

yani ışık hızındaki varlıklar için zaman durur.

Biraz saçma olmuş o zaman ışık da dururdu hiçbişeyi göremezdin onlarda madde

bu benim hipotezim değil. yalcın inan'ın kitabında okumuştum ve bana mantıklı gelmişti.

sonra şöyle düşündüm. ışık hızındaki biri 1 metre hareket etiiğinde hanında yürümekte olan biri varsayalım saniyede 0.5 m yol alıyor. birbirlerinin bağıl hızlarını karşılaştırırsak, ışık hızında giden için yürümekte olanın hızı yok denecek kadar azdır. zaman ışık hızında ilerleyen biri için çok yavaltır.[signature][hline]Trash_
www.daniska.org
Sosyal ağlarda paylaş

Eğer ikiz kardeşlerden birine ışık hızında giden bir gemide yolculuk yaptırıp bir süre sonra Dünya 'ya getirirseniz, biri daha yaşlı oluyordu ama hangisi hatırlamıyorum. Sanırım yolculuk yapan yaşlanmış olarak geliyordu. Emin değilim.[signature][hline]I love you but, i love your butt.
Suark, 09 Aralık 2004 20:21 tarihinde demiş ki:
Nedendir bilinmez birden kafana osurma isteği geldi içimden.

Keremcan'ın banına hayır kampanyasına destek için tıklayın!
Sosyal ağlarda paylaş

said:
NuKe, 04 Kasım 2005 01:00 tarihinde demiş ki:
Eğer ikiz kardeşlerden birine ışık hızında giden bir gemide yolculuk yaptırıp bir süre sonra Dünya 'ya getirirseniz, biri daha yaşlı oluyordu ama hangisi hatırlamıyorum. Sanırım yolculuk yapan yaşlanmış olarak geliyordu. Emin değilim.

baba biraz çalış bari.. yanlış bilgidir bu. ışık hızında zaman çok yavaşlar. yani gemideki yaşlanır.[signature][hline]Trash_
www.daniska.org
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...