Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

geçmişten gelen sesler


yigitsezer

Öne çıkan mesajlar

Bu olay yıllardan beri nette dolaşan bir palavradan başka birşey değil. Aynı bermuda şeytan üçgeni üzerine yazılanlarda, geçmişten gelen civata örneğinde yada şu soğuk savaşta görünmez olan gemide olduğu gibi (ve benzeri olaylar) olduğu gibi aynı metin milyon okuyucu tarafından sağa sola copy/paste yapılıyor. Güzel bir yaratıcılık örneği, hepsi bu..[signature][hline][email protected] icq narcosis shab prion
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

arkadaşlar birincisi bunun palavra olduğunu kanıtlayacak delillerinizin olması lazım ikna olmam için 2.si bu teknolojiyi geliştirdiğini söyleyenlerden biri de TAŞKIN TUNA DİREK BU İSİMLİ SİTEYE GİRİP BİLGİ ALABİLİRSİNİZ (www.taskintuna.com) kendisi çok meraklı bir fizikçi uzayla ilgili kitapları da var ama ben açıklama istiyorum hiç olmazsa ses kaydı3.sü ölmüş yakınlarımı değil tarihe mal olmuş şahsiyetlerin seslerini söylediklerini merak ediyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Darılmayın ama biraz düşünseniz bile bu konunun saçmalıktan öteye gidemeyecini konu bile açmanın gereksiz olduğunu görebilirsiniz.Sesin ne olduğundan nası yayıldığından biraz bahsedersek "geçmişten gelen iniltiler"olamayacağını anlaşılır heralde.

Ses(daha iyisi) ses dalgası havadaki basınç farklılığından kaynaklanan longitudinal(enine) dalgalardan oluşur.Enine dalgalar demişken iki tip dalga vardır transverse(boyuna),
longitudinal(enine).Boyuna dalgalar şekildeki gibi gözükürler



yani ortamın yer değişimi dalganın ilerlemesine diktir.Buna en basit örnek yukarı aşağı sallanan bir ip olabilir.İkinci tip dalgalar ise enine dalgalardır bunların şekli ise

görüldüğü gibi yere bir yay koyup ileri geri itme verilince oluşan dalga olabilir.Ses dalgalarıda enine dalgalardandır


Şekildeki gibi hava parçacıkları sesin frekansına göre ileri geri hareket edip basınç farkı yaratırlar,bu sürekli değişen basınç farkı kulağa geldiğinde orada bir titreşim oluşturur böylece bizde oluşan sesi eğer doğru fekanstaysa duyarız herneyse....
Sonuçta görüldüğü gibi ses sadece havadaki moleküllerin hareketinden ileri geldiğine göre geçmişteki mağara adamının yellenme sesini duymaya imkan yok.Bir ses dalgasıda sonsuza kadar yol alamaz
bi süre sonra mutlaka enerjisini yitirecektir (çoğunu zaten molekül çarpışmalarında harcayacak).
kaynak http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.html[signature][hline]Do not socialize people in case of epidemics..

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

selam,

ses uzayda fazla yol alamaz ki sonsuza kadar gitsin.

ilk sorun her dalgada olduğu gibi kaynaktan uzaklaştıkça zayıflama olacaktır. diğer sorun da ses maddedin titreşmesi ile iletilebilir. örneğin ses hızı suda havadakine oranla yaklaşık olarak 3 kat daha hızlıdır. e uzayda da molekül yoğunluğu az olduğuna göre atmosferden çıktıktan sonra pek fazla yol kat edemez.

saygılar.[signature][hline]www.audiworld.com
Vorsprung durch Technik
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gecmiste kalan sesler gelebilir cok basit manteletesi aslinda taslar yerde olan biten butun titresimleri bir kayit araci gibi kaydedior veya herhangi bir cisim veya bu sesler uzayada gidip tkr gelebilir ki zaten Uzay arastirmacalari colombia daki Buyuk 3.5km capindaki dunyadaki tek bukadar buyuk canagi bu amaclarda kullanior uzayda ses var mi diye frekanslari check ediorlar..[signature][hline]www.inboxhosting.net Sinirsiz iletisim icin sinirsiz hizmet.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bahsettiğin büyük çanaklar radyo dalgaları bulmak için taranıyor ses dalgası değil zaten uzayda ses dalgası olmayacağını 2 kişi yazmıştı.Radyo dalgaları ise elektromanyetk dalgalar olduklarından yayılmaları için ses dalgası gibi ortama ihtiyaçları yok,yani uzay boşluğunda yayılabiliyorlar.O büyük çanaklarıda yıldızlardan,gaz bulutlarından,veya varsa başka canlılardan :) gelen radyo dalgalarını tespit etmek için kullanılıyor.Çünkü atmosfer sadece elektromanyetik spectrumun belli bi kısmını geçiriyor yani ultraviole,gama,beta falan geçemiyor radyo ve gördüğümüz ışık spectrumu geçiyor baya küçük bir pencere var aslında.şu resimde daha açık belli em spectrum http://fuse.pha.jhu.edu/~wpb/spectroscopy/figures/trans.gif[signature][hline]Do not socialize people in case of epidemics..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
Buyrun sitede ingce olarak gayet güzel açıklanmış ses dalgaları oluşumu vs..

Sesin hızı C= 331+ 0.6T
t= sıcaklık. celcious termometresine göre.

yerden yükseldikçe sesin hızı da düşmektedir. uzayda ise hava olmadıgından sesin ilerlemesi mümkün değildir. oldukça güçlü şiddette bir kaynaktan cıkan ses bile uzayda ilerleyemez.

frekansın etkisi ise şöyledir.
insan kulagı 20hz-20kHz arası frekansları duyar.
sesin frekansı arttıkça ses daha tiz duyulur. azaldıkça daha kalın olur. ve düşük frekanstaki sesin iletimi cok daha büyük güç gerektirir.

Size dogr uyaklaşan bir aracın kornası daha ince yani daha yüksek frekansta duyulurken sizden uzaklaşıyorken ses kalınlaşır yani frekansı artar.

Sinyal ise transmisyonun yapıtaşıdır. İleti sinyallerle gönderilir. Ses dalgası bir sinyaldir ve çeşitli ortamlara girerken sapmalar ve hız değişiklikleri oluşur.

sesin katı bir maddedeki hızı sudakinden daha hızlı olup sudaki hızıda havadakinden fazladır. uzayda ise sesin ilerlemesi için gerekli ortam olmadıgından sesin uzayda hızı minimuma iner ve bu olumsuz etki sesin ilerlemesini engeller.

ama uzayda iletim için elektromagnetik dalgalar kullanılır.
belli frekanslar üzerine ses sinyali bindirilip modülasyon işlemi yapılır ve taşıma sağlanır.

Carrier görevi gören bu dalga ortadalga için mesela 1000 kHz dir. 1000kHz üstüne 455 kHz+ ses sinyali bindirildiginde AM dalga gönderilir. Bunun pek cok teknigi var tabi de anlatmak istedigim sesin iletimi için elektromagnetik dalgaların kullanılmasının bir sebebide bu. aksi halde radyo vericileri yerine çeşitli yerlere hoparlör koyup hem gürültü kirliligi yapardık hemde fazlası ile güç tüketirdik.

belli yansımaları yakaladıgınızda bir istasyondan uyduya sinyali gönderip ordan tekrar yerküreye tekrar uyduya zigzaglar çizerek tr den avustralyaya yayın yapabilirsiniz :)[signature][hline]*
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

selam,

ses uzayda olur. olmaz diye birşey yok. ama uzayın boş olmadığı halde boş kabul görmesinden dolayı (çünkü birim hacimdeki madde varlığı okadar azdır ki boş olarak kabul edilebilir), ses de umarsanmayacak düzeyde ilerler ve bu sebeple pratikte ilerleyemez olarak kabul görür.

saygılar.[signature][hline]www.audiworld.com
Vorsprung durch Technik
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sesler biryerlerde kaydediliyor. var böyle birsey ama şu an nerede yazdığını hatırlamıyorum. ama kendimce şöyle bir açıklama yapayım. ses bir enerjidir. enerjide yok olmadığına göre bu ses enerjisi ya başka bir enerjiye dönüyor ya da bir yerlerde kaydediliyor. uzayın bir yerlerinde kaydedildiğini ve bunun ilerde duyulabilineceği hakkında yazılar okudum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

uzayın biryerleri derken biras daha belirleyici olabilirmisin.Yıldızlar,pulsarlar,quasarlar,interstellar dust nerde kaydediliyor? daha uzayda ses ilerleyemezken nasıl kaydedilebilir?Uzay boşluğunda ortalama sadece 10 tane hydrogen atomu bulunuyor zaten.[signature][hline]Do not socialize people in case of epidemics..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...