Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

IIS Serverda PHP Kurulumu

Davion

Öne çıkan mesajlar

Windows altında PHP'yi çalıştırmak için pek çok yerde döküman bulunuyor ama bunları yazan kişilerin, kendi bilgisayarlarında bu işlemi (büyük ihtimalle) uygulamadıkları için bir türlü çalışmıyor. Ben uğraştım ve PHP'yi çalıştırmayı başardım! Şimdi sizlerlede paylaşarak bu lanet olasıca işleminin ne kadar basit olduğunu gösterecem...
Yazıda kırmızı renkli parantez içindekiler terimlerin İngilizceleridir, siyah renkli parantez içindekiler ise açıklamalardır.

İlk olarak http://www.php.net adresine giderek oradaki php-4.2.2-Win32.zip ya da daha yeni sürümü çıkmışsa onu alıyoruz...

Dosyamızı download ettikten sonra işlemlere geçiyoruz. İlk olarak aldığımız zip dosyasını C: dizinine açın. Dikkat edilmesi gereken bir nokta, zipi açtığımızda klasör ismi daha değişik olabilir, mesela php-4.2.2-Win32 gibi bu kasörün adını PHP olarak değiştirmemiz gerekir. Bunuda yaptıktan sonra devam ediyoruz...

C:PHP dizinine kopyaladığınız dosyalar arasında bulunan MSVCRT.DLL ve PHP4TS.DLL adlı dosyaları WINDOWS dizinindeki SYSTEM32 dizinine kopyalayın. (Windows, MSVCRT.DLL dosyasının kullanılmakta olduğu bildirerek, kopyalamayı reddederse, kopyalamaya gerek yok demektir.)

Açtığınız zip dosyasından çıkmış olan PHP.ini-dist isimli dosyayı Not Defteri ile açın ve extension_dir= satırını bularak, karşısındaki ./ yazısını silip yerine PHP dosyalarını kopyaladığınız dizinin adını (örneğin C:PHP) yazın.

Sonra ;browscap = satırını bulun ve önündeki noktalı virgülü kaldırarak karşısındaki extra/browscap.ini kelimelerini c:WINDOWSbrowscap.ini olarak değiştirin.

Bu dosyayı, php.ini adıyla WINDOWS dizinine kaydedin. Unutmadan PHP klasörümüzün içindeki browscap dizinine giderek oradaki browscap.ini dosyasını da WINDOWS dizinine kopyalıyoruz.

Evet dosya kopyalama işlemlerimizi bitirdik. Şimdi sıra geldi sunucumuza PHP'yi tanıtmaya!

Denetim Masası (Control Panel)'na gidiyoruz ve oradaki Yönetimsel Araçlar (Administrative Tools)'ı açıyoruz.

Burada bulunan Internet Information Services (IIS) isimli ikona tıklayarak onuda açıyoruz.

Karşımıza çıkan pencerenin sol kısmındaki ağaç menüyü kullanarak Web Siteleri (Web Sites)'i altındaki Varsayılan Web Sitesi (Default Web Site) seçeneğine kadar iniyoruz. Bu seçeneği sağ tıklayın, açılan menüden Özellikler (Properties)'i seçin.

Karşımıza gelen kutudan Giriş Dizini (Home Directory) sekmesini seçin, Yapılandırma (Configuration) butonunu tıklayın.

Karşınıza gelecek olan pencereden Ekle (Add) butonuna tıklayın.

Yeniden karşınıza bir pencere açılacak, burada Çalıştırılabilir (Executable) kutusuna PHP4isapi.dll'ın tam yolunu yazın (büyük ihtimalle yol "C:PHPsapiphp4isapi.dll" şeklinde olacaktır).
Uzantı (Extension) kutusuna ise .php yazın. Aynı pencerenin alt tarafındaki Komut Dosyası Alt Yapısı (Script Engine) isimli kutuyu işaretleyin ve Tamam (OK) butonuna basarak bu pencereyi kapatın.

Şimdi ise ISAPI Süzgeçleri (ISAPI Filters) sekmesini seçin ve Ekle (Add) butonuna basın.

Karşınıza gelecek penceredeki Süzgeç Adı (Filter Name) bölümüne PHP yazın.
Hemen altındaki Çalıştırılabilir (Executable) bölümüne ise PHP4isapi.dll'ın tam yolunu yazın (büyük ihtimalle yol "C:PHPsapiphp4isapi.dll" şeklinde olacaktır).

Bütün bu işlemleri doğru olarak yaptıktan sonra sıra IIS'i yeniden başlatmaya geliyor. Bunun için, Başlat/Donatılardan Komut İstemcisi'ni çalıştırın. Açılacak pencerede
net stop iisadmin
komutunu yazarak Enter'a basın. Bunu yapınca ekranda bazı yazılar geçmeye başlayacak ve size işleme devam etmek isteyip istemediğinize dair bir soru sorulacak, soruyu geçmek için E (Y) yazarak Enter'a basın. Bir miktar beklemeniz gerekebilir...

Komut satırı tekrardan C:> olduğunda IIS'i yeniden başlatmak için gerekli olan
net start w3svc
komutunu yazıp enterlıyoruz. Yine bir takım yazılar geçecek... Komut satırı yine C:> olduğunda dos penceresini kapatabilirsiniz.

Bütün bu işlemlerden sonra IIS'niz PHP çalıştırabilir duruma gelmiş olmalı. Bunu sınamak için not defterine(yada herhangi bir metin editörüde olur)
PHPinfo(); ?>
yazın ve php.php adıyla IIS'in kök dizin saydığı klasöre (büyük ihtimalle "C:Inetpubwwwroot") kaydedin. Dikkat etmeniz gereken bir nokta dosyayı kaydettiğinizde uzantısının gerçekten php olup olmadığıdır. Bu noktada hata yapmayın!

Evet şimdi browser'ınızı açıp adres alanına sunucu adıyla birlikte dosya

Sosyal ağlarda paylaş

biraz geç olsa da yanıt: yaşamazsın :)
bana da şimdi lazım oldu bu olay, php scripte bakacaktım da.. php 5.0.5 indirdim onda da bazı dosyalar yok 4te olan sanırsam, neyse sitesinde IIS için otomatik ayar yapan installer de varmış ondan yükledim.
http://www.php.net/get/php-5.0.5-installer.exe/from/a/mirror[signature][hline]oasis.gen.tr
Mail/MSN: [email protected] , ICQ:6254196
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...