Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Helal Gıda Standartı

elm

Öne çıkan mesajlar

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) 'İslami usullere uygun gıda tüketmek isteyenlerin ihtiyacını karşılamak' amacıyla 'helal gıda' adı altında yeni bir standart hazırlayacak. Temmuz 2006'da tamamlanacak olan standarta uygunluk belgesi almak isteyen üretici ve işletmecilerin denetimine Diyanet temsilcisi de katılacak.

Malezya'da var
TSE Başkanı Kenan Malatyalı, 'helal gıda' standardının ilk kez Malezya tarafından uygulandığını, standardın İslami usullere uygun gıdaların özellikleri, kesim usulleri ve katkı maddelerini kapsayacağını söyledi.
Malezya'nın, 'helal gıda' standardını İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda gündeme getirdiğini ve bütün Müslüman ülkelerde yaygınlaştırılmasının istendiğini anlatan Malatyalı, bu dileğin Dışişleri Bakanlığı'nca TSE'ye iletildiğini anlattı.
Standardın Türkiye'nin 'milli değerleri göz önüne alınarak' bir Türk standardı haline dönüştürüleceğini vurgulayan Malatyalı, "Gelecek yıl temmuza kadar helal gıda standardı hazırlanmış olacak. Yıl sonunda ise belgelendirmeye başlayacağız" dedi.
Son zamanlarda Amerika, Avrupa, Kanada ve Uzakdoğu ülkelerine yapılan ihracatlarda 'helal gıda' standardının istendiğine dikkat çeken Malatyalı, isteyene hem yurtiçi hem de yurtdışında 'helal gıda' belgesi verileceğini belirtti.
Helal gıda standardı verilirken ve denetimler yapılırken din adamlarından yararlanacaklarını anlatan Malatyalı, şunları kaydetti:
"Din adamı, dini usuller konusunda yardımcı olacak. Belgelendirme hem gıda için hem de lokanta gibi işletmeler için yapılabilecek. Bir Müslüman, yabancı bir ülkede bu belgeye sahip lokantalarda yemek yiyebilecek. Buradan belgesi bulunmayan üreticilerin gıdalarının helal olmadığı anlamı çıkarılmamalı."
Malatyalı, belgelendirmenin mecburi olmayacağını söyledi.
KAynak Milliyet

Bence oldukça gereksiz bir şey olmuş .Bir yemeğin müslümanlara uygun olmadığını belki onu üreten firma üzerine yazar .Ama bunu yapmak laik bir devletin işi değildir diye düşünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Almanyada ürünlerde %100 helal yazisini her gördügümde gülüyorum ya, hadi helal olup olmamasini anladim da, yüzdesi mi olurmus bunun. Yok bu %40 helal, bu %60 helal...[signature][hline]Icq: 50896214 / Msn & E-Mail: [email protected]
Kane | Level 60 | Orc Warrior | Magtheridon | Grimsoul Legion
Nepenthe| Level 20 | Undead Mage| Frostwhisper
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Mirage, 10 Kasım 2005 14:24 tarihinde demiş ki:
Almanyada ürünlerde %100 helal yazisini her gördügümde gülüyorum ya, hadi helal olup olmamasini anladim da, yüzdesi mi olurmus bunun. Yok bu %40 helal, bu %60 helal...

bu komik eet:D

bence devlet rejimi ne olursa olsun içinde müslüman yaşayan vatandaşın yemeğini yada yemek istedini düzgün ayarlamak görevi olmalı mantığıma göre..
yani çok zor olabilir ama yapılabildiği kadar..
yani "içindekiler"bölümü çoğu zman sallanabilio,ona bi kontrol getirmeyi de doğru buluorum.[signature][hline]yalnızlık Tanrımın lutfu..

[Bu mesaj malik tarafından 10 Kasım 2005 14:31 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

avrupa birlğine girdiğimizde at etide satılcağından dolayı sağ kesimin bundan etkilenmemesi için düşünülmüş bişey bu heralde.
bilmeden at veya dıomuz eti yemek istemez heralde kimse.(yani haram odluğunu düşünenler.)[signature][hline]Night Elf - Druid lvl xxx
(gelen tepkiler üzerine lvl ım saklı heheheh ( Kulak )

tee eskiden uo oynarken nickim Azeroth du
Sosyal ağlarda paylaş

said:
SoulCube, 10 Kasım 2005 16:43 tarihinde demiş ki:
bilmeden at veya dıomuz eti yemek istemez heralde kimse.(yani haram odluğunu düşünenler.)

ya cok sacma bişi at etinin haram olmasi sadece yorgun at yemek haram dır . aslında domuz etindede fazla bişi yok ama yasak landigi için yiyemiyoz yasaklanan masinin sebebi ise

işte cok kotu kolssullarda yetişiyomus o hayvan yetistigi ortamd aher turlu mıkrobu pisligi kapıyo . e insanın kendisene zarari olan her sey haram oldugu için domuz etide haram sayılıyo ama bole ozel cıftlıklerde stril bi biçimde yetişen bi domuz bence yenebiilinir ve bi sakıncasi da yoktur..[signature][hline]Üç sıra halatlarla çevrili
Üç boyutlu bir dünyada
Seve seve kaybedilen
Şike şike kazanilan
Ağır siklet bir oyundur hayat...
Sosyal ağlarda paylaş

1 milyona 30 kuruş veriyodu di mi garanti, bonus kart, benim aklıma o geldi.
helal in yüzdesi olmaz, yani yüzde 90 şeklinde bir uygulama yok. o standartları taşıyor veya taşımıyor. bunun dışında
bence fazla germemesi gereken bir standart uygulaması. fazla uğraşmayın boşuna, bir tartışma konusu çıkartabilmek için[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

bence faydalı bir uygulama... yurtdışına ihracat sırasında müslüman ilkelere ihracatı kolaylaştıracaktır... keşke fikrimce yahudiler için helal yemek olan Kosher için de standard getirilse.[signature][hline]Aklımı kaybettim hükümsüzdür.
DeviantArt Gallery
Hür ve özgür şarap ve lezzet portalı
Sosyal ağlarda paylaş

said:
malik, 10 Kasım 2005 17:28 tarihinde demiş ki:
yorgun at nie haram da diğeri değil onu çözemedim.

anlatiim hemen aslında tum yorgun hayvanları yemek haram . aslında tam olarak haram deil sadece hos karsılanmiyo. yani ne diim sen o hayvanı onca işte caliştircan hayati boyunca eziyet cekcek . sora sen onu kesip yiicen
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...