Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Messenger Skandalı

Davion

Öne çıkan mesajlar

Gamze Özçelik olayı değişik bir boyut kazandı. Gökhan Demirkol'un MSN kayıtları deşifre edildi. Burada gözden kaçan ayrıntı milyonlarca MSN kullanıcısını ilgilendiriyor.

Akşam yazarı Ersan Özer Gamze Özçelik'e tecavüz ettiği ileri sürülen Gökhan Demirkol olayına farklı yaklaştı. Demirkol'un MSN kayıtlarının incelenmesini ele alan yazar, MSN kullanıcılarının konuşmalarının özel olmadığını Messenger skandalı yazısıyla söyledi.

Yazı: Ersan Özer
Kaynak: www.aksam.com.tr

-Gamze Özçelik'e ilişkin haberlerin satır arasındaki bir bilgi, Türkiye'deki 4 milyon MSN Messenger kullanıcısını çok yakından ilgilendiriyor. Yoksa Microsoft Türkiye, bizim bilgimiz dışında, yaptığımız tüm konuşmaları kendi bilgisayarlarına kayıt mı ediyor?

Dün gazetelerde Gökhan Demirkol'un MSN'de yaptığı chat konuşmaları vardı. Kullananlar bilir, normalde program bu konuşmaları kaydetmez. Eğer konuşmaların kaydedilmesini istiyorsanız, Messenger'ın seçenekler menüsüne girip değişiklik yapmanız gerekir.

Gökhan Demirkol'un bilgisayarı üzerinden hazırlanan bilirkişi raporunda MSN'de yaptığı tüm yazışmalar var. İlk okuduğumda şaşırmadım. Belli ki Demirkol, bahsettiğim seçeneği işaretlemişti. Bu yüzden de konuşmaları bilgisayarda kayıtlıydı.

Ancak AKŞAM'ın haberinde şöyle bir açıklama var: "Bu MSN Messenger kayıtlarına GSM şebekeleri, Türk Telekom ve Microsoft Türkiye'nin işbirliğiyle ulaşıldı."

Bunun meali ise şu: GSM şebekeleri ve Türk Telekom, Gökhan Demirkol'un bilgisayarının internete bağlandığındaki IP numaralarını verdi. Microsof Türkiye de bu numaralara göre kendi kayıtlarından Demirkol'un yaptığı konuşmaları çıkardı!

Buradan da şunu anlıyoruz ki, Microsoft Türkiye, yaptığımız cümle görüşmelerin kaydını tek tek tutuyor!

Bunun iki nedeni olabilir: Ya böyle durumlarda kullanmak üzere Emniyet istiyor. Ya da Microsoft, kullanıcıların konuşmaları üzerinden ticari bilgiler elde etmek için kayıt ediyor.

Her iki durumda da bunun adı SKANDAL! Messenger'ın telefondan farkı yok ki! Bizim özel görüşmelerimiz, savcılığın izni olmadan nasıl kayda alınabilir?

Microsoft Türkiye'nin en kısa sürede açıklama yapmasını bekliyorum.

Türkiye'deki 4 milyon MSN Messenger kullanıcısının konuşmalarını niçin kayıt ediyorsunuz ve bunları hangi izinlerle başkalarının kullanımına açıyorsunuz?

Türkiye'de SMS'ler kaydedilmiyor

MESSENGER skandalının benzeri, geçmişte SMS için yaşanmıştı. İngiliz futbolcu David Beckham'ın karısını aldatırken kadınlarla yaptığı mesajlaşmalar basına yansımıştı.

Daha sonra mesajları GSM operatörü Telstra';nın sızdırdığı ortaya çıktı. Kullanıcıların gönderdiği tüm mesajların kaydedildiği anlaşılınca da, elbette yer yerinden oynadı.

En nihayetinde Telstra, mesajları 28 gün boyunca sakladıklarını itiraf etmek zorunda kaldı. Ancak skandal patlak verince artık bunu yapmayacaklarını açıkladılar.

Ben zamanında bu olayı yazmıştım. Bunun üzerine Turkcell ve Telsim birer açıklama göndererek SMS kayıtlarını kesinlikle tutmadıklarını söylediler.

Messenger ve SMS benzer teknik altyapıya sahip. Sonuçta bir metin gönderiyorsunuz. Eğer bunlar saklanıyorsa, kayıtlar milyonlarca cümleden oluşsa bile, herhangi bir kelimenin kolaylıkla aranabileceği bir veritabanına katkıda bulunuyorsunuz demektir.

Top şimdi Microsoft Türkiye'de. Yapacakları açıklamayı dört gözle bekliyorum!

kaynak: internethaber[signature][hline]bi an çok korktum ben de. geçti sonra

[Bu mesaj Davion tarafından 13 Ekim 2005 06:59 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

bizim denyo emniyetçiler bilgisayarı nasıl kullanacaklarını bilmedikleri için microsoft türkiyeden yardım istemişlerdir onlarda basit 2 tık ile göstermişlerdir ... sonra microsoft işbirliği ile yapıldı denmiştir..

ulan benim hatun msn history yi görürse .ıçtık yanlız :D:D:D[signature][hline]www.kemirgen.net
Heyd - Jedi Padawan
Deadem - Master Bio-Engineer - Master Ranger
GE-TA, 07 Ekim 2005 17:53 tarihinde demiş ki:
Heey Bush'un tanrısı! Sana sesleniyorum! İki dakika sus da bir rahat edelim be yav!
Sosyal ağlarda paylaş

Bu yazıyı yazan kişi ve diğerleri MSN Messenger kurulurken çıkan sözleşmeyi okumamış o zaman :)

said:
tunch, 13 Ekim 2005 13:17 tarihinde demiş ki:
bizim denyo emniyetçiler bilgisayarı nasıl kullanacaklarını bilmedikleri için microsoft türkiyeden yardım istemişlerdir onlarda basit 2 tık ile göstermişlerdir ... sonra microsoft işbirliği ile yapıldı denmiştir..

merak etme senden iyi kullanıyorlardır...
cümlelerinizde de biraz dikkat edin.şimdi biri çıkar sen benim babama nasıl denyo dersin asıl denyo kendinsin derse yeridir senin için.[signature][hline]Satılık bir kaç donanım parçası (ucuz)
Sosyal ağlarda paylaş

said:
tunch, 13 Ekim 2005 13:17 tarihinde demiş ki:

ulan benim hatun msn history yi görürse .ıçtık yanlız :D:D:D

Hicbir bok bilmeden yorum yapiyorsunuz sirf komik gozukmek adina salak oluyorsunuz...
Turk emniyeti senin ne zaman tuvalete gittigini bile cikartir bilgisayarindan haberin olsun..
Sosyal ağlarda paylaş

Türk Emniyet'ini küçümsemeyin. Ya da küçümseyin ki, asıl yetenekleri gizli kalsın, millet de küçümsesin ellerinde patlasın. Benim arkadaşım devlet memurluğuna başvururken hakkında güvenlik araştırması yapılmıştı. Daha sonra mülakata çağırıldığında önüne MSN konuşmalarının olduğu bir sayfa koyup "şu sayfada ne demek istediğini bize anlatabilir misiniz?" diye sormuşlar siyasal olarak hassas bir konu hakkında. Ondan beridir paranoyak olarak geziyor.

Bu internet işleri de belli olmaz diyeyim size, ne kadar kullanıcı güvenliği hede hödö deseniz de bir şekilde bunlar kesin ihlal ediliyor. CIA projelerle uğraşıyordu bütün kullanıcıların mesajlarını takip edip belirli anahtar sözcüklerle devreye girip takibe başlayacak bir sistem oluşturmak için. Aynısı haber olmuştu, telefon konuşmalarında da uygulamaya çalışıyorlardı. Bu bakımdan Microsoft Türkiye yapmazsa başkasının yapması çok olağan, internette veya telefonda ne dediğiniz veya ne yaptığınız konusunda dikkat edin derim ben. Sanal ortam o kadar da sahipsiz değil, arkanızda da iz bırakıyorsunuz her yaptığınız işle.

Ohh çeken arkadaşlara duyurulur.[signature][hline]Working for the weekend...
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

tuvalete gitmemizi tesbit edebilirler mi bilemem ama denyo emniyetçiler hoş bir tabir değil, bu tür sözleri sarfetmezsek iyi olur[signature][hline].:. He who fights with monsters should look to himself does not become a monster...When you gaze long into the abyss, the abyss also gazes into you .:.
- Friedrich Nietzsche
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Cafein, 13 Ekim 2005 14:42 tarihinde demiş ki:
Türk Emniyet'ini küçümsemeyin. Ya da küçümseyin ki, asıl yetenekleri gizli kalsın, millet de küçümsesin ellerinde patlasın. Benim arkadaşım devlet memurluğuna başvururken hakkında güvenlik araştırması yapılmıştı. Daha sonra mülakata çağırıldığında önüne MSN konuşmalarının olduğu bir sayfa koyup "şu sayfada ne demek istediğini bize anlatabilir misiniz?" diye sormuşlar siyasal olarak hassas bir konu hakkında. Ondan beridir paranoyak olarak geziyor.

tmm bunun yapılması teknik olarak mümkün
ama pratik te yapılması kolay birşey değil
bence biraz yazmış ark.[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Cafein, 13 Ekim 2005 14:42 tarihinde demiş ki:
eğer böyle bir şey varsa, ki bence tamamen sallama.. burda benim gizliliğim ihlal edilmiş demektir ki bu da suçtur. amerika da falan olsa yeryerinden oynar. ayrıca böyle bir şeyin varlığı kesinleşirse msnde konuşmalarının şifrelenmiş olarak gönderilip alınabileceği bi plug-in yapılır. big biraderin kulağını msnden uzak tutulmuş olur.

edik; hatta ilk arama yaptığımda şöyle bir şeyle karşılaştım önceden düşünenler de çıkmış haliyle.
[signature][hline]Try Reality!
the invisibile and the non-existent look very much alike!

[Bu mesaj Rahan tarafından 13 Ekim 2005 15:00 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Sanırım gizlilik sözle$mesinde yer alan bir madde. Microsoft yazı$malara ula$abilir. Emniyet aracılığıyla, yani o denyo(!)lar olmasa olmaz.[signature][hline]Birgün Ressamlar Türk'ün Simasını Yitirirseler Yıldırımı Alıp Resmetsinler.. M.Kemal
| Mail | : [email protected]
| Radio | : Wj ErgenekoN
| Forum | : Insight

Insight'ı Kalbimde Ya$atıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

ben smslerde kaydediliyor diye biliyorum? ama kişilik haklarına saldırı değil, acil durumlarda kullanmak için..
(acil durumu intihar edeceğinde şüphe edilen kişiler ya da kayıplar olarak örnekleyebiliriz)[signature][hline]Yıldızlarla süslenmiş kalın siyah göğü üzerimize aldık. İki küçük parıltıya baktık ısınmak için. Etrafımıza kalın surlar bulduk. Sonra duygu denilen o garip şeyde kaybolduk...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...