Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hacetepe Üniversitesi'nin nargile ile ilgili araştırması.

WebDeveloper

Öne çıkan mesajlar

Hacettepe Üniversitesi'nin araştırmasına göre gençler nargileden vazgeçmiyor. Oysa bir nargile, 50 sigaraya bedel

Elma, muz, nane gibi aromalı çeşitleriyle popüler olan nargile, sigara içmeyenlerin de favorisi. Hacettepe Üniversitesi'nin araştırması, nargilenin en çok üniversiteliler arasında yaygınlaştığını ortaya koyuyor. Prof. Dr. Nazmi Bilir "Dumanında birçok kimyasal madde var" derken Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'ya göre bu 'keyif' pek çok hastalığa zemin hazırlıyor.

Nargile içenlerin yüzde 41'i 18-21 yaş arasında...
Gençlerin yüzde 90'ı aromalı çeşitleri tercih ediyor.
Yüzde 89'u bu keyiften vazgeçmeyi hiç düşünmüyor.
Sigara içenlerin yüzde 62.2'si nargilenin daha az zararlı olduğuna inanıyor.
Nargiledeki nikel, kobalt ve kurşun oranı, sigaradan yüksek.
Sigara dumanında 34-85 ng (miligramın binde biri) kurşun bulunurken, nargilede bu oran 6 bin 870.

Nargile keyfi 'zehir' oldu

Üniversite gençliği arasında hızla yayılan nargile; elma, muz, nane gibi çeşitlerinin de çıkmasıyla popüler hale geldi. Ancak Hacettepe Üniversitesi'nin araştırmasına göre sigara kadar zararlı.

İstanbul'da Tophane, Ankara'da Kızılay, İzmir'de Pasaport... Masalar kurulmuş, hortumun ucundaki marpuçu keyifle tüttürenler havaya yayılan elma, şeftali ya da kavun kokusuyla neşeleniyor. Arada bir elinde kıvılcımlar saçan bir kapla gelen garson, küçük kömür parçalarıyla kor ateşi tazeliyor. Türkiye'nin dört bir yanında kahvelerde, kafelerde, eğlence yerlerinde hatta plajlarda bir tören ciddiyetiyle tüttürülen bu kokulu dumanın adı Türkiye'de herkesin bildiği gibi "nargile". Geçmişi birkaç asır öncesine dayanıyor ama son beş altı yıldan bu yana gençler arasında hızla yayılıyor. Oysa ki nargile müdavimi gençler, bu geleneksel eğlencenin aslında sağlığa ne kadar zararlı olduğunun farkında bile değil... Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'nda yapılan bir araştırma, nargilenin sigara kadar büyük bir tehdit oluşturduğunu gösteriyor. Ankara'nın Kızılay semtinde, üç popüler nargile kafenin müşterilerinin tütün ürünü kullanımına ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarının incelendiği araştırmanın sonuçları oldukça dikkat çekici... Haziran ayında 12.00-18.00 saatleri arasında nargile kafelerin müdavimleri olan 295 kişi katılmış, Hacettepe Üniversitesi'nin araştırmasına... Kafelere gelenlerin yaş ortalaması 22. Yüzde 14'ü 15-17 yaş arasında ama 18 yaşın altındakilerin nargile içmesi yasak; mekan sahipleri bu yaş grubundaki gençlere nargile verilmediğini söyleseler de... Araştırmaya katılanların üçte biri ise kadın. Nargilenin en büyük özelliklerinden biri içiminin en azından bir saat sürmesi. Bu da, bu kadar uzun zaman süresince ciğerlere sürekli duman gittiği anlamına geliyor. Oysa bir sigarayı içme süresi ortalama 4 dakika. Ayrıca sigarada (ortalama) 1 gram tütün bulunurken nargilede 10 gram tütün var. Nargile içen bir kişi 30 saniye aralıklarla her biri 3 saniye süren nefes alıp veriyor. Çünkü kısa aralıklarla nefes alıp verilmediği zaman tütün sönüyor ve bu da nargile içimini güç ve keyifsiz bir hale getiriyor.

AĞIR METALLER ÇOK FAZLA
Nargile dumanındaki zehirli maddeler de korkutucu boyutta. Araştırmanın danışmanlığını yapan Prof. Dr. Nazmi Bilir nargiledeki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarının, sigara dumanındaki miktarlara göre çok yüksek olduğunu söylüyor. Örneğin, sigara dumanında 40-120 nanogram (miligramın binde biri) arsenik varken nargile dumanında bu miktar 165 ng. Bunun yanı sıra nargilede 6 bin 870 ng kurşun bulunuyor! Sigaradaki kurşun oranı ise 34-85 ng. Bu maddelerin tümü topraktan tütün bitkisine geçen ağır metaller. Ve hepsi "gerçek" birer zehir. Prof. Dr. Nazmi Bilir bu şekilde oran yapılırsa, nargilenin sigaradan 50 kat zararlı olabileceğini vurguluyor: "Çoğu kişi nargile dumanı sudan geçtiği için, suda 'süzüldüğü' gibi bir avuntuya kapılıyor. Bu filtreli sigara kandırmacası gibi. Filtrede sarı bir renk kalıyor ve tüm zehrin orada kaldığı zannediliyor. Nargilenin suyunun rengi de belli bir zaman sonra değişiyor. O yüzden zararlı maddeler suda kalıyor, ciğerlere çekilen 'duman' temiz diye düşünülüyor. Suda çözünen 5-10 madde olduğu doğru ama suda kalmayan daha binlerce madde var." Nargilenin bir başka çekici özelliği ise içimi uzun sürdüğü için sohbet etme imkanı tanıyor olması. Bu da nargilenin bir çeşit sosyalleşme yarattığını gösteriyor. Nargile kafelerin otantik bir havada dekore edilmesi, gençlere çekici geliyor.

ÜNİVERSİTELİLER ÇOĞUNLUKTA
Nargile kafelerin müdavimlerinin demografik özelliklerine bakıldığında neredeyse yarısının üniversite öğrencisi olduğu göze çarpıyor. Bunu yüzde 18'lik oranla lise öğrencileri ve yüzde 16'lık oranla üniversite mezunları izliyor. Ayrıca katılımcıların yarısı günlük hayatlarında sigara içmeyen kişiler. Biz de nargile kafeleri dolaştığımızda bu mekanlara sıklıkla gelenlerin çoğunun, aslında sigara içmeyen kişiler olduğuna tanıklık ettik. Müdavimlerden bazıları otantik ortamı beğendikleri için geldiklerini
Sosyal ağlarda paylaş

Evet apayrı ama bu tip şeylerin yan etkilerini farketmeye başladığınızda ne yaptım ben ne halt ettim diye dank ediyor ve sonucu genellikle bunalımla sonuçlanıyor. Bilmiyorum atın ölümü arpadan olsun görüşü anlayışı pekte iyi birşey değil. Erkeklikle de pek alakası yok hani :)[signature][hline]High Level Naruto Fan!
Sosyal ağlarda paylaş

evimde nargılem var , bılg başında veya yemekten sonra tv ızlerken yaparım ocakta közümü sonra pofur pofur çekerim. Üstüne bi de sporcuyum , bazen gunde abartıp 3 postaya cıktıgım oluyo artık 3. de yavaş yavaş nefes darlıgı cekmeye başlıyorum. Ama ne kadar zararlı olursa olsun vazgecemeyeceğim bi zevktir. Diil 50 sigara 150 sigara kdr zararlı olsa tınlamam. Yemekten sonra veya kitap okurken ki içim zevkini bana hiçbişey veremez. Arada valide hanım darlamasa daha zevkli olcak tabii , sene ortasında ders çalışırkene içmeyi dusunuyorum :)[signature][hline]FB Sailing Team
Sosyal ağlarda paylaş

1. Yediğimiz dönerin içinde neler oldugu belli mi ya. Birsürü pislik dolu. O zaman hiç dışardan yemememiz lazım.

2. Nargileyi ben 1.5-2 haftada bir içerim. (Sigara içmem) İçenlerse hergün içiyolar. Günde 10 sigara içse 10*4*7= 280 dakika (ortalama 4 dakika sürüyomuş sigara.) Bu da demekki haftada 4.5 saat gibi bi süre duman çekiyo içenler. Ama nargile içinlerde bunun 4te1 i gibi bi rakam oluyor.

Sigarayı tekil düşünmüşler. Yanılmışlar. :yapma: Yakıştıramadım :-)[signature][hline]Name: CaNNi
Class: KaşarHood
Clan:
Lvl: +10
Server: Beramus
I Dont like This Game But This Game Likes Me ^^
CaNNiBaL_CoRpSe >>>> Kısaca CaNNi
Sosyal ağlarda paylaş

said:
elesso, 11 Eylül 2005 21:18 tarihinde demiş ki:
nargileyi ciğere çekmemek lazımmış zaten. eskiler böyle yapıyomuş,sadece dudak tiryakiliği

nargileyi içine çekmemek?? pardon da bunu nasıl yapacaksın?[signature][hline]Grom_Hellscream, 13 Haziran 2005 20:28 tarihinde demiş ki:
ada buluşmasında paintball mı olcak?!?!?

[b]DeSo[b] Was Here!!!
Sosyal ağlarda paylaş

said:
turambarturin, 11 Eylül 2005 21:34 tarihinde demiş ki:
KURAL: Eğer bir şey zevkli ise kesin zararlıdır.

kesinlikle +1
Ben nargilenin sigaradan daha zararlı olduğunu biliyordum,ama birinni böle topic açması çok ii olmus...
Dudak tiryakiliğide ağız kanseri yapıyor yaa,çok tehlikeli :(

Not: Sigara içmek büyümek değil,olsa olsa büyüyememektir!(nargile içinde geçerli...)[signature][hline]Mix, 11 Eylül 2005 tarihinde Horrible'a demiş ki:
-Sen kaç kilosun?
*hede höde (söleyemem şimdi :p)
-Aaa bende hede höde +2,e sen nie benden şişman gözüküosun?!?
*?!?!

Sosyal ağlarda paylaş

yemek tuzu die yemegimizin üstüne döktügümüz tuzda zararlı, sadec eyiyeceklerdeki dogal tuzları tüketmek lazım aslında.. .eee ne ozaman tuzda mı dökmeyelim arkadaşlar? herşey yerinde kullanıldıgı sürece zararsızdır eger hergün gidip 53645636 saat içmezseniz 2-3 haftada 1 adam gibi içerseniz bişiy olmaz .[nokta][signature][hline]Düşmanınla öyle düşman ol ki dost olduğunda yüzün kızarmasın, dostun öyle dost ol ki düşman olduğunda söyleyecek sözü olmasın.

a.k.a Raistin akıllandım, uslandım aranıza geri katıldım
Sosyal ağlarda paylaş

@Agent_47
sen öyle zannetmeye devam et...
Ya zararlı şeyleri bile savunuyorsunuz ya uyuz oluyorum.Burda ergenlik gibi hassas dönemde olan patilerin ztn düşüncelerinin değişmesi (şu an ki dönemde) çok kolay,adamın biri şu msjını görse aa o kdr da zararlı değilmiş deyip gidip içse...
Hay allam ya...[signature][hline]Mix, 11 Eylül 2005 tarihinde Horrible'a demiş ki:
-Sen kaç kilosun?
*hede höde (söleyemem şimdi :p)
-Aaa bende hede höde +2,e sen nie benden şişman gözüküosun?!?
*?!?!

Sosyal ağlarda paylaş

bende icerrim ama cok az ayda en fazla 2 kere falan giderim gidipte icinede etmem zaten ama hic bi zaman hadi gidip nargile icelim canım cekti demedim bence iyi birsey:P[signature][hline]"I can give anything you want,but don't want something that i don't want to give"
"Deneyim zor bir ögretmendir çünkü sınavı önce,dersi sonra verir"

MSN|Blogs of my life|Myrande
B@B th3 G3NK

MALkavianX, 28 Ağustos 2005 13:24 tarihinde Karaköy vapur iskelesinde demiş ki:
Abi yok bide disardan zenci ithal etmisler...(!!!!)
Sosyal ağlarda paylaş

kotu seyleri savunmak...
baska seylerin de kotu olmasi kotu olan bi seyin savunmasi olamaz. yani tuz kullaniyoruz zaten kotu o zaman nargile icebiliriz gibi bi sonuc cikiyo ki bu yanlis. zararli olan eglenceli seyler degil, tiryakilik haline gelebilecek olan seyler. sex'in de tiryakilik durumu kotu ;)

ancaaaaak nasil yemegini tuzsuz yiyemiyosan, cayini sekersiz icemiyosan, yedigin zaman tadina varamiyosan nargilenin de yeri zamani var. ayrica nargile ictikten sonraki gun kosmaya cikabilirsin ama 2.5 paket sigara ictikten sonra ertesi gun oksurmeden hizli yuruyebilecegini sanmiyorum.[signature][hline]Tulahr
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...