Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 12, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 12, 2008 Adamlar metroda açtı benzer bir sergiyi caddede mi açamayacaklar lol. metro yahu, bunu yapmak için devletten izin alman gerekiyor.
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2008 o değil de kimse galiba 'ehe ehe tekneoloji' diye dalga geçmemiz ben de konuda bişeyler eksik diyorum
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2008 elaidi said: evrim var allah yok Allah da var evrim de. İnsanlar ikisinin aynı anda olabileceğini anlayamıyolar. Kökeninde de büyük yanlış anlamalar ve önyargılar takıntılar var.
Aye Mesaj tarihi: Temmuz 16, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 16, 2008 hmm ilginç tartışmalar. msg atmak için sabırsızlanıyorum ama henüz 5. sayfaya kadar okuyabildim. I <3 paticik
Giovanni Mesaj tarihi: Temmuz 16, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 16, 2008 Enbiya 30 O inkâr edenler görmüyorlar mı ki, (başlangıçta) göklerle yer, birbiriyle bitişik iken, biz onları ayırdık ve her canlı şeyi sudan yarattık. Yine de onlar inanmayacaklar mı?
buðra Mesaj tarihi: Temmuz 16, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 16, 2008 İnançla ilgili postları görünce aklıma geldi.Belki de en büyük sorun dinin yorumlanamaması. Eğer Nuh tufanı oldu ve insanlar öldü, her şey bitti diye bir şey yazıyorsa, anlamamız gereken; kötü şeyler yapmamamız gerektiğidir, tüm insanların yok olduğu değil. Sudan, topraktan, balçıktan, meniden, yoktan yarattık ifadelerinden de sanırım üstün bir varlığın yaratma gücünün ifade edildiğini görmeliyiz, ne'den yaratıldığımızı değil. Yani tamamen sembolik görmeli inananlar. MBGciler, biyologlar daha iyi biliyordur ama sanırım hızlı üreyen yaşayan canlılarda(bakteri gibi) evrim gözlemlenebiliyordur. Doğrulayabilir misiniz beni?
Earenwen Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 konudan sapmış ve uzun oldu hayır bi de bu yalanlayıp üstüne kanıt sunan insanlar, azcık ucundan konuyla ilgilenmiş, o da yalanlamak için ilgilenmiş. ne kadar objektiflik, mantık bekliosunuz ki? buğra said: Belki de en büyük sorun dinin yorumlanamaması. Eğer Nuh tufanı oldu ve insanlar öldü, her şey bitti diye bir şey yazıyorsa, anlamamız gereken; kötü şeyler yapmamamız gerektiğidir, tüm insanların yok olduğu değil. Sudan, topraktan, balçıktan, meniden, yoktan yarattık ifadelerinden de sanırım üstün bir varlığın yaratma gücünün ifade edildiğini görmeliyiz, ne'den yaratıldığımızı değil. Yani tamamen sembolik görmeli inananlar. +1 misalen adem ve havva, aynı kofti genetikcilerin yaptığı mantıkdan yorum yapayım, ee şimdi adem ve havvanın çocukları kardeşse, hepimiz akraba evliliği ürünüyüz, hepimizin sakat olması ve onyüzbinmilyon yıl önce soyumuzu devam ettirememiz gerekiodu. ha ama nediyor dinci? allahın mucizesi işte. e peki bu aralar niye öyle süper mükemmel mucizeler gelmio? muhammedden sonra bitmiş mucizeler.. ee bu işte bi saçmalık yok mu? dinde mantık aranmaz. peki allah niye mantık vermiş bize? sınamak için, yenik düşecek misin diye. he mantık kötü bir şey yani. ok.. o değil de tamam daha tamamlanmamış bir araştırmayı, evrim teorisini nasıl oluyorsa tamamlanmadan çürüttünüz, kanıtlar falan aradınız. peki nerde yaratıcının kanıtı? şu etrafındaki insanlara bak oğul, gökyüzüne bak, çiçeklere bak, bunlar rastgele olmuş olabilir mi? kkthxbb edit: türler arası geçiş fosilleri yok diyenlere selam ediyorum.
Giovanni Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Konunun disinda yukaridaki spoiler hakkinda dusuncem Ben her an her yerde mucizeler goruyorum (elime bakinca dahi) bence maalesef kendin icin bitirmissin mucizeleri ve materyelden ibaret bir dunyada yasmayi tercih etmissin. Portakal ya da "duymak" veya ask ve digerleri devam eden mucizelerdir. Daha ilk defa tadacagimiz meyvayi sadece bugune kadar tattigimiz yiyeceklerin referansi disinda bir sekilde aciklamaktan dahi aciz, sinirli (dunyadan referansi olmayan bir seyi hayal dahi edemeyen) insan beyniyle hangi mantik pesinde kosuyoruz ? Veya bize saglikli bir cevap verecek midir ? 50 yil once insanlar bugunu hayal dahi edemezlerdi ama o zaman da buyuk cikarimlarda bulunmaya calisiyolardi. 1910 yilinda kesfedilecek her sey kesfedildi dedi adam mesela.. Size bol sanslar Cok temelde bir hataya dusuluyor.
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 fizikten büyük mucize mi var yahu :p
nileppezdel Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 said: 50 yil once insanlar bugunu hayal dahi edemezlerdi ama o zaman da buyuk cikarimlarda bulunmaya calisiyolardi. 1910 yilinda kesfedilecek her sey kesfedildi dedi adam mesela.. Size bol sanslar Bunu sadece birkaç kişi söyledi, geri kalanlar da onun haksız olduğunu söylediler. 100 küsür yıl önce Jules Verne "Aya Yolculuk" kitabını yazdığında da geleceği görememişti değil mi? Yada Arthur C. Clarke uzaydaki büyük bir kütlenin çekim alanını kullanarak manevra yapılışını yazdığında geleceği göremiyordu değil mi? Daha güçlü argümanlarla gelin lütfen ya. Arkadaşın mucizeden kastının da aşık olmak falan olmadığına eminim yani :D Sonuçta bu kadar savaş, kaos iğrençlik arasında mucizeye ihtiyacımız var. Artık biri gelir denizi mi ortadan böler, yoksa bir diğeri uçar mı falan bilemem de böyle bildiğin doğaüstü şeylerden bahsediyorum ben mucize olarak. Olsa da izlesek valla çok ilginç olurdu :)
riglous Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 @Giovanni, Sen bana, eline bakip da bunu tanrinin kaniti olarak gordugunu soylersen bu senin "inancin" olur. Eger bunu bana anlatirsan, o zaman kanitlamis olursun; aradaki farki anlatabildim umarim. Bir seyin "kanit" statusu kazanmasi icin bunu bana belgeleriyle anlatman gerekiyo. Bu senin kanit olarak sundugun "ask"ta da boyle. Evrim icin elle tutulur belgeler istiyosun ama insanlar bunlari gostermeye kalktiginda hayir degil diyosun ve neden olarak da yine dini inanc olarak gosteriyosun. Bu noktada soylenebilecek en mantikli soru sanirim "Niye evrimi, tanrinin bir mucizesi olarak gormuyosun?" olur.
Giovanni Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 50 sene Bilimsel bir kanit olarak sunmuyorum. Tanri`nin varligini bilimsel olarak kanitlama cabasi da cok sacma. Inanacak insan icin dayanaktir bunlar. Evrim Tanri`nin mucizesi olabilir pek tabii ki evrim yoktur demiyorum ki ben hatta yukariya bir ayet yazdim yasayan/cani olan her seyi sudan yarattik diyor bakarsan yukariya.. mesela.. bekleyip gorecegiz 50 sene sonra falan :)
Aye Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 said: evrim kısaca deney ve ayrıntılı gözleme dayanmadan,ortaya atılıp ve bazı kesimler, kişiler, kuruluşler ve devletlerin maddi ve manevi amacına hizmet ettiği için ayakta tutlmuştur. şimdi amerikaya birsey desene diyemezsin çükü o güçlü. olay bundan başka birsey değil. evrimi de savunanlar güçlü kesim ve birsey denilemiyor evrim teorisini ortaya atan ve şu an halen daha geliştirmeye çalişanlar bilim insanları di mi? evet adı üstünde teori. bilimsel teoriler doğruluğu kanıtlandığında onlara kanun deriz. teoriler sürekli test edilirler eğer yanlışlanırlarsa hiç gocunulmadan değiştirilirler. daha önce arkadaşların yazdığı gibi yaratılış teorisi diye bir şey ise olamaz. çünki kökenini dogmalardan alır. dogmalar ise sorgulanamaz. eğer bir insan dini inancı gereği evrime inanmıyor ise saygı duymaktan başka yapacak bir şey yoktur. iman etmek sorgusuz sualsiz tüm kalbinizle inanmak demektir zaten. bu da bilimin temeli olan kuşkuculuk esasına uymaz. bilimsel düşünme nasıl olur ona biraz değinmek istiyorum. bilimsel düşümenin bir disiplini vardır. bilim bizi önceden bildiklerimiz, sandıklarımızla uyuşmasa dahi gerçekleri kabul etmeye çağırır. alternatif hipotezlerle gerçeğe en uygun olanı bulmamızı sağlar. dini düşünceye aykırı görünse bile fikir açıklığı içinde olmamızı şart koşar. bilim başarısını kuşkucu olmasından, özünde bir hata düzeltme mekanizması olmasından alır. bilim otoriteden gelen açıklamalara güvenmez. herkes hipotezini kanıtlamak zorundadır aksi taktirde otoriteden gelse bile bilimsel değer taşımazlar. yani evrim teorisi bazı kişilerin kuruluşların devletlerin maddi manevi amacına hizmet edemez. bilimde yasaklı sorular, kutsal gerçekler yoktur. tekrar ediyorum kuşkuculuk ve hata düzeltme mekanizması vardır. ayrıca ille de yaratılış felsefesi denilen olguyu bilimsel platformda desteklemek istiyorsanız rica ediyorum saadettin teksoy'dan ve 5 metrelik türbelerden bahsetmeyin komik keza :) sevgilerrr
fmea Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 aşk falan mucize değildir beyinde gerçekleşen bir durumdur.çiftleşmemiz için gereklidir.çok robotik gibi yazdım ama bu böyle. bi çok şey 1900lerde falan bilinmiyordu.evet aşk, evrim gibi şeyler ozaman için bilinmeyendi.teoride şöle olabilir deniyodu ama bugün bir çoğu kanıtlandı/kanıtlanıyor şimdi siz o yıllardan sonra elde edilen bulguları kullanmassanız tabiki cahil şekilde "ama aşk bi mucize ozaman tanrı var" demeniz gayet normal. bugün beyine elektirik verilerek insanların duyguları kontrol altına alınabiliyor (verdiğin güce göre ağlıyosun, gülüyosun vs) bunu 200 yıl önce birine yapsan ne düşünürdü acaba.. mucizeyi yaratmak için büyük bir güç değil zaman gerekiyor bence.bizde mucizevi falan değiliz.görmüyomusun hergün birbirimizi katlediyoruz. eğitim vermediğin bir insanın maymundan çokta farkı kalmıyor sadece konuşabiliyor.bilgierimizi bizden sonra gelenlere aktarark diğer türlerden ayrılıyoruz.yoksa bi çok hayvanın bizden üstün yanları var beyinsel veya fiziksel olarak.bu tamamen onların yaşadığı şartlar ve kullandıkları teknikler neticesinde oluştu. geçmiş dönemlerde insanlar şuan lise mezunu bir insanın bildiği bilgilerin binde birini bile bilmiyordu, gök yüzüne baktığında veya ay'ı gördüğünde, biri öldüğünde, deprem olduğunda, şimşek çaktığında ne düşünüyodu? bunu yapan insan olamaz diyodu :) en çok meteor düştüğünde korkuyolardır herhalde..
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Bence de yuh, öte yandan çok doğru. Yer çekiminin uzay ve zamanda dalgalanma olduğu artık kabul edilen bir gerçek.
Ardeth Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 fmea said: aşk falan mucize değildir beyinde gerçekleşen bir durumdur.çiftleşmemiz için gereklidir.çok robotik gibi yazdım ama bu böyle.. Yani bunları herkes biliyor zaten genel kültür. Hatta daha detayına inip, aşk sırasındaki hormonal değişikliklerden bahsedip kadın ve erkeğin cinsel ilişkiye girmesini kolaşylaştırıcı katkılarına kadar bilgi verebilirim. Ama bu aşkın yine bazıları için mucize, bazıları için çok güzel ve mutlaka yaşanılması gereken, bazıları için çok özel vs bir olay olmasını engellemez. İstersen tanımı ya da kökeni çok robotik olsun, insana beyin ve onla beraber gelen bir yaratıcılık verilmiş (kim verdiyse artık tartış tartış yine de bulunabilecek bir kaynak gibi durmuyor). O beynindeki yaratıcılık olmasa bugün aşkın ne olduğunu zaten anlamış olmazdın. Dolayısıyla yine o beynindeki yaratıcılığı kullanıp, ne olduğunu bildiğin şeylere dahi bir anlam yükleyip onları özel, sana özel olgular haline getirebilirsin.
buðra Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 17, 2008 Başlıktan alakasız gözülebilir ama aslında tartışmayla alakalı sanırım bu yazdıklarım. Şu alttaki bir kaç şey gerekli olacak, alaka kuracaksınızdır okudukça. TDK said: Tanım İnanç: Bir düşünceye gönülden bağlı bulunma. İnsan beyninin önemli birkaç özelliği:hafızanın neden-sonuç ilişkisi doğrultusunda gelişmesi, boşlukları doldurma Belki de türümüzün en önemli özelliği:merak Şimdi konuyu incelerken bunları da göz önünde bulundurursak... Politik/Dini Boyut Dünyanın en büyük gücü ABD'nin bile işgalini engelleyen, müdahale eden kimdir? Papa Son yıllardaki en önemli terörist saldırılar kim hangi gerekçe ile yapılmıştır? Cihad Niçin imamhatipçiler hakimlik savcılık yapmamalı? Tahmin ediyorsunuzdur. Bilimin en büyük engli ne olmuştur? Ortaçağdaki bilim adamlarının sonlarını hatırlayın. Bügün inançlılar en küçük sorunlarda bile türbelere koşup, sınavlarda okunmuş şeker verip, "sözde" hocalardan medet ummaktadırlar değil mi?! Hatta bilimsel yönden en gelişmiş ABD, dünyadaki en köktendinci ülke değil midir? Neymiş: Tüm dünya üzerindeki en etkin güç halen dindir. Dini kontrol edersiniz insanları kontrol edersiniz. Biraz düşününce yanılmadığımı siz de anlayacaksınız. "Evrim teorisi ile alakası ne?" derseniz: Tüm öğretilere güçlü bir darbe indirmektedir. Bu kabul edilebilir mi? Otoritelerinin salsılmalarını sindirebilirler mi? Evrim niye halen kanun değil? Bu çapta bir deney yapılamayacağından olsa gerek. İnsanın bilinmeyenden korktuğu bir özellik olarak görülebilir. Cevapsız sorular, bilememek, bazı arayışlara yol açmış anlaşılan tarihte. O da bazı dogmaları oluşturmuş.Tarihte onlarca epilepsi hastası, cin çarptı, şeytan girdi diye nitelendirildiler... Teknolojinin öyle akıl almaz boyutlara ulaşıyorki; gün gelecek taşlar yerine oturacak teknolojinin yardımıyla. Tıpkı yerçekimi, epilepsi örneği, maddenin korunumu gibi sihirli olmaktan çıkacak evrim de. Uzun lafın kısası, evrim din tarafından doğal olarak reddedilecektir kanıt olsa bile, uzunca bir süre. Keşke birbirimizi yok darvinistmiş yok ateistmiş yok şuymuş yok buymuş gibi 'öteki'leştirmesek de hoşgörüyle yaklaşsak. Ama nerde... Edit: aralarda kopukluk olmuş ama anlayın siz artık ne dediğimi, bir de son postlar üzerine alakasız olmuş gibi:D
Aye Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2008 @buğra ben ise tam tersini düşünüyorum. evrim din tarafından kabul edilecektir. din evrimi kabul edemeyeceğine göre, yani dogmatik unsurlar bilimde yer alamayacağına göre yaratılışa inananlar evrimi kabul eder duruma gelecekler. kısacası dini yine kılıfına uyduracaklar. yer yüzündeki güç dengeleri bugün olduğu tarzda kontrol edilmeye çalışıldığı sürece dinin yeryüzünden hiç silinmeyeceğine inanıyorum. keza din gerçekten de toplumun afyonu olarak kullanılıyor, insanların sorgulama, düşünme, kuşku duyma yetileri köreltiliyor. bu yapılırken de kendisi gibi düşünmeyenlerin kalplerinin allah tarafından karartıldığını, allahın dilediğini dalalete dilediğini hidayete erdirdiğini düşünüyorlar. dolayısıyla karşıt fikirli insanları kafalarında ötekileştirip, empatiden yoksun hale geliyorlar. bence böle bişiler işte ve çok vahim.
nileppezdel Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2008 Bence dünya üzerindeki en saçma şey bir şeye onu hiç sorgulamadan kökten inanmak ve karşı grüşle ilgili kanıtları da incelemeden, bağnazca reddetmektir. Evrimin birçok kanıtı da kökten dinci kesim tarafından şaka gibi sebeplerle karalanmakta ve yine bu kesim yaradılışın kanıtı olarak kafası azıcık çalışan herkesin kahkaha atacağı bahaneler ileri sürmektedir. Dinler topyumun afyonudur evet. said: evrim kısaca deney ve ayrıntılı gözleme dayanmadan,ortaya atılıp ve bazı kesimler, kişiler, kuruluşler ve devletlerin maddi ve manevi amacına hizmet ettiği için ayakta tutlmuştur. şimdi amerikaya birsey desene diyemezsin çükü o güçlü. olay bundan başka birsey değil. evrimi de savunanlar güçlü kesim ve birsey denilemiyor Bu da ayrı komikmiş :D
BonePART Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2008 o kadar sacma bi tartisma ki bu iki taraftan birinin caydigini hic gormedim ben acikcasi gereksiz yoruysunuz kendinizi
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2008 Aye said: daha önce arkadaşların yazdığı gibi yaratılış teorisi diye bir şey ise olamaz. çünki kökenini dogmalardan alır. dogmalar ise sorgulanamaz. iman etmek sorgusuz sualsiz tüm kalbinizle inanmak demektir zaten. bu da bilimin temeli olan kuşkuculuk esasına uymaz. Değil. Dini kuşkuyla sorgulayıp kabul ettiğin gerçeklerle kıyaslarsın. Eğer ikisi çelişmiyorsa basbaya kabul edip o yola girersin ve dini sorgulayıp dogmatik olmadan kabul etmiş biri olursun. Bir bilginin kökenine "dogmalar" demek dogmatiklik değil midir? İnsan kuşkuculukla sorgulayıp sonra iman ederse daha sağlam dini temelleri olur. Din sorgulanmaz mantığı yanlış.
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2008 Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2008 Aye said: @buğra ben ise tam tersini düşünüyorum. evrim din tarafından kabul edilecektir. din evrimi kabul edemeyeceğine göre, yani dogmatik unsurlar bilimde yer alamayacağına göre yaratılışa inananlar evrimi kabul eder duruma gelecekler. kısacası dini yine kılıfına uyduracaklar. yer yüzündeki güç dengeleri bugün olduğu tarzda kontrol edilmeye çalışıldığı sürece dinin yeryüzünden hiç silinmeyeceğine inanıyorum. keza din gerçekten de toplumun afyonu olarak kullanılıyor, insanların sorgulama, düşünme, kuşku duyma yetileri köreltiliyor. bu yapılırken de kendisi gibi düşünmeyenlerin kalplerinin allah tarafından karartıldığını, allahın dilediğini dalalete dilediğini hidayete erdirdiğini düşünüyorlar. dolayısıyla karşıt fikirli insanları kafalarında ötekileştirip, empatiden yoksun hale geliyorlar. bence böle bişiler işte ve çok vahim. Din kavramıyla ilgili yanlış bakış açılarınız var. Eğer bahseidlen din İslam'sa İslam değişmez ve sabittir. İnsanların yorumlaması değişiyorsa bu "din değişiyor" anlamına gelmez. Din açık ve sabittir yorumlamak değişir. Din toplumun afyonu olarak kullanılıyorsa insanların düşünceleri birileri tarafından kontrol edilmek isteniyorsa bu dinin temellerine aykırıdır ve dinin kötü olduğunu göstermez, aksine dinin sömürüldüğünü gösterir. Zira İslam'ın temellerinde sorgulamak ve başka biri tarafından sömürülmemek vardır. Yaratıcıyla insan arasına başkası girmez İslam'da. İslam'daki ayetlerden bazıları insanların düşüncelerinin köreltilmeyip aksine düşünceye sevkedilmesine ispattır. Dini felsefe ve bakış açısı insanların dine sosyolojik etkilerinden tamamen farklı.
Öne çıkan mesajlar