Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Donnie Darko (spoiler (spoilerı kaldıysa bu filmin))

Antimodes52

Öne çıkan mesajlar

Deus Ex Machina:
Tam olarak "god out of a machine" oluyor..Antik sayılabilecek kadar eski tiyatrolarda sergilenen oyunlarda, insanların içinden çıkamayacakları kadar zora girdikleri durumlarda, oyunun sonunda tanrının yukarıdan inmesi ve olayları rayına koyması olarak tanımlanmıştır. Burada tanrı olarak sahneye inen aktör o zamanlarda belinden iple bağlanıp basit bir makina vasıtası ile yukarıdan sahneye indirilirdi..

Temel olarak olayın bu olmasına rağmen bu hadise zaman zaman dini kesimlerce "insanların kendi başlarına herşeyi berbat etmeleri ve bunu tanrının müdahele ederek düzeltmesi" gibi yorumlanarak insanların tanrı önündeki acizliği vurgulanmaya çalışılmıştır..

Ayrıyetten kendisi uzun bir süredir imzamdır.[signature][hline] Deus Ex Machina
Sosyal ağlarda paylaş

Evet işte Deus Ex Machine God out of a machine demek zaten o yüzden divine intervention demek oluyor. Tanrı muhabbetini ve Donnie'nin fen hocasıyla olan muhabbetinden çıkardım. Hani Donnie diyor kader o zaman önceden belirlenmiştir, hoca da diyor ancak öyleyse herkesin kendi belirlenmiş kaderine ihanet etme gücü var vs. Filmden bir sürü şey çıkarmak mümkün benim görüşüme göre filmdeki bilimsel öğelerin yanında tanrısal bir yaklaşım da koymuşlar. Manipulated dead'in, manipulated living'in ne tarafından manipulate edildiğini düşünürsen bunun Tanrı'nın her şeyin dağılması sonucunda dünyaya inip müdahale etmesi olarak göremez miyiz?[signature][hline]Gods&Slaves
Msn Space
Sosyal ağlarda paylaş

Tanrıyı sokmak istersek her filme sokarız tabii ki ona bir şey dmeiyorum, ama olaylar tanrısız da çok güzel anlatılabiliyor filmde, ki zaten bence fizik hocasının Donnie'ye orda tanrı konusunu sokmayıp merak etmesini sağlaması ve tanrı dışında bu olayların bir sebebi olduğunu göstermesi (Sparrow un kitabı kısacası) Donnie yi o olaya götüren bir şey.

Bİlinçli bilinçsiz her manipulated receiver ı sona götürmeye uğraşır, buna ister tanrının müdahalesi diyin, ister receiver larda doğan içgüdü. Ben tanrı muhabbetini filme sokma taraftarı değilim :)

Yoksa son derece mantıklı bi açıklama olurdu herşeyde olduğu gibi hehe[signature][hline]Cras amet qui numquam amavit quique amavit cras amet
Sosyal ağlarda paylaş

Cellar door: İngilizcedeki en güzel tamlama, kulağa en hoş gelen kelime ikilisi.
Most English-speaking people, for instance, will admit that cellar door is beautiful, especially if dissociated from its sense (and from its spelling). More beautiful than, say, sky, and far more beautiful than beuatiful.
demişler hatta.

Edgar Allan Poe kullanmış bunu bol bol.[signature][hline]Yazdıklarımla ilgili bir soru(/n) olması durumunda "özel mesaj" atarsanız daha hızlı yanıt alırsınız. mono-blog
Sosyal ağlarda paylaş

Ya ben olaya "din"i sokmaya çalışmıyorum. Benim tanrı olarak hikayeye sokuşturmaya çalıştığım olay, evrenin mükemmel işleyişi.
Şimdi bunu anlatmanın en kolay yolu evrenimizi yazdığımız bir program olarak görmek. Bir program nasıl yazılır? Program dilini kullanarak bazı şartlar ve kurallar koyarsınız, program da bu şart ve kurallar dahilinde hareket eder. Yanlışlık ortaya çıkarsa ve birbiriyle çelişkili iki kural/şart koyarsanız program bu iki çelişkili olay arasında kalır ve program çöker. Şimdi, Tanrı dediğimiz varlığın (ki varlığını kullanmamızın sebebi sadece olayları daha rahat kavrayabilmek) evren dediğimiz programı yazdığını düşünelim. Bu programın kuralları da fizik kuralları vs. olsun. Donnie Darko hikayesinde olan şey, bir karadelik yüzünden evrenin varolan kurallarının bozulması, çakışması. Bu çakışma giderilmezse bütün program (evren) çökecektir. Donnie'nin yaptığı, programcının (Tanrı da diyebiliriz...) yardımıyla bunu düzeltmek ve program çökmeden normal akışına geri döndürmek.
Anlatmak istediğimi anlatabiliyor muyum bilmiyorum ya... Filme dini sokmamak lazım kesinlikle, buna katılıyorum tamamen, ancak Tanrı'yı yani yaratıcıyı işe katmadan film hakkında mantıksal bir açıklama yakalamak çok zor... örnek: manipulated living ve dead'i kimin manipulate ettiği, R. Sparrow'un kitabında bunlar "üstün bir güç" tarafından manipulate ediliyor ama buna Tanrı ismi verilmemiş.[signature][hline]Gods&Slaves
Msn Space
Sosyal ağlarda paylaş

bence manipulated living ve dead ile ilgili bi sorun var ortada ya. Bi ara o uyuz beden eğitimi hocası Donnie'nin annesinden rahatsız edici şekilde ısrarla çocukları yarışmaya götürmesini istiyor. Burada Donnie'nin annesi gayet rahatsız oluyor bu durumdan...

Bi de "deus ex machina" olayı bence Frank'ten ibaret. Çünkü filmde insan üstü işler yapan başka biri olmuyo (filmin sonunda donnie'nin yaptığı hariç). Ama, burada antimode'un dediği şu programlama örneğinden gidersek, ilahi müdahele, hatayı düzeltmek için yapılıyorsa, ve "Frank" ise bunu yapan, belki de o sondaki olay zamanı geri sarma değil, evrenlerin çakışmasından doğan sorunun tanrı tarafından düzeltilip, o evrenin yine tanrı tarafından yok edilmesi anlamına gelebilir.[signature][hline] A Ferrari is a dream, two Ferraris are paradise while three Ferraris are just too good to be true
Sosyal ağlarda paylaş

benim asıl merak ettiğim konu şu:

bi ara alakasız bi görüntü var filmde. sanki serverlar (bilgisayardan bahsediorum eheh) dizilmiş gibi yukarda bulutlar hızlıca geçio falan... bööle bi sahne var. Drew abla Cheritaya üzgün üzgün baktıktan hemen sonra oluyordu galiba..

bana bunu açıklayan olursa acaip rahatlıycam :D[signature][hline] A Ferrari is a dream, two Ferraris are paradise while three Ferraris are just too good to be true
Sosyal ağlarda paylaş

Felsefi değeri var bi kere feci derecede doğru bişi çünkü :)

Donnie ölmek zorunda kurtulmak için (bu zorunda olması ayrı bi mesele aslında bence değil ama çok değiştiriyo o yüzden girmicem) ve Sparrow onu ölüme alıştırıyor bi şekilde. Yani Donnie orda herkes benimle ölsün de diyebilirdi, ama eninde sonunda her ölü yalnız olacağından Donnie bu ölümü kabulleniyor ve sadece kendini feda ediyor.[signature][hline]Cras amet qui numquam amavit quique amavit cras amet
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Mr_Hand, 01 Ağustos 2005 17:30 tarihinde demiş ki:
bence manipulated living ve dead ile ilgili bi sorun var ortada ya. Bi ara o uyuz beden eğitimi hocası Donnie'nin annesinden rahatsız edici şekilde ısrarla çocukları yarışmaya götürmesini istiyor. Burada Donnie'nin annesi gayet rahatsız oluyor bu durumdan...

Bi de "deus ex machina" olayı bence Frank'ten ibaret. Çünkü filmde insan üstü işler yapan başka biri olmuyo (filmin sonunda donnie'nin yaptığı hariç). Ama, burada antimode'un dediği şu programlama örneğinden gidersek, ilahi müdahele, hatayı düzeltmek için yapılıyorsa, ve "Frank" ise bunu yapan, belki de o sondaki olay zamanı geri sarma değil, evrenlerin çakışmasından doğan sorunun tanrı tarafından düzeltilip, o evrenin yine tanrı tarafından yok edilmesi anlamına gelebilir.

Ayyynen böyle durum. Tek anlamadığın şey doğaüstü olan sırf Frank değil, filmdeki karakterlerin hiç biri aslında kendileri değiller. Hepsi Tanrı'nın, onarıcı elin birer kuklası. Yani karakterlerden hiç biri kendi hayatlarındaki özgür irade ile hareket etmiyor, her şey Donnie'nin living receiver olarak görevini üstlenmesini sağlamak için yaratılmış bir ilüzyon. Dolayısıyla deus ex machina sadece Frank'de değil, her yerde. Volfied'in de dediği gibi every living thing dies alone sözü Donnie'nin evrenin sonunu getirmek yerine hep beraber ölseler bile ölümde yalnız olacağını anlamasını ve görevini kabullenmesini sağlıyor.[signature][hline]Gods&Slaves
Msn Space
Sosyal ağlarda paylaş

yaa ama ilk paragrafımı açıklayan bişey yok burda? :P

demek istediimi anlatamamışım tam olarak. Diyorum ki manipulated living falan herkes olsaydı Donnie'nin annesi de olurdu. Ama o dediğim sahnede beden eğitimi hocasından oldukça rahatsız oluyor...

Ayrıca sadece frank'in özelliğinin olduğunu söylemem, bence O'nun tanrının ta kendisi olması (tabi vurulmuş halinden bahsediyorum). O yüzden sadece onun doğaüstü güçlerini görüyoruz filmde. Donnie'yi her yönlendirişinde, onun yeni kişilerle tanışmasına sebep olduunda falan, (yani kaderi boyunca) sadece olmaması gereken olayları düzeltmek için prosedürleri izliyor.[signature][hline] A Ferrari is a dream, two Ferraris are paradise while three Ferraris are just too good to be true
Sosyal ağlarda paylaş

Annenin rahatsızlığı çocuklarını yalnız bırakıcağından, yapacak bir sürü işi varken bununla uğraşmak zorunda kalmasından vs. Başka bir şeyden değil yani. Valla philosophy of time travel'a göre living receiver dışındaki tangent universe'deki herkes manipulated... Anne, beden hocası vs hepsi dahil...
Frank'in tanrı değil yalnız. Kitaba göre manipulated dead olarak çok güçlü, yani living receiver'dan da büyük güçleri var telepatik olarak vs. ama tanrı değil doğrudan. Deus ex machina önce Donnie'nin etrafında onu bu karara zorlayan tüm karakterler, filmin sonunda ise Donnie'nin kendisi (uçağı karadeliğe yollayarak).[signature][hline]Gods&Slaves
Msn Space
Sosyal ağlarda paylaş

yaa demek istediim. Donnie ve fizikçi ööretmen tartışırken, tanrının yolunu izlersen kaderini bilmezsin (ya da bilsen de sorun olmaz) demesi. Yoksa "aha zamanla oynuyo tanrı bu" demiorum. Adamlar kendileri sokmuş tanrıyı işin içine.[signature][hline] A Ferrari is a dream, two Ferraris are paradise while three Ferraris are just too good to be true
Sosyal ağlarda paylaş

aynen ya. kendi çapımda çözmeye çalışmıştım da alakası yokmuş. manipulated falan teeey tey
neyse daha anlamlı izliyecem şimdi[signature][hline]*reading screen* "To Start Press Any Key". Where's the ANY key? I see Esk [ESC], Catarl [CTRL], and Pig-Up [PGUP]. There doesn't seem to be any ANY key. Woo! All this computer hacking is making me thirsty. I think I'll order a TAB. *presses TAB key*
http://opethized.blogspot.com
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Mr_Hand, 01 Ağustos 2005 17:33 tarihinde demiş ki:
benim asıl merak ettiğim konu şu:

bi ara alakasız bi görüntü var filmde. sanki serverlar (bilgisayardan bahsediorum eheh) dizilmiş gibi yukarda bulutlar hızlıca geçio falan... bööle bi sahne var. Drew abla Cheritaya üzgün üzgün baktıktan hemen sonra oluyordu galiba..

bana bunu açıklayan olursa acaip rahatlıycam :D

Eğer düşündüğüm sahneden bahsediyorsan orda Donnie rüya görüyor. Dizili olanlar bilgisayar değil okul dolapları, yer sularla dolu yukardan da bulutlar geçiyor. Uykusunda okula gidip su borularını patlatırken rüyasında bunu görüyor sanırım. Yani yaptığı şeyi rüyada bu şekilde görüyor gibi... %100 emin değilim yalnız.[signature][hline]Gods&Slaves
Msn Space
Sosyal ağlarda paylaş

Tabii zaten komplike bir film olduğu için tek bir öğeden 10 tane anlam çıkarmak mümkün. Bunun gibi rüyada metal dolap, su ikilisi de time travel requirementlarından su ve metali karşıladığı gerçeğini unutmamak lazım. Ayrıca yine cellar door'da okumuştum o sahne surrationalist bir sanatçının çalışmasından yola çıkılarak yapılmış. Bunun gibi bir sürü şey var.[signature][hline]Gods&Slaves
Msn Space
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...