bLackcha0s Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2005 Discovery nihayet uzaya çıktı Uzay mekiği Discovery, Kennedy Uzay Üssü’nden başarıyla kalkarak uzayda yörüngesine oturdu. Böylece NASA, 2003’teki Columbia faciasından sonra ilk insanlı uçuşu gerçekleştirmiş oldu. CAPE CANAVERAL - Discovery’nin fırlatılışı NASA için baştan sona bir sınav niteliğinde geçti. Şubat 2003’te Columbia’nın 7 mürettebatıyla birlikte Teksas semalarında infilak etmesinden sonra, insanlı uçuşları güvenlik nedeniyle askıya alan NASA, Discovery’da işi sıkı tuttu. Mekiğe 50’den fazla güvenlik tasarımı eklendi. Daha önce fırlatılışı iki kez ertelenen Discovery, bugün başarıyla fırlatıldı ve uzaydaki yerini aldı. Uçuştan sadece saniyeler önce mürettebatın komutan Eileen Collins ile kontrol odası arasında, “Birkaç gün sonra görüşmek üzere hoşçakalın” şeklinde son bir mesaj geçildi. 13 Temmuz’da fırlatılışın ertelenmesine neden olan sensör arızası bu sefer gerçekleşmedi. Uçuştan önce NASA uzmanları sorunlu dış yakıt tankı sensörlerini son bir kez gözden geçirdi, sorunsuz olduğuna karar verdiler ve 31’inci uçuşu için izin çıktı. SAATTE 25 BİN KM Daha sonra fırlatılış izinleri çıkarıldı ve start verildi. Astronotlar özel bir köprüden mekiğe girdiler, kokpitteki son denemelerini yaparak kontrol odasına ‘OK’ verdiler ve nihai gerisayım TSİ 17:39’da başlatıldı. Discovery atmosfere girişte yaklaşık olarak saatte 25 bin kilometre sürate ulaştı. iscovery uzay mekiği TSİ 17:39’da başlayan kalkıştan 9 dakika sonra uzaya çıktı. Mekik uzay meraklılarının hayranlık dolu bakışları arasında dev roketlerini ateşleyerek rampadan kalktı. Gerisinde bir duman kütlesi bırakarak bulutları yaran mekik hızla yörüngenin yolunu tuttu. Discovery, 12 gün kalacağı Uluslararası Uzay İstasyonu’na erzak ve bilimsel ekipman götürüyor. DISCOVERY: NASA’NIN UZAY SINAVI NASA Başkanı Michael Griffin fırlatılıştan bir gün önce Discovery’nin teknik durumunu, “Mekiğin bazı sorunları artık aşılamayacak ölçüde derinde. Köklü çözüm yeni bir mimariyle yeni kuşak mekikler yapmak” sözleriyle özetlemişti. NASA Discovery’de her türlü güvenlik önlemini aldı, ancak uçuş yine de birçok riski barındırıyordu Discovery’nin fırlatılışı 2025’te Mars’a insanlı uçuşlar yapmayı ve Ay’da insanlı uzay üsleri kurmayı planlayan ABD için de önemli bir merhalenin aşılması anlamına geliyor. Columbia’nın infilakından sonra NASA’nın mekik teknolojisi ve güvenlik politikaları sorgulanmış, yeni kuşak mekiklere geçmesi gerektiği vurgulanmıştı. Discovery’de yaşanan donanım sorunları endişelerin güçlenmesine neden oldu MAYIS’TA HANGARA GERİ DÖNMÜŞTÜAracın fırlatılışı ilk kez Mayıs ayına ayarlanmış, ancak rampada yapılan testlerde yakıt tankına ısıtma sistemi takılması kararlaştırılmıştı. Bu sorunun ciddiyeti nedeniyle mekik, fırlatma rampasından hangara geri çekilmiş ve NASA bu kadar önemli bir tamiratı zamanında yapmadığı eleştirilmişti. SON DAKİKADA GELEN ERTELEME Isıtma sisteminin takılmasıyla ikinci fırlatılış 13 Temmuz’a ayarlanmıştı. Bu tarihte fırlatılış için gerisayıma başlanmış, fakat son dakikada yakıt tankındaki sensörlerden birinin işlemediği farkedilmişti. Columbia faciasından ağzı yanan NASA en düşük ihtimalleri dahi hesaplayarak, Discovery’nin fırlatılışı bir kez daha, hem de son dakikada erteledi. Bir kez daha kontrolden geçirilen mekikte, arıza yine de tüm kesinliği ile tespit edilemedi. NASA uzmanlarını sorunun ne olduğu belirleyemediler, bu nedenle de soruna yol açtığı sanılan elektronik uyarı sistemini tümden değiştirdi. DISCOVERY BU KEZ BAŞARDI Kimi uzmanlar bunun NASA’nın zaafı olduğunu ve fırlatılışın bir kez daha ertelenmesini dile getirirken, NASA yetkilileri arızanın risksiz olduğunu savunarak fırlatılışın yapılması için izni çıkardı. Mekik fırlatma rampasında iken yapılan son kontrollerde yakıt tankında sensörler sorunsuz işledi. Korkulan olmadı ve mekik başarıyla kalktı. Böylece NASA çok riskli bir görevin üstesinden gelmiş oldu. NASA, Discovery’nin güvenlik sistemine 1.5 milyar dolar yatırım yaptı; 50’den fazla yeni tasarım eklendi. NASA, 100’den fazla kamerayı herhangi bir parça kopması halinde kanıt elde etmek amacıyla mekiğin farklı noktalarına odakladı. ntvmsnbc.com[signature][hline]Kreese, 27 Haziran 2005 00:50 tarihinde demiş ki: blachkaos ilk geldiğimden beri acaba fake mi diye düşünmeye başladım hakkında DC++ Paticik Unofficial Hub:paticik.no-ip.org:411 bLogger oLdum ben!
tamirci Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2005 hayırlısı ile dönsünler bakalım[signature][hline]Bundan böyle herşey daha güzel olacak!
Joker Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2005 iyi gösterge bozuk mozuk yolladılar demek :) %1 düşme ihtimali varmış :)[signature][hline]Boşuna Yazımda İmla Kuralı aramayın Bulamazsınız.
Mandoo Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2005 1 olsun bizim olsun :)[signature][hline]''Devlet-i Osmaniali'de terfii temayuz ilim irfan ile olmaz; ya olacak kuvvetli iltimas, ya olacak madeni haz, ya da olacak ten ile temas...'' {Osmanlı Özdeyişi}
Cintonik Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2005 c/p hatalarından arınsa sufer yazı olcak.[signature][hline]Cmabridge Üinversitesi Cmabridge Üinversitesinde yaıpaln bir arşaıtrmaya gröe, bir kleimedkei hafrlrein hnagi sıarda didizlikleri dğeil, ilk ve son hafrlrein dğoru yedre olamalrı öenm tşamıatkadır. Geirsi taammen kamradaşır ve ynie de surosnuz olraak okubanilir. Buunn sbeebi isnan benyinin her hafri tek tek dieğl kemileelri bir btüün oralak omukadısır.
bLackcha0s Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2005 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2005 arındıramadık o kadar =) Atv Haber Habere başlık attı Selametle ...[signature][hline]Kreese, 27 Haziran 2005 00:50 tarihinde demiş ki: blachkaos ilk geldiğimden beri acaba fake mi diye düşünmeye başladım hakkında DC++ Paticik Unofficial Hub:paticik.no-ip.org:411 bLogger oLdum ben!
Cintonik Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2005 genede okudum =)[signature][hline]Cmabridge Üinversitesi Cmabridge Üinversitesinde yaıpaln bir arşaıtrmaya gröe, bir kleimedkei hafrlrein hnagi sıarda didizlikleri dğeil, ilk ve son hafrlrein dğoru yedre olamalrı öenm tşamıatkadır. Geirsi taammen kamradaşır ve ynie de surosnuz olraak okubanilir. Buunn sbeebi isnan benyinin her hafri tek tek dieğl kemileelri bir btüün oralak omukadısır.
AthleT Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2005 Yakıt deposu sorunlu olmasına rağmen gönderilmiş. Bakalım. Neler olacak :)[signature][hline]| Mail | | Msn | | Ultima Online | | icQ | Ölüm Ölüm Dediğin Nedir ki Gülüm ; War'a Geç Resliyim. Surda bir gedik açtık; mukaddes mi mukaddes! Ey kahbe rüzgâr, artık ne yandan esersen es!..Ûstad Necip Fâzıl.
Chasten Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2005 hayırlı olsun, @Cintonick İmzanın bazı yerlerini okuyamadım ben :D[signature][hline] Ok gibi doğru olsam, Yayla atarlar beni,Yay gibi eğri olsam,Elde tutarlar beni,Doğruda aç görmedim,Eğride Tok,Eğri yay elde kalır,Menzil alır doğru ok. ~®âi ~ *
Voys Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2005 inşallah başarırlar[signature][hline]Voic3 arcane, 14 Ocak 2005 10:17 tarihinde demiş ki: kola kokulu parfüm olmamalı, içecek hali bile yeterince tehlikeli.üstüne bir de bayanlar parfüm olarak kullanmaya başlarsa kendimi kontrol edebileceğime garanti veremem Fistan, 19 Ocak 2005 23:53 tarihinde demiş ki: en iyi süt bi ineğin memesine eğilip cork cork içine cekmektir.ama yıkiycaksın önce memeleri.
wizardofoz Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2005 Bir kac parcasi dusmus yukselirken ve bir kusa carpmis.. ama su an icin sorun yok diyorlar, belki iniste sorun cikartabilirmis... bbc de okudum[signature][hline]Bal adam...
Leopar Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2005 evet hatta oraya çıkınca direk tetkike başlamışlar ısı kalkanından iki parça eksikmiş, tamirini uzayda yapacakları yazıyordu...bizim sanayiden bi dükkanıda yörüngeye açsak çok iş yapar herhalde :P[signature][hline]"The wounds with pain are normal and natural.The pain is the warning of the nature.However, the wounds without the pain are the worst and the most dangerous ones.When you see a soldier with a severed leg who's not screaming, you know that something is wrong."Burakus Üşütükus,a Famous Roman General (evet, bu lafı uydurdum.Rome:TW oynarken düşmandan kaçan hafif piyadelerim tek tek atlıların altında ezilirken hem de.fazla kaptırmışım belli ki...)
Öne çıkan mesajlar