Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Anlayamıyorum bi bakın!!!

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Şimdi bir kapalı kabımız olsu. Bu kabın içine belli miktarda gaz koyarsak (ideal değil bildiğimiz gaz) ve dışarıdan mudahale etmeden yeterince uzun beklersek içerideki gazın sıvılaşması beklenmez mi?
Ama tüm hocalarım olmaz öyle şey diyor. Neden diye sorduğumda sen anlamazsın yapıyorlar. (Not bu hocalar fen lisesi hocası)[signature][hline]*Don't war, Make Love*
server:deimos
Name:turambar
Class:Hunter
Race:Karus

[Bu mesaj turambarturin tarafından 19 Temmuz 2005 19:42 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
şimdi sıvılaşmaktan kastın yoğunlaşmazmı diyorsun.Ama moleküller birbirinden daha özgür davranmaya çalışırlar hep.Yani sen oraya sıvı koysan gaza dönüşür ama kaptaki dengeyi sağlaması için sıvıya dönüşme olmak zorundadır.Ama kapta sıvı yoksa o gaz orda dengeyi kurmuşsa kesinlikle sıvıya dönüşmez[signature][hline]Seviyorsan bekliyorum Tıkla Diablotg
diablotg, 13 Ocak 2005 22:48 tarihinde demiş ki:
ne insanlar gordum elbisesi cok , ne insanlar gordum icinde elbise yok
Mesaj tarihi:
abi sonucta bir hareket var içeride, sonra çarpışmalar hem kapla hem kendi aralarında. E bunlar da %100 verimle gerçekleşmiyor. Bi yerde bi enerji kaybı olmalı bu nasıl yansıyacak?[signature][hline]*Don't war, Make Love*
Mesaj tarihi:
Çooooook uzun süre beklersin ama tamamen sıvılaşmaz biraz gaz kalır.. Dengeye gelebilir veya en azından basınç uygulayacak tek bir gaz molekülü kalır ama ona basınç uygulayıp sıvıya dönüştürebilecek bir basınç kaynağı yoktur yani asla tamamen sıvılaşmaz ama sıvılaşır .. Bazı durumlarda da sıvılaşır ama sen göremezsin yavaş olduğundan[signature][hline]a.k.a. Heren Istiaron
That makes me Bleed - Angel Dust
This is our little secret
Tornado Of Souls
Mesaj tarihi:
Hiçbir bilgim olmadan (lisans düzeyi tabi) bir kısmının kabın çeperlerinde buhar,buğu gibi bir oluşuma sebebiyet verecek derecede sıvılaşacağını ama büyük kısmının gaz olarak kalmaya devam edeceğini düşünüyorum (ama iddia etmiyorum) Yok deney falan yapmadım :-p[signature][hline]Yazdıklarımla ilgili bir soru(/n) olması durumunda "özel mesaj" atarsanız daha hızlı yanıt alırsınız
Mesaj tarihi:
şimdi sıvılaşırda sıvılaşmazda kaba koyarsın basınç yüksekse basınç sıcaklık grafiğine göre sıvalaşabilir

ama normalde de denge kurallarına göre sıvı gaz dengesi oluşur ama kimyacılar okulda bunu ihmal ediyolar sürekli belki biz göremesekte sistemin dengede kalması o çarpmadaki k.e. nin harcanması için sürekli olan bi olay
Mesaj tarihi:
said:
go2hell, 19 Temmuz 2005 21:15 tarihinde demiş ki:
basınç olmadan sıvılaşma beklenemez. Cunku gaz form u sıvı formuna gore daha düzensizdir

buda güzel bi açıklama tabi ..
Minimum enerji , maksimum düzensizlik[signature][hline]a.k.a. Heren Istiaron
That makes me Bleed - Angel Dust
This is our little secret
Tornado Of Souls
Mesaj tarihi:
Kap adyabatik (dışarıyla enerji ve madde transferi 0) se ve gaz o sıcaklıkta kalırsa pek sıvıya dönüşmesi beklenemez. Ancak sen kabın hacmiyle oynarsan bir şeyler olabilir.

haa bir de gaz var gaz var ideal değil demişsin o zaman muhtemelen bunun içinde hava da oalcak bu da gaz karışımlarına giriyor. Ve içinde nem olabilir. Sonra kapta bazı sıvılar birikirse o kabın içindeki gazla alakalıdır. (dediğim gibi gaz değil hava oalrak düşünürsen)[signature][hline]NO PAIN NO GAIN ® ©
Sandrue
human paladin (Burning Legion)
oxxx[==============>

Mesaj tarihi:
Koyduğun gazın mol sayısına, sıcaklığına ve kabın hacmine bağlı olarak belli miktarda sıvılaşma olabilir (veya olmayabilir). Sıvı miktarı, sıvının buhar basıncı ile gazın basıncının eşitlenmesi ile sabitlenir. Aslında bir yandan bazı gaz molekülleri sıvıya eklenir, bir yandan da bazı sıvı molekülleri gaz haline geçerler. Yani bu aslında sadece makroskopik boyuttaki dengedir. Buna dinamik denge denir.

Bu arada, nedenini tam olarak açıklayamayacak olsam da atomları, büyük boyutlardaki sürtünmelerle, kayıplarla düşünmek kesin yanlış, bundan eminim. İki atom ideal olarak çarpışırlarsa hiçbir enerji kaybı olmaz. Mesela bilardoda; sürtünmeyle ve çarpışmalarla, kinetik enerjinin ısı enerjisine dönmesi ve bu enerjinin ortam tarafından soğurulması sonucu toplar sonunda durur (Sıvılaşır gibi düşünebilirsin. Veya katılaşır...). Fakat atomik boyutta işler böyle yürümez. Atomun kinetik enerjisi vardır ve bunu aktaracağı başka enerji yoktur. Isınır desen, zaten o kinetik enerjinin ortalamasıdır, sürtünme desen, yüzey yok, sadece momentumun korunumu ile açıklanacak çarpışmalar var, belki atomlar elektron atlamalarıyla ışıma yapabilir ama sen ortamı tam yalıttıysan o zaman foton kabın çeperinden sıçrar ve başka bir atomla temas edip, bu sefer ona enerji kazandırır.

Genellemek istemiyorum fakat ben lisende böyle sorulara güzel cevaplar vererek ufkunu açacak hocalar bulunduğunu zannetmiyorum. (Üniversitede durum biraz daha düzelir, orada en azından başlarından savmazlar pek.) İlerde dersler tekrar ve daha ayrıntılı işlendikçe yavaş yavaş kafanda bir şeyler oluşur. Benim düşüncem, mikro-makro bağlantıları her zaman sıkıntılıdır, bunları şıp diye kavramak zordur. Bilim ve Teknik gibi sağlam kaynakları ve Tübitak'ın güzel ve ucuz kitaplarını kullanarak biraz daha fikir sahibi olabilirsin. (Ben de konuyu adamakıllı açıklayamadığımın farkındayım, anladığım kadarıyla fikirlerimi aktarıyorum.)
Mesaj tarihi:
said:
sezzz87, 20 Temmuz 2005 03:42 tarihinde demiş ki:
Koyduğun gazın mol sayısına, sıcaklığına ve kabın hacmine bağlı olarak belli miktarda sıvılaşma olabilir (veya olmayabilir). Sıvı miktarı, sıvının buhar basıncı ile gazın basıncının eşitlenmesi ile sabitlenir. Aslında bir yandan bazı gaz molekülleri sıvıya eklenir, bir yandan da bazı sıvı molekülleri gaz haline geçerler. Yani bu aslında sadece makroskopik boyuttaki dengedir. Buna dinamik denge denir.

Bu arada, nedenini tam olarak açıklayamayacak olsam da atomları, büyük boyutlardaki sürtünmelerle, kayıplarla düşünmek kesin yanlış, bundan eminim. İki atom ideal olarak çarpışırlarsa hiçbir enerji kaybı olmaz. Mesela bilardoda; sürtünmeyle ve çarpışmalarla, kinetik enerjinin ısı enerjisine dönmesi ve bu enerjinin ortam tarafından soğurulması sonucu toplar sonunda durur (Sıvılaşır gibi düşünebilirsin. Veya katılaşır...). Fakat atomik boyutta işler böyle yürümez. Atomun kinetik enerjisi vardır ve bunu aktaracağı başka enerji yoktur. Isınır desen, zaten o kinetik enerjinin ortalamasıdır, sürtünme desen, yüzey yok, sadece momentumun korunumu ile açıklanacak çarpışmalar var, belki atomlar elektron atlamalarıyla ışıma yapabilir ama sen ortamı tam yalıttıysan o zaman foton kabın çeperinden sıçrar ve başka bir atomla temas edip, bu sefer ona enerji kazandırır.

Genellemek istemiyorum fakat ben lisende böyle sorulara güzel cevaplar vererek ufkunu açacak hocalar bulunduğunu zannetmiyorum. (Üniversitede durum biraz daha düzelir, orada en azından başlarından savmazlar pek.) İlerde dersler tekrar ve daha ayrıntılı işlendikçe yavaş yavaş kafanda bir şeyler oluşur. Benim düşüncem, mikro-makro bağlantıları her zaman sıkıntılıdır, bunları şıp diye kavramak zordur. Bilim ve Teknik gibi sağlam kaynakları ve Tübitak'ın güzel ve ucuz kitaplarını kullanarak biraz daha fikir sahibi olabilirsin. (Ben de konuyu adamakıllı açıklayamadığımın farkındayım, anladığım kadarıyla fikirlerimi aktarıyorum.)

çok teşekkur ederim
bayaa aydınlatıcı olmuş[signature][hline]*Don't war, Make Love*
Mesaj tarihi:
o enerji kaybı ısı olarak yansıcaktır ve ısı gene içindeki gaza etki edecektir,
yani enerji dönüşümlü olarak gene gaza dönecek falan fln..[signature][hline]Boşuna Yazımda İmla Kuralı aramayın Bulamazsınız.
Mesaj tarihi:
said:
Bleeding, 19 Temmuz 2005 21:36 tarihinde demiş ki:
said:
go2hell, 19 Temmuz 2005 21:15 tarihinde demiş ki:
basınç olmadan sıvılaşma beklenemez. Cunku gaz form u sıvı formuna gore daha düzensizdir

buda güzel bi açıklama tabi ..
Minimum enerji , maksimum düzensizlik

Cevabı bu kadar basit. Minimum enerji eğilimi mevcut potansiyel enerjiyi yok etme ve kütle çekim kuvvetinin elverdiğince molekülleri yakınlaştırma (sıvılaştırma) maksimum düzensizlik eğilimi ise moleküllerin birbirinden olabildiğince uzaklaşmasına sebep olacaktır. Eğer gazın doldurulduğu balon esnek bir malzeme ise yani sürekli küçülme eğilimi güdüyorsa minimum enerji eğilimi belli bir noktaya kadar gazı sıkıştıracak ve bir süre sonra sabit hacimli bir gaz dolu balon olarak kalacaktır.

Tamamının sıvıya dönüşmesi sonsuz zamanda bile mümkün olmayacaktır. Elbette gazın cinsine bağlı.

Marjinalde örnek vereyim, çok ağır cıva buharı doldurduğumuzu düşünelim. Kütle çekimi o kadar yüksektir ki balonun hiçbir etkisi olmasa da min. enerji eğilimi ile sıvılaşacaktır ve balon sonsuz katsayılı esnekliğe sahipse, limit 0 yüksekliğinde(1 molekül yüksekliğinde) bir daireye dönüşene kadar esneyecektir. Hidrojen doldururduğumuzu düşünelim, sonsuza kadar küre şeklinde büyüyecektir balon.

Balonun esnekliği ve gazın moleküler çekim değişkenlerine bağlıdır yani.[signature][hline]Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary sayı sistemini bilenler ve bilmeyenler.
Mesaj tarihi:
Olabilir cünkü gazlar birbirine carptığı anda kütle cekim kuveleri sonzuza ulaşacak(veya tanımsıza) böyle olunca hızlar düşecek e doğal olarak ısı da düşecek.[signature][hline]Pati Ebook Unofficial geliyo
Mesaj tarihi:
said:
forgiver, 19 Temmuz 2005 21:21 tarihinde demiş ki:
gaza göre değişir; kaynama noktası farkı
mesela su buharını bir poşetin içine doldur sıvılaşır.

su buharını aynı ısıda bir poşete koyarsan sıvılaşmaz :=)[signature][hline]Deniyorum ama bi mesajı yazdıktan sonra vazgeçip kapıyorum.. bir dakika önceki fikirlerim o dakikadan sonra saçma geliyor...
Mesaj tarihi:
sanırım biri yazmısta
2 atom carpıstıgında enerji kaybı olmaz
enerji transferi olur
atomların arasında bisi olmadıgı(hava olmaz havada atom sonucta) dusunulurse surtunmede olmayacaktır[signature][hline]OKUYUN OKUTTURUN
BonePART's Blog
Last Update: 29.06.2005

Siz "The King is Dead. Hail The New King" diye bagira durun ben ustume satafatli bisiler giyinip geliyorum. - BonePART
Mesaj tarihi:
zaten iki atomun teorik olarak çarpışması için elektronlarının oluşturdukları manyetik yastıkları aşacak bir güç gerekir yoksa sadece manyetik alanda bir yaylanma olur. bilmem anlatabildim mi ? yani iki madde birbirine değmez diyecektim, daha beter olmayalım.[signature][hline]Bugüne kadar Hz. Muhammed dahil her peygambere deli dediler. Bana da deli diyorlar. Bunlar beni içimden sevindiriyor, çünkü bu peygamber olduğumu gösteriyor...
Hasan Mezarcı

[Bu mesaj armra tarafından 21 Temmuz 2005 00:16 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
olay dış sıcaklığa göre değişir abi.. herşey basınç, sıcaklık ve hacme göre[signature][hline]Nail "NaileR" Avunduk - Türkiye'nin yürüyen, koşan, zıplayan en büyük ve kapsamlı Star Trek ansiklopedisi
KoÇ '04 | CMU '09 | c4A | ST:O | Star Trek TR | MSN: [email protected] |
Jean-Luc Picard: "..Let's make sure history never forgets.. the name.. Enterprise"
  • Yeni Oluştur...