Mandoo Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 bir arkadaş demişti bunu...bir başka konu içinde yazmıştım bunu ama birde burda tartışmak istedim.. uzayda olduğumuzu farzediyoruz...ve ışık hızıyla hareket ediyoruz..dünya yılıyla 10 yıl sonra dünyaya dönüyoruz...yalnızca 10 yılmı geçmiş olur yoksa yüzlerce yılmı yoksa sadece dakikalarmı..???[signature][hline]''Devlet-i Osmaniali'de terfii temayuz ilim irfan ile olmaz; ya olacak kuvvetli iltimas, ya olacak madeni haz, ya da olacak ten ile temas...'' {Osmanlı Özdeyişi}
forgiver Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 hız ile zaman bir biriyle farklı kavramlar değil mi[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Dynun Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 ışık hızını aştığın taktirde zaman senin için daha yavaş akmaya başlar. yani sen "x" yıl geçirmişsindir, onlar "2x". biraz kaba tabir oldu ama böyle :-P[signature][hline]:." Storm Earth and Fire! Heed my call! There's no try. There's do!
forgiver Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 ışık hızının farkı ne ki mesela 1 km/h hızla ile 10 sene yürümekle 100 km/h hız ile 10 sne yürümek arası fark nedir?[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
HymnOfSnuk Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 zamanı geçmiş gibi bişey oluyosun , yarış gibi. :9[signature][hline]peace!
Dynun Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 varmış işte. aynştayn ortaya çıkarmış. görelilik yasasında bu da yer alıyo. e=mc2 nin yanından gelme bu söylediklerim. tam açıklamasını şimdi yapamicam. okulda ders olarak almıştım aslında bunları ama unuttum :-P . merak ettiysen araştır aynştaynn ve görelik yasası diye kesin bulursun[signature][hline]:." Storm Earth and Fire! Heed my call! There's no try. There's do!
diablotg Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 said: forgiver, 19 Temmuz 2005 21:23 tarihinde demiş ki: hız ile zaman bir biriyle farklı kavramlar değil mi zaman hızın bir fonksiyonudur.Birbirinden bağımsız düşünülemez. Ayrıca ışık hızı bizi ileriye götürmez bizi geleceğe hiçbirşey götürmez ama sadece normal zamanı daha yavaşlatabilirsin bu da uzay-zaman eğimlerinden kaynaklanır.Ne kadar eğim fazlaysa o kadar zaman genleşir ve sende geçen x süre dışarda 5x-10x olmaya başlar. Özel göreleliğe göre V=dx/dt V'=dy/dt' dielim. Bu ikiside birbirinden farklı hareket eden sabit hızla iki araç olsun.V' nün V den hızlı olduğunu varsayalım. o zaman V'>V dx>dy dt>dt' olur. yani hareket eden aracın boyu kısalır zamanı genişler yani hareket eden cisim de zaman yavaşlamış olur[signature][hline]Seviyorsan bekliyorum Tıkla Diablotg diablotg, 13 Ocak 2005 22:48 tarihinde demiş ki: ne insanlar gordum elbisesi cok , ne insanlar gordum icinde elbise yok
Mandoo Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 deli bir türk fizikçisi vardı ya..tv de felan ders programı vardı..fem de hocaymış aynı zamanda vs.. bu adam şey demişti..ışık hızına ışıktan başka hiç bir cisim çıkamaz vs...[signature][hline]''Devlet-i Osmaniali'de terfii temayuz ilim irfan ile olmaz; ya olacak kuvvetli iltimas, ya olacak madeni haz, ya da olacak ten ile temas...'' {Osmanlı Özdeyişi}
diablotg Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 al işte o adam biraz ezberci yani sadece ne keşfettiler ve bugüne kadar ortaya ne iddialar atılmışsa onları sorgusuz kabnul etmiş.Geri kafalı onlar aldırma sen artık ışık hızından hızlı parçacıkların varlığı bilinio[signature][hline]Seviyorsan bekliyorum Tıkla Diablotg diablotg, 13 Ocak 2005 22:48 tarihinde demiş ki: ne insanlar gordum elbisesi cok , ne insanlar gordum icinde elbise yok
HymnOfSnuk Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 adı şık hızı diye ışıktan başka bişey geçemez kanısına varmış o. :B cidden ben de duymuştum , bazı parçacıklar geçiyormuş.[signature][hline]peace!
Bleeding Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 dış etkilerle geçer çok enerji verirsiniz geçirtirsiniz[signature][hline]a.k.a. Heren Istiaron That makes me Bleed - Angel Dust This is our little secret Tornado Of Souls
sir Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 bilgi iletiminde bilinen en hızlı araç ışık şu an, görelilik teorisi de bunun üzerine kurulu, ışıktan hızlı bir parçacığın hızını nasıl ölçüyorlar merak ettim.[signature][hline]parce que moi je rêve, moi je ne le suis pas..
forgiver Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 ışık hızı nasıl ölçüldüyse o şekilde[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
forgiver Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 said: diablotg, 19 Temmuz 2005 21:49 tarihinde demiş ki: zaman hızın bir fonksiyonudur.Birbirinden bağımsız düşünülemez. Ayrıca ışık hızı bizi ileriye götürmez bizi geleceğe hiçbirşey götürmez ama sadece normal zamanı daha yavaşlatabilirsin bu da uzay-zaman eğimlerinden kaynaklanır.Ne kadar eğim fazlaysa o kadar zaman genleşir ve sende geçen x süre dışarda 5x-10x olmaya başlar. Özel göreleliğe göre V=dx/dt V'=dy/dt' dielim. Bu ikiside birbirinden farklı hareket eden sabit hızla iki araç olsun.V' nün V den hızlı olduğunu varsayalım. o zaman V'>V dx>dy dt>dt' olur. yani hareket eden aracın boyu kısalır zamanı genişler yani hareket eden cisim de zaman yavaşlamış olur x, y den nasıl büyük olcak; daha hızlı olan daha fazla yok kat eder[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
sir Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 19, 2005 iyi de ışık gözle görülebiliyo, ışıktan hızlı giden ve görülebilen parçacıkları da ışık sayesinde görebiliriz zaten.anlatamadım sanırım ama eheh garip geldi bana.[signature][hline]parce que moi je rêve, moi je ne le suis pas..
PederRamirez Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2005 Başka bi konuya daha yazmıştım ama gene görünce dayanamadım. .1-2 mesajda daha görmüştüm takyonlar (ışık hızını geçen parçacıklar).Bu var olduğu düşünülen parçacıklar sadece teori düzeyinde.1960-70 lerde ortaya atıldı(tarih doğru olmayabilir).E=mc2 ye göre bi parçacığı ışık hızına ulaştırmanın sonsuz enerji gerektiğini için takyon teorisini ortaya atanlar parçacıkların kendiliğinden ışık hızı üzerinde bulunduğunu düşündüler,ondan sonra birçok deney yapıldı ama böyle bi parçacık bulunamadı.(halada devam ediyor sanırım).Zaten e=mc2 ilede çakıştığı çok basit şekilde görülebilir.E=mc2 terimini altında birde kök içinde 1-(v^2/c^2).Eğer V>c ise kök içindeki terim negatif çıkar buda karmaşık sayı demektir.Enerjininde karmaşık çıkması hoş birşey değil fizik için .Tabi bu veriler kesinlikle olmayacağını göstermez şayet varsa einsteinın meşhur E=mc2 modifikasyona uğrayabilir . Daha geniş bilgi için googleda "Do tachyons exist?" diye aratıp birçok başlık bulabilirsiniz.(başlıklardanda okuyabileceğiniz gibi genelde görüşler takyon gibi parçacığın olmayacağı yönünde) Hala var olduğunu söyleyen varsa bi site verin veya en azında 1-2 özelliğini yazın kütlesi varmı,spini,charge,etkileşimleri falan....
diablotg Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2005 said: forgiver, 19 Temmuz 2005 22:22 tarihinde demiş ki: said: diablotg, 19 Temmuz 2005 21:49 tarihinde demiş ki: zaman hızın bir fonksiyonudur.Birbirinden bağımsız düşünülemez. Ayrıca ışık hızı bizi ileriye götürmez bizi geleceğe hiçbirşey götürmez ama sadece normal zamanı daha yavaşlatabilirsin bu da uzay-zaman eğimlerinden kaynaklanır.Ne kadar eğim fazlaysa o kadar zaman genleşir ve sende geçen x süre dışarda 5x-10x olmaya başlar. Özel göreleliğe göre V=dx/dt V'=dy/dt' dielim. Bu ikiside birbirinden farklı hareket eden sabit hızla iki araç olsun.V' nün V den hızlı olduğunu varsayalım. o zaman V'>V dx>dy dt>dt' olur. yani hareket eden aracın boyu kısalır zamanı genişler yani hareket eden cisim de zaman yavaşlamış olur x, y den nasıl büyük olcak; daha hızlı olan daha fazla yok kat eder ordakş d kat edilen yol diil cismin uzunluğu.Bu bükülmeyede lorentz-fitzgerald bükülmesi denior
riglous Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2005 said: PederRamirez, 20 Temmuz 2005 04:26 tarihinde demiş ki: Başka bi konuya daha yazmıştım ama gene görünce dayanamadım. .1-2 mesajda daha görmüştüm takyonlar (ışık hızını geçen parçacıklar).Bu var olduğu düşünülen parçacıklar sadece teori düzeyinde.1960-70 lerde ortaya atıldı(tarih doğru olmayabilir).E=mc2 ye göre bi parçacığı ışık hızına ulaştırmanın sonsuz enerji gerektiğini için takyon teorisini ortaya atanlar parçacıkların kendiliğinden ışık hızı üzerinde bulunduğunu düşündüler,ondan sonra birçok deney yapıldı ama böyle bi parçacık bulunamadı.(halada devam ediyor sanırım).Zaten e=mc2 ilede çakıştığı çok basit şekilde görülebilir.E=mc2 terimini altında birde kök içinde 1-(v^2/c^2).Eğer V>c ise kök içindeki terim negatif çıkar buda karmaşık sayı demektir.Enerjininde karmaşık çıkması hoş birşey değil fizik için .Tabi bu veriler kesinlikle olmayacağını göstermez şayet varsa einsteinın meşhur E=mc2 modifikasyona uğrayabilir . Daha geniş bilgi için googleda "Do tachyons exist?" diye aratıp birçok başlık bulabilirsiniz.(başlıklardanda okuyabileceğiniz gibi genelde görüşler takyon gibi parçacığın olmayacağı yönünde) Hala var olduğunu söyleyen varsa bi site verin veya en azında 1-2 özelliğini yazın kütlesi varmı,spini,charge,etkileşimleri falan.... iyide henuz kesfedilmemesi olmadigini kanitlamaz. kaldiki e=mc2'nin gecerliligini yitirdigi bi ortam bulunursa ortaya atilan tum "imkansiz" laflari teker teker yalanir. onun icin buyuk konusmamak lazim...[signature][hline]Tulahr
PederRamirez Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2005 ben zaten kesinlikle yoktur demiyorum,ama varsa fizikte birçok anlayış,teorem değişecek yani çok büyük şeyler olacak,o yüzden olması çok uzak bi ihtimal.Benim kafama taktığım bazı mesajlarda bu parçacıkların var olduğunu söyleyip üzerine teorem bile yazılması.Bu takyonlar,string teori gibi matematikçilerin fantazilerine daha yakın şeyler bence..[signature][hline]Do not socialize people in case of epidemics...
cenin Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 20, 2005 Hızımız arttıkça zaman bizim için yavaşlar mesela aynı apartmanın farklı katlarında yaşayan insanlar için zamanın akışı farklıdır çünkü çizgisel hızları farklıdır. Çok ünlü bir ikizler teorisi vardır eğer ikizlerden birini dünyada bırakıp diğerini ışıkhızında 30 yıllık bir geziye yollarsak dünyada kalan 30 yaş yaşlanır mekikteki ise yaşlanmaz. Bunu sestekleyen en büyük deney ise yarılanma süreleri çok çok çok kısa olan kararsız elementleri çok çok yüksek hızlara çıkardığımız zaman kütlelerindeki azalmanın olması gerekenden çok daha az olması. Ayrıca hızlanma sadece zaman kavramını değiştirmez hızlandıkça şeklimizde değişme olur ve kütlemiz de artar zaten bu yüzden kütlesi olan bir cismin ışıkhızına ulaşamayacağı savunulur çünkü kütlesi o kadar çok artarki ışık hızına yetişmek için sonsuz enerji vermemiz gerekir.[signature][hline]you know we Ain't gonna die!
aktiftablet Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Bu bir mdeneyle kanıtlandı. Ayna anda çalıştırılan iki tane atom saatinden biri haraket ettirilmezken, diğeri bi rjetle biraz dolaştırıldı, ve JEtle dolaştırılıan daha geride kalmışıt. Sanki deneyi ben yapmışım gibi anlattım. :)[signature][hline]A.K.T.I.F: Android Keen on Terran Infiltration and Fighting T.A.B.L.E.T: Transforming Artificial Being Limited to Exploration and Troubleshooting
Milamber Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 bir madde ışık hızına ulaşamaz. imkansızdır bu ışık hızı demeyelimde 0,9c dersek daha düzgün olur. bir cümle ile açıklamaya çalışıyım olayı : hareketli bir saat durgun bir saate oranla daha yavaş çalışır. yani sizin hızınız arttıkça zaman sizde yavaşlar ama size bakan bunu farketmes.ikizler açmazı diye bir konu var onu incleerseniz daha iyi olur.bu kanıtlanmış bir şeydir uydulara konan saatlerle dünyadaki aynı saatler arasnda bir fark oluşur bu fark yörüngedeki saatin geri kalmasından dolaydır. ışık hızına neden ulaşılamaz derseniz formülde şöyle bir şey var 1-v2/c2 2leri karesi olarak aldılayın bunu kök içine alın .ışık hızına erişirse bir madde ne olur anlarsınız. sözel olarkasa ışık hızına ulaşan bir madde olamaz o hıza çıkması bir kere mümkün değildir çıkarsada maddde formunda kalamaz. + bir ufak not burda bahsettiğimiz ışık hızı boşluktaki ışığın hızıdır . ışık boşluk dışında yavaş ilerler bu tarz ortamlarda ışıktan hızlı gitmek mümkündür.[signature][hline]Ceyhun ALYEŞİL http://spaces.msn.com/members/mhangman [Bu mesaj hangman tarafından 21 Temmuz 2005 17:31 tarihinde değiştirilmiştir]
riglous Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 bu ne formulu?[signature][hline]Tulahr
Milamber Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 bu modern fizikte her yerde kullanılır dönüşümde kulllanılır uzunluğun göreli uzunluğa zamanın hızın göreli olanları nasıl dönüştüreceğinde kullanılır.[signature][hline]Ceyhun ALYEŞİL http://spaces.msn.com/members/mhangman
Mandoo Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 21, 2005 said: aktiftablet, 21 Temmuz 2005 10:43 tarihinde demiş ki: Bu bir mdeneyle kanıtlandı. Ayna anda çalıştırılan iki tane atom saatinden biri haraket ettirilmezken, diğeri bi rjetle biraz dolaştırıldı, ve JEtle dolaştırılıan daha geride kalmışıt. Sanki deneyi ben yapmışım gibi anlattım. :) ahanda olabülür bah :D
Öne çıkan mesajlar