Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bilgisayar Başındayken Dikkat!


CilginAdam

Öne çıkan mesajlar

Günlük hayata yoğun şekilde giren bilgisayar kullanımının, önlem alınmadığı ve bilinçli kullanılmadığı takdirde, önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiği bildirildi.

Türk Tabipleri Birliği'nin internet sitesi ''www.ttb.org.tr''de yer alan makalede, kullanılan araçların ergonomik yetersizliği, çalışanların duruş ve oturuşlarındaki hatalar ve uzun süreli çalışma saatlerinin, kas-iskelet sisteminde ağrılı rahatsızlıklara yol açtığı belirtildi.

Bilinçsiz bilgisayar kullanan ve özellikle mesleği gereği uzun süreli klavye ile çalışan kişilerde, ''Birikimli Travma Bozuklukları'' denilen sağlık sorunlarına rastlanıldığının kaydedildiği makalede, rahatsızlıkların en sık boyun, omuz, kol ve el bileğindeki sinirlerde, kirişlerde, kaslarda, eklem kapsülünde meydana geldiğine dikkat çekildi.

Birikimli travma bozukluklarının ağrı, uyuşukluk, gerginlik, güç kaybı ve geceleri ağrı ile uyanma gibi belirtilerle ortaya çıktığının vurgulandığı makalede, şöyle denildi:

"Uzun süre sabit pozisyonda çalışmak, kasların zorlanmasına neden olarak kan akımını yavaşlatır. Bunun sonucunda kas yorgunluğu, el ve omuzda ağrı meydana gelir, iş verimi düşer. Araştırmalara göre, her saat başı verilecek 5 dakikalık bir ara yorgunluğu ve ağrıları önemli ölçüde azaltmaktadır. Bilgisayar başında çalışan kişilerde hem pozisyonun sabit olması hem de tekrarlayıcı el hareketlerinin yapılması birikimli travma bozukluklarının artmasına neden olmaktadır.

Sürekli yazı yazan kişilerde, dakikada 12 bin tekrarlayıcı hareket olduğu görülmüştür. Bu tekrarlayıcı hareketler önlem alınmazsa zaman içinde önemli sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaktadır."

Ne Tedibr Almalı?

Makalede, yüksek hızda bilgisayar kullananların her 20 dakikada bir 1 dakika veya her saatte bir en az 5 dakika dinlenmesi ve vücut pozisyonunda sık sık değişiklik yapmaları önerildi.

Çalışma alanının ergonomik boyutlarda olmasının da istendiği makalede, diğer öneriler şöyle sıralandı:

"Klavyede avuçlar paralel olarak tutulmalıdır. Ön kollar yatay konumda olmalıdır. Yazı yazarken bilekler düz durmalıdır. Doğru materyal yerleşimi, doğru yazım tekniği ve pozisyon seçimi yapılmalıdır. Tuşlara sert vuruşlar yapılmamalıdır. Kollar ve eller sıcak tutulmalıdır. Her iki el bileğinin dışa doğru fazla sapması engellenmelidir Bilgisayar ekranlarının en üst kısmı göz hizasının altında olacak şekilde bulunmalıdır. Klavye, kolların aşağıya sarkmasını veya yukarı uzanmasını engelleyecek bir yükseklikte bulunmalıdır. Fare, klavyenin hemen yanında olmalıdır."
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

her 30 dakkada 5 dakka ara

olmassa her 1 saatte 15 dakka ara

rahat bir koltuk, sırtınızı iyice yaslayabilcek, dik, şu büro tipi koltuklardan (döner koltuk)

Koltukta dik oturun. Sırtınız kamburlaşmasın. Ekranın tam ortası göz hizanızın ortasına gelsin.

Estetik ve yumuşak klavye. Mesela benim şu microsoft internet keyboard ve a4 tech win best 4d+ gibi. Rahat kullanabilesiniz.

EN ÖNEMLİSİ: Birşey yaparken değişik yollardan uygulayın. Mesela bilgisayarı kapatmak için üç yöntem var. Biri, klavyenin başlat tuşuna basıp ordan kapamak. İkincisi mouse ile kapamak. Üçüncüsü ctrl+alt+del -> shut down. Her zaman aynı şeyi yapmaya alışmayın. Hep farklı metodlar deneyin.

Bunlar benim okuduğum ve öğrendiğim bilgiler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

arkadaki power switch den yapalım?
ya da buldum!
binayı havaya uçuralım, bilgisayar gitsin!
evet evet, farklı yollar denemeli...

*!Nükleer füzesini hazırlamaya gider, bilgisayaraı kapatacaktır*[hline]'Cause everyday we pay the price,
With a little sacrifice...

Bob Marley - Jammin'

Yalnız birey güçlü bireydir -SAP Kanunu
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...