Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bira Tutorial


Xaero

Öne çıkan mesajlar

Bira; su, tahıl (daha sıklıkla arpa, bazen buğday ya da çavdar) ve şerbetçiotu karışımı bir içecektir. Önce arpa taneleri yüksek sıcaklıkta filizlenme yöntemiyle malt haline dönüştürülür. Ardından kavrularak rengini alır. Kavrulma süresi biradaki renk değişikliğini sağlar. Daha sonra sıcak saf su ile karıştırılır. Bir litre bira elde etmek için 6-7 litre su gereklidir. Son aşamada ise şerbetçiotu katılır. Şerbetçiotunda 200'den fazla aromatik kokunun bileşimi vardır. Sıra, bira mayasının eklenmesiyle elde edilen, şekerleri alkole ve karbonik gaza dönüştüren fermantasyon işleminde... Bu işlem, yüksek sıcaklıkta yapılır (15-20 derece). Yoğun (kesif) biralar için 3-5 gün boyunca (özellikle esmer biralarda), sarı biralarda ise 6-8 derece arasında, 7-10 gün boyunca fermantasyon işleminin devam etmesi gereklidir.


Her Ülkenin Birası Farklı


Biranın anayurdu, Ortaçağ'dan bu yana Avrupa'dır, özellikle de Kuzey Avrupa. Avrupa şehirlerinde ilk birahanelerin ortaya çıkması XI. ve XIII. yüzyıla rastlar. Uluslararası bir içecek olan biranın yapımı, ülkeden ülkeye değişiklikler göstermektedir. Belçika'da, tıpkı Fransız peynirlerinde olduğu gibi, bir yılın günleri kadar çok bira çeşidi sayılabilir, İngiltere'nin "a-le"leri, İrlanda'nın "stout"ları, Danimarka'nın "pilsner"leri, Almanya'nın "lager"ları ünlüdür. Ve tabii ki tüm Avrupa'da Çekoslovakya'nın Pilsen şehrinden adını alan, genelde tüm sarı biralara adını veren "pils"ler revaçtadır.



Bira, düşük alkollü bir içkidir. Alkol oranı "spéciales"lerin büyük bölümünde 5 ve 7 derece, "luxe"lerde 4 ve 5 derece, yemekte tercih edilen "light" biralarda 3.5 dereceden daha azdır. Yüksek teknoloji sayesinde üretilen alkolsüz biralarda ise bu oran 1.2 dereceye kadar düşer (örneğin ihracat ağırlıklı üretilen Efes Alkolsüz). Buna rağmen esmer biralardaki alkol oranı 12-13 dereceyi bulabilmektedir. Dünyanın en sert birası, Fransa'da "La Samichlaus" adı verilen biradır. Yılda sadece bir gün, Saint Nicolas gününde satılır ve bir yıl sonra içilir. Son yıllarda Avrupa'da, özellikle gençler arasında, Atlantik ötesi biralar moda; Amerika'nın hafif biraları, şerbetçiotunun az kullanıldığı biralar, yeşil limon eşliğinde içilen Meksika'nın Corona adlı birası vb... Ülkemizde de ünlü markaların yanı sıra çeşitli barlarda, yabancı ülkelerin az tanınan biralarına rastlıyoruz.


Bira içimi konusunda rekor, Bavyera'da: 92 rakamlarına göre bir Bavyeralı yılda 240 litre bira içiyor (Türkiye'de 1995 yılında toplam 630 milyon litre bira tüketilmiş). Bazı ülkelerde biraseverler için özel günler düzenleniyor. Örneğin Münih'te gerçekleştirilen "Octoberfest" (Ekim Şenliği)... İki hafta süren bu festivale yaklaşık 60 bin hektolitre bira içen ve eşliğinde 500 bin sosis, 700 bin piliç yiyen, 6 milyon insan katılıyor!


Pratik İpuçları


Saklama: Birkaç özel durum dışında bira genelde 6 aydan fazla muhafaza edilmemelidir.

Derece: Çok soğuk bira tadını kaybeder, sıcak bira ise berbattır! Sarı biralar için ideal derece 7'dir. Sert biralar ise 10-12 derece civarında soğutulmalıdır.

Servis: Yeterince büyük bir bardağa şişe bir döküşte boşaltılır. Yaklaşık 2 cm.'lik köpük payı bırakılır.



Bira Sözlüğü


Ale: Yüksek sıcaklıkta mayalanmış İngiliz birası. Orta derecede alkollü. Daha çok İngiliz publannda tüketiliyor.

Bock: Almanya'da sert bir bira olarak kabul edilen Bock, Fransa'da tam tersine hafif alkollü biralar sınıfına konuyor. Alkol oranı 3.5 dereceden az.

Gueuze: Belçika birası. Arpa, buğday ve beklemiş meyankökünden yapılıyor. En iyi "gueuze"ler şampanya ya da elma şarabı gibi mantar tıpalı olanlar.

Lager: Bu terim Almanya'da, az mayalanmış biralar -özellikle sarı biralar- için kullanılıyor.

Stout: Tamamen siyah, İrlanda ve İngiliz birası. Ağızda kızarmış ekmek tadı bırakıyor.[signature][hline][/b]XÆ®ø fâ®ß®Ìght[/b]
Gym-World
Ben gülüomuyum LAN!
Hayatın Anlamı!!!



[Bu mesaj XaeroFarb tarafından 03 Temmuz 2005 10:37 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...