Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

19. YY. Osmanlı Donanması


maxigenous

Öne çıkan mesajlar

19 yy'ın başından 20.yy. ve Osmanlının sonuna kadar Osmanlı Donanmasının Durumu , Gemi sayısı , sınıfları hakkında bilgisi olan var mıdır ?

Mesela Trablusgarp'a İtalyanlar Saldırdığında Osmanlı Donanmasının kapasitesi neydi ? Karşılaştırmalar çok yardımcı olacaktır .[signature][hline]MaXi...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Osmanlı aldıgı borclarla dunyanın en ıyı 3. donanmasını yaptırmıstı ancak 2. abdulhamıt kendısını devırmek ıcın kullanırlar dıye bu donanmayı halıc e baglatmıs curumeye terketmişti kı curuduler zaten :)
balkan savaslarında ıse sadece 2 tane kruvazorumuz vardı bırısı meshur hamıdıye kuruvazoru
1. dunya savası oncesınde ıse donanma sıparıs edıldı bıldıgım kadarıyla ama savas sırasında en odlu bı fıkrım yok

cok bı bılgı degıl ama en azından araştırmanın yonunu gosterir gibi olmuştur umarım[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İngiltere'den sipariş edilen ama Osmanlı'ya teslim edilmeyen gemiler Sultan Osman ve Reşadiye dretnotları idi. Bu gemiler I. Dünya Savaşı sırasında İngiliz donanmasına katıldılar. Ancak her iki gemide de mühendislik hataları olduğu ortaya çıktı. Hatta birisi bu nedenle hiç kullanılmadan hurdaya çıktı.[signature][hline]Gimli, 06 Şubat 2005 00:13 tarihinde demiş ki:
Abi Şahab 5 geliyor, çekin o tankı oradan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

navarınden sonra dısardan borc alınıp dedıgı mdonanma yapıldı gercektende cok ıyıydı ama abdulhamıt efendı korkaklıktan curuttu gemılerı
zaten naverın e gelen donanma osmanlıya degıl kavalalı ya aıttı buyuk bır kısmı yanı osmanlının adam gıbı donanması yoktu o yıllarda[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hatırattan bir bölüm;
(-Bana karşılık bu muharebe,donanmanın sayı üstünlüğüne ragmen bir iş görmedigini de ayrıca ortaya koymuştur.
Çünkü bizim gemilerimizin hemen hepsinde ,"İngiliz çarkçıbaşıları" vardı.Bu donanma İngilizlerin elindeydi demektir!...
Bu çarkcı basılarının bazılarını,muharebenin basında degiştirmek istedigimiz zaman İngiltere elçisi Saraya kosmus ve bu teşebbüsün İngiltereye itimadımız olmadıgı biçiminde yorumlanacagını açıkça söylemekten çekinmemişti!...
Öyleyse bu donanmamız yok demekti.Çünkü bu donanma hem Fransızlarla,İngilizleri bize düsman ediyor hem savasta bir işe yaramıyordu!...
Faydası olmayan fakat mazarratı olan bir seyi muhafazaetmek aklın icabı dısındadır!...Donanmayı haliçe çektirdim ve böylece Fransız ve İngilizlere Akdenizde kendileri ile boy ölcüsmeye niyetimiz olmadıgını anlatmıs oldum.
Gercekten bu tedbir uzun süre İngilizleri ve Fransızları bizimle ugrasmaktan uzak tutmustur.
Buna karsılık Ordunun yeni silahlarla donanmasına ve yeni harp sanatına hazırlanmasına hız verdim.büyük bir asker olan Von Der Goltz'uİstanbula getirdim.Yarın kopacgını umdugum ve bekledigim savasta denizlere hakim devletle bir olursam onun işine yarayacak donanmasıda benim işimi kolaylastıracaktı ve üstelik elimde dövüstügü milletin harp oyunlarını cok iyi bilen bir ordum olacaktı.
Abdulaziz Han'ın hal'inde donanma işe karıstıda onun için Abdulhamid donanmayı battal etti derler. Yalandır!Ben bir padisahın iki parca gemi ile tahttan düsmeyecegini herkesten fazla bilirim.
Biraderim Murad'ı tahttan indirdikleri zaman ortada gemi mi vardı top mu?...Bu cehaleti bana yakıstıranlar sadece kendi cehaletlerini ortaya koymus oluyorlar.)

Kaynak:Osmanlı'da Şer Hareketleri ve Abdülhamid Han
Yazar:Levon Panos Dabağyan-IQ Yayıncılık[signature][hline]-Silvar- *Pure Mage*
-Yuotibol- *Pure Tamer*
-Silenka- *Pure Murderer*

...........Saf olan kıymetlidir.........
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

1.dünya savaşı sırasında ingizlerin elkoyduğu 2 savaş gemisi Lozan barış antlaşmasında savaş tazminatı ve borçların bir kısmının karşılığı olarak gösterilmiştir.Yani inglizler üzerine yatsada bi işlerine yaramamıştır.Ayrıca savaş çıktıktan sonra ingilizlerin gemilere yatması halkta moral bozukluğu yaşatmış ancak 2 alman zırhlısının boğazdan geçip istanbula gelmesi halkta büyük çoşku ve sevinçe yol açmıştır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...