Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tarih nedir, ne değildir? Tarih bölümü nedir, ne değildir?


Cafein

Öne çıkan mesajlar

Selamlar Patiler,
Tarih bölümünü takip eden patiler olarak, son zamanlarda bir karmaşanın süregeldiğini, bölümün gereksiz ve şiddetli gerginliklere sahne olduğunu ve tarihle ilgilenen bir mod olmamasını fırsat bilen bazı patilerin, buraya yakışmayacak şekilde "Burada benim borum öter/ Tarih bölümü benim at koşturma alanımdır" görüşüyle harekete geçtiğini sanırım hepimiz farkettik.

Bölümün bu kargaşalı gidişatı içerisinde sonunun iyi olmayacağı açık. Zaten şu anda bile iki konu tartışamaz haldeyiz. Bir şeyler yapmak için, ilk önce çuvaldızı kendimize batıralım, tarih bizce nedir ne değildir ve tarih bölümümden beklentilerimiz nedir, ne değildir tartışalım diye bir öneri sunuyorum.

Yalnız, bu öneriyi aranızdan bir pati olarak bütün iyi niyetimle sunmaktayım, o yüzden politik içerik, propaganda veya şahsi kavgaya gidecek tartışmaları lütfen başka konularda veya özel mesajda yürütün. Başka bir pati olarak sizden ricam bu.

Affınıza sığınarak, madem konuyu açtım, kişisel görüşlerimi de belirteyim diyorum.

Tarih bölümü, her şeyden önce tarihin tartışıldığı yerdir. Her ne kadar ideolojik temellerle tarih kimi noktalarda örtüşse de, tarih bir "ideoloji yayma aracı" veya bir "propaganda silahı" değildir. Tarih bölümü de, tarihsel olayları tartışmak ve bir şeyler öğrenmek için kullanılan bir yerdir. Şahsi görüşler önemli olsa da, birinin şahsi görüşü, diğerlerininkini ezerek üstünlük sağlamaya yönelikse, bunun yeri kanımca tarih bölümü değildir.

Tarih bölümü ne değildir? Tarih bölümü, insanların egolarını tatmin etmek için kullanacağı bir araç değildir. Propaganda aracı değildir. Atıp tutulacak, kafadan sallanacak, birileriyle dalga geçilecek bir yer de değildir.

Tarih için kaynak gösterilmesi konusu, herkesin dilinde. Bence bu çok önemli bir konu. Herkesin kaynağı farklı olabilir, görüşü farklı olabilir. Önemli olan, farklı kaynaklardan farklı görüşleri alarak bir "sentez" yaratmaktır. Yoksa, nazi kaynaklarını doldurup "fantazi" tarihi zorla başımıza kakmak, kabul görmeyince de şahsi saldırılara girişmek "kaynak göstermek" değildir.

Son olarak, tarih subjektik/öznel bir meseledir, yani herkesin bir olaydan çıkardığı sonuç veya olaya bakışı farklıdır. Bu da tartışmayı doğurur. Ama bu, "Ben senden iyi biliyorum, sen taraf tutuyorsun, sen zaten bilmemkimin fanatiğisin" şeklinde "asılsız" ithamlar getirmemeli bence. Tabii, ideolojik görüşünü propaganda aracılığıyla yayma düşüncesinde olanlara da kılıf olmamalı, her şey ölçüsü içinde.

Çok uzattığımı görerek özür diliyorum ve bu bölümün takipçisi tüm patilerin görüşlerini bekliyorum.

Saygılarımla,[signature][hline]Bir fincan kahveden daha güzel olan tek şey, ikinci fincandır." CAFEIN
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yukardakı maddelere harfı harfıne katılıyorum daha oncede pek cok kez belırttıgım gıbı benımde dusuncem aynı yonde

burası tarıh bılımının ıcerıkelrını tartısmak ıcın yapılmıs bır bolum ıdeolojı yayıp mılelte sataşarak egoların tatmın oldugu bı bolum degıl[signature][hline]God's In His Heaven, All's Right With The World.

[Bu mesaj Viktor tarafından 15 Haziran 2005 02:30 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaşım bence bu yeni "patiler" den kaynaklanan bi durum..şu son zamanlarda azıtan general nickli arkadaşımız mesela kendini 2.dünya savaşında sanabilir,normaldir fakat ayılmasını söyliyecek kişi mod'lar :)

Bu arada dediklerine harfi harfine katılıyorum..diğer konulara bakış açında, gayet saygılı bence keşke herkes seni örnek alsa..[signature][hline]I thought it would be nice to lie down and close my eyes
It never occurred to me that I am already asleep
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...