Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Nazım Hikmet'in Vatan haini şiirine gözaltı..


Zagg

Öne çıkan mesajlar

Muğla'nın Milas İlçesi Anadolu Lisesi öğrencisi Ç.C.'nin, Nazım Hikmet'in "Vatan Haini" şiirini okuduğu için Kaymakam talimatıyla gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor. Kaymakam Hulusi Doğan kendisini savunurken, okul yönetimini olayı kendi içinde çözmemekle suçladı. Ç.C'nin annesi aşırı stres yüzünden fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.

Serbest kaldıktan sonra 20 günlük rapor alan Ç.C., idarenin yoğun baskısı nedeniyle konuşmak istemediğini belirtti. Milas'ta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Ata Park'taki amfitiyatroda, bu akşam yapılacak şiir dinletisinde de sunucu olarak görevlendirildiğini, ancak yaşanan olaydan sonra bu görevin kendisinden alındığını belirten Ç.C., şöyle dedi:

“Tüm bu olaylardan ailemin bilgisi var. Bu şiiri okuyacağımı anneme söylemiştim. O da şiir gününde beni ayakta alkışladı. Ben Atatürk ve Nazım Hikmet sevgisi ve şiirleriyle büyüdüm. Hayata, dostluğa, vatana, kardeşliğe, doğaya, insan ve ülke sevgisine adanmış tüm şiirlere karşı büyük hayranlığım var. O gecenin atmosferine uygun olduğu için bu şiiri okumayı uygun gördüm. İdareciler bu tür şiir dinletilerinde sürekli kendi uygun gördükleri şiirleri bize okutturuyorlardı. Oysa şiirin evrensel olduğuna ve tüm insanlarla paylaşılması gerektiğine inanıyorum. Herhangi bir art niyetim veya politik amacım yoktu. Polisler beni götürürken, annem "Cumhuriyet için ölsen de tek gözyaşı dökmem, oğlum korkma" dedi. Ben de olayların bu kadar büyüyeceğini bilmiyordum. Çok üzüldüm ancak korkmadım.”

ANNESİ HASTANEYE KALDIRILDI...

Uğradığı muameleyi haketmediğini söyleyen Ç.C., “Büyüklerimden bana karşı daha duyarlı olmalarını, hatam varsa konuşarak çözmelerini beklerdim. Şiir okumaya ve iyi bir sanatçı olup şiir yazmaya devam edeceğim” dedi.

Neşesi ve rahat hareketleriyle dikkat çeken ve şimdiye kadar şiir yarışmaları ile tiyatro faaliyetlerinde gösterdiği başarıdan dolayı 24 kez ödül alan Ç.C.’nin annesi Semiha C. ise aşırı baskı ve stres yüzünden fenalaşarak Milas Devlet Hastanesi'ne kaldırılıp tedavi altına alındı.

ARKADAŞLARINDAN DESTEK, MÜDÜRDEN CEZA...

Milas Anadolu Lisesi'ndan çok sayıda öğrenci, bir çay bahçesinde toplanarak arkadaşları Ç.C.'ye moral verip, “Yanındayız” dedi.

Olaylı gecede Ç.C. şiiri okurken ayağa kalkarak engellemeye çalışan Okul Müdürü İbrahim Durmaz ise öğrencinin okul disiplin ve yönetmeliklerine aykırı hareket ettiğini ve bu nedenle disiplin mekanizmasının mutlaka işletileceğini söyledi. Müdür Durmaz, “Hiçbir öğrenci istediği zaman istediğini okuyup söyleyemez. Ç.C., programın dışına çıkarak salonda bulunan kişiler arasında huzursuzluk ve gerginlik yarattı. Kendisini daha önce bu şiiri okumaması konusunda defalarca uyarmıştık, ancak bizi dinlemedi, sonucuna da katlanır, bu konuda daha fazla konuşmak istemiyorum” dedi.

BAKANLIKTAN MÜFETTİŞ...

İçişleri Bakanlığı konunun araştırılması için Milas'a mülkiye müfettişi gönderirken, hukuk dışı bir uygulama yapıldığını belirten Muğla Baro Başkanı Ayla Kara “Ülkede hala şiir okunmasından korkuluyorsa acınacak haldeyiz” dedi.

Milas'taki baro temsilcisinden bu konuyla ilgili rapor istediğini söyleyen Baro Başkanı, “Hukuk devletine yakışmayan, görevle bağdaşmayan bir yaklaşım sergilenmiştir. Sorumluları kimse bu işin peşini bırakmayacağız. Her türlü suç duyurusunda bulunacağız. Kaymakam bulunduğu görevi ve makamı kötüye kullanmıştır. Soruşturmanın daha yansız devam ettirilmesi için Kaymakam'ın görevden alınması gerekiyor. Baro olarak sonuna kadar bu işi takip edeceğiz” dedi.

KENDİSİNİ SAVUNDU...

Kaymakam Hulusi Doğan ise öğrencinin Nazım Hikmet şiiri okumasının ardından salonda İşçi Partililer ile MHP'liler arasında tartışma başladığını ve kavga çıkmasını önlemek için Ç.Ç.'nin emniyete götürülmesi talimatını verdiğini söyledi. Doğan, “Ben ne Nazım Hikmet'in kendisine ne de şiirlerine karşıyım. Şiir okunurken öğrenciyi durdurmaya çalışan müdürü de ben engelledim. ‘Şiirle şairle işimiz yok, öğrenci okusun dinleyelim’ dedim. Ancak ardından gruplar arasında tartışma çıktı. Olayların bu kadar büyüyeceğini tahmin edemedik. Sonuçta öğrencinin ifadesi alındı ama savcılık takipsizlik kararı verdi. Bu konu ile ilgili olarak çok zor durumda kaldık, yanlış anlaşıldık. Okul yönetimi öğrenci hakkında disiplin kurulu kararı ile ceza verir mi vermez mi onu bilemem. Ancak bu konu büyütülmeden okul idaresi içinde çözülebilirdi” dedi.

Bu arada Kaymakam Hulusi Doğan'ın şiir dinletisinde amatör kamera ve fotoğraf çeken bazı öğretmenlerin kasetlerini ve filmlerini basına sızmaması için toplattırdığı iddia edildi.

“KAYMAKAM BENİ YUMRUKLADI” İDDİASI...

Şiir dinletisine konukları ile birlikte katılan Milaslı Şair Hüseyin Fehmi İnci de, olay anında salonda bulunduğunu ve gelişmeleri hayretler içinde izlediğini söyledi. İnci, “Ç. ile birçok şiir dinletisinde birlikte olduk. Nazım Hikmet'in şiirini okuyup dinleti bittiğinde annesi dahil birç
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
"Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz, dedi Hikmet.
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."
Bir Ankara gazetesinde çıktı bunlar, üç sütun üstüne, kapkara haykıran puntolarla,
bir Ankara gazetesinde, fotoğrafı yanında Amiral Vilyamson'un
66 santimetre karede gülüyor, ağzı kulaklarında, Amerikan amirali
Amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti, 120 milyon lira.
"Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz, dedi Hikmet
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."

Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz, ben yurt
hainiyim, ben vatan hainiyim.
Vatan çiftliklerinizse,
kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan,
vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan,
vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın,
fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan,
vatan tırnaklarıysa ağalarınızın,
vatan, mızraklı ilmühalse, vatan, polis copuysa,
ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan,
vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası, Amerikan donanması topuysa,
vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan,
ben vatan hainiyim.
Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla :
Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.


hangi devirde yaşadığımzı unutmasın o çocuğu gözaltına alanlar çağdaş toplum diye konuşanların bunu yapmaya hakkı yok![signature][hline]The circle is now complete...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya bende anlamıyorum nolur yani şiirini okusana. bende siyasi fikir yada ideoloji olarak tam karşılarındayım. yani alparslan türkeş bile mhp kongresinde nazımın şiirini okumuştu. böyle insanlara yasak koyarak bi yere ulaşılmaz ne kadar yasak o kadar sorun doğurur. çünkü insanların doğasında vardır yasağa karşı yapmak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu ülkede düşünce özgürlüğü olduğunu bazılarının unutması ne kadar acı birşey..[signature][hline]The bittersweet taste of fate
We can't outrun the past
Destined to find an answer
A strength I never lost
I know there is a way
My future is not set
For the tide has turned
But still I never learned to live
without regret.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
yenisafak yazarı İHSAN DENİZ demişki
'Büyük' Nâzım'ın küçük şiiri: Vatan Haini
Geçen hafta, Nâzım Hikmet'in Milas Anadolu Lisesi'nde okunan bir şiiri dolayısıyla açılan soruşturma ve gözaltına alma olayının 'saçma'lığına ve bu bağlamdaki zihniyet köhneliğine değinmiş, meselenin 'şiir' eksenli ve doğrusu şahsen beni daha yakından ilgilendiren 'sanatsal' yönünü bu haftaya bırakmıştım.

Önce şu mısralara bir bakalım:

"Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.

Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz, dedi Hikmet.

Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."

Bir Ankara gazetesinde çıktı bunlar, üç sütun üstüne,

kapkara haykıran puntolarla,

bir Ankara gazetesinde, fotoğrafı yanında Amiral

Vilyamson'un

66 santimetre karede gülüyor, ağzı kulaklarında,

Amerikan amirali

Amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti, 120 milyon lira.

"Amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz" dedi Hikmet Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.

Evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz,

ben yurt hainiyim, ben vatan hainiyim.

Vatan çiftliklerinizse,

kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindeyse vatan,

vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan,

vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın,

fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan,

vatan tırnaklarıysa ağalarınızın,

vatan, mızraklı ilmühalse, vatan, polis copuysa, ödeneklerinizse,

maaşlarınızsa vatan,

vatan, Amerikan üsleri, Amerikan bombası, Amerikan

donanması topuysa,

vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığınızdan,

ben vatan hainiyim.

Yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla:

"Nâzım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."

İşte, Nâzım Hikmet'in, okunduğu için insanların başını derde sokan "Vatan Haini" başlıklı şiiri bu!.

Sizce nasıl bir şiir? Yani, estetik düzey itibariyle ve şiir sanatı açısından?..

Örneğin, herhangi bir 'sanatsal derinlik' var mı bu şiirde?

Pek alâ bir düzyazı metni, dahası politik içeriğiyle yer yer sloganlardan oluşmuş bir metinken, manzume hâline sokulmuş gibi gelmiyor mu size de?. Bu manzumeyi mensur biçime dönüştürürseniz (Ki, bu hiç de zor değil!), şiir olduğu ileri sürülen edâsından ne kaybeder? Örneğin, bazı özel isimleri değiştirir ve kimi vurgularla sıfat ve tamlamaların yerine başkalarını koyarsanız, manzumenin (olmayan) gücünde herhangi bir etki zaafiyeti doğar mı?

Tek boyutlu, tek anlamlı, herhangi bir çağrışım gücünden yoksun, imge fakiri ve dolayısıyla muhayyileyi harekete geçirmeyen sözüm ona bir 'şiir' "Vatan Haini"!.

Peki, o zaman niçin 'sakıncalı şiir' sınıfına sokularak okuyanı gözaltına aldırır bu manzume?

Elbette, 'politik içeriği' bakımından sakıncalı bulunmuştur. Hepsi bu!..

Yoksa, 'şiir sanatı' bakımından beş para etmez, kötü, sıradan, bayağı… bir manzumedir! Şairinin, ideolojik dünya görüşünü, politik bakışını seslendirmek adına yem ettiği birçok şiirden biridir. Bu bakımdan, atılan taş ürkütülen kurbağaya değse bari, demekten alamıyor kendini insan..

Oysa, Nâzım Hikmet Ran "iyi" bir şairdir! Buna kuşku yok.. "Kötü şiir"ler de yazmış olan -ki, her şairin 'kötü şiir' yazma hakkı mahfuzdur- "İyi bir şair"!.. Türkçe'ye ve Türk şiirine büyük hizmeti geçmiştir. Hatta, "Büyük şiir" yazamadığı hâlde, "Büyük şair" sıfatıyla pâyelendirilmiş olduğu da unutulmamalı..

Ama çekin Nâzım'ın imzasını altından; günümüzün hangi 'sahih' şairi yukarıdaki slogan yığınının altına imza atmak ister ki? "İmza, Nâzım'ın olunca iş değişiyor!" dediğinizi duyar gibiyim.. Evet evet, tam da bu!..

Nâzım Hikmet'in "Büyük şiir" yazamadığı hâlde; açık, bilinen, somut, yani o mâlum nedenlerle "Büyük şair" şeklinde nitelendirilmesindeki angajman burada ortaya çıkıyor: Politik tercihler, ideolojiler, dünya görüşleri..

Bu vesileyle bir kez daha yazayım: Şairinin politik kimliği, ideolojik bakışı ve dünya görüşü ne olursa olsun; metafiziği olmayan şiir, "Büyük şiir" olmaz/olamaz! Ama, pek alâ, bir şaire 'metafizik' hassasiyetten ve kaygudan uzak olduğu hâlde, sırf politik duruşundan dolayı "Büyük şair" yaftası yapıştırılabilir..

Tıpkı, 'Nâzım Hikmet' örneğinde olduğu gibi…

Bu, hem etik/estetik hem de etik/estetik bir sorundur!..

Not: Milas olayını yakından takip ettiğini söyleyen öğretmen bir okuyucumdan (ismi bende mahfuz) e-mail aldım. Öğretmen arkadaşımız, o gencin provoke edildiği ve dolayısıyla söz konusu şiirin bilerek okunduğu, dahası bu olayla birilerinin ayağının kaydırılmak istendiği iddiasında. Ayrıca, medyanın bu olayı tam olarak bilmeden yorumladığı -benim geçen haftaki yazım da dahil- hususunda da ısrarcı…
[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yenisafak değil yenişafak yazarı yazmış, herkesin eleştiri hakkı vardır
ama wog olmuş herşey wog gibi demek yerine, alıntıda olduğu güzelcene, usturuplu eleştirilerde yapılabiliyor.
şiirde yazanlara veya manasına anlatılanlara ucundan değinilmiş ama eas üstünde durduğu bu şiiri edebi bir yönü olmadığı
buda sizin gibiler tarafından wog atmak diye nitelediriliyr snaırım...[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hocam uzun uzadiya bisey yazasim yok..hersey ortada, cok istiyorsan soyle diyim , siyasi ideoloji amacli yazilmis denmis nazimin siiri icin , yeni safak yazari ne amacla yazmis bu yaziyi?
o zaman bu da bi kose yazisi,duz yazi degil.
ne amacla yazildigi basindan sonuna kadar olan bi yaziyi ne diye kasip cevap veriyim ki.yok cocuk proveke edilmis ,yok nazim dandik bi sair ,yok sisiriliyor.yaw azicik olsun ilerleyin ya.yeni safagin hayati ideoloji olmus , bi siiire ideoljik bu edebi degil diye laf atiyor ,o zaman sen bu mantikla sakin ki yeni safak alip okuma.

[Bu mesaj GEd tarafından 15 Haziran 2005 02:31 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

lol şiiri yeni okudum
gercekten yeni safak mıdır nedir yazdıkları dogru
şiir denilen şey şiirden öte herşeye benziyor.

sözüm nazım veya nazımın şiirlerine degil
ama bu vatan haini adlı zımbırtı da nazıma yakışan bir şiir degil


direk sloganları birleştirip,
araya demagoji katıp
satırlara dökmüş nameleyip

bizim karalama defteri daha kalitelidir.

dogruya dogru,
sezarın hakkı sezara...


şiir berbat! tek kelime ile sloganların birleşmesinden oluşmuş, arada da buram buram arabesk kokan, bol soganlı duygu sömürüleri serpiştirilmiş, hani söle kıyım kıyım sumaklı yarım ekmek köfte misali.

ha nazım büyük şairdir
karlı kayın ormanına hastayızdır
birde üstüne zülfü de bestelemiştir
onun tadından yenmez
orası ayrı.

ha bizde nazımı eleştirecek çapta degilizdir,
orasıda ayrı.

ama sözü gecen bu şiir
bana göre
aynen yukarda anlattıgım gibidir.[signature][hline]Bestiae sumus, ut non bestiae simus...
Web Site(ler)mizin Tarihçesi
Never argue with an idiot, they'll drag you down to their level and beat you with experience!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...