Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yeni Başlayanlar İçin Öğreti

Bleeding

Öne çıkan mesajlar

Oyuna Yeni Başlayanlar İçin
Bu yazıda yeni başlayanlar için bazı prensipler , oynamayı öğrenmek ve bazı basit taktikleri yazacağım. Umarım yeni oyuncular için iyi bir döküman olmuş olur.

İşci = probe(protoss)/SCV(terran)/drone(zerg)

Öncelikle oyunun başlangıcında 4 işciyi aynı anda minerale göndermeyi öğrenmeliyiz. Bunun için oyun başlangıcında verilen 4 işciyi aynı anda seçip bir minerale gönderiyoruz. Shift e basılı tutarak bu işcilerden bir tanesinin resmine tıklayarak onu bırakıyor ve ilk minerale gitmesine izin veriyoruz. Geriye kalan üç işciyi başka bir minerale gönderiyoruz fakat yine bir tanesinin resmine shift e basılı tutarak tıklıyoruz ve onun minerale gitmesine izin veriyoruz. Kalan iki işcimizle başka bir minerali seçiyoruz ve tekrar shift e basılı tutarak bir tanesinin resmini seçiyoruz. Son kalan işcimizi de boş olan başka bir minerale yolluyoruz. Ve daha sonra oyunun başında bize verilmiş olan 50 minerali harcayarak bir işci daha üretiyoruz .

Temel Prensipler

1- Hiçbir Zaman işci yapmayı bırakmıyoruz : Sürekli nexusumuz , command center ımız veya larvalarımızdan birisi çalışıyor olmalı. Bütün minerallere en az iki işci düşmeli. Daha sonra ikinci bir base aldığınızda bu işcilerden bir grup yeni base e göndererek işcilerin para getirme hızının artmasını sağlayabilirsiniz.

2- Her zaman resource larımızı (mineral/gaz) 0 da tutmaya çalışıyoruz : Bunun anlamı çok kötü bir ekonomiye sahip olmak mı ? Hiç sanmıyorum. Bunun anlamı çok iyi bir ekonomiye sahip olmak. Elimizdeki bütün resource ları her an bir asker üretmek , bir bina yapmak için harcamamız gerekiyor. Ancak bu şekilde gelişebiliriz.

3- Rakibe Göre Oynamak : Erken davranarak bir işcinizi veya Zerg seniz overlordunuzu düşmanı keşfetmek için haritanın çeşitli yerlerine yollayın. Bu şekilde hem rakibinizin yerini öğrenmiş olursunuz hem de durumunu. Böylelikle rakibinizin uygulayacağı taktiği öğrenmiş olur ve ona göre yeni taktikler geliştirme imkanı bulursunuz.

4- Statik Korunma : Genellikle yeni oyuncular defansı güçlü tutmak için çok fazla korunma binası ( photon cannon , sunken colony , bunker gibi ) yapar. Bu yanlış bir yaklaşımdır çünkü çok fazla korunma binası yapmak ekonomiyi zayıflatacağı gibi sırf bu binaları yapmış olmanızı sağlar ve bu da yenilmenizi çok kolaylaştıracaktır ayrıca saldırmanızı da engellemiş olacaktır.

5- Çeşitlilik : Ürettiğiniz ünitelerin çok çeşitli olmasına dikkat edin. Bir kaç ünitenin kombinasyonuyla çok iyi savunma veya çok iyi saldırı yapabilirsiniz. Mesela terran için Siege Tank , Goliath ve Science Vessel kombinasyonu çok güçlü bir kombinasyondur. Artık bu tür şeyleri kendiniz yaratacaksınız.

Oynamayı Öğrenmek

1- En önemli kural hatalarımızı görmektir. Bunun için yenildiğimiz oyunların replaylerini alıp tekrar tekrar izlemeli ve ne yapsaydım rakibimi yenebilirdim diye kendimize sormalıyız.

2- Başkalarının hatalarından ders almak için de bol miktarda replay izlemeleyiz ; ayrıca building order ve birçok taktik öğrenmemizde yardımı olacaktır. http://www.wgtour.com/rep.php?datab=broodwar adresinden kaliteli replaylere ulaşabilirsiniz.

Bazı Basit Taktikler

1- Drop : Rakibimizin üssünün uygun bir noktasına rakibimizi zayıf noktasından vuracak üniteleri indirmek. Mesela rakibimizin base ine Dark Templar indirebiliriz veya vulture indirerek spider mine döşeyebiliriz.

2- Cliff : Rakibimizin base ine yakın fakat dışarıdaki bir noktaya Siege Tank kurma taktiğidir. Böylece rakibin işcilerini yok ederek ekonomisini zayıflatabiliriz.

3- Micromanagement : Bu savaş sırasında her bir üniteyle ayrı ayrı ilgilenmektir ve büyük beceri ister. Bu yolla güçsüz bir orduyla daha güçlü bir orduyu yenmek mümkün hale gelmektedir.

=0=

Tekrar Tekrar replay izlemenin önemini vurgulamak istiyorum , StarCraft : Genel Bilgiler sticky topicinden replay sitelerine ulaşabilirsiniz.

Umarım yardımı dokunmuştur. Veya dokunacaktır .[signature][hline]a.k.a. [SofD]ZeBeLLaH (eski)
ZeBeLLaH(yeni)

[Bu mesaj HerenIstiaron tarafından 04 Eylül 2004 17:44 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Üstüste çıktıkları için ben sürekli yanlış işciyi seçiyorum o yüzden ben 4 ünü de gönderdikten sonra shiftle dağıtıyorum daha kolay geliyor[signature][hline]a.k.a. [SofD]ZeBeLLaH (eski)
ZeBeLLaH(yeni)
Paticik StarCraft Forumları
BonePART, 01 Eylül 2004 04:16 tarihinde demiş ki:
benim bi kusum war sapasaglam
hemde kocaman
Sosyal ağlarda paylaş

ust uste cikmiyorlar ki . 4 tane yanyana sirali cikiyorlar . dordunu sec 1 minerale gonder . sonda ki iki isciyi sec baskasina gonder . ondeki 2 taneden birini sec bir baskasina ve daha sonra sondaki 2 den 1 sini bir baska minerale . bu isin kolay yolu budur . custom game acip surekli buna calisin . ben yillardir oynamama ragmen arada hala yapiyorum .

not : oyunbaslayinca "+" tusuna 4 kere basin ki oyunu multide oynanan fastest hizinda denemelerinizi yapin .[signature][hline]You must be silent in front of my famous presence .
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 ay sonra ...
ufak bir eleştirim olacak tamam işçi abansınlarda her minerale 2 şer bence protoss için oldukça yanlış bir taktik olur bunun yerine yayılmacı bir taktik daha yerinde olur psi limit Protoss için oldukça sorun yaratır genelde (tabi oyun o kadar uzarsa) :)[signature][hline]Bret "Neurochrome" Clyburn
Resonance Blast rule!...idi!.. SL çıktı mertlik bozuldu.
Heyok Hey "It's a good day to die"
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
  • 7 ay sonra ...
Zerg'de her zaman isci basmaktan ziyade ne zaman ne kadar isci basacagını bilmek daha onemli daha iyi deil midir? Sonucta cok gelisene kadar zergin sınırlı sayıda larvası vardır ve minerale iki isci koyucak kadar isci basan bi de ustune bina savunma icin bu iscilerini harcayan bi zerg muta/hidra/ling basamaz. Bu da zergin ofansif oyun anlayısını oldurur. Eh 6 hatchery varsa bisi demiyorum ama =P[signature][hline]Delanoresse, 08 Kasım 2004 20:08 tarihinde demiş ki:
hmm o zaman gorillere epilasyon yaparsak dunyayi domine edebiliriz

fizban, 08 Kasım 2004 20:52 tarihinde demiş ki:
ideal kız arkadaş ideal gaz gibin bişeydir. Z = 1 dir ideal kız arkadaş için. 1 atm de oda sıcaklığında muhteşem bir insandır o kız arkadaş.

Eskinin Saendulu oldu patinin Venatoru
Sosyal ağlarda paylaş

said:
HerenIstiaron, 04 Eylül 2004 17:17 tarihinde demiş ki:
3- Micromanagement : Bu savaş sırasında her bir üniteyle ayrı ayrı ilgilenmektir ve büyük beceri ister. Bu yolla güçsüz bir orduyla daha güçlü bir orduyu yenmek mümkün hale gelmektedir.

Hele ki grubunuzda dragoon/goliath/lurker varsa iyice adam gibi komuta etmelisiniz yoksa hiiiç bi b.k yapamadan telef olur allahan armutları..yönlerini bulmaktan acizler.(lurker'in durumu özel tabi)
adam gibi yönetildiğinde hakikaten bir ordu duvar gibi olabiliyor.önlere melee attacker lar,arkaya ranged attackerlar koyarak kontrol ederseniz piyuff...mis gibi olur mesela.öbür türlü,dragoon lar önde telef olurken zealotlar onlar yüzünden arka saflarda kalıp vızır vızır öne geçmeye çalışırlar.mikro çok mühimdir.[signature][hline]Vatandaşa sorduk: Dream Theater NEDİR?
Roberha TEMO(½)
-Bence Drimtitır insanın kendine yakışanı giymesidir.dünyada bissürü grup var ama neden Drimtiytır çok tutuyo?çünkü onların hepsi gıcır gıcır ibanezler,tama lar,yamahalar,kurzweil ler giyiyolar.lan ben de giysem onları bana da verirler.para yani.
Sosyal ağlarda paylaş

• 8 ay sonra ...
  • Yeni Oluştur...