Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Aikido hakkinda soru

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
aikido ne kadar kullanisli ben onu merak ediyorum. Anladigim kadariyla karsindaki saldirana kadar hicbirsey yapamiyosun.saldirdigindada bircok insanin bir teknigi yok 1000 lerce sacma sekil yumruk var . hah geldiginde o hizla nasil onu o anda tutucaksin ??[signature][hline]Shake it once, that's fine, shake it twice that's okay.
shake it 3 times your playing with yourself again.

Mesaj tarihi:
yumruğun tekniğine göre aikido öğrenmiyorsun ki zaten.
gelen herhangi bir yumruğa göre hareket etmeyi öğreniyosun.

yumruk atma çeşitleri çok da farklı değil hani tekniklik bişi değil.
sokakta biri sana sinirlenip yumruk attığında kroşe veya aparkat çakmaz düpedüz yumruk vurur işte.

aikido savunma sporu olarak çok iyi bence.
karate vs aikido filmi görmüştüm. karateci uçan tekmeleri çakıyor da çakıyor, aikidocu çok basit manevralarla o uçan tekmeden kaçabiliyordu.

sırf yumruk değil, elinde katana veya tabancası olan adamı safdışı etmeyi bile öğrenebiliyorsun.

aikido öğrenmedim hiç o yüzden çok bilgim yok ancak,
sakat diyebileceğim, cüce gibi adamlar bile neredeyse parmağının ucunda ona saldıran adamı çeviriyor yere vuruyor. sanırım sen kendi gücünü değil saldıranın gücünü kullanarak o hareketi uyguladığın için aikidoda gücün pek önemi yokmuş. bundan dolayı kadınlar felan da savunma konusunda aikidoyu tercih ediyormuş.
ama tabii tai chi, yoga, chakra gibi şeyler trend olduğundan şaşmamak gerek.[signature][hline]Beş Hececiler

[Bu mesaj Bonecrusher tarafından 29 Mayıs 2005 21:53 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Arkım siyah kuşak sahibi japonyaya bıle gitti tamamen sabır ıstıyen bı spor kesinlikle birini dövmek için değil kendını savunmak için kullanılan bir savunma sanatı.
Bi kaç kez denedım vurmayı kolumu 2 ye katlıodu onu solıyebılırım:)[signature][hline]Learn to Obey before you Command....
Mesaj tarihi:
bu arada "aikidoda saldırma yoktur" yalan birşey. yok öle bişey. adam karşılık versin diye bikaç yumruk çakıyosun arada.
ama kapışmaya gereksiz gözüyle bakan bir spor dalından saldırı beklemezsin di mi?[signature][hline]Sözler sakız gibidir; çiğnedikçe yavanlaşır. Attığında da biri sağa sola çekiştirip üstüne yapıştırır.
Then I wake its kaleidoscopic mind...
bedava D&D 3.5 ed., maksat wizards batsın.tık, indir
Mesaj tarihi:
said:
Borbag, 29 Mayıs 2005 21:58 tarihinde demiş ki:
bu arada "aikidoda saldırma yoktur" yalan birşey. yok öle bişey. adam karşılık versin diye bikaç yumruk çakıyosun arada.
ama kapışmaya gereksiz gözüyle bakan bir spor dalından saldırı beklemezsin di mi?

aradigim cevap bu tesekkurler..[signature][hline]Shake it once, that's fine, shake it twice that's okay.

Mesaj tarihi:
said:
Bonecrusher, 29 Mayıs 2005 21:52 tarihinde demiş ki:yumruk atma çeşitleri çok da farklı değil hani tekniklik bişi değil.
sokakta biri sana sinirlenip yumruk attığında kroşe veya aparkat çakmaz düpedüz yumruk vurur işte.

karate vs aikido filmi görmüştüm. karateci uçan tekmeleri çakıyor da çakıyor, aikidocu çok basit manevralarla o uçan tekmeden kaçabiliyordu.

sırf yumruk değil, elinde katana veya tabancası olan adamı safdışı etmeyi bile öğrenebiliyorsun.

sen öyle san bonem, sen bir dövüş sporu biliyorsan karşındakinin de bilme ihtimali var, hele kavgayı o çıkartıyorsa kendine güveniyordur da demektir, yani öyle kroşe yemem falan diye düşünmemek lazım.

ha bi de filmlere bakarak yönlendirme çocuğu lol[signature][hline]sanerixx, vitalizes body and mind
Mesaj tarihi:
bide anladigim kadariyla cok sabir isteyen bir spor. yani kac yilda yaptiklarin birseye benzer ??[signature][hline]Shake it once, that's fine, shake it twice that's okay.

Mesaj tarihi:
ya kardeşim sokaktaki tinerci ne bilcek döğüş sporu alla alla..
sanki katanayı çıkartıp iaido ninjatsu felan yapıcak bize :)[signature][hline]Beş Hececiler
Mesaj tarihi:
sen hayatında hiç kavga etmemişin be bonem.

ayrıca en çok da tinerciden korkacan haha[signature][hline]sanerixx, vitalizes body and mind
Mesaj tarihi:
said:
Hellsing, 29 Mayıs 2005 22:03 tarihinde demiş ki:
bide anladigim kadariyla cok sabir isteyen bir spor. yani kac yilda yaptiklarin birseye benzer ??

Oldukça sabır istiyor.Arkadaşım yaklaşık 10 sendır yapıo ve çok da faydasını gormüş hem maddı hem manevı olarak.Bikere ılk olarak aikidonun felsefesıni kavramak zorundasın sorna spor olarak başlıosun ...[signature][hline]Learn to Obey before you Command....
Mesaj tarihi:
Ben gitmistim 3 sene once 2 3 ay ilk sinava gircektim tatile gittim sonrada yalan oldu. O zaman kiz arkim felen gidiodu makarasina gitmistim hoca siz 2 niz ayri yapin diodu napiosak;). Ewe gitsemde uo oynasam diosum cogu zaman. Ama aklim basima geldi öss bitsin yine basliycam...[signature][hline]Nargilenin dumanına benzer hayellerim sadece beni zehirler ve uçup gider...
Mesaj tarihi:
Çok güzel bi spor herkese tavsiye ederim.
Bikaç aydır gidiyorum(Hatta daha bugün sarı kuşak sınavına girdim:D) ama acaip faydasını gördüm.Ben daha yapamıorumda ustalar kıdemliler filan böyle hiç çaba sarfetmeden partnerlerini direkt indiriyolar.Daha doğrusu şukadarını söyliyim; Sarı kuşaktaki 13 yaşında yarı boyumda kız beni rahat deviriyo hatta kıvrandırıyo

En başta taklalar, havadan düşüşler filan baya kasıyo, tekniklerin oturması , japonca terimler filan çok zormuş gibi geliyo ama zamanla alışılıyo.

Hatta Ai uyum demekti sanırım. Ki, Ruh demek, Do da yol.Yani aynı zamanda Ruhla Bedenin uyumunu sağlayan bir disiplin.

Tekrar söylüyorum çok güzel bir spor. Hem kişisel gelişimi sağlıyo, uyumu, sabır göstermeyi, disiplini öğretiyo, hem derslerden önceki ısınma hareketleri, ders teknikleri filan fiziksel açıdan baya olumlu etki ediyo, üstüne üstlük kendinizi savunmak için teknikler öğreniyorsunuz.

Tek sinir edici yanı, okulda, günlük yaşamda filan ders hatıralarımı (düştüğümde olan hafif kızarıklıklar, morluklar vb:D) gören arkadaşlar "Ulan hem dayak yiosun hemde üstüne para veriyosun" "Hemde bi halta yaramıo" gibi monologlarla karşılaşabilirsiniz.
Hele "Ya şimdi ben senin bileğini böyle tutsam bişi yapamazsın dimi? Yapamazsın dimi? Hehehe... Yiğit!?! Aaa dur aah koluum bıraak" şeklindeki monologları artık ezberliycek duruma gelirsiniz:D

Eğer böyle bi savunma sporu düşünüyosanız kesinlikle aikido derim. Kickbox Karate filan(tamam onlarda güzel ama) Aikidonun yanında pek şans vermem.

[Bu mesaj PhoenixFire tarafından 29 Mayıs 2005 22:50 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Güzel bir şeyler yazılmış sanırım ama sadece yazanlara dayanarak söylüyorum bunu :)
Maalesef okuyacak ya da detaylı bir şeyler yazacak zamanım yok. Yarına inşallah...

Ama aikido'nun etkisini tartışırken göz önünde bulundurmanız gereken bir kural:

"Teknik teknikten üstün değildir, akıl akıldan üstündür."[signature][hline][b]If you shake my hand you better count your fingers[b]
Mesaj tarihi:
8-9 aydir Aikido yapiorum, hatta cift Kyu bile atladim ilk seferinde.. Aikido pratikde uzun sure boyunca ugrasmayinca cok bir efektifligi olmayan bir sanat. Gel gelelim sokak kavgasinda etkili olmak icin Aikido ogrenecekseniz, zaten 2-3 seneden once her onunuze geleni maymun edemezsiniz..

Fakat ayni zamanda karsinizdaki arkadas, eger Aikido bilmiyor ve vucudu Aikido formunu alamamissa, muhtemelen sert yapilan bir teknikten sonra ya bir yeri kirilacak, ya yerden kalkamayacak veya ciddi derecede yaralanacaktir -ki bu olume kadar gidebilir. Bu yuzden Aikidonun sokakta uygulanmasi yanlistir, tehlikelidir.

Zaten 2-3 seneden sonra benim farkettigim, durusunuz bakislariniz bile form degistiriyor. 2. 3. dan bir Aikidocuya da, sokakta sarhos veya kendini kaybetmis kisiler haricinde kimse dalmaz, elinde silah milah yoksa.

Gel gelelim, isin bir de mental bir yani var. Aikido kesinlikle cok ferahlatici, enerji veren ve hayal edemeyeceginiz hareketleri yaptiginizda muthis egleneceginiz bir sanat. Mutlaka herkes denemeli.. Hocaniz sert olabilir, yumusak olabilir, anlasamayabilirsiniz. Ilk seferde sizi Aikido ya baglayan sey, Aikido degil, genelde hoca oluyor cunku. Pes etmeyin, baska biri ile deneyin. 4. Kyu, 3. Kyu ya geldiginizde, isin rengi zaten degisiyor ve hep teorik gordugunuz seylerin size refleks olarak yerlestigini goruyorsunuz.

Izmir de oturan varsa, Bostanli civarinda Dojomuza gelebilir. En azinda n 2-3 derse katilir, Aikidonun ne oldugunu anlar. :)[signature][hline]Those who don't understand Linux are doomed to reinvent it, poorly.
Mesaj tarihi:
Madem şimdi nasip oldu bir şeyler yazalım...

Aikidoyu doğru kullanırsanız, aikidoda kullanılan temek fizik kurallarını kavrarsanız, bol çalışma ile öğreneceğiniz teknikleri kavgada dahi rahatlıkla uygulayabileceğinize inanıyorum.

Ayrıca hiç bir japon savaş sanatını bir diğerinden üstün görmenin doğru olmayacağını düşünüyorum. Her biri temelinde aynı fizik yasalarına dayanırlar, ancak farklı vuruş ya da savunma tekniklerini tercih ederler.

Hmm... Sanırım söyleyecek çok da bir şeyim yokmuş.

Japon savaş sanatları... iyidir... sevin... sayın... şiddetle tavsiye ederim.

Ve spor yapmak için bunlardan birine başlamayın. Unutmayın ki tüm bu sanatların içinde ruh eğitimi birinci sıradadır. Ve bunu kabullenemezseniz öğrendiğiniz ya da öğrendiğinizi sandığınız teknikler gerçekten güçlerinin çok altında kalırlar....

Bitti... Daha da yazarım. İçim dolu dolu aslında da... Bir yazı olması için toparlamak gerekiyor falan (:[signature][hline][b]If you shake my hand you better count your fingers[b]
Mesaj tarihi:
Toplamak gerekirse işte Aikido bedenen,ruhen ve zihnen tüm kavramların uyumla çalışması üzerine kurulmuş bir savunma sanatı.

Kullanabilirliğine gelince; Yani şimdi karşındaki adam sana saldırmazsa evet uygulayabileceğin teknik sayısı çok az.Ki zaten aikido savunma sporu.Adam sana saldırmadığı sürece kullanmaman gerekir.

Yani aslında karşında duran adamın üstüne çullanıp bileğini kapıp tekniği yarım yada tama yakın şekilde yapabilirsiniz, ancak bu aikidonun etiğine, felsefesine aykırı bi olay.

"Ben dayanamam dalarım" şeklindeki düşünceler ise tamamen yokoluyo.Bende öyle düşünüyodum "hade ya biri bana hareket çekicekte ben onu pataklamak için onun saldırmasını mı bekliycem" dilan diodum. Aikidoda öyle bir eğitim varki o düşünceler birer birer uzaklaşıyo.[signature][hline]Doğruluğun kaderidir yalnızlık;
Kargalar sürüyle, Kartallar yalnız uçar
  • Yeni Oluştur...