Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çökme sorunları, Error 132-131 ve Performans hakkında sorular

Mirage

Öne çıkan mesajlar

selamlar,

us betada oyuna başladığımdan beri çökme sorunlarım vardı. bu ne kore betada ne de eu beta'da düzeldi. crash log'u bir sonraki mesaj ekleyeceğim ortalık karışmasın. sorun blizzard tarafından biliniyor ama çözüm bulunamıyor. teknik destek forumuna bakarsanız aynı sorundan bir ton insan şikayetci, ama somut bir çözüm yok. tek dedikleri: driver'ları yenileyin, scandisk yapın gibi bilinen şeyler.

neler yapmadım ki: sırf bunun için 3 fan aldım, eski fanımı değiştirdim hani ısınma sorunudur diye, değilmiş. bilmem kaç kez format attım, her türlü driver denedim, değişik directx versiyonları denedim, scandisk'in virüs/spyware taramasının alasını yaptım, defrag yaptım... ııh olmuyor.

sonunda forumlarda bir arkadaş bir çözüm(!) önerdi. işe yaradı da. ama bu kalıcı bir çözüm olamaz. çünkü yaptığım şey işlemcimi downgrade etmek oldu. 166x12.5 şeklinde çalışan amd 2800+ işlemcimi artık 133x12.5 şeklinde çalıştırıyorum. yani güzelim 2800+ işlemcim artık 2200+ şeklinde çalışıyor. bunu yaptıktan sonra en ufak çökme yaşamadım. yapmadan önce ise 15 dakka ile 3-4 saat arası değişen çökmeler yaşıyordum. tamam işlemciyi yavaşlatmak hoş bir şey değil, ama bu oyunu oynamak istiyorum, ve 15 dakkada bir düşeceğime 4-5 fps az almayı tercih ediyorum.

ama tabii ki istediğim işlemcimi eski hızını kavuşturmak. anladığım kadarıyla bu sorun anakart, işlemci ve ram arasındaki bir uyuşmazlıktan kaynaklanıyor. anakartım asus a7n8x. işlemcim dediğim gibi amd 2800+ oem, ram ise noname 512 mb 333 ddr. sizce ram değiştirmek bir çözüm olur mu?

bir de performans konusunda derdim var. ekran kartım 128 mb radeon 9600 pro. eskiden ilk denediğimde tüm detayları açmıştım, felaket yavaştı. sonra ortaya getirdim yine yavaştı. sonra tamamen kıstım süper hızlandı. kapalı mekanlarda 60-70 görüyordum. açık mekanlarda da 40-50 civarındaydı ve benim için gayet iyi bunlar. sonradan tüm detayları tek tek deneyeyim dedim ve farkettim bu yavaşlık nerdeyse 1 ayardan kaynaklanıyor = terrain distance.

şu an terrain distance minimum, diğer ayarlar nerdeyse sonda oynuyorum ve fps gayet iyi. ama şu anki halde de tüm ayarlar minimumken de bir sorun var. aşırı derecede yükleme sorunu. şöyle ki diyelim crossroads'a girdim harddisk'ten 10-15 saniye yükleme sesleri geliyor sonra herşey düzeliyor. 2 adım atıyorum, ilerde bir kaç adam daha belirince tekrar yüklemeye başlıyor. böyle kalabalık mekanlara girdiğimde bu yüklemeler yüzünden adım atamıyorum. ama biliyorum bunun grafik kartıyla alakası yok, sadece merak ettiğim, bu sadece sabit disk ile mi alakalı, yoksa ram'le de mi?

örnek vereyim arathi'de mob kesiyorum. etrafta sırf mob var. birden kasadan tır tır yükleme sesleri duyuyorum ve anında anlıyorum ki bir player görüş alanıma girdi. bu alliance/horde farketmiyor tabii ki, wind rider'la uçan bir adam da olabiliyor ya da yerde bir ceset de olabilir. sonuçta o adamin texture'larının item'ların yüklediğini anlıyorum. bu durumlarda bu yüklemenin zarardan çok yararı oluyor. çünkü birinin yaklaştığını anlayıp direk tetikte oluyorum. ama bir de raid'de düşünün, bir anda 20 kişi yüklenmeye başlayınca hareket edemeden ölüyorum.

ayrı şekilde terrain distance da aynı sorun. terrain distance'ı sonuna kadar açıyorum etrafta bir tur dönüyorum, yüklüyor yüklüyor. sonra fps yine max duruma çıkıyor. sonra yürümeye başlıyorum, yeni alanlar yüklemeye başlıyor, etraftaki dağları tepeleri yüklüyor ve tır tır sesler eşliğinde yavaşlıyorum. sonra bu yüklenen yerde dolaşınca yine yavaşlık gidiyor. bu durumda wind rider ile uçmaya kalkınca fps 1-2 falan oluyor yani.

bunu nasıl atlatabilirim? hızlı bir harddisk ile mi? yoksa extra ram ile mi?

not: bu arada harddisk 120gb maxtor 5400rpm, yavaş ve çok gürültülü rezil bir şey.

şimdiden teşekkürler.[signature][hline]"Oğluuuum, esprinin şakası olmaz!" Sezai Gündoğdu

[Bu mesaj Mirage tarafından 03 Şubat 2005 12:39 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj Mirage tarafından 03 Şubat 2005 12:42 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

crash log:

==============================================================================
World of WarCraft: Assertions Enabled Build (build 4150)

Exe: E:World of WarcraftWoW.exe
Time: Jan 9, 2005 5:57:07.000 PM
User: x
Computer: x
------------------------------------------------------------------------------

This application has encountered a critical error:

ERROR #132 (0x85100084)
Program: E:World of WarcraftWoW.exe
Exception: 0xC0000005 (ACCESS_VIOLATION) at 001B:00685103

The instruction at "0x00685103" referenced memory at "0xDDFC5DD9".
The memory could not be "read".

WoWBuild: 4150

Crashlog'u biraz kırptım. Görüntü kirliliği yapıyordu. Bu aradaki byte'lar pati halkını pek ilgilendirmiyor nası olsa :) /Qui

======================================================================
Hardware/Driver Information:
Processor: 0x0
Page Size: 4096
Min App Address: 0x10000
Max App Address: 0x7ffeffff
Processor Mask: 0x1
Number of Processors: 1
Processor Type: 586
Allocation Granularity: 65536
Processor Level: 6
Processor Revision: 2560

Percent memory used: 90
Total physical memory: 536330240
Free Memory: 49119232
Page file: 1310908416
Total virtual memory: 2147352576

[Bu mesaj Qui tarafından 03 Şubat 2005 22:24 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Hata 131 banada olmuştu. Maraudon adlı yerden çıkarken vermişti hatayı ve 2-3 saat o karakterle giremedim. Ama aynı hesaptaki başka karakterimle girebiliyordum.

Takılma olayını "addon" ları kapadıktan sonra dene. Gene aynı sorun varsa "defrag" falan yap.[signature][hline]pff
Sosyal ağlarda paylaş

"defrag" falan yaptım. addon'lu addon'suz her şekilde denedim. sorunun bunlarla hiç bir ilgisi yok. dediğim gibi cpu hızını düşürünce geçti, ben sadece yukardaki sorularıma cevap arıyorum. donanımsal olduğuna eminim.[signature][hline]"Oğluuuum, esprinin şakası olmaz!" Sezai Gündoğdu
Sosyal ağlarda paylaş

bende nadir olmuyor ama ne yazik ki. xrex bilir derdimi, instance içinde 4-5 kere ardarda 5 dk'da bir düştüğüm bile oldu. gidiyoruz güzel güzel, tam boss'a dalıyoruz, ben düşünüyorum ölüyor herkes falan. sırf ben gıcık olsam neyse, yanımdakiler de haklı olarak sinirleniyor, ben de kahroluyorum, yapabileceğim bir şey yok ki. düzeltmem lazım bir anca önce sorunu.

zaten harddisk'i kesin değişitircem. ram de değiştirmek istiyorum. şimdi bi de power supply sorun olabilir demişler. hepsini aynı anda değiştirecek maddi gücüm yok, sırayla yapabilirim anca. o yüzden sorunun ana kaynağını bulmam lazım.[signature][hline]"Oğluuuum, esprinin şakası olmaz!" Sezai Gündoğdu

[Bu mesaj Mirage tarafından 03 Şubat 2005 17:52 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Mirage, 03 Şubat 2005 12:38 tarihinde demiş ki:
selamlar,
şu an terrain distance minimum, diğer ayarlar nerdeyse sonda oynuyorum ve fps gayet iyi. ama şu anki halde de tüm ayarlar minimumken de bir sorun var. aşırı derecede yükleme sorunu. şöyle ki diyelim crossroads'a girdim harddisk'ten 10-15 saniye yükleme sesleri geliyor sonra herşey düzeliyor. 2 adım atıyorum, ilerde bir kaç adam daha belirince tekrar yüklemeye başlıyor. böyle kalabalık mekanlara girdiğimde bu yüklemeler yüzünden adım atamıyorum. ama biliyorum bunun grafik kartıyla alakası yok, sadece merak ettiğim, bu sadece sabit disk ile mi alakalı, yoksa ram'le de mi?

Bu sorunu baska yasayan varmi harddisk calisiyor ve asiri yüklenme oluyor ne yapmamiz lazim ?
Sosyal ağlarda paylaş

Bende de 5-10 dakikada bir bilgisayar kafasına göre restart atıyordu wow oynarken. Başka oyunlarda ve ya normal halinde bu problemler olmuyordu. Sonra problemi çözdüm ama ne yaptımda çözüldü onu bilemiyorum. Çünkü bir çok şeyi yaptıktan sonra test ettim. Tek tek değil yani. Yaptıklarımı sıralayacağım ama şunu söyleyebilirim bilgisayarın aşırı ısınmasından değil problem. Önce ondan sandım 56 derece den 48 derecelere düşürdüm ekstra fan takarak yine restartlar oldu. İki çözüm denedim ikiside oldu.
-Birincisi çok şansa. Task manager da exe veya değil sinirden ne varsa kapatıp öyle deneyeyim dedim. System+system idle process'e end task dedikten sonra oyunu açınca problem kalmadı fakat bu olay bilgisayarın ses kartını görmemesine sebep oldu. Wow un ciddi bir ses problemi var diyebilirim. Aralarda çatlamalar oluyor ve sesleri çıkarmak için bilgisayar çok kasıyor
-İkincisi de sessiz oynamaya dayanamamamdan. Ses kartının ve grafik kartının driverlarının en son sürümlerini çektim. Disk birleştiriciyi çalıştırdım. Ses kartım Audigy 2 ZS PRO external, ve hoparlör sistemi olarak Creative inspire 5.1 kullanıyorum. Hoparlörün konsol ayarlarında aktif olanlar digital din ve dolby pro logic. Wow yine 5+1, stereo gibi durumlarda problemler verebiliyor.
-Bir başka çözüm daha var. O da eğer sistemde firewall varsa karşılaşılan problemler. Blizzard support un burda açıklaması şöyle: Quest bitirip teslim ederken, birşey öldürüp onun lootunu almaya çalışırken ya da yeni zone lara girerken bilgisayar serverla çok hızlı data transferinde bulunmaya çalışıyor. Eğer firewall açıksa bunu hızlı yapamayıp problem veriyor (crash, error, restart vs.). Blizzard firewall problemi için 3 tane portun açık olmasını önermiş. Port isimlerini hatırlamıyorum ama bir çok yerde yazar. Bende ADSL modemin ayarlarını pek kurcalamak istemediğimden, zaten istesemde router,port, modem olaylarından pek anlamadığımdan bir kaç denemeden sonra vazgeçtim. Ama eğer bunlardan anlıyorsan deneyebilirsin.

Wow support acayip yetersiz. Support forumunda sayfa sayısı uçmuş gitmiş artık. Her gün yeni bir topic açılıyor ama gelen cevap yok. Ya da var ama benim sana yaptığım gibi kendi yöntemleri. Blizzard support un adam gibi cevap yazdığı topic sayısı yok denecek kadar az. Birşey de diyemiyorum. Support işi mmorpg olaylarının hep karanlık taraflarıdır. Oraya girdiğinde insanın morali bozuluyor vallahi. Pvp forumunda insanlar tartışırken sen daha oyunu düzgün oynayabilmek ya da en azından oyuna girebilmek için paracıklarına kıyıyorsun,çok önemli zamanını harcıyorsun.

Bu işi çok ciddiye alanlarda var. Mesela KOTOR'da karşılaştığım bir problemi kotor support forumunda çok kolay bulmuştum. Adamlar error log dan hiç kasmadan tespit yapıp çözümü sana hemen sunuyorlar. Problem çözülmezse e-mail'le falan yazışmalara başlıyorsun hatta gerekirse kendi oyun cd lerinden birini yolluyorlar. Blizzard da da crash log dan tespit etme denelemeri var ama çözüm buldukları error sayısı az. Falan filan çok uzun olmuş. Allah sabır versin bu durumlarda.

[Bu mesaj MacbetH tarafından 03 Şubat 2005 18:29 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

öncelikle hardiski 7200 yap derim. ramin 512 den düşükse her ikisindende kaynaklanıyodur. yada allahın sopası yok, hordeye geçtiğin için böyle ceza verdi sana :D alliance da bu kadar sorun olmuyodu sanırım. ilk gün baya bi düşmüştün sonra geçmişti.

bendede son 3-4 gündür sorun oluyordu. oyunu açtıktan 5-10 dakika sonra oyun donuyordu ama ben sorunu çözdüm. ekran kartının fanı durmuş. fan gelmesini bekliyorum ve oynayamıyorum :(. neyse inşallah çözersin sorununu oyun başlayana kadar.[signature][hline]<Anatolian Sunrise>
join today, live longer
Sosyal ağlarda paylaş

benim 256 ram amd 2000 gforce3 ekran karti
bi kere rachetde booty baya gemiye bindim biraz gittim yukleme ekrani cikti baya bi zaman gecti
bi baktim gene rachetdeyim. benim bilgisayar booty bayi yuklemeye calisirken gemi geri kalkip rachetye gelmis.
ikinci seferde gemi kalktiktan az sonra bilgisayar kendine geldi de denize atlayarak booty baya yuzdum.[signature][hline]msn: [email protected]
Sosyal ağlarda paylaş

@rinen: çünkü bahsettiğim cpu hızını yavaşlatma olayını alliance'tayken yapmıştım. o günden sonra hiç çökmedi.

@macbeth: saolasın ilgin için. ama sorunumun firewall ya da ses kartıyla ilgili olduğunu sanmıyorum. firewall tamamen kapalı da denemiştim. şimdi sağlam bir router sahibiyim ve cpu hızı düşük durumda oynuyorum, firewall'a rağmen hiç bir sorun yok.

ses kartıyla da ilgisi olacağını sanmıyorum. bir sürü driver denedim, oyunda sesi tamamen kapatıp denedim, ctrl-alt-del'deki tüm programları kapatmayı da denedim, hiç bir fayda etmedi.

sonuçta cpu hızını düşürdüğümde sorun geçtiğine göre, bunun driver, firewall ya da ses kartıyla ilgili olmadığı ortada. denildiği gibi ya güç kaynağı yetmiyor ya da ram-cpu-anakart uyumunda bir sorum var.

ha bir sorum daha var. şimdi bios'tan bu değeri 166'tan 133'e düşürdüm. boot ederken memory frequency 133 diye bir yazı geliyor. sisoft sandra da

front bus speed 133x2
memory bus speed 133x2 olarak gözüküyorlar.

yani ben şimdi işlemci frequency'yi 133'e düşürdüm diye 166x2 çalışan 333 ram'im de mi 133x2 = 266 hızla çalışıyor? yani ben ram'in hızını da mı düşürmüş oldum bunu yaparak?

-

skroce'in da sorduğu soruya cevap var mı? sorun kesin sabit disk mi? defrag yapmak ya da yeni disk almak dışında çözümü yok mu?[signature][hline]"Oğluuuum, esprinin şakası olmaz!" Sezai Gündoğdu

[Bu mesaj Mirage tarafından 03 Şubat 2005 19:10 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

us de oynarken olmuyordu ama eu ya başladığımın ikinci gününden itibaren oyun sırasında hiç takılma olmuyor raidlerde falanda düzgün ama bazen birden bir yükleme başlıyor bilgisayardan sesler geliyor sonra oyun 'written' edememe hatası yüzünden memory sorunundan kapanıyor.alttada bir yerde yazmıştım sorunumu çok kötü birşey questlerdeyken yeni bir zone a girince oluyor bazen çok moralim bozuluyor.[signature][hline]shinsetsu desu..
Sosyal ağlarda paylaş

O yeni bi karakter karşıda çıkınca oluşan olay bendede oluyor buyuk ihtimalle benim ramımden oluyor 256mb ram oldugundan ama senınkı daha çok parçalardan kaynaklanıyor denilenler gibi iyi bilen birisini yardımını alman lazım , ayrıca bendede bazen düşmeler oluyordu US de ama Korede ve Eu da şimdiye kadar nerdeyse hiç düşme yaşamadım ilginç yani garip hatalar var[signature][hline]
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
dediğim gibi işlemcimin hızını 2800'den 2200'e düşürdüm o günden beri bir kere bile yaşamadım. pek hoş bir çözüm değil ama devamlı çökmekten iyidir.

bu arada epey bir soru sormuştum performans hakkında, yükleme falan diyordum hani. 512mb ddr333 ram daha aldım 1gb oldu, sorundan eser yok. her şey süper hızlı. isterse 50 kişi olsun ekranda takılma olmuyor (daha yüzlerce kişinin olduğu raid'leri göremedim ram aldığımdan beri ama sorun olacağını sanmıyorum).

terrain distance dahil bütün detayları bile sonuna kadar açınca en ufak yükleme olmuyor. fps 15-20'ye düşüyor ama bahsettiğim sorun geçti yani. o yüzden orta ayarlarda gayet güzel geçiniyorum şu anda.[signature][hline]"Oğluuuum, esprinin şakası olmaz!" Sezai Gündoğdu

[Bu mesaj Mirage tarafından 15 Şubat 2005 23:00 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
bana şöyle oldu olay.
1ghz ram ile oynuyordum sürekli WoW.exe hata veriyordu oyun kapanıyordu.
servise yolladım rami o sırada oynadım wow hiçbir problem çıkmadı. hiç. Bugün aldım ramimi şuan 1ghz ve sorun tekrar başladı.
bu durumdadamı CPU dan oluyor yani ?
birtane vdata birtanede elixir var.[signature][hline]Ismayil U¢anpehlivan...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...