Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yanık Fişli Airfryer

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

Merhaba,

Cosorinin 5.5 litrelik airfryer'ını akım korumalı prize bağlı kullanıyorum. Geçen gün yanık kokusu geldi ve baktığımda hafif prizde aşınma gördüm, fişe bakmayı akıl edemedim. Bugün alet çalışmıyorken sigorta attı ve bir baktım priz şöyle erimiş:

Spoiler

aszv31l.png
gapspmy.png

Başka bir prize taktığımda cızırtı gelmiyor. Bu durumda kullanmaya devam edebilir miyim? Yanmasının sebebi ne olabilir? Çok teşekkürler.

Dipnot: Cosori eu'ya mail attım. Evde doğalgaz yok ondan mecburiyetten kullanıyorum, elektrikli ocak var ama o da çok yavaş...

pontipati tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:

akim korumali prizlerle bu tarz esyalar kullanilmaz. Onlarin amaci voltaj dalgalanmalari sonumlemek ve ani surge ler ile olusabilecek hasarlari mumkun mertebe uzaklastirmak. Bu tarz seylerden ciddi hasar gorebilecek seyler de bilgisayar ivir zivir. Basit bi resistor ve fan devresi (bknz airfryer) bu klasmana girmiyor.

akim koruyucunun mantigi icinde bir varistor olmasi ve bekledigi voltaj in disinda bir voltajla karsilastiginda devreye girerek bu fazlanin zarar gorebilecek aygita degil de topraga yonlendirir ve bir kisminin da varistor ustunde kalarak isi enerjisine donusmesini saglar. 

Gonderebilecegi bi toprak yoksa, 

klampe edebilegi voltaj araligi disindaysa, 

devreye girse bile bas edebileceginden daha fazla veya daha uzun sure bu olay olduysa, 

yillarla degrade olmus akim koruma prizi bir noktada artik soyledigi speclerin cok cok altinda calismaya baslamis ve bas edebileceginden daha yogun birseyle karsilasmissa; 

bu fotograftaki sey olur. 

O prizi herhangi bi cihazla kullanmayin, 

muhtemelen airfryer da bisey yoktur, kullanmakta bi sakinca yoktur ama kontrolde fayda var. 

cok cok cok daha kotu sonuclari olan daha catastrophic failure yasanabilirdi. Mesaji goren varsa oyle rast gelen akim koruma vs diye bu tarz cihazlari bu prizlere baglamayin. tv, muzik seti, oyun konsolu, bilgisayar vs ok. 

yok kettle, airfryer, laser printer, buzdolabi vs yangina davetiyedir. 

konuyla alakali diger mesaj bi kac sene oncesinden;

• Like 3
  • Tesekkurler 1
Mesaj tarihi: (düzenlendi)

Herkese çok teşekkürler, @Kharon emeğine sağlık hocam.

Bu prizi kullanmamda bir sakınca var mı ya da prizde bir problem olup olmadığını kendi başıma anlayabilir miyim? Kiracıyım bu arada ondan elektrikçi çağır para iste vb. dert gibi geliyor

Prizi açtım aşağıdaki gibi gözüküyor:

Spoiler

4tz5dal.jpeg

c96rxke.jpeg

pontipati tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:
Kharon, 06.05.2025 00:51 tarihinde dedi ki:

akim korumali prizlerle bu tarz esyalar kullanilmaz. Onlarin amaci voltaj dalgalanmalari sonumlemek ve ani surge ler ile olusabilecek hasarlari mumkun mertebe uzaklastirmak. Bu tarz seylerden ciddi hasar gorebilecek seyler de bilgisayar ivir zivir. Basit bi resistor ve fan devresi (bknz airfryer) bu klasmana girmiyor.

Bu bende işe yaradı yalnız. 5'li tunçmatiklerden var ve elektrikli ocakla bulaşık mak buna bağlı. 
Elektrikli ocağı ben ölçmüştüm büyük gözde 1200W küçükte 800W çekiyor. Bulaşık mak ne kadar peak ediyor ölçmedim çünkü sürekli değişiyor ve ilk çalıştırdığında belli olmuyor haliyle.

Neyse senaryo şu, bu ikisi birlikte çalışırken, demek ki bulaşık mak güzel çekiyormuş korumalı priz çat atıyor ve devreyi kesiyor. Aletleri kapatmayıncaya kadar da açma düğmesi basmıyor tekrar. Ben oradan anlıyorum bu ikisinin birlikte hoşlaşmadığını. Normal priz kullansam anlamıcam ve bişiler yanıncaya kadar gidecek, çünkü kapıdaki sigortayı attırmıyor ama aşırı yüklenme de var yani demek ki. 

Sonra çekiyorum bulaşık makinesini şunu görüyorum, prize temas ettiği yerde bulaşık mak arkasındaki yalıtkan eriyip yapışmış. 

FlGiKaJ.pngQZRYrVC.png

Artık ikisi aynı anda kullanılmıyor ve bulaşık makinesinin arkasına takoz gibi bişi koydum temas edecek kadar ittirilmesin diye.

Mesaj tarihi:
pontipati, 05.05.2025 23:53 tarihinde dedi ki:

Evde doğalgaz yok ondan mecburiyetten kullanıyorum, elektrikli ocak var ama o da çok yavaş...

evde doğal gaz yoksa büyük ihtimal topraklaması da iyi değildir o evin. öyle bi pattern var eski evlerde. topraklarını da bi kontrol et evin.

• Yeni Oluştur...