Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

pati emeklilik planları


vulga

Öne çıkan mesajlar

selamlar,

bu konuyu yatırım başlığından ayırmak gerektiğini düşünüyorum. çevremde hep şahit olduğum şey çok güzel para kazanan insanlar sonrasında bu parayı iyi idare edemedikleri için yılların kazanımlarını bir çırpıda kaybediyorlar. benim tavsiyem yatırım başlığında parayı kazanmaya bu başlıkta da kazandıktan sonra nasıl idare edeceğimize kafa yorabiliriz.

benim belirlediğim kriterler şunlar:

  1. mümkün mertebe pasif gelir olmalı veya çok az bir vakit ayrılmalı (senede 1-2 hafta belki)
  2. birikim sayesinde dünyanın herhangi bir yerinde rahatça yaşayabilecek, dünyayı gezebilecek sabit bir gelir yapılabilmeli
  3. sabit gelir birikimden yememeli, birikim en kötü değerini korumalı. hatta mümkünse artmaya devam etmeli
  4. hedef sabit gelir belirlenirken olumsuz durumlara karşı %20 marj konmalı (ör: 5k$ ise aylık gelir, 6k$ hesaplanmalı)
  5. yumurtaların hepsi tek bir sepette olmamalı 4-5 farklı gelir kaynağı olmalı hatta 6-7 bile olur
  6. yatırımlar coğrafi olarak dağılmalı sadece türkiyede olmamalı emniyet için (krizi, afeti, savaşı var malum)

benim belirleyebildiğim 5 tane böyle gelir kaynağı var. herkesin bildiği şeyler ama yine de yazayım. eksikler için de fikirleri paylaşalım yeni şeyler çıkabilir.

  • borsa: ister temettü diyin ister senede hisse adedini %10 arttırıp, sadece arttırılan miktarı bozmak. doğru sektörlerde usd bazlı değer artışı da olacaktır. TR kategorisi (bkz: 6.madde)
  • gayrimenkul: dünyanın her yerinde mümkün aslında. abd'de property management şirketleri var epey araştırdım binlerce daire yönetiyorlar. tapu sizin üstünüze ama adamlar size kira garantisi sağlıyor. senede 1 kira ücret alıyorlar hizmet bedeli. kira ücreti toplama, kiracı bulma vs her şeyi ile ilgileniyorlar. normalde 100 ayda amorti diye yatırımlık ev satıyorlar ama devlet vergisi, hizmet bedeli falan hesaba katarsanız 150 ayda amorti gibi düşünebilirsiniz. dolar getirisi, sıfır uğraş, başka ülke olması (çeşitlilik) açısından iyi. evlerin değer artışı da oluyor.ABD veya Dubai kategorisi
  • eurobond: bunda para büyümez ama %9-10 usd bazlı faiz kulağa hoş geliyor. yarısı dolar enflasyonuna gitse de yarısı gelir olur. normalde %10 sadece senelik gelir hedefliyorum bir yatırım aracından ancak çeşitlilik olması açısından bunun da bulunması iyi olur. bilgi sahibi olanlar için 2 sorum var. 1) tr'nin cds'i düştü mesela gidip daha kötü cds'i olan başka bir ülkeye yüksek faizle borç verebiliyor muyuz? 2) bunun getirilerini tr bankası değil de y.dışı bir bankaya çekebiliyor muyuz? coğrafi dağılım kriteri için önemli bunun yanıtı.
  • al-sat: örnek vermek gerekirse temelden inşaat projeleri. küçük yerlerde bir senede adam binayı dikiyor. tabi güvenilirlik, primlenme araştırması vs. yapılarak %20 ucuza temelden girilebilir. tam pasif gelir olmuyor ancak parayı bağlıyorsunuz uzun bir süre sonra inşaat bitince realize ediyorsunuz. veya ucuza düşmüş, ederinin altında bitmiş gayrimenkul/araç vb. alınıp satılabilir. vergisi verildikten sonra %10  kar bırakacak şekilde. senede bir kere yapılsa yeter. TR dışında nerelerde ne yapılabilir değişik fikirler iyi olabilir. mesela dubaide büyük bir inşaat projesi vardı 3-4 sene evvel başlayan. projenin sonlarına yaklaşıldı ve değeri 3'e katladı usd bazlı. böyle dünyada takip edilebilecek veya alım satımı yapılabilecek neler olabilir.
  • bes: evet azıcık vizyon dediğinizi duyar gibiyim. ama çeşitlendirmek için bes'i göz ardı edemeyiz. bes portföy yöneticisi arkadaşımdan aldığım bilgilere göre 56 yaşınızdan sonra maaş gibi almak istediğiniz zaman içerdeki paranızın %1.7 gibi bir oranla her ay maaş gibi çekebiliyorsunuz. içerdeki para değer kazanmaya devam ediyor fonlarda altında vs. ancak şöyle bir durum var bu parayı komple çekerseniz elbetteki birikiminiz az az da olsa enflasyona karşı erir. %1.7 nin örneğin yarısını çekip yarısını yine birikimde tutmayı değerlendirebilirsiniz. tabi bu da coğrafi olarak TR kategorisinde oluyor.

benim düşüncem aslında %40 TR, %40 ABD, %20 de başka bir ülkede olması birikimlerin. ancak gayrimenkul dışındaki seçenekler hep TR gibi duruyor (şu anki bilgime göre). dolayısıyla hem başka yatırım araçları araştırıyorum hem de mümkünse bunların farklı ülkelerde yapılabilmesini. varsa farklı yatırım araçları veya emniyet için başka kriterler duymak isterim.

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Eu‘da yatirim isleri nasil? Uzun vade yatirim icin Amerika daha mi mantikli yoksa parayi eu icinde tutup gezdirmek mi? Dünya savasa suruklenirken karar veremiyorum, üc kurus para biriktiricez sonra hirtonun biri gelip turklerin ve kopeklerin elli eurodan fazla parasi olamaz diyip el koyacak, valla insanda sinir kalmaz dkf

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...