Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

cyclo-progynova hakkında bilgi

emek

Öne çıkan mesajlar

Hiç de aklıma gelmemişti teşekkürler.

Edit: bilgi derken göğüs kanserine neden olup olmamasına takığım. herkes farklı bişey söylüyor. bi 10 sene öncesinde annem de bunun gibi bir ilaç kullandı ardından kanser tedavisi gördü. o ilacın bu ilaç olup olmadığını hatırlayamıyorum şekli benziyor bugün başlamam lazım arada kaldım
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
kafama göre kullanmak mı ? doktor gastroskopi ve kolonoskopi sonucunu görmeden ilaç yazmam dediği için tam 2 sene boyunca hayvan gibi eziyete katlanmış insanımdk senelerdir aynı doktorlara gidiyorum güvenip de değiştiremiyorum. sordum olacağı varsa olur diyor temelde varsa tetikler tarzı. ananem akciğerden annemde göğüsten oldu temelin maşallahı var yani. ilk önce 3 ay yok sen 6 ayda kullanmak istersen kullan bıraktığın zaman yine tekrarlıcak filan görüşürüz yine dedi keşke görüşmesek.
Sosyal ağlarda paylaş

HRT icin kullanilan ilaclarin kanser koruklemesi baya tartismali bir konu su anda, hem yapilan arastirmalar saglikli degil hemde bunlarin ciktigi yillardan sonra cok farkli seyler ogrendik. kanser riskine etkisi ise oyle abartilicak bir rakam degil, %1.5 gibi bir artistan bahsediliyordu

cyclo progynovada misal estradiol valerate ile sentetik progestin (norgestrel) var, srif estradiol kullanimi halinde rahimde kalinlasma gerceklestigi ve bu kansere yol acabildigi icin kombine olarak kullaniliyor, tek degil iki hormon var.

arastirmanin yapildigi yillarda ozellikle HRT icin premarine denilen bir ilac kullaniliyordu, ilacin acilimi PREgnant MARes uRINE, yani evet surekli hamile tutulan atlardan elde edilen bir ilac oluyor kendisi. at hormonu ile insan hormonu ayni olmadigindan ve ozellikle o hayvanlarin psikolojisi ile uretilmis hormonun olay yaraticagi kacinilmazdi. uretici firmaya birsuru dava acildi zaten

isin ozeti doktor konrolunde oldugu surece ilac kullaniminda pek bir sorun yok, onemli olan hastaninda kendini bilgilendirmesi ve riskleri tartabilmesi.

butun HRT ilaclarinda dana gibi KULLANIYORKEN SIGARA ICMEYIN yazarken inatla beyinsiz aliskanliklarina devam ediyor insanlar, ondan sonra "ILAC YUZUNDEN DVT OLDU :(", risk gurubundasin geberirmisin su zikkimi icmesen? DVT zaten bilincli olarak buyuk olcude onlenebilen nadir olumcul tibbi durumlardan biri. sigaramida icerim, ilacimida alirim kafasi ile olmuyor

kendi sorununda guzel ulkede bilgi sahibi endokrinolog bulamadigi icin kendi tedavisini 3 senedir kendi basina goturen bir insan olarak yaziyorum bunu burada :p 2 sene daha calisirsam sanirim aciktan endokrinoloji bitiricem, zaten en zor bulunan brans birde ustune en iyi diye gittigin doktorlarin son 10 senede olan hicbir gelismeyi bilmemesi uzucu. implantlar misal disarda kac senedir kullanilirken burada diardan getirticegim halde yapip sorumluluk alacak doktor bulamadim. iyi endokrin uzmaninin vizitesi son 600tl idi 3 sene evvel. hadi cok yogunlar anliyorumda ozel muaynehanede calisan doktorun bile kendini guncel tutmamasi trajik.

doktorlarini dovmeye, hirpalamaya, populist saglik politikalari ile agizlarina sicmaya devam et benim yanliz ve fasist ulkem. hastalaninca hacamat cektirir, suluk yaptirirsin 20 seneye ulkede doktor kalmayinca.
Sosyal ağlarda paylaş

@emek
yine de doğru bir durum değil forumdan bir ilaç hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmak. hrt'ler çok masum ilaçlar değil, yakın zamanda önüne gelene yazılan bir ilaçken artık karı ve zararı iyi düşünülmesi gereken bir kategorideler. yabana atılmayacak yan etkileri var.
gittiğin dr'un cevapları tatmin etmiyorsa başka bir dr'a başvurmaktan alıkoyan yok. sağlık ciddi anlamda bedava ülkede, ünideki bir profun muayenesi 150 tl fln. ben o paraya arabamın kaputunu açtıramıyorum.

@laurelin
desteğin için teşekkürler.
Sosyal ağlarda paylaş

ozelde endokrinoloji problem yanliz, en son 3 ay waiting listi vardi gittigim doktorun. ve hani gercekten cok zor bir uzmanlik alani bence, omur boyu ogrenime devam etmek cok kritik bi alan

iki ornek yazicam biri eski biri yeni

ben HRT basladiktan sonra psikiyatrim risperdal yazdi. endokrinologa bildirdim dosyama ekledik vs, kan tahlili yapildi prolaktin azmis durumda. endokrinolog 2 hafta sonra gene bakalim olmadi hemen HRT durdurmamiz lazim, hyerprolactinomaya gider vs basladi.

evde oturdum arastirdim risperidone dopamine antogonisti oldugundan prolactin duzeyini ziplatiyormus. yazan psikaytrda profesor, endokrinologda. biri fulyada, biri nisantasinda hani 500-600 viziteler ve aci olan ayni anda ozunde tansiyon ilaci olan dierutic aldactone kullaniyorum. surekli tansiyonum dusuyor ve kimse soylemiyor bana risperdal ile bu birlesince ayakta durman mucize diye

endokrinologa gittim, soyledim hocam boyle boyle diye, aaa oylemi, atlamisim ben onu o zaman risperdali kes 1 hafta gecsin bir daha bakalim dedi. tahlil parasini gectim cozumu ben buluyorum ve 600tl vizite odiyorum yanlis tedavi icin :D bu olaydan sonra 1-2 sorun daha cikti ve biraktim kadini

ikinci olay daha acikli

yakin bir arkadasima yasmin ile aldactone yazmis gene ozel bir endokrinolog. kizin sac dokulmesi, kanama sanci ve sivilce sorunu var. bunu yazarken kizi hicbir sekilde uyarmamis aldactone un diuretic etkisi yuzunden electrolit dengesini bozdugunu

birgun cafede oturuyoruz carpintilardan sikayet etti bana. ilaci yanimda satin aldigi icin konusmustuk, ozellikle gece bazen carpinti nedeni ile uyuyamadigini soyledi. kiz vejeteryan ve deli gibi patates-mango-muz tuketiyor.... oooops!

HRTde aldactone(spiranalactone) kullaniminda hastanin birinci olarak uyarilmasi gereken sey potasyumlu gidalari tuketirken dikkat etmesi ve vucut surekli su attigi icin sivi tuketimine dikkat etmesi. prensip olarak her ay elektrolitlere baktirmasi lazim ancak doktor ilaci yazarken unutuyor bunu. potasyum fazlaligi hyperkalemi yapiyor ki kalpte ritim bozuklugundan kut diye kalp krizinden gitme riski var elektrik dengesiyle oynandigi icin.

hemen uyardim, ailesi soylenmis hatta doktormu nereden bilicek diye :D doktor hemen kesmis tabi, carpintilari ve diger semptomlar kisa surede gecti ancak diger semptomlar geri dondu tabi. biraktirilan aldactone yerine dusuk dozda (hapi keserek) androcur kullanirsa cok daha rahat edicek adim gibi biliyorum ancak doktoruna sor dedigimde klise KARCIGERI MAFEDER O ILAC OLMAZ diyip reddetmis doktor.

karacigere olan etkisi gayet takip edilebilir ve tedavi durdurulabilir (karaciger enzimlerini olcmenin kolayligini gectim, 60 yasinda alkolik karcigerim vardi 5 sene once berbat beslenmeden. su anda tertemiz fabrikada sifir teslim gibi) kendim 2 sene kullandim oradan biliyorum birde.

yapilan calismalarda prostat kanseri olan 75-83 yas arasinda erkeklere 200-300mg verilmis gunde. karacigerlerinin onceki durumunu bilmiyoruz vs de 30 yasinda sigarasi, alkolu, kotu beslenme aliskanligi olmayan bir kadina gunluk en ama en fazla 10-20mg verilicek ilac nasil hepatoksisiteye yol acicak?

doktorun izledigi yolun yanlis oldugunu biliyorum ama diploma bende degil :D yapicak birsey yok o yuzden. dogrusu ile ilgili gorus belirtip doktor ne diyorsa onu yapin diyorum o yuzden insanlara boyle yuzde yuz emin oldugum durumlarda bile.

hastaninda gorevi kendi durumu ile ilgili bilgelinip kendiside sorumluluk almak, informed consent diye birsey var yani. doktorlar allah degil, insanlar ve bolca hata yapiyorlar.

tabi burasi avrupa degil doktorada hak veriyorum. ne zaman doktora "benim konu ile ilgili bilgim var" desem "eee ooole googledan bas agrisi yazmakla ogrenilmiyor" diyor. simdi adama hiyar diyemiyorum cunki 90 IQ ortalamasi olan, abuk subuk yerlerden yalan yanlis bilgiler okuyup gelen cok hasta varda once karsindakini dinle bi hani. gitmisim universitenin dijital veritabanini erisiminden yapilan en guncel arastirmalardan cikartmisim edindigim bilgiyi, bilim okur yazarligim var hani ne diye comar muamelesi yapiyorsun.

az oturup konusunca gerci tek tukte olsa email adresi verip makaleleri istiyen doktorlarda gordum neyseki, benim durumumda zaten uste para verip doktora ozel ders veriyoruz resmen. sifa bulmaya gittigin doktorun "ellerinden oper tahlil sonuclari, gene sen bakip degerlendiricen bu sonuclari" demesi demoralize ediyor insani ama
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...