Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Straight Outta Compton (2015)


Akuma_Blade

Öne çıkan mesajlar



[video]https://www.youtube.com/watch?v=rsbWEF1Sju0?feature=oembed" width="459">



80'lerin sonlarından 90'ların ortalarına dek rap müziğin mainstream hale geliş sürecinin fotoğrafını çeken yapım, bunu gerçek anlamda gangsta rap'i yaratan N.W.A. grubunu, bilhassa grubun lideri Easy E'nin yükseliş ve çöküş hikayesi üzerinden anlatıyor.

Film değil rap albüm çıkartmanın, rap söyleyecek mekan bulmanın bile sıkıntı olduğu, hava almak için dışarı çıkan zencilerin bile polisler tarafından tartaklandığı bir dönemde suç dünyası ve müzi karasında bir ikilemde kalmış Easy E'nin, içlerinde hayatlarını müziğe adamış Dr Dre ve Ice Cube'un da bulunduğu bir grup arkadaşıyla şehirli zencilerin hayatlarını yansıtan müzikler yaptıkları, bunu yaparken de şeytanın bacağını kırmaya çalıştıkları ilk albümlerini çıkartmak için verdikleri çabayı ve ardından değişenlere odaklanıyor. Grubun hiç ummadıkları anda şöhrete kavuşmaları, 1991-1992 arasında polis şiddetine karşı isyana dönüşen öfkeye sözcü olmaları ve akabinde yaşananları işliyor.

Film için sinematik bir belgesel demek çok da yanlış sayılmaz. Filme bizzat N.W.A.'nın ilk kurulduğu kadroda yeralan Ice Cube ve Dr Dre ile Easy E'nin gerçek hayattaki eşi Tomica Wright yapımcılar arasında yeralıyor. Yönetmen F. Gary Gray'i Negotiator, Be Cool, Law Abiding Citizen, Italian Job, The Fate of the Fast and the Furious gibi filmlerden tanımak mümkün.

Yapım direkt olarak N.W.A.'nın içindeki insanların onayından geçen bir senaryoya göre yazıldığından olayların gerçek hayattaki yakınlığı da bir o derece yüksek olmuş. Hatta seks ve uyuşturucu partilerini yansıtmaktan bile kaçınmamaışlar gerçekçilik açısından.

Filmin ana teması içine para bulaşan her konuda olduğu gibi, insanların bir noktadan sonra ellerinde para yokken sahip olduklarına duydukları melankoli üzerine kurulu. Bunu hem müzikal hem belgesel ayarında bir film kurgusunda anlatmaları da filmin başarısını arttırıyor.Eksi olarak söyleyebileceğim tek şey filmin taraf tutmak zorunda kalamamak adına East Coast - West Coast savaşlarının patlak vermeden önce sona ermesi. O kısımları da anlatsalardı film tümden bol müzikli bir Civil War'a dönüştürülebilirdi. Belki ileride öyle bir planları vardır, bilemiyorum. Bir de Snoop Dogg'un ve 2pac'in de çok çok kısa görünmesi gibi bir durum var, daha uzun olabilirdi.

Netflix'den de izleyebileceğiniz bu filmi rap müziğin tarihini görmek isteyen, rap müzikten hoşlanan yada ilk dönem rap'çilerin müziklerini şekillendiren sorunları görmek isteyen herkese önerebilirim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...