Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ryzen sistem önerisi

kami

Öne çıkan mesajlar

Anakart/RAM konusunda kararsız kaldım, sizce bu nasıldır? Ram kodu CMU16GX4M2C3000C15. Anakart uyumluluk listesinde DOCP2933 göstermiş ama 2x8GB olarak değil sadece 8GB olarak, 2933'te kullanabilirim sanırım?

1800x'te alabilirim çok fiyat farkı yok ama insanlar gereksiz demiş genel olarak. 3200 MHz'de çalışacak RAM'de bulamadım. Şunu alma şunu al diyebileceğiniz bir şey yoksa birazdan alacağım bunu.

https://i.hizliresim.com/ZOq7nZ.jpg
Sosyal ağlarda paylaş

O linki görmüştüm ama stoğu tükendi çabucak, zaten fiyatı da artmış yine. Hala varsa benzer bir deal alabilirim.

FlareX stoğu yok hemen hiçbir yerde, ikinci el düşünmüyorum ama şu siteden alabilirim şunu.

http://www.nanokatalog.com/GSkill-Flare-X-series-DIMM-16-GB-DDR-4-3200-MHz-non-ECC,PR-496167.html?gclid=EAIaIQobChMIm82BreDZ1wIVSgwrCh3O0wW5EAQYASABEgLQHfD_BwE
Sosyal ağlarda paylaş

marksman said:

Onlarda amazondan temin ediyorlar zaten. Seçtiğin ram ile fiyat farkı çok yoktur ordan al. Bir de böyle adıyla sanı duyulmamış yerlerde satıyor.

Amd uyumlu ram 3200mhz de tıkır tıkır çalışır.

Amazon'da da stoğu yok, kim tüketti bu ramleri.
Sosyal ağlarda paylaş

Öyle ya, 3200C14 Trident Z/Trident Z RGB/Flare X arasında bir fark yok.

Ryzen'le en temiz çalışan ve en güzel overclocklananlar B-die RAMler.
bin olarak:
3600C15>3200C14>3600C16>3000C14>3600C17 diye gidiyor. Gene 3733 ve üzeri frekanslarda çalışanlar da B-die oluyor, onlar da güzel RAMler.
Hangisini daha ucuz bulursanız alın. B-die primary timingleri 14-14-14-34 veya 16-16-16-36 diye gider. B-die olmayan, Hynix/Micron olanların timingleri 15-17-17-17, 16-17-17, 14-16-16-16 diye gider. 3000C15 RAM'ler B-die değil.

Ha ayarlarsanız Hynix RAMler de kendi frekanslarında sorunsuz çalışıyor.

B350/X370 VRM'leri için şu mesaj geçerli:
https://puu.sh/yjGEs/bf14061a9a.png

Dün X370 Strix Amazon'da 650 lira falandı, Bütün R5-R7 lineup'ı indirimdeydi, keşke alsaydın o ara.

B350-F'in audio güzel diye önceden tavsiye etmiştim de VRM'leri çok ideal değil gözüken.
Sosyal ağlarda paylaş

2x8GB'dan fazla RAM alacaksanız (4x8 veya 2x16) B-die almaya bakın ve BIOS'da ProcODT, BGS, BGSalt tarzı ayarları değiştirmeniz gerekecektir sorunsuz çalışmaları için.
Hynix 32GB veya daha üzeri kitleri BIOS'la oynamaya alışkın değilseniz almayın ama uğraşıp onları bile rated hızlarının üzerinde kullananlar mevcut.
Sosyal ağlarda paylaş

3600C16 kitle işlemciyi stock hızına aldıktan sonra şu timing ve ayarlarla başla:

Resimdekinden farklı olarak BankGroupSwapAlt Enabled olacak.
VSoC 1.05V
VDDP 0.85V
DDR4 Voltage 1.4V
ProcODT 60 Ohms

İşlemci voltajının da stock'un üzerinde olması lazım stabilitenin sağlanması için. RAM OC'u yapılınca gerekli işlemci voltajı, Vcore da artıyor, o açıdan RAM OC'unu stabilleştirdikten sonra CPU OC'una başla.

Gece boyunca HCI Memtest'e bırak. Bu programı kullanırken kullanılmayan RAM miktarı/thread sayısı kadar miktarı thread sayısı kadar pencereye girmen gerekiyor.
Yani 6c/12t R5 işlemci için şöyle birşey oluyor benim sistemimde, 13500/12'den:

Testi %1500-2000'a kadar hata vermeden tamamlarsa ve oyunlarda da crash vermiyorsa stabildir.

3200C14'de stabilse 3333C14 ve 3466C14'e tRFC'yi değiştirerek tekrardan stabilite testine sokabilirsin. Yukarıdaki resimde gözüküyor, 3466 için 333 tRFC kullanıyorum ben. tRFC(ns) değeri tRFC'nin nanosaniye cinsinden değeri, iki strap arası aynı olacak şekilde değiştiriliyor tRFC.

RAM ayarlarını ve timinglerini kontrol etmek için Ryzen Timing Checker'ı şuradan indirebilirsin. Şifre: RyzenDRAM. Virüs programları uyarı verirse şaşırma.

Yukarıdaki timingler genel olarak güvenli timingler, daha da sıkılaştırılabiliyorlar sisteme göre de çok büyük bir getirisi olmaz tabi.

Sosyal ağlarda paylaş

marksman said:

Tabi bunları 3200mhz dan fazla ram destekleyen anakartlarda yapıyoruz dimi.

Destek diye birşey yok abi, AGESA 1.0.0.6b içerikli BIOS varsa zaten 3600'e kadar olan strapler mevcuttur BIOS'da anakart üreticisi kendi eliyle editleyip çıkarmadıysa BIOS'tan. QVL falan birşey ifade etmiyor, IMC zaten işlemcinin üzerinde.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...