Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

sonsuz diye birşey yok (a.k.a. hede)

Chemical

Öne çıkan mesajlar

Sonsuz ne bir değerdir, ne de bir sayıdır.
Sonsuz x Sonsuz, sonsuz/sonsuz sonsuz+sonsuz gibi saçma sapan şeyler yoktur.
Sonsuzluk bir kavramdır. Sonsuzluk ve ya sonluluk bir kümenin sıfatıdır. Kesinlikle bir değer değildir. İşte karıştırılan budur. Örnek olarak asal sayılar kümsesi sonsuza giden bir kümedir. Çünkü istediğimiz kadar sayalım asal sayılar hiç bitmeyecektir.
Veyahut, tamsayılar kümesi de sonsuzluk ifade eder.
Yani "Sonsuz yoktur" diyip atılamaz. Zaten matematik de insanların yarattığı bir kavramdır. Örnek olarak 7 nedir ki? 7 de bir kavramdan ibarettir. Bana dünyada 7 gösteremezsin. Böyle diyip 7 yok diyemezsiniz ki? Eğer ben 7 düşünebiliyorsam, ki düşünebiliyorum, vardır. Sonsuzluk da aynen böyledir. Varsayımlar üzerinedir. Evet, somut olarak herşeyin sonu vardır. Ama matematiksel olarak yoktur.
Halk içinde çok fazla olana sonsuz denmesi, mübalağadan başka bir şey değildir. Evren sonsuzdur ise bir teoridir, kanıtlanmamıştır. Evren sonludur ayrı bir teoridir, bildiğim kadarıyla o da kanıtlanmamıştır.
Şu noktaya gelince. Bu arada evrendeki atom sayısı 10^60'lı birşeydi... Yani birileri hesaplamış tam emin değilim atmış olmayayım ama bir makalede okumuştum. Hani o da sonsuz değil. Somut olarak hiç bir şeye sonsuz diyemezsin. (dejavu oldu. Hatta bu parantezi yazmam da dejavuya dahildi)[signature][hline]"Mph Rmph !!"
Lamerlere Cevap Yok!

[Bu mesaj karpuz tarafından 09 Şubat 2005 20:05 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

karpuz'a aynen katılıyorum.
ben de öyle bişi yazcaktım
ya da onun gibi bişi.
dünyada kaç tane bardağın olduğunu düşünerek matematikle hesaplamak, veya buna benzer şeyler chemical'in çok hoşuna gidiyor ama somut veya felsefik şeyleri düşünmek yerine hayal kuruyor sadece.

iki tip sonsuz vardır.
biri matematiksel diğeri de halk deyişi.

matematiksel sonsuz, belli bir yerde bitmeyen, devamı gelen sonu olmayan bir kavram. Sonsuz yoktur, ya da sonsuz = n'dir gibi kesin bir yargıya varamassın. Bir adam bir yerden başlayıp (örneğin 1 sayısından) ölene kadar saymaya devam edebilir. Çünkü rakamlar sonsuzdur, bir son verilmemiştir. Örneğin A şehrinden B şehrine gitmek gibi başı belli sonu belli birşey değildir. Sadece başı bellidir. Bu yüzden sonsuz denir.

Halk deyişinde ise sonsuz, bir insanın sayamayacağı kadar çok demektir. Örneğin Dünya üzerindeki su miktarı. Tamam bir an dünya'ya pause edip, dünyanın her noktasını dolaşıp, küp bazında su miktarını hesaplayabilirsin. Ancak belirli bir devridaim vardır, ve insanlara hayli hayli fazla gelir bu miktar.
Evrene de sonsuz diyoruz. Çünkü teorilere göre sürekli genişleyen birşey. Ayrıca evren bize hayli hayli yeten ve kesin sınırlar koyamıyacağımız birşey. Ancak bir başı ve bir sonu vardır. Matematiksel olarak sonsuz değildir yani.
Ha belki de öyledir, evren hakkında bildiklerimiz sadece teoriden ibaret olduğu için genişliyor/daralıyor/matematiksel sonsuz gibi kesin bir yargıya varamayız.

Karpuz'un dediklerini destekler bişiler yazmaya çalıştım.[signature][hline]Beş Hececiler
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Chemical, 09 Şubat 2005 19:39 tarihinde demiş ki:
Hede hödö

Bir insanın aldın, ve öldürdüm diyelim, sonrada tekrar canlandırılamayaağından emin olacak şekilde yaktın, atomlarına ayırdın. O insan sonsuza kadar yok oldu. Gerçi o adamı oluşturan sperm ve yumurtanın tıpa tıp aynısı yine aynı kouşullarda meydana gelir, çocuk oluşmadan büyümeye kadar %100 aynı ortamlarda bulunursa belki...Ama çok teorik oldu bu. Ayrıca sonsuzun doğada olmayıpta nasıl insan aklında olduğu din üzerine felsefe yapan bir çok düşünürün anlamaya çalıştığı bir fikir. Yani kemikılcım malesef bunu farketmekte bir kaç bin yıl geç kaldın ''simpson already did it'' :p[signature][hline]Beş Hececiler
''It is very easy to disappear. Just examine ordinary people and act like them.''

[Bu mesaj Ardeth tarafından 09 Şubat 2005 21:17 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

saçma falan diil
sonsuzun yaşadığımız ortamda imkansız olduğunu sadece matematik ve teorilerde mümkün olduğunu anlatan bi yazı işte.

hem konu başlıkları tekrar aranınca bulunabilmesi için konuyor
bu topici kimse aramaz
o yüzden koymadım
ama soldat map yapmayı anlatsam "Soldat map yapımı" (how-to)" şeklinde girerim başlığı ki aranınca bulunsun
ama buna hede derim[signature][hline]MAY EXPLODE IF DAMAGED OR DISPOSED OF IN FIRE.
DO NOT SHORT-CIRCUIT.
KEEP UNDER -30°C
Karakedi bi ara demişki: sagda solda gateler acılıyor, içinden lol diyerek insanlar çıkıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Blizzard_IcedEye, 09 Şubat 2005 20:48 tarihinde demiş ki:
sonsuz - 1 = sonsuz muş mat hocamın dediğine göre..

O hocan bilgisizmiş.
Sonsuz bir sayı değil ki 1 çıkarayım? Sonsuzdan 1 çıkarmak ne demektir bre? Sonsuz bir kavramdır. İşlem yapılmaz onla. Bir sıfattır. İsim değildir.
[signature][hline]"Mph Rmph !!"
Lamerlere Cevap Yok!

[Bu mesaj karpuz tarafından 09 Şubat 2005 22:05 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Dwinz, 09 Şubat 2005 22:05 tarihinde demiş ki:
sonsuzun yaşadıımız ortamda imkansız olması diyebılırsın. fakat sonsuz die bişey yoktur diyemessin.. saçma olan yer burası işte.

derim
dragon diye birşey yok.
e yalanmı
yok
anca hayallerde
keşke olsa[signature][hline]MAY EXPLODE IF DAMAGED OR DISPOSED OF IN FIRE.
DO NOT SHORT-CIRCUIT.
KEEP UNDER -30°C
Karakedi bi ara demişki: sagda solda gateler acılıyor, içinden lol diyerek insanlar çıkıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...