Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sultan Abdülaziz'e Darbe


Sakalliyan

Öne çıkan mesajlar

Türkiye periyodik olarak darbeye maruz kalan ve toplumsal olarak “gizliden gizliye” darbeyi bekleyen bir ülke. Bu darbelerin de hem birleşerek hem de ayrı ayrı kendine has bir tarihi var. 30 Mayıs 1876’da Abdülaziz’ye yapılan darbe, Türkiye’nin darbeler tarihini anlatmak için bir başlangıç noktası olabilir. Türkiye diyebiliyorum çünkü, Geç Osmanlı’yı, Yeni Osmanlılar’ı, İttihat ve Terakki’yi ele almadan Türkiye tarihini, Türkiye darbeler tarihini düşünmek tarihi tahrif etmek veya en azından bir tarafından bölmek.

Osmanlı İmparatorluğu’nun malum zor zamanları; ekonomi kötüye gidiyor, Balkanlar’da isyan var ve Abdülaziz başta. Fatih Medreseleri’nde patlayan bir isyan ve Şeyhülislamdan alınan fetvayla Taşkışla ve Gümüşsuyu Kışlaları’ndaki askerlerle (medrese öğrencilere de bu gruba katılıyor) Dolmabahçe Sarayı’nı kuşatıyorlar ve kayıkla kaçırılan Abdülaziz’in 4 Haziran’da ise bilekleri kesik ölü bulunması belki de darbenin son noktası.

Belki “fazla” bilgi ama, Abdülaziz yerine geçirilen V. Murat’tan II.Abdülhamit’e giden süreç de oldukça dikkat çekici. Feriye Saraylarında gözaltındayken çok büyük ihtimalle öldürülen ancak intihar ettiği söylenen devrik padişah Abdülaziz’in ardından 11 Haziran’da Abdülaziz’in zevcelerinden Neşerek Kadın Efendi’nin de “ölü bulunması” Neşerek Hanım’ın kardeşi Çerkes Hasan’ı çileden çıkarmış ve darbeden ve kendisine göre ölümlerden de sorumlu tuttuğu devlet görevlilerinin olduğu toplantıya 15 Haziran’da bir baskın gerçekleştirmiş. Aralarında nazır ve paşaların olduğu 5 kişiyi öldürmesi de zaten ruhen bitmiş olan V. Murat'ın iyice akıl sağlığını bozması ve bir fetvayla o yazın sonunda onun yerine II. Abdülhamit gelmesi de darbe sürecinin finali olmuş.

II. Abdülhamit'in padişahlığı boyunca yarattığı baskı rejiminin de nedenlerinden birini bu olay olarak kesinlikle gösterebiliriz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...