Fortuna Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 "İstanbul'un Fethindeki Gemileri Karadan Yürütme Fikri Elbette Fatih Sultan Mehmet'e Aittir" Acaba Gerçekten Öyle Mi? Değil,Kimin Bulduğuna Sonra Değineceğim Fakat Şunu Bilmeliyiz,Bu Fikir Orjinal Değildir. Yunalı Tarihçi Heredot Karadenizin Sonunu Keşfeden Argonotların,Gemilerini Karadan Yürütmeye Mecbur Olduklarını Yazar.Ispartalılar,Peloponez Muharebeleri'nde Altmış Hapr Gemisini Ladokya Berzahından Geçirdiler.Tarihçilerden Polipiyoz,Kartacalı Anibal'ın Donanmasını Toronto Limanına'na Götürmek İçin Delicesine Bir İşe Girştiğini ve Gemileri karadan Yürttüğünü Yazar.Romalı Generaller Donanmalarını 3 Kere Karada Yürütüp Korent Berzahından Geçirmişlerdir.Normadiyalılar,Manş Denizinden Sen Nehrine Geçebilmek İçin Karada İki Mil (yaklaşık 3km.) Gemi Yürütmüşlerdir. Bu Fikri Bulan Kimdir? Cenevizli Şaşatı Adında Bir İstanbul Sakini Şehzade Mustafanın Oğlu Korsan Orhan'a Bu Fikrini Ve Demin Yukarıda Yazdığım Sözleri Söylemiş,Oda Kendisini Belli Etmeden Fatih Sultan Mehmet'in Kulu ve Habercisi,Aynı Zamanda Kendisininde Yaveri Olan Kılıç Abdal'a Söylemiştir.Kılıç Abdal,Bir Divan Toplatısında Fatih Sultan Mehmet Çaresiz Kaldığı Bir Anda Bu Fikrini Söylemiştir. Bu Bilgiler Bir Kitapta Toplanmıştır Ordan Buraya Yazıyorum,Ben Öğrenmiş Oldum,Sizde Bilin. Kitabın Yazrının Adı:Abdullah Ziya KOZANOĞLU Kitabın Adı:Fatih Feneri Bu Kitapda İstanbul'un Fethi İle İlgili Daha Birçok Ayrıntıyı Bulabilirsiniz. [Bu mesaj Fortuna tarafından 27 Ocak 2005 13:18 tarihinde değiştirilmiştir] [Bu mesaj Fortuna tarafından 27 Ocak 2005 13:19 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dragonmax Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 iyi de zaten hiçbir tarih kitabında karadan gemi yürütme fikrini tarihte ilk kez fatih bulmuştur diye birşey yazmıyor.. bu olayın zaten çok önce kullanıldığı birçok kitapta yer almakta.. :D yazarken çok gaza gelmişsin..[signature][hline]AB görüşüm: Ayıdan Post, O.spudan Dost Olmaz Birine onu sevdiğini söylemek istiyorsan, bunu o an yapmalısın! [Bu mesaj Dragonmax tarafından 27 Ocak 2005 14:21 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
lizardking Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 Ulan biz yapınca fetih oluyo onlar yapınca işgal tarihe bakış açımız çok ilginç... sen git binlerce yıldır istanbulda yaşayan grek toplumunu ez at dışarı üstüne orayı başkent yap sonra sırplar kendi toprakları için ayaklanma çıkarsınlar işgal etmiş olsunlar. pah bu nasıl milliyetçiliktir annamadım[signature][hline] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Werewolf Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 Grek toplumunu atmıyor, idaresini atıyor.[signature][hline]NTV'deki NBA Stüdyo programından bir diyalog: - Evet, Amerika'daki seyircilerimizden de bize sorular geliyor. Şimdi Middle East Technical University'den gelen soruyu sizinle paylaşacağım. - Ya, o bizim ODTÜ değil miydi? - O_o Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gimli Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 Gemilerin yürütülüp yürütülmedigi bile saibeli[signature][hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki: A mug of ale, and a fine tale! Gimli yönetti Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
lizardking Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 osmanlının yunanlı halka bakış açısı şimdikinden çook farklı o zamanlar çok uluslu bi devletmiş... ozamanlar sadece doğu ve batı ayrımı varmış.. osmanlı halkı tarihi sadece osmanlı tarihinden ibaret düşünürlermiş.. hatta türk olduklarından utanırlarmış o zamanlar türk denince gözlerinde atlı göçebe talancı bi toplum canlanırmış.osmanlı ise kendini her zaman soylu olarak gördüğü için türklüğün onlara yakışmadığına inanırlarmış.. daha sonra atatürkün kurduğu türk tarih kurumu tarafından tarih incelenmeye başlamış ve türk olduğumuz kesin olarak ortaya çıkarılmış.. türk tarihinin gerçek zenginliği keşvedilince artık osmanlıdan medet ummayan halk ... türk milliyetçiliğina kilitlenmiş.... anla işte grek toplumu atılmamış yönetimi atılmış öznemi eksik yazmışım[signature][hline] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
lancelotdulac Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 Gemilerin çekilmesi olayı olmuşta olabilir, olmamışta olabilir.Yani imkansız bir şey değil.Biraz çok abartılan bir husus.Onun yerine kaleye hücum eden binlerce piyade bence çok daha makbule geçen bir iş yapmışlar.[signature][hline]My Honour is My Life Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Darklight1903 Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 27, 2005 karadan gemi yurutmenin yalan oldugu kanitlanmisti sanirim bi yerdede. hatirlamiyorum simdi[signature][hline]Don`t mess with the best Until you past the test When you past the test Then come and wrest with the best Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
demirbilek2 Mesaj tarihi: Ocak 28, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 28, 2005 Istanbul'un fethinden sonra grekler sehirden falan atilmiyor, bunu kim soylediyse kandirmis seni. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fortuna Mesaj tarihi: Ocak 28, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 28, 2005 Yunanlılar Şehirde Kalıyorlar,Osmalı Gittiği Yerden Kimseyi Koymamıştır,Amaç Fetihtir. Gemiler Konusunda 2 Sav Var: 1.Faith Gemileri Yürüttü.. 2.Hailiçin İçine Tershane Yaptırdı Ve Gemileri Oradan Çıkardı[signature][hline]"Bir ben var benden içeri" Yunus Emre. Ben Türküm,Vatanımda Doğdum Vatana Yağı Ayağı Bastırmayacağım.Düşmana Hoşgeldin Demeyeceğim,Kendim İçin Değil Türkiye İçin Çalışacağım" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
lancelotdulac Mesaj tarihi: Ocak 28, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 28, 2005 Tersane yapıp, gemileri hazırlama yerine gemileri o şekil kızaklarla yürütmek daha akla yatkın bir durum gibi gözüküyor.[signature][hline]My Honour is My Life Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fortuna Mesaj tarihi: Ocak 28, 2005 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 28, 2005 bencede.[signature][hline]"Bir ben var benden içeri" Yunus Emre. Ben Türküm,Vatanımda Doğdum Vatana Yağı Ayağı Bastırmayacağım.Düşmana Hoşgeldin Demeyeceğim,Kendim İçin Değil Türkiye İçin Çalışacağım" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Ocak 28, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 28, 2005 said: darkwingduck, 27 Ocak 2005 14:25 tarihinde demiş ki: Ulan biz yapınca fetih oluyo onlar yapınca işgal tarihe bakış açımız çok ilginç... sen git binlerce yıldır istanbulda yaşayan grek toplumunu ez at dışarı bu ne biçim bi cümledir ya kim atmış rumları istanbuldan ayrıca tabii ki de onlar yapınca işgal olcak onlara göre de bizim ki işgal . Rumları istanbuldan dışarı atma filan yok abicim nerden öğrendin bunları sen....... Rumlara nasıl davranılmış : bi kere adamlara ibadet özgürlüğü verilmiş. Bi de İspanyollara bak Endülüs devletini yıktıktan sonra bi tane cami bırakmamış adamlar hepsini yıkmış[signature][hline]Ayağa kalk, uyumak için Önümüzde sonsuzluk var... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
KapIKulu Mesaj tarihi: Ocak 29, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 29, 2005 1970 li yıllarda kahramanlık çizgiromanları modaydı. (Niye moda oldu o buranın konusu değil) Bu dönemde bir sürü insan türklerin kahramanlıklarını anlatan ama bunu müslümanlığa nerdeyse hiç dokunmadan yapan eserler ortaya koydular. Bazıları şu anda bu akıma sol milliyetçiliği bile diyor. O dönemde Kara Murat lar çıktı. Sexi ve kılıcı aynı beceriyle kullanan, romanlarda bir defa bile namaz kılmayan insanlar. Sonuç : Bu dönemde bu tarz eserler veren insanlar bu işi gerçek tarihi bilgiler vererek değil ticari kaygılarla yaptılar. Abdullah Ziya KOZANOĞLU da bu şahıslardan biridir ve eserlerinin tarihi güvenirlilikleri olduğuna ciddi şüphe ile yaklaşmak lazım. Not: 1-Yazılanlar yanlış demiyorum sadece başka kaynaklardan da kontrol edin sadece o dönem havası taşıyan romanlara güvenmeyin. 2-Dini bir tartışmaya girmek değil niyetim sakın sazanlık yapmayın. Sadece dönemi araştıranlar gerçekten müslümanlıktan nerdeyse hiç bahsedilmediğini görürler. Hatta bazı gazetelerde hala bu kahramanların çizgiromanları yayınlanıyor. Takdir edersiniz ki bu adamlar namaz kılıyordu, ibadet ediyordu :) Kılmayanları bile en azından Cuma Namazına gidiyordu :) Bunlardan hiç bahsedilmez...[signature][hline]KapIEfendisi bağırmaya başlar : Kalk patinin başındanda biraz evle ilgilen yoksa benim beş parmaklı patim suratında patlayacak!!! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ihsan Mesaj tarihi: Ocak 29, 2005 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 29, 2005 Slmlar, bir tarihçi aday adayı olarak biraz da ben bir şeyler çiziktireyim dedim (her ne kadar ilgi alanım Orta Asya olsa da) :) Gemilerin Karadan Yürütülmesi Konusu: Şu anda elimde 15. ve 16. yüzyıllarda yazılmış dört kaynak var: Kritovulos'un (Kritoboulos) Târîh-i Sultân Mehmed Hân-ı Sânî'si, Âşıkpaşazâde'nin Tevârih-i Âl-i Osmân'ı, Hoca Sâde'd-dîn Efendi'nin Tâcü't-Tevârih'i ve Nicolò Barbaro'nun 1453 Konstantinopl Kuşatma Güncesi. - Kritovulos'un kitabının Toplumsal Dönüşüm Yayınları tarafından basılan genişletilmiş nüshasının 89-91. sayfalarında bu gemi yürütme olayı anlatılmıştır. Kritovulos Fâtîh'in tarihçilerinden biridir ve fetih olayı eğer yanlış hatırlamıyorsam sırasında orada bulunmuştur. Bu olayın tarihini 22-23 Nisan 1453 gecesi olarak vermektedir. - Âşıkpaşazâde Târîhi'nin 123. Bâbı'ndan aktarıyorum: "... Karadan ve gemilerle denizden çevreyi kuşattılar. Dört yüz parça gemi denizden vardı. Yetmiş parça gemi dahî Galata'nın üst yanından, karadan yelken açtılar." Hatırladığım kadarıyla Âşıkpaşazâde İstanbul fethedildiği sırada 20'li yaşlarındaydı. - Tâcü't-Tevârîh'in Kültür Bakanlığı Kültür Yayınları'ndan çıkan sürümünün 2. cildinin 279-280. sayfalarında da bu konu hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir. Bu kitap 16. yüzyılın ikinci yarısında yazılmıştır. - Barbaro'nun güncesinin Büke Yayınları basımının 37-39. sayfalarında da bu olaydan bahsedilmektedir. Verilen gün Kritovulos'un verdiğiyle aynıdır: 22-23 Nisan 1453 gecesi. Eğer final zamanında olmasaydım bütün metinleri teker teker yazardım :) Ayrıca eğer yanlış hatırlamıyorsam 1456'da bir Fransız tarafından çizilen İstanbul Kuşatması konulu bir minyatürde de karadan yürütülen Osmanlı gemileri görülebilmektedir. Fetih'ten Sonra Rumlar'ın Durumu: Fâtîh Sultân Mehmed Rumlar'a karşı gösterdiği hoşgörülü politikalarıyla ünlüdür, hatta bu hoşgörüsünü diğer Hristiyan topluluklara pek göstermemiştir (Sırp Ortodoks Kilisesi'ni kapatarak Ortodoks Sırplar'ı Rum Ortodoks Kilisesi'ne bağlamıştır). Fetih'ten sonra Anadolu ve Rumeli'den çok sayıda insan şehre iskân ettirilmiştir. Bunların arasında şehirlerden ve adalardan getirilen Rumlar da bulunmaktadır. Zaten şehirde önceden yaşayan Rumlar sürülmemiştir. Nüfûsu çoğaltılmaya ve yeniden yapımına başlanan bir şehirdeki insanları neden kovsunlar ki? :)[signature][hline]ihsan, SHF'nin yöneticisi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar