chrome Mesaj tarihi: Eylül 30, 2015 Mesaj tarihi: Eylül 30, 2015 Sunlari sormak istiyorum. -Biz bir kod yazdigimizda atiyorum c de. Bu emulator tarafindan machine code a donusup oyle mi isleniyor? -bu durumda farkli islemciler ayni kodu nasil calistirabiliyorlar? Bunu standartlastiran sey ne? -tamamen kendi yerel mikroislemcimizi yapip kendimiz modelledigimiz farkli bir machine code da calismasini saglayarak ve yine farkli bir isletim sistemi kullanarak penetre edilemez bir guvenlige sahip olabilir miyiz? -kuantum bilgisayarlarin standart islemci olarak ve machine code olarak normal bilgisayarlardan bu baglamda farki nedir?
aquila Mesaj tarihi: Eylül 30, 2015 Mesaj tarihi: Eylül 30, 2015 ne kadar suremiz var, istedigimiz sorudan baslayabilir miyiz?
chrome Mesaj tarihi: Eylül 30, 2015 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 30, 2015 Olm dalga gecmeyin ya hakikaten merak ediyorum tikandim.
Fistan Mesaj tarihi: Eylül 30, 2015 Mesaj tarihi: Eylül 30, 2015 -evet -binary system -evet -fark yok
aquila Mesaj tarihi: Ekim 1, 2015 Mesaj tarihi: Ekim 1, 2015 siz gidin kalorifer nereye konur onu cozun, birakin bu isleri.
bliksem Mesaj tarihi: Ekim 1, 2015 Mesaj tarihi: Ekim 1, 2015 chrome said: -tamamen kendi yerel mikroislemcimizi yapip kendimiz modelledigimiz farkli bir machine code da calismasini saglayarak ve yine farkli bir isletim sistemi kullanarak penetre edilemez bir guvenlige sahip olabilir miyiz? uzun uzadıya yazmayacağım ama dünyada bahsettiğin çipleri üretebilen üç tane falan firma var (daha iyi bilen mutlaka vardır, lütfen yazsın) - samsung, TSMC ve globalfoundaries. koskoca dünyada bunu yapabilen üç dört şirket var yani. mikroişlemci üretmek "hmm şunu da şuraya lehimleyelim" diye değil de, bir tane tozun bile olmadığı ortamlarda, nanometrelik hesaplarla falan yapılıyor. bir de işin x86 kısmı var ki o da hardware kısmı kadar dallı budaklı. eğer ingilizcen gaben'a mektup yazdığın zamanlardan beri ilerlediyse şuradan okuyabilirsin özetini: https://www.reddit.com/r/hardware/comments/3b0ytk/discussion_what_is_an_x86_license_and_why_do/
k1nJo Mesaj tarihi: Ekim 1, 2015 Mesaj tarihi: Ekim 1, 2015 o öyle üretmekten bahsetmiyor yalnız, assembly'den bahsediyor.
Saykoleo Mesaj tarihi: Ekim 1, 2015 Mesaj tarihi: Ekim 1, 2015 şu bilmeden atomu böler miyiz kankalar ne var ki, yanlardan nötronları az çekecez kafası bitse artık be ya. soruların cevabı: -evet -cpu özünde sadece arka arkaya dizilmiş sayılardan oluşan asesembly ile çalışır. C'de yazarsan compiler onu exe'ye çevirir, işletim sistemiyse assembly'ye. (tam böyle değil tabi, işletim sistemi çünkü o programı process'lerin arasına sıkıştırmak zorunda bu yüzden işte, odun gibi assembly'e çevirip bunu çalıştıracan kardeş dersen olmaz, işte az o çalışacak, sonra bu falan, birinden diğerine geçerken sync hatası olasılıklarını handle edecek falan pis iş.) -farklı machine kodda çalışmasını sağlaman sadece isimlendirmeyi değiştirmek demek, sayılar yine aynı kalacak. işlemcinin assembly kodu anca a+acc, ram'e taşı, ram'den al falan böle çok düşük düzey işlemler yapıyor. seninki yapmazsa bu işlemleri öle oyuncak olarak dekor olarak kalır. -kuantum bilgisayar bir konsept. gerçek mi bilmiyorum, ama konseptin iddiası tüm process'leri aynı anda yapabilme kapasitesine sahip olacağımız. yani öle makine koduyla falan çok ilgisi yok. dediği şey ileride cpu core'larına ihtiyacımız olmayacağı, processleri sıraya dizmeye ihtiyacımızın olmayacağı, cpu pipeline'ına ihtiyacımız olmayacağı , çünkü hepsini aynı anda yapabilecek bir işlemcimizin olacağı. valla ışınlanma da olur diyorlar ama hadi bakalım. öle kafadan salladım bağa yardım edin yok, madem soruyorsun al bunlar bu kısma kadar olan kitaplar: Morris Mano - Sayısal Tasarım Morris Mano - Bilgisayar Sistemleri Mimarisi bunlar sadece cpu'yu tasarlamak için bilmen gerekenlerin introduction'ı. daha bitmedi. şimdi bir de compiler yazarız biz yazarız, kimse bilmez penetre edilemez kısmına gelelim. birincisi bu yaklaşım 2. dünya savaşında almanların enigmasını ingilizlerin ele geçirmesiyle bitti. iki taraf da farketti ki, "lan bişey yaparız var ya, kimseye sölemeyiz nası yaptığımızı, kimse anlamaz içini" kafasının çalışmadığını anladı. adamlar içini açıp baktı çünkü. neyse ondan beri kimse böle aman bişe yapiim kimse anlamasın demiyor, onun yerine kriptografi kullanıyorlar. son dönemde de özellikle public key cryptography. bunların çalışma prensibi neredeyse her zaman matematikçe çözülemeyeceğine inandığımız bir probleme dayanır. en klasiği discrete logarithm'in yeteri kadar hızlı yapılamayacağı teorisidir. klasik bir bilgisayar bilmem kaç milyon yılda çözer falan, o yüzden kodlamamız güvenlidir. eğer bu konularda öle off müthiş, "bir nobel, bir de abel ödülü rica ediyorum" projesi arıyorsan, discrete logarithm'i hızlı çözmeyi bulman lazım. ama bayağı bir matemetikçi üstünde çalışıyor bilesin. kriptografi hakkında çok kaynak var ona kasamicam şimdi kitap bulmaya. benim hoca direk kendi pdf yazmıştı, o da italyancaydı ondan ders notlarından çalıştık zamanında. yok daha hala bitmedi. şimdi bir de compiler yazmak lazım değil mi ama. çünkü proje o. compiler bu arada bir dili diğerine çeviren programa deniyor. yani C compiler'ı yazarsın assembly üstüne, sonra başka dil yazacaksan o dilden C'ye çevirirsin yaptığını, öteki compiler'la da assembly'e. compiler için de otomatlar ve diller teorisi bilmek gerekiyor en az. C-assembly compiler'ı gerçi direk bazı akıllıca tricklerle yazılıyor bazı durumlarda. ama diğerleri için otomatlar ve diller şart. şimdi onun için de düşük seviye de olsa matematiksel mantık ve kümeler kuramı bilmek şart. neyse onun için de bir kitap vereyim de çok iyi olduğunu bildiğim bu wall of text buralarda bitsin: Michael Sipser - Introduction to the Theory of Computation hatta bu kitapla ayrıca google translate'in de nasıl yazıldığı anlaşılabilir, çünkü teoride bilgisayar compiling'iyle ingilizce-türkçe çeviri aynı şey, çeviride sadece exception'lar var bol bol. Eh sene 2015. 1950'dekinden çok kullanacak şey var elimizde o yüzden: Bu compiler yazımında öne çıkan bazı programlar da var tabi. Lex ve Yacc bunlar en çok işe yarayanları. şimdi bunlar işin tasarım kısmı. yarı iletken madde kullanamadığımız için mi, üretemediğimiz için mi ne transistör yapamıyoruz. onun için mantık kapılarını, dolayısıyla cpu'yu zaten yapamıyoruz. bir de işin kimyasal boyutu var yani. o konuda pek bir fikirsiz olduğumdan başkası anlatır artık. kısacası zor iş bunlar. ve dünyada bu konuda çalışan binlerce kişi var zaten. ondan böle şunu yapsak ne süper olur kafası zor çalışır artık biraz. marsa niye gidemiyoruz ki panpalar, space shuttle'ın arkasına 2 roket daha taksak gitme mi demek gibi bişey.
Kojiroh Mesaj tarihi: Ekim 1, 2015 Mesaj tarihi: Ekim 1, 2015 - Evet, compile esnasında belirtilen hedef işletim sisteminin anlayabildiği özel bi assembly diline çevrilerek bi binary oluşturulur, bu binary çalıştırıldığında da içerdiği kod işlemciye gönderilmek üzere işlemci komutlarına çevrilir - İşlemci mimarisiyle alakalı. Intel-based x86 var, ARM var, vs. x86 için derlenmiş bi binary ARM'da çalışmaz, ama (aynı OS'ler olduğunu farzediyorum) kendini Intel-based x86 instruction set'i ile uyumlu addeden her işlemcide çalışır. Bu kısım işlemci üreticisinin inisiyatifinde, adam tüm x86 komutlarını destekleyen işlemci yaparsa tüm x86 uygulamalarını çalıştırabilir - Yeterli süre olduğu sürece kırılamayacak sistem yok. Sayısız emülatör var, mesela SNES emülatörü. SNES tamamen farklı bi işlemci mimarisine ve komut dizimine sahip, komutlar tamamen farklı, ama insanlar Nintento'nun hazırladığı mimari dökümanlara bakarak aynı işleyişi sağlayacak emülatörler yazabiliyolar. Sen böyle bi döküman yayınlamasan bile reverse engineer edilmesi için bi engel yok. Adam açar, farklı hareketler yapar, davranışları inceler, giden veriyi inceler (veri dediğin binary modülasyonlu 5V'lik elektrik akımı sonuçta) vs. - https://www.youtube.com/watch?v=Fv-7P27NvAQ
oldun Mesaj tarihi: Ekim 1, 2015 Mesaj tarihi: Ekim 1, 2015 pati cok pis loopa girmiş her ay aynı konular, hadi konu aynı cevaplar da aynı
pulkas Mesaj tarihi: Ekim 1, 2015 Mesaj tarihi: Ekim 1, 2015 http://www.instructables.com/id/How-to-Build-an-8-Bit-Computer/
Öne çıkan mesajlar