Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yaşar Nuri'nin son kitabı üzerine

KuddusiMavra

Öne çıkan mesajlar

Konunun ilk sayfasını okudum. Orda gördüğüm birkaç şey hakkında yazayım şu Arapça öğrenin vs Türkçesini okuyun konusunda.

Öncelikle dünyada 1 veya 1.5 milyar müslüman olduğu söyleniyor. Bunların 300 milyonu Arap diyelim. Bunları çıkaralım geri kalanına sırf Kuran'ı anlasın diye yıllarca Arapça öğretmek mantıksız. Mantıklı olan tercümelerinin yapılıp okunması zaten ki her dile tercümesi yapılmış aşağı yukarı.

Kuran Arapçası 1400 yıl öncesinin Arapçası yani bugün Arapların konuştukları Arapçadan daha farklı haliyle o kadar zaman içinde farklılaşmalar olmuş. Bu yüzden o dönemde Kuran'daki sözcükler terimler üzerine yazılan sözlükler var mesela Ragıp el-İsfahani'nin kitabı gibi burada terimlerin, önemli sözcüklerin tam olarak ne anlama/anlamlara geldiğini açıklamış ve buna göre yapılan çeviriler daha iyi.

Mesala geleneksel kaynaklar "kafir" sözcüğünü "Allah'a inanmayan" şeklinde yazarken bu eski sözlüklerde farklı anlamları olduğu görülür, "bir şeyin üzerini örtmek, nankörlük etmek, gerçeklerin üzerini örtmek vs." gibi. Zaten Kuran'da Mekke müşriklerinin Allah'a inandığını anlaşmanın sağlanamadığı konunun ise yedek ilahlar ve zekat vermek vb. konular olduğu belirtir.Ve Kuran'da yine Mekke müşriklerine "kafir" diye nitelendirmeler var o zaman Allah'a inandıklarını söylediği Kuran'ın kalkıp "Allahsızlar" demesi mantıksız olurdu onun için orada yapılan geleneksel çevirilerin yanlışlığı anlaşılır.

Türkçe meal'de (çeviride) anlam kaymaları ve yitimleri olduğu söylenmiş. Olabilir gayet doğaldır zaten kimsenin Kuran'ı %100 anlam eksiği olmadan çevirdim diyemez ama %99'u hedefleyebilir. Zaten %90 (anlam eksilmesi yönünden) başaralı bir çeviri olsa ve kendine "müslümanım" diyen bir kişi bu %90'ı anlasa ve ona göre yaşasa da iyi bir müslüman olarak yaşar düşüncesindeyim.
Sosyal ağlarda paylaş

jacabo said:

Cizgini bozmayip yine sacmaladigin icin tebrik ederim

KuddusiMavra said:

jacabo said:

Adam oyle demis olsa bile sizene onu anlamadim

hahaha.
aynı mantık işte .
konu başlığı zaten yaşar Nuri'nin kitabı.
ama gerge sağ olsun bu ateistken deist olma yolunda ilerleyen adamı yazdı.
ondan sonra mevzu buralara geldi.
senin de payın var buralara gelmesinde.

koca başlıkta sen dahil herkese uyayım dedim.
Sosyal ağlarda paylaş

dememiş işte, ama sen cahil olduğun ıcın konustuğun seylerden bi habersin, hemde kibirli olduğun için kabul edemiyosun.

Cokta şeyimdeydi dawkinsin tutumu, kendinsan baskasını bağlamaz, ama ortalık yerde konusucaksan kendine saygın yok belliki böle desteksiz atıp tutuğuna göre, en azınıdan konustuğun ınsanlara saygın olsun. Hani hala kalmıstır abi bellemiş birileri seni inanırlar falan.
Sosyal ağlarda paylaş

Ukalalık eden sensın, sımarıklık edende sensın. Bılmedığınke anlamadığınla okumaya bile usendığınle ukalalaık ediyosun burda.

Sımarıklık desen oda sensın, kimse itraaz etmesin bana kimse karsı cıkmasın, her "abiniz böle diyo, bakın önemli yerlerden ogrendim" dediğimde, haaa o zaman kesin dorudur kuddusi haklıdır densin sımarıklığı yapan sensın.

Hala yalan yanlıs bilgini savunma derdindesin, usenmeyip ornek vermişler ögstermişler, kitapı göstermişler bakmıslarki senın okumaya niyetin yok, okumayı gectim arastırmaya bi bakmaya internette niyetin yok, hap gibi hazır video koymuslar onu bile kabul edememişsin.
Nasıl bir şımarıklıktır bu. Nasıl bir ukalalıktır.
Sosyal ağlarda paylaş

En iyi ben bilirim kafasi iste, videosunuda koyduk ama ticaret ingilizcesi yetmedi sanirim :P

Dawkins veye ciddi hicbir bilim adami cikipta ben atheistim demez, atheist demek %100 inqncla reddetmek demektir. Adamlar diyordu bu dunyada bilimsel dusunuyordan hicbir fikre %100 dogru veya yanlis diyemessin. Kafanin almadigi bisi, bu o yuzden insanlara meze oluyorsun

Dawkins diyorki bakin bir olcek yaptim, 1-7 arasi. 1 yuzde yuz tanri var diyenler, butun dinlere inananlar buna ait neredeyse ve yok dedigin zmaan cingar cikariyorlar. 7 ise tam tersi yuzde yuz yok diyenler. Ben kendimi 6 ya koyiyorum diyor, tanri yuzde 99 yok ama birisi somut ve bilimsel bir ispat getirirse 1 ve 7 aksine o fikri dusunur, tartar ve gerekirse inanirim bilimsel ise bu kanit diyor. Bilim boyle isliyor cunki, ideolojilere ve inanaclara koru korune %100 inanip aleylerinde cikan butun kanilari "komplo, oyun, kotu niyetli kisilerin manipulasyonu" olarak niteliyen, kendi kendine dusunmekten aciz hep bir hocaya, ustada veya ideolojik lidere ihtiyaci olanlar anliyamiyor iste bunu. Gelip hala dawkins deist diyor,cadam omru boyunca kendini anti-theist diye tanimlamisken birde. Adamin londradamotobusleri verdigi reklam bile "buyuk ihtimal tanri yok, hayatinizin keyfi i cikarin" seklinde

Isin daha aciklisi 1-7 olceginde kendine 6.99 dedi adam, %100 tamri yok diyemem cunki bilimsel olmaz, %99.9 yok, tanrinin olma ihtimaline olan inancim periler ve bahce cuceleri ilr ayni ddi.

Gelip hala dawkin theist oldu dersen adami gercekten okuyup izleyen kitle tarafindan alay konusu olursun boyle, hani yari-cahilin sozluk tanimi direk. Birseyler ogrenmissin yalan yanlis ve inatla en dogru oldugunu savunuyorsun, ondan sonra insanlar niye ustume geliyor, neden dalga geciyorlar diye mizmizlaniyorsun. Israrlada dawkind theist diyip kendini kucuk dusuyorsun surda.

Bi zahmet arasitip gugildan bakmiyorsun bile, yazilanlarida okumuyorsun israrla dabit gorusune EN DOGRU BENIM SIZ SALAKSINIZ havasi ile dayiyorsun %200 haksiz oldugun bir konuda. Turk toplumu ile ilgili yanlis olan herseyin ozeti gibisin direk
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...