Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Site Geliştirme (Yazılım İşleri)


bingildak

Öne çıkan mesajlar

arkadaşlar bundan 1.5 yıl önce bir ajansla yola çıkıp site kurduk. proje aksaklıklarıyla, dertleriyle, tasalarıyla yürüdü ilerledi. biz yola çıktığımızda bu adamların 6 personeli vardı. şu an 3 kişiler ve kemik kadro. 1 yazılımcı, 1 tasarımcı, 1 de müşteri yöneticisi.

bu ekip artık bize dar gelmeye başladı. çok iyi niyetliler. insan olarak süper insanlar fakat profesyonel anlamda olmuyor yani. yönetici yok çünkü. herkes yönetici.

durum şu hale geldi: geliştirme için proje bazlı fiyat geçiyorlar ve tarih veriyorlar. fakat var olan sistemde her bug çıktığında, geliştirme duruyor. zamanlamalar sürekli kayıyor. artık ters düştük, ajansta diyor ki sizin eleman almanız gerek. bug fix için eleman alacakmışız, lel.

şimdi nasıl ilerlesek diye kara kara düşünüyorum, yarın bunlarla toplanacağım.

sizce geliştirme projelerini outsource etsek ajanstaki yazılımcı ile iletişim halinde olma şartıyla verim alabilir miyiz? bana en mantıklı çözüm bu geliyor. personel alacak gücümüz yok zaten.

geliştirme planlarını, proje bazlı olarak outsource edeyim diyorum. deadline'ı ve bütçesi belli.

ajansa daha ufak boyutlu projeler ve oluşan bug fixlerle devam edeyim diyorum yazılımsal olarak.

sizce verim alınır mı alınmaz mı bu şekilde? bir de outsource geliştirdiğim tarafta bug çıkarsa ne bok yiyeceğiz. ajanstaki yazılımcı diyecek ki bunu ben yazmadım, ondan uzun sürüyor falan filan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu tarz durumlar cidden dertli, codebase'e birden fazla birbiriyle alakasiz adam ellemeye baslayinca mayin tarlasina donebilme ihtimali var.

bugfix icin adam tutun denmiste bu seye tekabul ediyor, size sonucta sikintili urun satmis oluyorlar (tabi buglar minor ve trivial dan yuksekse) onun sorununu tekrar para harcayarak baskasi cozecek vs.
ama soyle bir durum var, gelistirmeyi baskasinin yapmasindan daha kolay entegre olabilicek bir durum sanki, hangi yolu secersen sec butcen el vermedigi icin bug fixleyen ve gelistirmeyi yapan adamlar birbirinden habersiz calisicak buda buyuk bas agrisi yaraticaktir. Duzgun bir freelancer bulup bugfixlerle baslayabilirsiniz(eger duzgun bug report yapiyorsaniz) ama ayni codebase uzerinde calisicaklari icin version control system kullanmayi ihmal etmeyin ki birbirlerinin yaptiklari islerden haberdar olsunlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bug fix dediklerimiz çok ufak tefek şeyler. önceden ajansta olan ve istifa eden junior'ın yaptığı işler. fakat outsource bug fix nasıl olacak yani. sonuçta yazılımcının yine bug fix yapacak adamı yönlendirmesi gerekmiyor mu? adam önceden yazılmış kodu okuyup, benim ilettiğim hatayı bulup çözebilir mi? daha kötüsü nasıl bütçelendireceğiz bu işi. bug fix başına ödeme yapsan bir bug diğeriyle aynı değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

front end'i ajansta outsource ediyor zaten pff

ya aslında yapılacak iş o kadar basit ki. bir adet kalifiye olmayan yazılımcı alacak, bug fix yapacak seviyede, daha fazla değil. bu adamı 2 projesine ortak kaynak yapacak. kaynak maliyetleri ikiye bölüp bize yedirecek.

geliştirmeyi senior devam ettirecek. zaten adamın günde 5 saat toplantısı var anasını satayım.

bu kadar yani.

sıfır iş kafası adamlarda.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tabi fixleyebilir canim neden yapamazin, webdev bu complex is degil ki.(bir exception optimizasyon konusu, o her webdevin yapacagi is degil)

Eger freelancer yolundan gidiceksen, yazilimci elemanla konus, freelancer birini de tutmayi dusungunu soyle bugfix icin. bu yuzden bitbucket falan kullanmak gerekicek diye sor bakalim ne tepki vericek.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

di, olay 5 verdim 4 verdim den ziyade biraz daha işin yönetim boyutu, güven falan filan.

ben yazılımcı değilim, bizim başından beri yazılımla alakalı bütün konularda elimiz ayağımız ajanstaki adam. ajanstaki yazılımcıdan inanılmaz memnunum. fakat adam worker bee. onu birinin yönlendirmesi gerek. adam aşkla çalışıyor, sorumluluk sahibi, başı götü oynamayan biri. fakat ajansta adamı yönetmeyi beceremiyorlar. yönetmeden kasıt işte iş planının düzgün planlanması ve adım adım takibi. bu olmayınca adam 5'e bölünüyor, oradan bir şey geliyor başka bir yerden bir şey geliyor. zamanlamalar çorba oluyor, bütçeler patlıyor, müşteri isyan.

o adam ajansı bırakıyorum dese, ofise alsam 5k veririm, daha ucuza olur mu diye düşünmem zaten. fakat şimdi yeni biri alırken o rahatlıkla hareket edemiyorum, riske girmeye de yerim yok. şu an tam trendin en üst noktasındayız. en ufak aksaklığın bana zararı kat ve kat daha yüksek. ivme kaybettirecek risk alamıyorum yani.

bulacağım adamın yönetilmeye, kontrol edilmeye ihtiyacı olmayacak. sorumluluk sahibi olacak, başı götü oynamayacak. bunları zaten yazılımcı olmadan bir araya getiremiyorsun.

1-1.5 seneye böyle bir adam bulmak zorunda kalacağız geliştirmeyi in-house'a çevireceğiz tamamen fakat şu an işte ortam uygun değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bingildak said:

en mantıklısı o abi zaten de, o kriterde adam 5k'dan aşağı çalışmaz. sigortası, yolu, otoboku şirkete maliyeti 8k'dan fazla.

onu taşıyamayız an itibariyle.

ama işin gideceği nokta o, 1-1.5 seneye.


Olaylar kötü 'gibi' görünsede bu şirketin büyüdüğüne işaret değil mi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tam anlamadım .net developer'mı aranıyor proje yöneticisi mi? ikisinide yapacak freelancer bulunabilir. istersen yardımcı olmaya çalışırım. eğer ucuz işçi arıyorsan freelancer.com gibi sitelerde var ama kesinlikle oraya yaptırılan işlerin birisi gözetiminde yapılması lazım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...