Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Depo: Akıl Hastanesinde Hayat

masa

Öne çıkan mesajlar

http://ifistanbul.com/tr/filmler/depo-akil-hastanesinde-hayat

said:
Depo: Akıl Hastanesinde Hayat 2014 Türkiye’sinde çeşitli akıl hastanelerinin içine davet ediyor bizi. Fakat bu gezinti deliliğin fantastik dünyasından çok, deliliği tanımlayanların acımasız dünyasına doğru yapılıyor.

*Bu filmin gösterimi 17 Şubat 2015 günü saat 17:00’de SALTBeyoğlu Açık Sinema’da ücretsiz olarak yapılacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

hayatımda izlediğim en korkunç akıl hastanesi videosu bakırköy'de yan ranzada yatan şizofren eleman tarafından gözleri oyulan adam videosudur. hiç bir film o derece germedi beni.

o güvenlik kamerası kayıt alırken yarım saat boyunca işinin başında olmayan görevlilerin de annesini bu fırsatla analım.

neyse aklıma geldi öyle.
Sosyal ağlarda paylaş

Çok kalabalıktı, yarım saat önce gittik zor oturduk. 45dk filan belgesel. Bulursanız izleyin, sağlığının kıymetini biliyor insan. Türkiye koşullarında akıl hastanesi eşittir kabus. Bakırköyde staj yaparken daha kötülerini görmüştüm ama bu anlamda trde çekilen ilk belgesel olduğu için çok önemli. Umarım insanların dikkatini çekmeyi başarır bu 45dklık belgesel. Performanstan gelir elde etmek için hastalara isteği dışında elektroşok tedavisi uygulanabileceğini insanın aklı almıyor ama malesef burası yeni türkiye..
Sosyal ağlarda paylaş

Sağlık bakanlığı zor izin vermiş ama zaten açık açık herşeyi anlatamamışlar. Bir tane paikiyatrisr kıvıra kıvıra söylüyor performans sistemi istismara açık olabilir gibi. Muhtelem gösterimden önce denetledi sağlık bakanlığı yoksa çok korkunç şeyler yaşanıyor o hastanelerde. Neyse buna da şükür. En azından birkaç hastayı konuşturmuşlar nasıl bir hastanede kalmak isterdiniz diye. Neyse ben etkilendim baya kesin izleyin.
Sosyal ağlarda paylaş

Belgeseli izlemeden konuşuyorum;

Öncelikle hepimizin akıl hastası, "deli" algımızın değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Her şizofreni hastasını tehlikeli görüp tecrit edilmesi ve toplumdan uzaklaştırılmasını savunursak hiçbir hastanenin kapalı servisi yetmeyecektir. Sayı ve hasta sirkülasyonu arttıkça da servislerin kalitesi düşecektir. Sonuçta hastaneler hastaların 2-3 hafta arası alevli ve tehlikeli dönemlerini tedavi edip ayaktan ilacıyla taburcu ediyorlar. Bu hastalarda amaçlanan şey onları hapsetmek değil, zarar verici dönemlerini tedavi edip ilaçlarıyla birlikte topluma-sosyal hayata karışabilmesini sağlamak. Fakat en basitinden internette haber yorumlarına baktığınızda bile genel algı, her davranışa "kapatılsın! kimseye bulaşmasın!" demek oluyor.

İnsanlar şizofren diyerek stigmatize ediyor ve ilgilenmek istemiyor. Ve ne yazık ki devletin de bakış açısı bu şekilde. Ayaktan takip için kontrol mekanizmaları yeterli değil. Sosyal uyumu olmayan hastalar için bakımevleri yeterli değil. Bu insanlar toplumun görmek istemediği, sokakta görse uzağından geçtiği kişiler...Ama varlar. Devlet de görmek istemiyor. Şahsi fikrim devletin bu insanları getirisi, iş verimi olmayan, gideri çok kişiler olarak gördüğü... Ve bu da hastanelerin kalitesine yansıyor tabi. Ruh sağlığı hastanelerinde personel sayısı, servislerin genel durumu, hepsi kötü durumda.

Vurgulanmış, performans için EKT diye; kapalı servislerde çalışmış biri olarak diyebilirim ki kimseye performans kaygısıyla EKT yapılmıyor. Aksine ilaç tedavisine ek olarak faydası yadsınamaz, yan etkisi az, ilaca dirençli hastalarda ilk tercih olduğu için yapılıyor. Ve hızlı yanıt alıyorsunuz. Bir ay takip etmeniz gereken hasta için 1 haftanız varsa, yatak sayınız azsa, acile gelen hastaları (ki kendine ya da başkasına zarar verme riski varsa) yatırmak zorundasınız ve hızlı olmanız gerekiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Kartan, ektnin faydasına birşey demedim, dediklerinin hepsine katılıyorum. Ancak bildiğin gibi performans sistemi istismara çok uygun bir sistem. Basına defalarca yansımış haberler var. Psikiyatristler organize bir şekilde puan toplamak için ekt uyguluyorlar demek istemedim ama bu sistemi hiçbir psikiyatrist istismar etmez demek doğru değil.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...