Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Meslek Seçimi

mortheria

Öne çıkan mesajlar

Senin istediğin şey gsf direk. Kurslar için zamanım yok diyorsan o iş yalan yalnız. Gerçekten yapmak istediğin şeyi yapmak için zaman yaratman şart. Hatta tüm zamanın gsf sınavlarına hazırlanmakla geçmeli. Yoksa anime karakterleri çizerek oyun tasarımcısı olamazsın.

Endüstriyel tasarım dediğin olay çok başka; endüstriyel tasarım okuyup da oyun tasarımcısı olmak gibi bir hayalin varsa o hayal ancak. Kendini işlevsel kalorifer peteği tasarlarken bulma ihtimalin çok daha yüksek.
Sosyal ağlarda paylaş

Evet abi bunu bende düşündüm ama gsf kursları çizimler demek dersleri bırakmam demek madem bunu istiyorum niye bırakamıyorum bilmiyorum.

Sınavlara bu kadar çalışıp gene tasarımın bi yerinden tutuyum istediğim için EnTas düşündüm hemde beğenmezsem gsf ye geçerim hazırlıkta falan çizimim zaten ilerler yeterince sanırım.
Genede kurs saatlerini falan bi araştırayım belki hepsini birden götürebilirim
Teşekkürler hepinize yardımlarınız için
Sosyal ağlarda paylaş

Bulabilirsem öyle yapıcam.Nasıl bulurum bilmiyorum çevremde yok o bölümlerde okumuş okuyan biri.
Entasdan oyun tasarımcılığına yürümem zaten , gerçi yurtdışında EA stajyer alımı falan yapıyor deniyo bazı ünilerde doğru mu bilmem.
Entas okurken yolum düşerse başvururum öyle bi durumda.
Sosyal ağlarda paylaş

hacı ben de senin gibi başladım. belki açtığım topic duruyodur afsd aynı soruları sordum. mühendislik falan vardı tabi opsiyon. sonra bigün bilgisayar blimlreini keşfettim. oo fizik kimya ıvır kıvır dersler yok direk hardcore giiryolar akarız dedim. 4 sene okudum arkadaşlarım varıd bişeyler yapmaya çalıştık falan olmadı. yazılımcı olmadım. ayrı kafa isteyen bişey. şu an mobille uğraşıyorum. yeterli donanıma ve maddiyata ulaşınca yine oyuna geri dönücem. çocukluk hayali çünkü

bu dediğim olaylar 6 senelik bu arada.bahçeşehir, odtü, izmir bu 3 okulda dediğin tarzda olaylar var. onun dışında oyun tasarımı diye bi dalga yok bizde. çizmeyi öğrenirsin, sonra kendini geliştirirsin. ama oyun piyasasına adam yetiştirelim yok

benden daha başarılı olrsun umarım

edit: son postunu yeni gördüm. benim tasarımcım entastan tasarımcı olmaz diyo. bilemem tabi sdf
Sosyal ağlarda paylaş

immmmh terim naziligi yapmak zorundayim

oyun tasarimcisi =/= grafik tasarimci

oyun tasarimcisi dedigin adam oyunun mekanigi gibi seyleri planlar, utopik sartlarda cin ali cizmekten de hello world yazmaktan da aciz olabilirler

pratikte baska dallarda tecrube kazanip o noktaya gelirler ve bir nebze pratikte isleyen seyleri de bilmelerinde fayda vardir

istedigin sey cizim yapmak ise yazilimin formel egitimiyle zaten isin yok yani
sene 2015 zaten, optimizasyonun dibine vurman gerekmeyen seyler yaparak baslayacaksan zibilyon tane tool var

mesela hotline miami forumun en nefret etmedigi "camur piksel" kategorisinden olan, yapan abi programlamayi bilmiyormus, gamemaker ile yardirmis
Sosyal ağlarda paylaş

mortheria said:

Sağolun bu arada ilginiz için.

gözümsün.

Fly said:

immmmh terim naziligi yapmak zorundayim

oyun tasarimcisi =/= grafik tasarimci

oyun tasarimcisi dedigin adam oyunun mekanigi gibi seyleri planlar, utopik sartlarda cin ali cizmekten de hello world yazmaktan da aciz olabilirler

pratikte baska dallarda tecrube kazanip o noktaya gelirler ve bir nebze pratikte isleyen seyleri de bilmelerinde fayda vardir

istedigin sey cizim yapmak ise yazilimin formel egitimiyle zaten isin yok yani
sene 2015 zaten, optimizasyonun dibine vurman gerekmeyen seyler yaparak baslayacaksan zibilyon tane tool var

mesela hotline miami forumun en nefret etmedigi "camur piksel" kategorisinden olan, yapan abi programlamayi bilmiyormus, gamemaker ile yardirmis

ne istediğini sorup anlattık istediği alanın ne olduğunu az çok. zor işler bunlar türkiye'de yapmak için. yurtdışına açılmak gerekiyor tabi.

Killer said:

edit: son postunu yeni gördüm. benim tasarımcım entastan tasarımcı olmaz diyo. bilemem tabi sdf

endüstriyel tasarım olmaz, evet. benim tanıdığım bir kadın vardı danimarkalı, endüstriyel tasarım mezunu idi, cam objeler tasarlayıp onları denizlide miydi muğlada mıydı orada bi yerde bir cam işleme tesisinde yaptırıyordu, objeleri tasarlıyor ondan sonra kendisi türkiye'ye gelip üretimi takip ediyordu, sonra malları avrupa pazarında satışa çıkıyordu, güzel meslek bence, oyun sektörüyle alakası yok ama
Sosyal ağlarda paylaş

mortheria said:

Çizimim yeterli değil evet daha iyi çizmek için daha çok çiziyorum ama ne çizsem onu bilmiyorum.GSF lere hazırlık kurslarına zamanım olmadığından dolayı gidemem.
Belki yazın gidebilirim hatta giderim.

mortheria said:

Evet abi bunu bende düşündüm ama gsf kursları çizimler demek dersleri bırakmam demek madem bunu istiyorum niye bırakamıyorum bilmiyorum.
Gene de kurs saatlerini falan bi araştırayım belki hepsini birden götürebilirim
Teşekkürler hepinize yardımlarınız için

mortheria said:

Bulabilirsem öyle yapıcam.Nasıl bulurum bilmiyorum çevremde yok o bölümlerde okumuş okuyan biri.

Yaş kaç?
Acele etmene gerek var mı?
Lise sondasın anladığım kadarıyla. Hem okul, hem dershane, üstüne bir de kurs çok zor olur tabi.

Bunun yerine önce okulu bitirip aradan bir çıkarsan. Ve bu yaz şansını deneyip gsf yetenek sınavlarına girip sınav ortamını tecrübe etsen? Seneye de sadece çizim kursuna abansan?

Bir diğer ihmal etmemen gereken çok çok önemli tavsiye de, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne bas git abi. Bunu üni açıkken, dersler varken yap. Vize, final haftasına veya sınavlara 1-2 hafta kalaya denk getirme. Aynı şekilde dönemin başında da gitme. Öğrenci bulamazsın. Bu yolculuk senin gibi meslek seçimine önem verenler için şart. Bana kalsa herkese şart da, neyse...

Bütçe ayır ve git! Hocalarla, öğrencilerle konuş. Birinci sınıflarla, 2, 3, 4 herkesle konuş. Üşenme! Sonra giderim deme, erteleme! Anneni babanı ikna et sana 300-500 tl bir şeyler ayırsınlar. Ama bu yolculuğu yap. Mümkünse bir yetişkin abi, abla bul yanına. Tercihen üni okumuş veya okuyan olsun.

Varsa gezmek istediğin ikinci bir üni veya farklı bir bölüm (entas gibi), onu da gez.

Face'den istediğin üni'nin istediğin bölümündeki öğrenci gruplarına üye ol ve oradakilere kafandaki soruları sor.

Örnek:
"Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Animasyon Bölümü"
"Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü"
"Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Animasyon Bölümü 2012 Girişliler"
"Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Animasyon Bölümü 2014 Mezunları"
Sosyal ağlarda paylaş

Entas düşünmemin sebebi orada da bişeyler tasarlıyo olabiliceğim.Oyun tasarımında bu alan daha geniş olduğu için istiyorum , tasarım alanı.
Kodu falan geçtim zaten hafif Python c# bakmıştım şu an bakmıyo olduğuma göre o kadar sevmemişim demek ki.

Rigby said:

17 bitiyo az kaldı.
Lise 3 üm(hazırlık okudum)
Seneye seçim yapıcağımdan fazla acele etmeme gerek yok tabi ama çizimimi bir an önce ilerletmem şart.
Bölümden insanlar bulmaya çalışıyorum şu an.Facebook grupları mantıklı bi bakıyım onlara.
Neden özellikle Anadolu üni gsf yi önerdiniz bilmiyorum gerçi gsfler hakkında pek bilgim yok hala.
Sağolun
üni siteleri ne dandik
Sosyal ağlarda paylaş

Yanlış hatırlamıyorsam animasyona ilgin var. O yüzden Anadolu GSF-Animasyon bölümü dedim. Onun dışında özel bir sebebi yok.

İlla animasyon veya Entas olmayacaksa (örneğin, grafik tasarım da olabilir diyorsan) başka ünilere de bakabilirsin.

Lütfen ama lütfen benim yıllar önce yaptığım hatayı yapma! Üşenme, erteleme 1-2 üniversite gez. Hocalarla ve öğrencilerle görüş. Hatta Eskişehir'e gelmeyi düşünürsen birlikte gidelim Anadolu'ya. Çok ciddiyim.

Buna ek olarak ikinci en büyük hatam, düzenli kursa gitmemek! Bazı dönemler aceleci davranıp 5 saat çizim yapmak, bazı dönemlerse haftalarca çizim yapmamak. O an geçerli bir mazaret olarak gelen şeylere şimdi bakıyorum da hepsi anlamsız bahanelermiş. Odaklanma, disiplin sorunu yaşamışım. Belki de yeteri kadar istememişim. İşte tam bu noktada kurs çok önemli yer alıyor. Git abi hafta sonları düzenli olarak mesela. Ama 3 ay gidip bırakma. 2 yıl git, 1.5 yıl git. Ama git! Veya ilk yıl kazanamazsan, lise bitince hafta içi her gün olan kurslar var. O tip bir şeye git. Paran yoksa, yeterli desteği veremezse ailen, Part-time işe gir, o kursa yine git.

Dota, lol oynama. Face'de 10 dk'dan fazla durma. Çizim yap, çalış.

Bir diğer tavsiyem de deviantart'taki behance.net'teki veya diğer sitelerdeki mükemmel çizimlerle karşılaştırma kendini. Hem morali bozuluyor, hem de sabırsızlanıyor insan. "Ben ne zaman böyle çizeceğim!?" ya da "Tamam lan biraz uğraşırsam ben de çizerim bunu" deyip eline alıyorsun. Israrla ve ısrarla söylüyorum. Acele etme, sabırlı ol. Bu iş, sonuçlarını uzun vadede alacağın bir iş.

Farkındaysan iki nokta üzerinde duruyorum.
1- Çizimini ilerletmen için sabırla, düzenli olarak kursa gitmen,
2- Üni ziyareti, tam olarak ne istediğini anlaman için.

İkinci maddeye şöyle bir tavsiye daha ekleyeyim. Misal Entas piyasası nasıl, mezunlar nerede iş bulur, kaç lira maaşa çalışır, çalışma koşulları ne gibi soruların cevabını bulmak için Entas alan firmalara git. Mail at, tel ile ara. Firmaların mekanını bas. Tane tane anlaşılır ve sakin biçimde derdini anlat ve bu konuda nasıl yardımcı olabileceklerini, nereye yönlendirebileceklerini sor. Üni'deki hocalar mezun ettikleri bazı öğrenciler ile irtibat halinde olur. "Hocam şu an bir firmada çalışan öğrencinizle tanıştırma imkanınız var mı? İş yeri adresini veya cep telefonunu bildiğiniz biri varsa bilgilerini bana verebilir misiniz?" gibi şeyler rica edebilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Yazın deneyip görme amaçlı düşündüğün bölümle ilgili bir işe girebilirsin. Atıyorum maaş almadan (belki cep harçlığı alarak) bir ajansa getir götür işlerini yapmak için, kalan vakitlerde de çalışma ortamını görüp ordaki insanların neler yaptığını izleyerek ve kafandaki soruları sürekli onlara sorarak yardım alabilirsin.

Maaş almadan dememin sebebi, şu an onlara iş konusunda katkı sağlayacak konumda olmayabilirsin diye demiştim. Yeni lise mezunu birini almak istemeyebilirler. Program ve çizim bilgin işverenler için çok yetersiz gelebilir. O ortama kapağı atıp tecrübe edinmek için maaş istemiyorum kozunu öne sürebilirsin. Sonuçta bin bir emekle sınava hazırlanıp, kazanıp, sonra mezun olup veya 3. sınıfta "yaaa, aslında istediğim şey bu değilmiş" , "bu işi seviyorum ama maaşı düşük, mesai saatleri çok, benim yapıma uygun değilmiş" demekten iyidir.

Sonuçta bunlar tavsiye. Ama bu yazdığım tavsiyelerin ne bana ne de başka herhangi bir kimseye verildiğini görmedim. Bana göre çok önemli ve değerli tavsiyeler. Keşke bana geçmişte birisi bunları söyleseydi ve biraz yüreklendirseydi. Bunu diyen, gsf için 3. sınıfta inşaat mühendisliğini bırakan ve sonra mühendisliğe geri dönüp okulu bitiremeyen ve 11. yılında hala okumaya devam eden biri. (Bu arada okul 12. yılımda 2016 haziranda bitiyor.Güya geri döndüğümde 3 yıl içinde bitirip sonra gsf'ye gidecektim:))

Gel sen benim hatalarımı yapma! Dediklerimi ciddiye al, hatta çıktı al duvarına as. Birilerinden de yardım bekleme. Ne istiyorsan kendin mücadele et. Anneni babanı ikna et. Destek olmazlarsa, onlardan izinsiz işe gir, kursa git, başka şehirlerdeki ünilere git görüşmeleri yap.
Sosyal ağlarda paylaş

Rigby said:

Üni görüşme işleri için ODTÜ den biri var onla konuşup girmeye çalışıcam entascı birini bulmak için.
Animasyon abi ben mi yanlış biliyorum emin değilimde hareketli şeyler vs yapmıcam.Concept artist olmak istiyorum diyebilirim hatta.
Teklifin için çok sağol abi ama Eskişehir'e gelemem şu sıralar , yarıyıl tatilinde belki gelebilirim haber veririm öyle bi durumda.

Çizimi geliştirmek için xunn dan tavsiyeler aldım Loomis le başlıyorum çalışmaya.Ayrıca hafta sonu çizim kurslarına gidip danışıcam.

İşe girme olayı falan sıkıntı ve pekte istemediğim bi olay.Zamanda bulamam sanırım sınav daha geçmemiş olacak çünkü.
daha lise 3üm , yarında tatilmiş heyt be

Senin durumda moral bozucuymuş baya ama ne olursa olur işte.

Teşekkürler abi tavsiyelerin için senin içinde en iyisi olur umarım.

Bu arada Ankara'da çizim kursu olarak git şuraları gör dediğiniz yerler neresidir?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...