Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

bana yardım edebilirmisiniz?

ezgi

Öne çıkan mesajlar

mrb benim dönem ödevim için anket çalışması yapmam gerekio konu: "gençlerin ileride yönelmek istedikleri meslekler"
bana bu konuda soru ve görüş gönderebilirseniz çoook sevineceğim
bu arada anketin ingilizce olması gerekio yani soruları ingilizce gönderebilirseniz daha çok sevinirim
Sosyal ağlarda paylaş

sen önce bize aklındaki soruları sunsan biz de ona göre yardım etmeye çalışsak?
klasik bir anket mi istiyorsun,olağan dışı olsun notum yükselsin mi diyorsun? ona göre değişir bu sorunun cevapları..[signature][hline]herkes,
düşlerinin büyüklüğü kadar özgürdür.(chE)
Üstüne Şehir Örten Şehir
www.heavymetaltr.com/forum
Sosyal ağlarda paylaş

Çok beğendiğim bir yazı:

Yrd. Doç. Dr. Ali TEMEL
Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi

MESLEK SEÇERKEN AŞAĞIDAKİ SORULARA CEVAP ARANMALIDIR

Birey önce kendini tanımalıdır. Kendini tanıyabilmek için ise, aşağıdaki soruları cevaplandırmalı ve sonra mesleklerle ilgili araştırma yaptıktan sonra tercihte bulunmalıdır.

- Seçilmesi düşünülen alan ilgilere ve yeteneklere uygun mu?

- Lise alanları ile yükseköğretim programları arasındaki ilişki biliniyor mu?

- Hangi alanda daha başarılı olunduğu biliniyor mu?

Mesleğin Niteliği

- O meslekte çalışan kişilerin çalışma süreleri içinde neleri gerçekleştirdikleri ve yaptıkları işin arkasında yapmakla yükümlü olduğu faaliyetler nelerdir?

Çalışma Ortamı

- Mesleğin tehlikeli yanı var mı?

- İş ortamının ısısı, ışığı, gürültüsü nasıldır?

- Kapalı veya açık bir havada mı yapıyor?

Mesleğe Hazırlanma

- Gerekli olan eğitim dönemi ne kadar?

- Okul sonrası özel bir hazırlık gerekiyor mu?

Mesleğe Girmek İçin Aranan Özellikler

- Yaş, cinsiyet, boy, kilo ve dış görünüşle ilgili belli şartlar var mı?

Mesleğe Giriş-Emekli Olma Koşulları

- Mesleğe nasıl girilir?

- Sınavla, atama veya kişisel gayretle mi?

- Hangi yaşlar arasında yapılabilir?

- Sosyal güvenliği var mı?

Meslekte İlerleme

- Meslekte ilerleme neye bağlıdır?

- Çalışmaya mı? Kıdeme mi?

- Bu meslekten başka mesleklere geçiş yapılabilir mi?

Mesleğin Olumlu ve Olumsuz Yönleri

- Mesleği yapanlar için mesleğin en olumsuz ve en cazip tarafları nelerdir?

- Mesleğin toplumdaki yeri ve saygınlığı nedir?

İş Bulma İmkanı

- Seçilecek mesleğe olan talep ne durumda?

- Bölgeye veya mevsime göre gereklilik gösteriyor mu?

- İş bulmak kolay mı?

- Bu mesleğe duyulan ihtiyacın azalması veya artması söz konusu mu?

- Kamu ve özel sektörde iş bulunabileceği gibi serbest çalışma imkanı da verebiliyor mu?

Mesleğin Getireceği Kazanç

- Bu meslekte çalışanların ortalama kazançları ne kadar?

- Kazançlar günlük, haftalık, aylık veya mevsimlik olarak değişiyor mu?

- Aynı meslekte çalışanlar arasında ülkenin değişik bölgelerinde yaşayanlarda kazanç bakımından fark var mı?

Meslek seçiminde dikkate alınması gereken yetenekler

Soyut Düşünebilme : Bu sözcük, sayı veya şekillerle ifade edilen soyut kavramları öğrenebilme ve bunları kullanarak akıl yürütme gücü olarak tanımlanabilir. Bu yetenek, üniversite giriş sınavlarında sözel ve sayısal yetenek olarak ölçülür. Bu yeteneğe sahip kişilerin fizik, biyoloji ve sosyoloji gibi mesleklerde başarılı oldukları görülür.

Akıcı Bir Dille Yazabilme : Sözcükleri ustalıkla kullanabilme, zengin bir kelime dağarcığına ve çağrışım gücüne sahip olma şeklinde tanımlayabileceğimiz bu yetenek, dil-edebiyat programlarında başarı için gerekli olan ve yazarlarda gözlenen özel bir yetenektir. Bu yeteneği, sözcüklerle ifade edilen kavramları kullanarak akıl yürütebilme yeteneği ile karıştırmamak gereklidir.

Başkalarını Anlayabilme : İletişim sırasında karşıdaki insanın ne düşündüğünü, neler hissettiğini anlayabilme gücü olarak tanımlanan bu yetenek "eş duyum" (empati) olarak adlandırılmaktadır. Psikolojik yardım hizmetlerinde çalışan psikologların, psikolojik danışmanların, öğretmenlerin, hekim ve hemşirelerin, yöneticilerin bu yeteneğe sahip olmaları mesleklerinde başarılı olmalarını sağlayabilir.

Şekil İletişimini Görebilme : Şekilleri ayrıntıları ile algılayabilme, şekiller arasındaki benzerlikleri ve farkları görebilme gücünü yansıtan bu yetenek, teknik alanlarda ve plastik sanatlar alanında başarı için gereklidir.

Uzay İlişkilerini Görebilme : Bu yetenek, cisimleri üç boyutlu görebilme, bir şeklin düzlem üzerinde veya bir cismin uzayda hareketini göz önünde canlandırabilme (Mesela, bir evin planına bakarak yapılmış hali) gücünü ifade eder. Tahmin edileceği gibi bu yetenek mimarlıkta, plastik sanatlarda, marangozluk ve terzilikte ve benzeri mesleklerde başarı için gereklidir.

Mekanik Yetenek : Uzay ilişkilerini görebilme, şekil ilişkileri yetenekleri ile ilişkili olan bu yetenek, bir makinenin işyerindeki ilkeyi kavrayabilme, makinenin parçaları arasındaki ilişkiyi görebilme, makine desenleri çizebilme veya makineyi geliştirici fikirler üretebilme gücünü ifade eder. Makine tamiri ve yapımı alanında çalışanlarda bu yeteneğin çok güçlü olması gerekir.

El - Parmak Becerisi : Elleri ve parmakları ustalıkla kullanabilme de özel bir yetenektir. Kuyumculuk, cerrahlık gibi küçük objelerle uğraşmayı gerektiren mesleklerde çalışanların bu yeteneklerinin gelişmiş olması çok önemlidir.

Göz - El İş Birliği : Düz bir çizgi çizebilme, bir hedefi uzaktan vurabilme gibi becerilerde ifadesini bulan bu yetenek, el - parmak becerisi gibi mimarlıkta, sanatta, kaynakçılıkta, marangozlukta ve cerrahi alanında başarı sağlanması için gereklidir.

Kas Koordinasyonu : Güçlü kaslara sahip olmak ve bunları eşgüdümle kullanabilmek de bir yetenektir. Bu yetenek tahmin edileceği gibi sporl
Sosyal ağlarda paylaş

ben senin yerinde olsam bi öss rehberi alır, her başlığın (mimarlık, en.tas., veterinerlik vs.) altına kimlerin çaılıştığını, nasıl çalıştıklarını, ne kadar maaş aldıklarını yazar, bununla çocukların tercihi sıralamasını bağdaştırırım...
Örn: Mimarlık - Tiresias (Sevdiği, ilkokuldan beri hayali olan meslek, geliri ortalamanın üstünde, seçme nedeni mesleğine aşık olması -daha üni başlamadı ocak 31 de inşalla:)-)

Örn: Endüstri Müh. : Geliri Muazzam (düzgün bi üni.den olmak üzere) bu yüzden öss.de ilk 3 seçim tercihinden biri oluyor.

bu liste inan bana 45-50 sayfayı aşar.
Sosyal ağlarda paylaş

ingilizce hataları vardır kesin sen düzeltirsin ing kötü :D

" i like my computer and i like spend all my time with it so i want to be a computer engineer. in the other hand, nowadays everbody has computers and they needs them to do all their needs. All companies try to connect people with computers. And they need a lot of things about computers. Many programs, computer assistants etc. I think the future's jobs will be about computers. So i choose computer engineering. "[signature][hline]Boo
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...