Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Askeri Harcamalar, komsular, biz ve digerleri ....

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Bu konuyu ayri bir alana getirmek istedim, yoksa semazen tartismasini bir hayli sabote edecek gibiydik. Ordaki arkadaslardan ozur...

Kisi basina askeri harcamalar:
Israil 1,466 $
ABD 953 $
Fransa 772 $
Yunanistan 573 $
Kibris (Rum kesimi) 497.63 $
Iran 142 $
Turkiye 118.92 $
Cin 43.44 $

Toplam askeri harcamalar:
ABD 276 milyar $
Cin 55.91 milyar $
Fransa 46,5 milyar $
Italya 20 milyar $
Iran 9.7 milyar $
Israil 8.97 milyar $
Turkiye 8.1 milyar $
Yunanistan 6.12 milyar $

GSMH icinde askeri harcamalarin payi (%) :
Israil 8.75%
Yunanistan 4.91%
Turkiye 4.5%
Kibris (Rum kesimi) 3.8%
ABD 3.2%
Iran 3.1%
Fransa 2.57%

KAYNAK: http://www.nationmaster.com/cat/Military
netteki en baba istatistik kaynaklarindan biri olup, rakamlari CIA factbook'dan temin ediyorlar.

Not:Bazi komsularimizi ve dunyanin en cok askeri masraf yapan ulkelerini aldim (Fransa, ABD). Yani bu siralama top 10 gibi degil, aradaki Kuzey Kore, Ingiltere gibi iddiali ama bizi cok ilgilendirmeyen ulkeleri cikarttim...

Sasirtici:Yunanistan Istanbuldan kucuk nufusyla oldukca militarist bir egilimde. Ustelik AB ve NATO korumasinda olmasina ragmen. Bizim gibi her yonden tehdit altinda da degil ustelik. Nerdeyse Turkiyenin butun askeri harcamasina yakin masraflari var.

Pek yoruma girmek istemiyorum, rakamlar ortada. Turkiyenin harcamalari azmis demek gibi bir niyetim yok, ama 'hype' edildigi kadar da degilmis gibi geldi bana.

Tabii keske hepsi 0 olsa, ama gercekler boyle maalesef.

Bu arada ABD'nin deprem bolgesine toplam 350milyon$ gonderip, Irak savasinda haftada 1milyar$ harcama yaptigini da soylemeden gecemeyecegim.

Bulundugumuz bolge, malum... her gun savas tehlikesi var. Tetikte olmak lazim, bir taraftan da memleketin egitim, saglik bu kadar ihtiyaci varken, silaha masraf etmek uzucu tabii. Bilmiyorum ne yapilabilir?....

[Bu mesaj demirbilek2 tarafından 11 Ocak 2005 05:23 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
bence de iyi olmuş diğer konudan ayrılması orası biraz karman çorman oldu..

Yunanistan'ın nüfusu 10.6 milyon civarı bişiylermiş, bu arada Türkiye'nin 2005 de bütçeden savunmaya ayırdığı pay 10 milyar dolar civarı. (eğitim 14 milyar$ sağlık 4 milyar$ falan gidiyo..)

yalnız CIA worldfact book ta burdaki verilerden farklı şeyler var, misal İran için 4.3 milyar$ diyor. hangisini alacaz? çok farklılar birbirinden.[signature][hline]h u m a n i t y - i s - t h e - o n l y - s u p e r p o w e r !

[Bu mesaj Rahan tarafından 11 Ocak 2005 05:50 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
said:
Rahan, 11 Ocak 2005 05:43 tarihinde demiş ki:

yalnız CIA worldfact book ta burdaki verilerden farklı şeyler var, misal İran için 4.3 milyar$ diyor. hangisini alacaz? çok farklılar birbirinden.

Toplam butce de biri 3.1% biri 3.3% demis, GSMH'da 458 milyar $ ve 478 milyar $ demisler. Bu sonuca gore nationmaster'in rakami daha dogru gibi. sanirim digeri baska bir seyleri hesaptan cikarmis (ya da islem hatasi yapmis, ama CIA web sayfasi islem hatasi yaptiysa ehee bilmiyorum artik).
Mesaj tarihi:
orduya gereğinden fazla harcama yapıyoruz, diğer başlıkta da uzun uzadıya bu görüşümü belirttiğimden burada tartışmaya devam edeceğimi sanmıyorum..

sadece şunu söylemeliyim ki benim iki yıldır alamadığım bir ilacı almanya'da iki günde bir alabiliyor insanlar devletten. tamam onlar kadar zengin değiliz, bunu anlayabiliyorum, güçlü bir orduya ihtiyacımız var bunu da anlayabiliyorum ama gsmh'ye oranla yaptığımız harcama sadece diktatörlükle yönetilen (kuzey kore gibi) ya da aktif savaşta olan ülkelerden (israil gibi) daha düşük. ha kaldı ki bizim devletimiz de amerika gibi zengin olsa da vatandaşının ihtiyaçlarını görse, sonra saçsa savursa o da tamam.. ama resmen ayranımız yokken içmeye havaya saçıyoruz paraları, ..çmak bile doğal bir ihtiyaçtır.. :-) ama askeriyeye harcanan paralar havaya saçılmıştır sadece, kendimizi korumaktan başka amacımız yoksa neden bütün komşularımızla aynı anda savaşıp hepsini yenecekmiş gibi gibi bir ordu besleniyor orasını anlayamıyorum..

size hayırlı tartışmalar..

ekleme: bu arada gördüğüm kadarıyla nationmaster'daki istatistikler cia factbook'tan daha eski, (2002 ya da daha eski veriler, cia factbook'ta 2003 rakamları geçiyor) gördüğünüz değişiklikler ondan kaynaklanıyor..[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together.

[Bu mesaj Sam tarafından 11 Ocak 2005 07:07 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
said:
benim iki yıldır alamadığım bir ilacı

adı ne bu ilacın baya merak ettim[signature][hline]Don't be afraid of the dark! Be afraid of what it hides!

Rahan, 04 Ocak 2005 19:36 tarihinde demiş ki:
ayrıca kimsenin sizi kolunuzdan tutup hristiyan yapabilme gibi bir ihtimali yok ki?? tarkan filmlerinde mi kaldınız naptınız siz anlamadım valla..
Mesaj tarihi:
hemofililerdeki eksikliğin giderilmesi için kullanılan faktör 8, çeşitli firmalar tarafından üretildiğinden pek çok ayrı ismi var, bir kan ürünü. tanesinin (1000 ünitelik) fiyatı 1000€'ya kadar çıkabiliyor. bazı dolandırıcılar devlet sigortalarını kandırıp haksız yere temin etti, (haberlerde çıkmıştı hayli abartılarak geçen yıllarda) şimdi ise ihtiyacı olan ölüyor olsa bile alamıyor neredeyse. yüzlerce km ötede gittiğimiz hastanedeki doktor bize dolandırıcı muamelesi yapıyor. ilaç pahalı, ama bu hastalığı da ben seçmedim ve doğumdan ölüme kadar benimle kalacak şu andaki tıbbın ulaşabildiği nokta ile..

konuyu kendime getirmek istemiyorum ama bir top mermisi kadar değer vermiyor devlet bana. kolum ve parmağım sakat kaldı. bu durumda olan tek insan da ben değilim.. henüz 1975'te, bu ilaçlar keşfedilmeden önce hollandalı bir hemofili hastasının ortalama yaşam süresi 21 yıl idi. günümüzde 68'e kadar çıktı ilaçların daha yaygın ve hastalıklardan arındırılmış olarak üretilmesi nedeniyle..

ben kendi yaşadığım bir olaydan örnek vermek istedim sadece, tv'den sağdan soldan duyup da 15 sn'liğine gözleri sulanıp "vah vah ne yazık, hadi anti-militarist bir entel olarak bugün de bunun için nümayiş yapayım" diyen bir insan değilim bazı arkadaşların diğer başlıkta ima ettiği gibi..

bugüne kadar da sizlerle paylaşmak istediğim bir konu değildi esasen.. keşke sadece tek mağdur ben olsaydım..[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together.
Mesaj tarihi:
said:
Dorsia, 11 Ocak 2005 07:08 tarihinde demiş ki:
Bu tür bilgiler için BM nin yayınladığı kitaplara dayanmanızı tavsiye ederim. Özellikle GSMH vb. istatistiklerde. BM bir çok özerk organizasyonla çalışıyor o yüzden BM nin toplayacağı bilgiler daha sağlıklı olur.
Ayrıca burada gösterilen bilgilerde bayağı yanlış var ben bu kaynağa güvenilebileceğini sanmıyorum...

Acipta baktiniz mi rakamlar nerden alinmis diye? Daha ilk sayfada yaziyor BM diye. Orda ilk sayfada yazmislar ama siz tenezzul etmediginize gore bir de ben buraya yazayim source'larini: United Nations, UNICEF, UNESCO, OECD, World Resource Institute, ve CIA'den almis. Tamamen guvenilir bir kaynak ve tarafsiz.

http://www.nationmaster.com/index.php

Ayrica neymis bu yanlislar, onu da soyleyin de biz de bilelim? Hosuna gitmeyen rakamlar cikinca, 'yanlis bu kaynak', oooh ne guzel ya.

Rahan bahsettigi yanlis bu sayfada degil, CIA web sayfasindaydi. Hemen onu on plana cikartacaksaniz.

[Bu mesaj demirbilek2 tarafından 11 Ocak 2005 08:53 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Türkiye kiminle savasacak yaf?
Bana savasabilegimiz bir tane ülke söleyin yeter..
Yunanistan falan demeyin de..

Yapılan harcamalar bence bariz bir sekilde gereksiz, 5 yıl harcamaları kıssalar, Türkiye öle bir refaha cıkar ki..

Bunu göremeyecek kadar körler mi dicem..Onu da zannetmiyorum..Muhtemelen ordu izin vermiyor, Türkiyede işler biraz tersten yürüdügü icin..
Mesaj tarihi:
Yapilan harcamalarin ne yonde olduguna bagli. Bence disardan alinacagina, Turkiye'de imal edilse bazi seyler, daha dusuk fiyatlara maledibilir. Ornegin Almanya'dan milyonlarca dolarlik Leopard 2 ithal edilecegine, Turkiye de bir tank tasarimi yapilamaz mi? Sonucta bir makine bu, ve her cesit makine yapilabiliyor artik Turkiye'de. Hem doviz acigi azalmis olur, hem yabancilara bagimlilik azalir, hem de bir kac bin kisiye is olanagi olusur, boyle bir tesis yapilsa...
Mesaj tarihi:
said:
demirbilek2, 11 Ocak 2005 08:52 tarihinde demiş ki:
Size de acil sifalar, umarim bulabilirsiniz ilacinizi.

teşekkür ederim, işte maalesef türkiye'nin durumu bu. şu ssk'nın devri olayları olunca biraz rahatlayacağını umuyoruz ama önemli olan mentalite, pekçok hayati meseleye yetecek kadar paramız var ama kaynak dağıtımı yersiz..[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
Mesaj tarihi:
geçmiş olsun sam
para olsa bile devletin davranışının pek degişecegini sanmıyorum ben

mantık aynı çünkü "insan hayatının degeri 0" yani senin belli yerlere gereksiz harcamalar yerine saglık sistemini adam etseler düşüncen para olsada pek degişecegini sanmıyorum

en düşük mevkidekinde de aynı mantık var. oglu kalp krizi geçirdiginde temizlik var diyip içeri sokmayacak kadar hödük, dangalak temizlik görevlisinden tutta, depremde binanın altında kalmış insanın kolundaki bilezigi çalacak kadar şahsiyetsizine kadar

veya ileride binlerce insanın tepesine yük olmasına neden olsa bile umursamadan milyon dolarları götüren üst düzey mevkisinde de aynı mantık var

o yüzden orduya gereksiz harcama yapılıyor diyerek tek hedef göstermek mantıksız geliyor bana

kısaca insan hayatının degeri türkiyede yok. o yüzden malesef senin ilaç olayın bana göre parayla alakalı degil sadece[signature][hline]Don't be afraid of the dark! Be afraid of what it hides!

ayrıca kimsenin sizi kolunuzdan tutup hristiyan yapabilme gibi bir ihtimali yok ki?? tarkan filmlerinde mi kaldınız naptınız siz anlamadım valla..
Mesaj tarihi:
Maalesef Turkiye disindaki dunyada da pek bir fark yok. Ben yillardir ABD yasiyorum, icinde olunca goruyosun, her turlu rezillik burada da oluyor. Rusvetcisinden, torpilcisine, hirsizindan, cinsel tacizsine kadar hersey ayni.

Daha gecen hafta NewYork emniyet muduru, kac senedir gorevde, megersem girmesi gereken bilmem kac tane sinav varmis, hic birine gimeden torpille gecmis. Evli adam, bi de 2 tane ayri evde, 2 metresi varmis ve bi de mafyadan maas aliyormus. Buyur burdan yak, adam New York emniyet muduru, Ic isleri bakanligina oynuyordu, kirli camasirlar dokuldu. Ondan once de rahipler kilise korosundaki cocuklara taciz ediyormus, ondan once ceteler liselerde cinayet yaptilar, vs. vs.

Bi gorseniz sonu yok, her gun yeni bi halt cikiyor. Evet burasi NY, ABD. Burada cezalar daha agir tabi, bi fark , ve cok onemli. Bizde de cezalarin agirlasmasi lazim.

[Bu mesaj demirbilek2 tarafından 11 Ocak 2005 10:08 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
o da dogru
yani genel olarak olay insan hayatına deger verilmemesiyle ilgili
parayla degil pek

mesela isveçte(sanırım) tsunamide ölenlerin evleri yagmalanmış [signature][hline]Don't be afraid of the dark! Be afraid of what it hides!

[Bu mesaj Popeye tarafından 11 Ocak 2005 10:11 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
pope bu ilacın bana ve benzer durumdaki insanlara verilmemesinin tek nedeni pahalı olması. 5-10 milyonluk birşey olsa istemediğim kadar verirler çünkü ihtiyacından fazla verilip de çöpe giden ilaçları da duyuyorum, dinliyorum insanlardan. bu ilaç ise 12 yıl önce kaç paraysa bugün halen aynı fiyatta çünkü alternatifi yok. gen terapisi araştırmaları yapan şirketleri faktör üreticilerinin satın alıp kasten araştırmaları yavaşlattığını da daha geçen hafta bir uzman, dernek başkanı bir profesörden birinci elden duydum. şu anda birinci engel maliyet bu ilacın temininde..

ha ama ben sırf ben ilacı alamadım diye veryansın etmiyorum, ben sıkıntı çekmesem başkaları başka sıkıntılar çekiyor olacak çünkü mentalite bu. devletin bütçesine bakıyoruz, sürüyle gereksiz harcama var (yolsuzluklar bir kenara) ama bunların birinci sırada olanı ordu giderleri. ülkemize ve insanlarına zerre kadar katma değeri olmayan harcamaların her bir kuruş fazlası sizden, benden, hepimizden çalınmış demektir. hele hele türkiye gibi fakir bir ülkede bu göz yumulabilecek bir durum da değil..

devlet isterse askeriyeden bir kuruş kısmadan da verebilir bana ilacımı, sorun bu değil. önemli olan en büyük harcama kalemlerini esgeçmememiz ülkenin mali harcamaları hakkında düşünürken. devlet bana ilacımı vermiyorken heykel, abide dikerse ona acımam zira ülkemize bir katma değerdir. tank, top, tüfek ise öyle değil..[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
Mesaj tarihi:
ya bu çok kötü bir durum ya böle bir konumada bulunup askeri harcamalara bu kadar az önem veren bir ülkeyiz aslında zaten bu konuda biraz daha önem verilse türkiye kuvvetlenmekle dünyanın sayılı ülkeleri arasına girer[signature][hline]Uzaklardan bir yerlerden bir çığlık duyarsanız bilin ki o çığlık ümidini yitirmiş birinin çığlığıdır o yüzden siz siz olun ümidinizi kaybetmeyin
Mesaj tarihi:
azimle soylyorum tekrar biz cok para harcamiyoruz bizim hatamiz

parayi harcarken teknoloji gelistirmemiz israil o %7 i harciyor ama o gsmh nin %15 ini silahlardan kazaniyor hakeza abd de farksiz[signature][hline]any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic
C CLARKE
Mesaj tarihi:
yunanistan tam bir fasa fiso memlekettir,avrupa olmasa şimdiye çoktan abi bokunu yiyim ayağı cekerdi bize,sanayii yok doru düzgün araştırma geliştirme yok anca al avrupadan turizm den parayı onunda 10 liraysa 5 ini silaha harca,türkiye öylemi tekstil beyaz eşya,en baba sanayii ,yavaş yavaş elektronik vs gibi konularda araştırma geliştirme olaylarımızda başladı,ayrıca madenlerimizde zengin,türkiye ile yunanistan arasındaki fark sudur bence yunanistan şımartılmış babası zengin ama işle felan uğraşmayıp eline sapan alıp dağ bayır gezen bi çocuk gibi,türkiye ise küçük yaşta ekonomik sorunlarla boğuşa boğuşa sanayii vs gibi önemli yatırımlar yapmış,yani ileride kendine para getircek yatırımlar yapmış bi fakir cocugu gibidir,aradaki fark önemlidir,yarın öbürgün ab ye bişe olcak olsa yunanistan afedersiniz ölü şeyi gibi havada kalakalcaktır.aslında türkiye bu kadar ekonomik oalrak zayıf duruma düşmezdi ama dış mihrakların yarattığı suni bi terör sorunu yıllarca ekonominin kanını emdi hepimizin borclu dogmasına sebep oldu,amerikanın silahlanma yarışına sokarak ekonomisini dagıtıp rusyayı cökertmesi gibi bizide öle bi duruma soktular,ama bilemedikleri tek bir olay var,türk milleti calı yer cırpı yer yinede şerefsizlerin bu topraga adım atmasına engel olur.ordumuzun güclü durması bu yüzden önemli.
Mesaj tarihi:
Iyi guzelde ben vergimle senin ilaclarini niye karsiliyim? yani bu da bir soru.

neden dersen kazanirken guzel bir saglik sigortan olmali dunyanin hic bir yerinde devlet sigortlari(kubayi sayma) hersey karsilamaz.

tamam hic kimse olmemeli kabul ediyorum ama devletinde karsilayabilecegi bir sinir var.

ha diyebilirsin niye kardesim askeriyeye gidiyor e gitmek zorunda butun ulkeyi koruyor.

Sam eger gercekten son durumdaysan yani herseyin bitmisse devlet sana yardim etmeli ama gidip devletin her vatandasi ben hastayim abi ode butun ilaclarimi demesine cevap vermesini bekleme. Bole bir ornek dunyada (iskandinav ulkeri dahilki orda bir vatandas 20-30bin dolar vergi veriyor yillik)

said:
Sam, 11 Ocak 2005 10:54 tarihinde demiş ki:
pope bu ilacın bana ve benzer durumdaki insanlara verilmemesinin tek nedeni pahalı olması. 5-10 milyonluk birşey olsa istemediğim kadar verirler çünkü ihtiyacından fazla verilip de çöpe giden ilaçları da duyuyorum, dinliyorum insanlardan. bu ilaç ise 12 yıl önce kaç paraysa bugün halen aynı fiyatta çünkü alternatifi yok. gen terapisi araştırmaları yapan şirketleri faktör üreticilerinin satın alıp kasten araştırmaları yavaşlattığını da daha geçen hafta bir uzman, dernek başkanı bir profesörden birinci elden duydum. şu anda birinci engel maliyet bu ilacın temininde..

ha ama ben sırf ben ilacı alamadım diye veryansın etmiyorum, ben sıkıntı çekmesem başkaları başka sıkıntılar çekiyor olacak çünkü mentalite bu. devletin bütçesine bakıyoruz, sürüyle gereksiz harcama var (yolsuzluklar bir kenara) ama bunların birinci sırada olanı ordu giderleri. ülkemize ve insanlarına zerre kadar katma değeri olmayan harcamaların her bir kuruş fazlası sizden, benden, hepimizden çalınmış demektir. hele hele türkiye gibi fakir bir ülkede bu göz yumulabilecek bir durum da değil..

devlet isterse askeriyeden bir kuruş kısmadan da verebilir bana ilacımı, sorun bu değil. önemli olan en büyük harcama kalemlerini esgeçmememiz ülkenin mali harcamaları hakkında düşünürken. devlet bana ilacımı vermiyorken heykel, abide dikerse ona acımam zira ülkemize bir katma değerdir. tank, top, tüfek ise öyle değil..
[signature][hline]any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic
C CLARKE
Mesaj tarihi:
Askeriye harcanan para gereksiz değildir aksine çok gereklidir!
Eğer sizi koruyacak bir güç olmazsa nasıl gelişeceksiniz? askeri koruması olmayıpta gelişen hiç bir ülke yoktur eğer tarafsızlığını ilan etmemişse. Ayrıca askeri araçların eski olduğu söylenmiş ama unutmayın ki onlarda modernize edelebiliyor ve ülkemizin doğal koşulları sayesinde tarihde pek çok ülke buradan asla çıkamadı. Ekonomik olarak sanayimiz malasef fazla gelişmemişte olsa düşük iş gücü ve benzeri nedenden dolayı zaten yabancıların bir kısmı buraya gereken yatırımı yapıyor. Bence eğer bir hedefe yönelme işini başarabilirsek ve bazı şeylerle çok uğraşmazsak bu ülke dünya sahnesine süper bir güç olarak bile çıkabilir.[signature][hline]
Mesaj tarihi:
said:
onlyreal, 11 Ocak 2005 16:32 tarihinde demiş ki:
Iyi guzelde ben vergimle senin ilaclarini niye karsiliyim? yani bu da bir soru.

öbür başlıkta yazmıştım, burada tekrarlayayım da..

ben ssk'lıyım, primlerimizi yıllardır eksiksiz ödüyoruz. bağ-kur ya emekli sandığı'na bağlı olsam onlar sorun çıkartmadan temin edebiliyor ilaçları. ama sadece ilacı pahalı diye devlet vatandaşını ayırıp bazılarını görmezden gelecekse burada bir yanlışlık var. türkiye'de şu ana kadar tespit edilmiş sadece 2500 kadar hemofili hastası var, yani öyle adım başı rastlanılan bir hastalık değil..

babam sigortadan kendi için bir aspirin dahi almayacak kadar gururlu bir insandı, ilaç almazsam bacağımın kesilebileceğini söylediklerinde bütün malvarlığını sonuna kadar harcadı ilaçları temin etmek için, yeterli gelmeyince fabrikasını da sattı. hiç para kalmayınca mecburen devlet sigortasına başvurmak zorunda kaldı. halen de devletten bu ilaç için kendi harcadıklarımıza yaklaşabilen miktarda ilaç almış değiliz..

yarın öbürgün siz ya da bir yakınınız tek tedavisini karşılayabilmek için sağlık sigortanıza koştuğunuzda başkaları da "seni neden vergimle yaşatayım" diyebilir, sizin cevabınız ne olurdu?[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
Mesaj tarihi:
Halbuki baban bi dolandırıcı olsa devletin trilyonlarını goturse sonra yakalanıp serbest bırakılsa su anda o paralarla kendine yeni bi vucut bile alabilirdin bu ulkede soguslenmek icin yasiyoruz[signature][hline]Istanbul seni hapsetmis
  • Yeni Oluştur...