Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yurtdisinda YL hakkinda yol yordam


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
merhaba pati ailesi

oncelikle patide epey y.disi deneyimi olan buyuklerim oldugunu bildigim icin ilk size danismak istedim. oncelikle durumumu aciklayayim: itu'de muhendislik lisans ogrencisiyim. yarim sene hazirlik dahil 5 sene bitti 6'ya girdik. bu zamana kadar arkadaslarim erasmus, wat vs. yaparken ben yatmayi tercih ettim. simdi millet mezun olup askerlik yuksek olaylarina girmeye baslayinca bazi seyler dank etmeye basladi. plan program yaptim 7 senede kesin bitiyor belki yarim sene erken olmasi da muhtemel.

bu onumdeki 1.5-2 sene sureyi en azindan iyi degerlendireyim diyorum. her ne kadar daha lisans derslerinin yarisini vermis olsam da epey de alip kaldigim en azindan asina oldugum ders var. bu sebeple vites yukseltirsem ortalamami da bir miktar duzeltebilirim gibime geliyor. benim icin stresli gececek bu surecte motivasyonumu arttirmak icin klasik uni ogrencisi profiline burunup yurtdisi vs. imkanlarini arastirmaya giriseyim diyorum. erasmus ile zaman kaybedemem su anda ama master icin hazirliklara baslayabilirim.

bolume bu sene isincam gibime geliyor o yuzden simdiden kesin olarak ilgimi ceken bir alan yok. zamani geldiginde yl yapmak istedigim alani belirlemis olursam bazi seyler icin de gec kalmis olmak istemiyorum.

abd veya avrupa istiyorum. almancanin onemli goruldugu bolumde okuyorum anlamissinizdir hangisi oldugunu. gercekci olmak gerekirse gpa'imi max 2.5 e cekebilirim gibime geliyor.

-bu gpa ile iyi bir uni icin toefl ve sat 'den kac puan alinmali?
-hocalardan referans alimi konusunda onerileriniz var mi?
-kulupculuk birikimim yok (uluslararasi org.'da basari vs yok) acikcasi bu saatten sonra da olmaz. sart midir sizce?

almanya icin almancaya baslayayim diyorum ama (her ne kadar mak muh icin alman ekolunun yeri ayri da olsa) abd olursa ingilizce daha rahat olur benim icin. tabi butun bu sorularima internette cevap bulabilirim ama hep bilindik seyler cikiyor. bana daha detay lazim. bir de 2.5 gpa ile istedigin toefl'i sat'yi yap yine de yemez derseniz ona gore pesin pesin baska planlar yapayim :)
Mesaj tarihi:
su an 1.9 ama ff leri verince 2.4 lere cikiyor 2.5 le mezun olmaya kasarim ufukta isik gorursem.

toefl mezuniyetime daha cok var diye denemedim. ilk is test etme amacli gireyim. ama kendimi yetersiz gormuyorum ya hem 1.5-2 senede daha da iyiye cekerim.

7 sene olayi kotu olacak evet. mezun oldugumda 2 defa bolumu bitirecek kadar kredi almis olcam. transcripti inceliyorlar degil mi kacisim yok
Mesaj tarihi:
mezuniyet belgende sadece gectigin dersler yazacak, arkadaslarina sorabilirsin gerci bunu.

yedi senede mezun olmak sikinti degil de neden yedi senede mezun oldugunu anlatmak sikinti olucak senin icin. calistiysan veya kurslara, kluplere gidip uzattiysan halledersin, else, bol sans =(
Mesaj tarihi:
ben aynı yolun biraz daha yakınındayım, ama tek bir amaca baş koyup ona göre ilerlemek yerine kafa karışıklığından beslenerek yolumu bulma peşindeyim. o arada geçen zamanda okuyup araştırıp algımı bu yol etrafından geçenlere yoğunlaştırdım. sosyal bilimci olma hevesinde son sene olmasını beklediğim lisans hayatıma başlamak üzereyken çıkardığım sonuçlar,

- iyi ortalama kapıların açık kalmasını sağlıyor, bu yüzden önemli. ancak fazla yüksek olmayan bir ortalamanın yanına ikame edici şeyler koyulabiliyor gibi (2.5-3 bandı diyelim)
- toefl için 100'den sonrası net özgüven kaynağı, mühim bir km taşı. en iyi yerler 105'ten açıyor. 100'ün altında kalan skorun da ikamesi olabilir (ancak 90'ın altı paranla diploma alma peşinde değilsen umutsuz gibi) ama bişeyleri bişeylerin yerine koyup durmaya çalışmak kanalize olmayı engelleyebilir.
- birden fazla yabancı dil iyi bir şey, ancak olcaksa bir anlam ifade etmesi için upper intermediate-advanced bandına erişmek lazım hepsinde.
- çok parlak bir akademik geçmişin yok ve fakat nokta atışıyla bir şeylerin ucundan tutabileceğine dair kendine özgüvenin var ise bu durumda seçtiğin temel alanı silip süpüreceğin msc-phd yolu yerine ilgilendiğin mikro alanda veya farklı bir interdisipliner yolda altını dolduracağın altyapı ve bir ihtimalle ortaya çıkaracağın poster/sunum/çalışma/proje cart curt, ve bunları yaparken edineceğin sosyal ağ ve ilişkiler iyi bir moment noktası haline gelebiliyor
- çekingen olmayıp ona buna mail yazabilcek cesareti bulmak lazım. sade ve akıcı bir dille derdini anlatırsan senin geçtiğin yollardan geçmiş olduğunu hissettireceğin büyüklerin (yerli yabancı) bağlantılar sağlayabilir. iyi cümle ve paragraflar iyi kapılar açıyor.
- okumak takip etmek gerektiğinde bir yerden bir şeylere katılmak lazım. verilen sürede gerekli olanları adamakıllı yapan (yüksek not ortalaması, iyi yabancı dil, göstermelik 1-2 ref/staj) insanların önüne geçebilmek için göstermelik skorların ötesinde pratik değerler kazanabilmek için çalışmak lazım. söz gelimi makale proje takip edip kendini çekici bulduğun konuları etraflıca tarayarak yarın bir gün vakti geldiğinde dünya'da kafana uygun iş yapacağın hoca'yla mailleşme olayları olabiliyor. okul/bölüm/ülke isimlerine göre düşünmektense bu şekilde düşünerek kendine en uygun bulduğun yere kendinin en uygun insan olduğunu gösterme şansın var.

yani yapanlar gördüm. ama zor işler.

bir de bekara karı boşamak kolay. sinir stres dolu olabilcek bir seneye başlarken burda gevezelik yapmanın zevki paha biçilmez.

benim kafa da böyle, gaz vericek, heves kıracak abilerime kafam açık. iyi oluyor hep bunlar :D
Mesaj tarihi:
Amerika ve İngiltere'de master/phd için para önemli, Avrupa'nın büyük kısmında ve ilk elden bildiğim kadarıyla Almanya'da ise projelerin, ne yapmayı planladığın, aldığın dersler, referansların falan ön planda.

Tabii bunları düşük ortalamalı biri olduğunu varsayarak ve buna göre başvuru ölçeğini reasonable tutacağını düşünerek söylüyorum. Ortalaman misal 3.00'ın ya da 3.50'nin üstünde falan olsaydı bambaşka şeyler konuşurduk.

Okulu uzatmanla ilgili mülakatta falan soru gelebilir; ailevi nedenler, hastalık, çalışmak zorunda olma gibi nedenler sıralayabilirsin. Karşındakinin yemesiyle ilgili.

İngilizce'de 80+ TOEFL ve 6.5 IELTS'ten başlıyor her şey, tabii bunlar benim gördüğüm taban puanlar ve çoğu zaman 90+ ya da 100+ puanlar istenecektir. Hatta bazı yerler speaking ve writing puanlarını da ayrıca değerlendiriyor, onlar barajın altındaysa TOEFL/IELTS puanının bir anlamı kalmıyor.

Almanca'n yoksa hiç bulaşma Almanca'ya. Bir senede hem mezun olmaya çalışıp hem de Almanca öğrenemezsin. Hatta intermediate bile olamazsın.

Son olarak ben neden yurtdışında yüksek lisans yapmayı düşündüğünü pek anlamadım, onu da söyliyim. Bedelli yapma şansın olursa bedelli yap, yoksa askere git gel ve bir iş bul derim. Üniversitede kalmayı düşünmüyorsan iş tecrübesi daha iyi bence.
Mesaj tarihi:
iyi bi okul istiyosan 3+ gpa 3 basamaklı toefl şart gibi.
cornell için yazayım mesela ben 80% ss almıştım bide ordan mezun olduğun bölümle başvuracağın okuldaki bölümün sıralamasına bak mesela columbia,cornell,mit extra credit olayı vardı bu okullarda ön planda gerek kontenjan gerek başvuru şartları daha rahattı.stanforda başvurdum mesela doğal seleksiyonda gittim cevap bile gelmedi.skype interwiev falan yaptılar bide üstüne uzun uzadıya neden istiyosun napcaksın falan gibisinden baya uzun uzun sordular bide.
sonuç olarak gitmedim ben eheh gerçi phd için gidebilirim hala şartlar falan baya güzeldi kişisel lab + 60hours work permit falan vardı benim götüm yemedi açıkçası :D
Mesaj tarihi:
iyi bir okuldan kasıt nedir?

2.5 gpa ile referans isi nası olmalı diye sorarken hele de okul 7. senede biterken para verip ekonomi falan okuyabilirsin max.


belki almanyada kocaeli universitesi kıvamlı okullar bulursan o ucretsiz olur gerisine yıllık 10bin eurodan baslayan fiyatlarla.
Mesaj tarihi:
erasmus zaman kaybı falan olmadığı gibi yurtdışı başlangıç için en iyi fırsat. Erasmus u son seneye getir, almanya da güzel bir okula git orda notları yüksek tut(boş erasmusçular gibi partiden partiye koşma, harbiden okumaya git) hocalarla aranı yap yüksek yapma hakkını kazan ki mühendisliği bilmiyorum ama avrupada lisans+yüksek birleşik gibi çoğu yerde. dön diplomayı al yükseğe rahat bi şekilde koş, hem dil olayın ilerlemiş hem ortama okula alışmış olacaksın.
  • 3 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:
deadwoll said:

Amerika ve İngiltere'de master/phd için para önemli, Avrupa'nın büyük kısmında ve ilk elden bildiğim kadarıyla Almanya'da ise projelerin, ne yapmayı planladığın, aldığın dersler, referansların falan ön planda.


şu kısma biraz daha açabilir misin?
ingiltere'den korkuyorum ben de ekonomik sebeplerden ötürü ama, burs murs hiç mi çıkmıyor, parttime marttime üç beş kuruş ordan burdan yardırılmaz mı, on numar beş yıldız pırıl pırıl öğrenci veya fabrikatör/müteaahit (söz gelimi) çocuğu değilsek bulaşmayalım mı oralara nedir?

koca avrupa'da zibilyon tane seçenek var vakitlice ayıklamak gerekiyor. arada bi beyin fırtınası internet araştırması yapıp uykularımı kaçırıyorum, londra bir kenara; manchester'a, canterbury'e, glasgow'a yolum birkaç kez düştü bugüne kadar sanal olaraktan. he londra'da da soas ile lse'ye öss'de ilk tercihe tutmayacağı aşikar da olsa hacettepe ing tıp yazmak misali bi sataşasım da yok değil :P

Mesela bir okulun bir programına başvurmanın ortalama parasal maliyeti nedir (ülkelere göre veya genel bir yuvarlak miktar sallayabilir mi kimsecikler?), onları da düşünüp hesaplamak lazım şimdi. Yoksa uzaktan davulun sesi hep hoş geliyor.
Mesaj tarihi:
Okullarin sitelerinde program ucretleri yaziyor her sene icin. Bizi EU ulkesi olmadigimiz icin International fee oduyoruz.
Fikir vermesi acisindan, benim Ingiltere'de MBA mesela, £18660 okul + £5000 yurt = yuvarlak £24000 genel masraf, 6000 - 7000'de ben harcamis olsam £30bin civari bir masraf 1 yil icin totalde.
Ben gittigimde pound 2.4 civari flndi tabi, TL olarak 75.000 fln yapiyor. Simdi cok yukseldi kur.
Burs konusunda programina gore degisiyor. Jean Monnet bursuyla gelen arkadasim vardi Ingiltere'de. Finans ve bankacilik MSc yapiyordu. Cok yuksek skorlarin / notlarin varsa TEV burslari fln da var basvurabilirsin.
Mesaj tarihi:
Abi şöyle ki İngiltere için üniversitelerden gelen paralar güzel bir gelir kapısı son zamanlarda. Takip etmişsindir belki çalışma izni olaylarını falan değiştirdiler, burs miktarları ve sayıları da azaldı.

Parayı ödüyorum diyince kabul almak genelde kolay oluyor. Yakın arkadaşlarım var parayı verip giden.
Mesaj tarihi:
fixmen said:

Okullarin sitelerinde program ucretleri yaziyor her sene icin. Bizi EU ulkesi olmadigimiz icin International fee oduyoruz.
Fikir vermesi acisindan, benim Ingiltere'de MBA mesela, £18660 okul + £5000 yurt = yuvarlak £24000 genel masraf, 6000 - 7000'de ben harcamis olsam £30bin civari bir masraf 1 yil icin totalde.
Ben gittigimde pound 2.4 civari flndi tabi, TL olarak 75.000 fln yapiyor. Simdi cok yukseldi kur.
Burs konusunda programina gore degisiyor. Jean Monnet bursuyla gelen arkadasim vardi Ingiltere'de. Finans ve bankacilik MSc yapiyordu. Cok yuksek skorlarin / notlarin varsa TEV burslari fln da var basvurabilirsin.

program ücretlerinden bahsetmedim. başvurma maliyetinden bahsetmiştim. 20-30 farklı yere başvurursam belimi büker mi daha gitmeden, illa nokta atışı mı yapmak gerekiyor falan onu düşünüyordum.
Mesaj tarihi:
okulların application fee leri yazar sayfalarında girip bakmak en saglıklı cozum olur. tabi elden belge isteyenler olacaktır basvururken bile her basvuruya o yuzden yaklasık 40tl(kurye+belge(transkript vs) masrafı) eklemek gerekebilir.


amerikada bi okula basvurmak ortalama 70 dolar falan tutuyodu her belgeyi burdan yolluyosan.


2. edit: eger arkadasın varsa orda sana yardım edebilcek tum belgeleri tek posta ile arkadasına yollayıp onun ordan postalaması ortalama olarak daha ucuza gelecektir cok okullu basvurularda.
×
×
  • Yeni Oluştur...