Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kemik İliği Bankası'ndan Yardım Çağrısı

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Bu yazı Vatan gazetesine ait. Güzel toparlamış aynen aktardım. Yazıya başlamadan önce ufak bir anektoddan bahsetmek istiyorum. Güney Kıbrıs 500bin nüfuslu bir yer ve 100bin kemik iliği donörü var. Türkiye 70milyon nüfuslu olmasına rağmen sadece 40bin civarlarında donör bulabilmiş. Bu vurdumduymazlığa başkası değil, biz son vereceğiz. Lütfen duyarlı olalım.

31 Aralık'a kadar 2 bin 500 gönüllü kan örneği vermezse Çapa Kemik İliği Bankası kapanacak. Binlerce kanserli ise ölüme terk edilecek.

Türkiye'de kanserli hastalara umut olan iki kemik iliği bankası var. Bunlardan biri Çapa Tıp Fakültesi'nde, diğeri Ankara Üniversitesi'nde. Çapa'da 26 bin, Ankara'da ise bine yakın ilik örneği var. Bu bankalar 1999'da Dünya Kemik İliği Bankası'na da üye oldu. Böylece 39 ülkeden 53 ayrı kemik iliği, 36 kordon kanı bankasına kayıtlı 9 milyon 122 bin 656 gönüllü vericiden oluşan büyük havuzdan yararlanma hakkı doğdu. Ancak bu üyeliğin bir şartı vardı. O da 31 Aralık 2004'e kadar 2 bin 500 yeni kemik iliği örneği bulmak. Ancak değil 2 bin 500, 500 örnek bile bulunamadı. Banka şimdi iflasın eşiğinde. Banka Koordinatörü Doç. Dr. Sarper Diler'e göre gönüllü çıkmazsa Türkiye'de binlerce hasta ölüme terk edilecek.

* Çapa Kemik İliği Bankası'nın kapanmanın eşiğinde olduğu doğru mu?
Maalesef evet. 1999 yılında Dünya Kemik İliği Bankası'na üye olduk. Defalarca yeni kan örneği bulmamız için uyarı aldık. Sonunda "31 Aralık'a kadar 2 bin 500 yeni kemik iliği örneği bulun, yoksa üyeliğinizi iptal ederiz" dediler.

* Bulamadınız mı?
5 ay içinde sadece 300 örnek bulduk.

* Nedeni maliyeti mi?
Kemik iliği için alınan kan örneğinin maliyeti 100-200 milyon lira arasında değişir. Ama Alman Kemik İliği Bankası, Dünya Kemik İliği Bankası önderliğinde Türkiye'de alınacak 2 bin 500 kan örneğinin maliyetini karşılayacağını açıkladı.

* Yani parayı onlar ödeyecek.
Evet ama gönüllü bulamıyoruz. 70 milyon nüfuslu Türkiye'de kan örneği verecek 2 bin 500 kişi bulamadık.

* Ancak bu durumdan kimsenin haberi yok. Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili bir kampanya başlattı mı?
Hayır. Sağlık Bakanlığı destekliyor ancak daha önce yaşanmış bir Babuna örneği gönüllülerin kafasını karıştırıyor. Holdinglere, işyerlerine başvuruyoruz.

* Peki 2 bin 500 gönüllü bulunamazsa ne olacak?
Dünya Kemik İliği Bankası, Türkiye'yi üyelikten çıkartacak. Bu şu anlama geliyor: Diyelim ki Türkiye'den bir hasta için gerekli olan kemik iliği başka ülkede bulundu. O kemik iliğini alamayacağız.

* Bu binlerce kişinin ölüme terkedilmesi anlamına geliyor.
(...) Sadece bu yıl içinde Türkiye'de 800 kişi yurtiçi ve yurtdışından kemik iliği arıyor. Önümüzde bir ay var.

Donör olmak için ne yapmalı?
Kimler donör olabilir? 18 ile 55 yaş arasında Hepatit, AİDS olmayan, kalp rahatsızlığı bulunmayan herkes.

Nereye başvurmalı?
En yakın sağlık ocağına gitmek yeterli. Rıza formu doldurulur ve 5 ml'lik tüpe kan verilir. Banka kuryeyle adresten temin eder. Para ödenmez. (Tel: 0212 635 11 68)

Örnekler nasıl saklanır?
Kan test edilerek doku tiplerine göre ayrıştırılır ve adres bilgilerine göre havuzda saklanır.

İlik nakli nasıl yapılır?
Verici onaylarsa ileri testler ve check-up yapılır. Koldan alınan kan filtre edilir, ilik hücreleri toplanarak hastaya damardan verilir.

Başka başlık açılmamış sanırım, aradım bulamadım. Eğer açılmışsada farketmez. Duyarlılandırmak adına 10000 tane açsak azdır :)[signature][hline]ICQ#: 1957744 MSN Messenger: [email protected]
ek$i:topluignebasi | WoW : Hordish Manner Forum[/b]

[Bu mesaj Qui tarafından 12 Aralık 2004 11:45 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj Qui tarafından 12 Aralık 2004 11:46 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Tabi tabi, beklesinler insanlar yapar kan bağışı Flash TV de geçen günkü öküzlerden sonra.

Çıkmışlar bik bik, yok günah organ ve kan bağışı, yok cenaze namazınız kılınamaz...

Etkilenir birçok insan.[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on
Ealos Tsaark, Bounty Hunter of Eclipse

Fear attracts the fearful, the strong, the weak, the innocent, the corrupt. Fear, fear is my ally - Darth Maul
Mesaj tarihi:
said:
Penthesilea, 12 Aralık 2004 11:46 tarihinde demiş ki:
Tabi tabi, beklesinler insanlar yapar kan bağışı Flash TV de geçen günkü öküzlerden sonra.

Çıkmışlar bik bik, yok günah organ ve kan bağışı, yok cenaze namazınız kılınamaz...

Etkilenir birçok insan.

diyanet işleri organ bağışı yapmanın hiçbir sakınca olmadığı hakkında resmi bir açıklama yapmıştı
ama insanları diyanet işleri yerine onlardan etkileniyosa bence o insanların sorunu
kaldıki burda organ bağışlamıyon, örnek veriyorsun,
Mesaj tarihi:
Ya arkadaşlar bulandırmayalım konuyu kavgalarla.

Bne birşeyi tekrar yazmak istiyorum. Donör olan insanlar amelyat olacaklarını zannediyorlar.

Kemik iliği nakli içi kullanılan iki yöntem var. İlki amelyat hane koşullarında yapılan (amelyat değil, sadece steril olsun diye) direk kalça kemiğinden örnek almak. Diğeri ise bir aşı olduktan sonra dolaşıma giren kök hücrelerin toplanması.

Burada ikinci yöntem uygulanıyor. Yani bir aşı oluyorsunuz. Bir iki gün sonra dolaşıma çıkan bir miktar hücre (kanınız bir aletten geçirilerek) toplanıyor ve hastaya veriliyor. Verici içi hiçbir sakıncası yok.

Ayrıca donör olmak istemesenizde kan örneği verin mutlaka. Eğer 2500 sayısına ulaşamazsak, dünyadaki 9milyonluk havuzu kullanamayız.[signature][hline]ICQ#: 1957744 MSN Messenger: [email protected]

[Bu mesaj Qui tarafından 12 Aralık 2004 12:15 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
herkes her mesajı ve postu açabılır bu açılan post saygısız aşağlıyıcı ve kurallara uymaz yada amacından saparsa kılıtlenır...Buna bırakda admınler karar werrsın..
Mesaj tarihi:
merak ediyorum, acaba şunları yazan arkadaşlarımız arasında kan vermeye niyetli olan var mı?

maalesef buradan kan gönderebileceğimi sanıyorum, bodrum'dan istanbul'a bozulmadan ulaşamaz herhalde. ama istanbul içindeki arkadaşlar şüphesiz kargoyla bile olsa yapabilir bunu..

üzüldüm şimdi doğrusu, daha önceki hafta çapa'ya gitmiştim. kan verirdim haberim olsaydı..[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together.
Mesaj tarihi:
oktay babuna bir gazeteye demeç vermiş diyorki;
benim başlatığım kampanya ile yaklaşık 160k kadar örnek toplandı ve bunların 100k kadarı amerikada geri kalanıda almanyda muhafaza ediliyor
hatırlarsanız bu yoldan para kazandığım idda edilirek dava açılmıştı ve 3 davada da aklandım ama yurdışına gönderilen kanlar geri getirilemedi
özet olarak böyle bişey yazıyordu

detay için buda linki
Mesaj tarihi:
Qui yazdığın iyi oldu,
zaten ehliyete kan gurubu yazdırmak için kan örneği vermem gerekiyordu, buraya da yollatırım.

Cidden ehlyiet için tekrar kan gurubu çıkartıacak olan insanlar bile o örnekten çapaya yollatsalar sorun çözülür
Mesaj tarihi:
said:
Penthesilea, 12 Aralık 2004 11:46 tarihinde demiş ki:

Etkilenir birçok insan.
bir de sırf erkeğin organı diye organı almayıp başkasına sırasını devrettikten sonra bakın devrettim sıramı devrettim o genç lazım olur ona diye övünenler var. onlar tam kesmelik.[signature][hline]İnternet Üzerinde Yapılan Anketlere Göre Legolas ve Aragorn en Karizmatik Gimli en iyi Performans Sağlayan Frodo ise en Beğenilen Karekter olarak kayıtlara Geçti..!
[the strange one..]
Mesaj tarihi:
said:
BonePART, 12 Aralık 2004 19:38 tarihinde demiş ki:
Annem benim Hepatit B gecirdimi soluyo yane heralde de dogru soluyodur bende ole bi sarılık vakası hatırlıyorum. Simdi ben gitsem kan versem bi işe yaramaz di mi daha dogrusu ben versem benim vermemem gerektiğini nerden anıcaklar kan almadan test yapıyolar mı?

Sen muhtemelen Hepatit A geçirmişsindir. Türkiyede büyük bir çoğunluk gençlik döneminde geçiriyor zaten. Ama hakikaten hepatit B geçirdiysen (-ki bunu bilirdin bence) hiçbir şekilde verme şansın yok. Yinede biri donör olduğu zaman mutlaka bu testleri yapıyorlar.[signature][hline]ICQ#: 1957744 MSN Messenger: [email protected]
Mesaj tarihi:
said:
-Mix-, 12 Aralık 2004 19:41 tarihinde demiş ki:
kan örnegi alınması yetiyor mu?

Doku grubu tayini için alınıyor bu örnek. Eğer uyuşursa biriyle daha sonra temasa geçiyorlar senle.
Mesaj tarihi:
Qui, babam diş doktoru, ve büyük ihtimalle ya yatılı lise yıllarında, ya da üniversitede Hepatit B kapmış ve vücudu hastalığı yenmiş. Şu an nasıl Hepatit A geçirip bağışıklık kazanabiliyorsan, o da o şekilde bağışık. Aşı vurulmuş insandan farkı yok yani.
Benim bildiğim vermesinde bir sakınca yok o şekilde geçirenlerin?[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on
Ealos Tsaark, Bounty Hunter of Eclipse

Fear attracts the fearful, the strong, the weak, the innocent, the corrupt. Fear, fear is my ally - Darth Maul
Mesaj tarihi:
en azından bir kişi çıkıp "ben verdim" diyebilse bari.. niyetli arkadaşların da manisi var inadına..[signature][hline]Elder Scrolls forumunda ES4'ü niye multiplayer özellikli istemediğini izah eden MutantPenguin demiş ki:
People suck, if I want to game I'll do it with/against circuit boards and lines of C++ that know how to RP, not people that don't know how to string a sentence together.
Mesaj tarihi:
ankara üniversitesine versek oluyo mu bu kanı, veya başka bi yerlere? oluyosa ben kan vericem hatta uniden de bi kaç arkadaş toplarım belki.[signature][hline]I love you but, i love your butt.
Suark, 09 Aralık 2004 20:21 tarihinde demiş ki:
Nedendir bilinmez birden kafana osurma isteği geldi içimden.

• Yeni Oluştur...