Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Muhasebeciler ve IT'cilere Soru (YTL Birim Fiyat)

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
YTL'ye geçiş sonrası standart hesaplarda virgülden sonra 2 hane kullanılmakta. Ancak firmaların birim fiyat hesabı virgülden sonra 6 haneye kadar değişmekte. Örneğin stokta elde kalan 43 liralık bir malzeme 0,000043 YTL şeklinde olmakta. Siz bu tür konularda ne yapmayı planlıyorsunuz, virgülden sonra kaç hane kullanacaksınız nasıl bir yuvarlamaya gideceksiniz?

Not: Lütfen konu ile alakasız arkadaşlare fikir yürütmesin, ben reelde uygulama ne onu soruyorum.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Mesaj tarihi:
Eski hesapta 43 TL

pul, somun gibi malzemelerin devirle geçmiş yıllardan gelmiş stoklarında görülüyor böyle komik rakamlar.
[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"

[Bu mesaj fedaykin tarafından 03 Ocak 2005 13:17 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
bildiğim kadarıyla bizim şirkette yapılan ayarlarla dfalan o tür şeyler 0 a yuvarlanıyo ama yannış bilgi vermek istemem şimdi sana fedo :)[signature][hline]In Moon I trust
For Moon I live
The Moon I love
The Moon I pray...
Mesaj tarihi:
yeni sisteme göre kuruştan sonra 2 hane geçerli. yani lira bazında 0.000x'e kadar iniyo. geri kalan bildiğim kadarıyla +1 olarak yuvarlanıyo. yani 0.000043 -> 0.0001. 100% emin değilim ama... olamıyorum...

1'e yuvarlamalarının sebebini şöyle açıklamışlardı; eğer 0 yaparlarsa eksik para verilmiş olunuyo. bu da borç olarak geçiyo ve yalan beyan olarak geçme ihtimali daha yüksek. sorun olmaması için her ihtimale karşı onları 1 olarak geçireceklerdi. (aklımda kalan bu...)[signature][hline]Tulahr

[Bu mesaj riglous tarafından 03 Ocak 2005 13:22 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
riglous'un dediği gibi 0.000x'e kadar iniliyor. Misal dövizde avro 1,8141 olarak kullanılıyor. Senin dediğin eski sistemdeki 43 liralık mal konusunda ise yuvarlamaları şirketlerin insiyatifine bıraktılar. Hatta kampanyalar yapıp bu yuvarlamaları aşağıya doğru yapılmasını istemişlerdi. Yuvarlamayı yukarı yaparsan 0,0001 YTL olarak alacaksınız. Zaten bu olay gizli bir enflasyon çıkaracak gibi görünüyor.[signature][hline]In God I Trust
For Rest I Just Test
Mesaj tarihi:
Babamdan öğrendiğim kadarıyla (YMM kendisi), bunlar en yakın rakam olan 1e yuvarlanmak zorunda. Yoksa ortadan kaybolan mallar ve eksik rakamlar meselesi ortaya çıkacak. Ama böyle olması da, gizli enflasyon demek, birim fiyatı çok çok düşük olan mallar bir anda aşırı değerlenecek. Maliye Bakanlığı bu sorunu çözmeye çalışıp içinden çıkamayınca "Benim tüccarım işini bilir" mantığına bırakmış.[signature][hline]Denizden Esen Lodosa İnan, Hayallerinin Aşkını Ciğerlerine İşlesin.
Tüm Metalciler bir gün Led Zeppelini tadacaktır.
Mesaj tarihi:
Fedaykin dün gastede bişi okudum bunla ilgili galiba..
5 kuruşun altındaki hesaplamalar 5 kuruşa yuvarlanacak diye bir yazı vardı.. bu onla ilgili herhalde..[signature][hline]AAL'05
[Bu mesaj karakedi tarafından değişti.. değiştirili... değiş... değiştirlllllll..]
(nihoohoh dün mumları üflerken dilek diledim)

[Bu mesaj nedanko tarafından 03 Ocak 2005 16:18 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
43 liranın 5 kuruşa yuvarlanmasıyla inanılmaz bi fiyat zıplaması olmuş olur
enflasyonu tavan yapar
senin dediğin daha farklı bişi nedanko
bende 0,0001 e yuvarlanıcak diye biliyorum[signature][hline]I am lost in the black chamber.There's no way to turn back. I'm possessed by the old creature who has planned all to take my soul. Too late for me, in my hands, in my head. He is in me, my soul is lost in his black chamber...
Mesaj tarihi:
eskiden de en ufak geçerli para birimi 10.000 TL idi fakat 10.000 TL'ye yuvarlanmazdı.

yazılımcı gözümden bakarsam (ki o sağdaki gözümdür, biraz daha iyi görür) zaten geçiş döneminin en az 5 sene sonrası için iki tür para birimi tutabilecek şekilde plan yapardım. ona göre toplama çıkarma fonksiyonları yazar hesapları iki kez yaptırtırdım. burada da tl cinsinden tutardım. zaten arkada bir yerlerde nasıl tuttuğunuzun aslında hiç önemi yok. önemli olan nasıl gösterdiğiniz. kullanıcının seçtiği şekilde göstertmek de en iyisi. "ytl cinsinden göster" ve "tl cinsinden göster" tuşları ile kullanıcıya bırakırdım.

muhsabeci gözümden (bu sol gözümdür, ve diğerine göre daha kötü görür) birimlendirmeye giderdim. sonuçta bu meret teker teker satılmadığına göre.. diyelim ki binlik paketler halinde stoklanıyormuşçasına kayıt tutardım. ya da en az muhasebe kaybını sağlayacak şekilde.

zaten ledger'da (defter-i kebir'de) tuttuğunuz kayıtlar toplam tutar cinsinden. yani toplam 43.000 YTL'lik stok varsa birim fiyatı neden hesapladığınızın önemi yok.[signature][hline]en ince yerim bileğim..!?!
Mesaj tarihi:
bi de fa 43 lira die bi fiat olamas :)
cunku 43 lira 0.0043 kurus eder hane eskiden kurusn küçüü olan para bile yetmio o da .43 para eder yane hiç bise etmes[signature][hline]Uçurumun kenarında olsan da sırf hayata gıcıklık olsun diye tekrar gül!!!!!
Mesaj tarihi:
jarjar zaten fedaykinde onu soruyo
ytl de yok o birimi karşılayacak bir şey
ancak tl de vardı
43 lira 0,0043kuruş ediyor
ama ytl 0,01 e kadar düştü ne olacağını sordu
bende 0,01 kuruş a yuvarlanıcak diye biliyorum.[signature][hline]I am lost in the black chamber.There's no way to turn back. I'm possessed by the old creature who has planned all to take my soul. Too late for me, in my hands, in my head. He is in me, my soul is lost in his black chamber...
Mesaj tarihi:
ayrıca eskiden de 10.000 liraya yuvarlama zorunluluğu vardı ama bizim eczanede ilaçların fiyatları hep küsüratlı olurdu. 3.254.214 lira gibi komik rakamlar olurdu. 3,25'e satılırdı. sonuçta muhasebede yuvarlama zorunluluğu olduğunu sanmıyorum. en azından eskiden yoktu.

fakat şöyle bir sorun olabilir, biz hiçbir zaman tam rakamla fiş kesmezdik. örneğin yukarıdaki ilaç için 3.250.000'lik fiş keserdik. bu da demektir ki muhasebe girdilerimiz genelde küsüratlı, çıktılarımız tam olurdu. fakat bize küsüratlı girebilmesi için başkalarından da küsüratlı çıkması lazım.

ambele oldum, yarın maliyet muhasebesi dersim var. sorup hocayı kitliyim bakalım. :D[signature][hline]en ince yerim bileğim..!?!
  • Yeni Oluştur...