Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

3D Modelleme

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Autocad'de tek komutla aslında çılgın atılabiliyor sırf sketch'deyken bile, yine her işini görürsün ama programı öğrendikten belli bir süre sonra. Direkt Catia'ya başlama gibi bir intihar girişiminde de bulunma bence, Solid'de daha önceden tanımlanmış epey bir parça da var sanırım, solidworks'de birkaç saatini alacak gear assembly mekanizmasını Catia'da Autocad'de birkaç günde falan çiziyorsun zorluğuna göre. Zaman ayırabiliyorsan Solidworks hem daha kolay olur hem yaşama sevincin de içinde kalır.

CNC konusunda benim pek tecrübem yok ama laser kesim vs. için sana önerilen fiyat/parça sayısı oranı malzemeden ne kadar istiyorsan o kadar azalıyor. Yani tek bir materyal için parçayı işler senin için ama biraz tuzlu olur gibi.
Mesaj tarihi:
Nazca said:

Autocad'de tek komutla aslında çılgın atılabiliyor sırf sketch'deyken bile, yine her işini görürsün ama programı öğrendikten belli bir süre sonra. Direkt Catia'ya başlama gibi bir intihar girişiminde de bulunma bence, Solid'de daha önceden tanımlanmış epey bir parça da var sanırım, solidworks'de birkaç saatini alacak gear assembly mekanizmasını Catia'da Autocad'de birkaç günde falan çiziyorsun zorluğuna göre. Zaman ayırabiliyorsan Solidworks hem daha kolay olur hem yaşama sevincin de içinde kalır.

CNC konusunda benim pek tecrübem yok ama laser kesim vs. için sana önerilen fiyat/parça sayısı oranı malzemeden ne kadar istiyorsan o kadar azalıyor. Yani tek bir materyal için parçayı işler senin için ama biraz tuzlu olur gibi.

ben autocadden sonra direkt catia kursuna gittim ki bence solide giden arkadaşlarım zaman harcadı. evet solid hem türkçe hem de daha basit ancak zamanla catia eğitmenimin bi sözünü daha iyi anladım 'solidle el arabası catia'yla uçak tasarlarsın' demişti bence haklı. solidde dehşet render yapabiliyorsun dizayn da yapabiliyorsun ancak catia'nın modüllerinin yanında yetim kalıyor.
Mesaj tarihi:
İlla cnc kullanacağım olmazsa olmaz o diyorsan unigraphics işini daha iyi görebilir. Çizdiğin parçanın üretim aşamalarını belirleyip cnc programının kodlarını alabiliyorsun doğrudan.
Mesaj tarihi:
Cnc saatlik ücreti 18tldir ama boş cnc bulman gerek öncelikle hiçkimse makinesini senin için boşaltmaz buna emin olabilirsin.

Tanıdık birini bulmalısın kısaca çünkü ufak bir parçayı adam bağlayıp sökmesi dert, camini yazan bulman lazım çünkü sen yazamıyacaksın.

Bence tanıdık adamın yoksa seninde bu konuda tecrüben yoksa yol yakınken vazgeç =)

Edit: Bu arada adamın kafasını bulandırıp durmayın yok catia yok nx yok uni diye. Solid hiç bilmiyen biri için parça tasarımları için ideal.
Mesaj tarihi:
NolaxThensbane said:

Cnc saatlik ücreti 18tldir ama boş cnc bulman gerek öncelikle hiçkimse makinesini senin için boşaltmaz buna emin olabilirsin.

Tanıdık birini bulmalısın kısaca çünkü ufak bir parçayı adam bağlayıp sökmesi dert, camini yazan bulman lazım çünkü sen yazamıyacaksın.

Bence tanıdık adamın yoksa seninde bu konuda tecrüben yoksa yol yakınken vazgeç =)

Edit: Bu arada adamın kafasını bulandırıp durmayın yok catia yok nx yok uni diye. Solid hiç bilmiyen biri için parça tasarımları için ideal.

18 tl saatlik cnc bul ben 1 senelik iş vericem kapatıcam orayı :)
Mesaj tarihi:

NolaxThensbane said:

Tanıdık bol zaten metal işleme sektöründe, yoksa dediğin gibi 5x4x3'lük (cm) parça için KOSKOCA makinayı çalıştırmayı teklif etsem beni ıslak civa çeliği ile döverler orada :)
Mesaj tarihi:
NolaxThensbane said:

e tamam abi küçük sanayinin hepsi çoşkunöz ve beyçelik yüzünden 18liraya yapıyor saati. hatta allahın her dksı bunun için küfür ediyor cnc sahipleri.

Yok abi öyle bir şey..18 tl çalıştırdığın cnc kendi masrafını ödeyemez..Elektriği geçtim takım kırsan 10 saat cnc parası heba oluyor..
Mesaj tarihi:
"roket adam" said:

NolaxThensbane said:

Tanıdık bol zaten metal işleme sektöründe, yoksa dediğin gibi 5x4x3'lük (cm) parça için KOSKOCA makinayı çalıştırmayı teklif etsem beni ıslak civa çeliği ile döverler orada :)

Sen tanıdık birisini bulup ona halletirecen abi başka şansın yok :D
Mesaj tarihi:
"roket adam" said:

NolaxThensbane said:

la bi dk şekli nasıl bu kalemliğin? frezede de hallolur belki
Mesaj tarihi:
NolaxThensbane said:

o zaman yarın arkadaşa bol küfürlü bir telefon acacam beni yediği için :D

güncel ne kadar su an saati

Şuan tam olarak bilmiyorum ne desem yalan olur piyasadan uzağım ama o söylediğin fiyatlar imkansız o kadaranı söyliyeyim.En basitinden iyi bir operatör 1750-2000 tl maaş alır.1 saatlik makina enerji masrafı + makina yıpranma + takım kırılma olasılığı hesapla sence 18 tl çalışırmı o makina :D
Mesaj tarihi:
Yapmak istediğim şey sabit bir şey değil. Sıfırdan kendim bir şey çizip, tasarlayıp, uygun hammaddeyi seçip, uygun makinaya verip çıkışını almam ve bunu günlük hayatta kullanmam lazım. Kalemlik olsun şimdilik. Başka bir şey de olabilir. En basit aklıma o geldi.

Sınav haftasında olduğumdan üzerine eğilemiyorum fazla, yoksa çoktan konu Solidworks & Catia sorularına dönmüştü :) Yalnız olayın CAM kısmını ben hiç düşünmemiştim. SW'da çizdiğim şekli makinada kestirebilmek için bir de makinanın nasıl hareket edeceğinin falan programlanması gerekiyor değil mi. Bu bi sonraki aşama, ilk aşamayı halledeyim de artık :)

Aslında kesinlikle en temizi ve (muhtemelen ucuzu) bir 3D printer satın almak, ama 3D printerın çıktısı ancak plastik oluyor, ve plastik düzgün bir şey istiyorsan pek mantıklı değil gibi. Plastiğin kralını zaten uzakdoğulular bedavaya mal ediyor neredeyse. Mecburen yapacağımız zımbırtılarda 'kalite'yi öne çıkarmamız lazım, onda da metal mecburi.
Mesaj tarihi:
NolaxThensbane said:

ona bakarsan neler neler ne fiyata yapılmalı da ne yazıkki öyle değil ama merak ettik sorabiliyorsan sor bende sorayım hatta

Yarın sorarım (:P)
Mesaj tarihi:
"roket adam" said:

Yapmak istediğim şey sabit bir şey değil. Sıfırdan kendim bir şey çizip, tasarlayıp, uygun hammaddeyi seçip, uygun makinaya verip çıkışını almam ve bunu günlük hayatta kullanmam lazım. Kalemlik olsun şimdilik. Başka bir şey de olabilir. En basit aklıma o geldi.

Sınav haftasında olduğumdan üzerine eğilemiyorum fazla, yoksa çoktan konu Solidworks & Catia sorularına dönmüştü :) Yalnız olayın CAM kısmını ben hiç düşünmemiştim. SW'da çizdiğim şekli makinada kestirebilmek için bir de makinanın nasıl hareket edeceğinin falan programlanması gerekiyor değil mi. Bu bi sonraki aşama, ilk aşamayı halledeyim de artık :)

Aslında kesinlikle en temizi ve (muhtemelen ucuzu) bir 3D printer satın almak, ama 3D printerın çıktısı ancak plastik oluyor, ve plastik düzgün bir şey istiyorsan pek mantıklı değil gibi. Plastiğin kralını zaten uzakdoğulular bedavaya mal ediyor neredeyse. Mecburen yapacağımız zımbırtılarda 'kalite'yi öne çıkarmamız lazım, onda da metal mecburi.

Sen istediğin kalemliği çiz bana gönder ben sana GCODElarını alıp yollarım ;)
Mesaj tarihi:
Aynen öyle yapıcam, ben önce sınavlarımı, ardından çizimi halledene kadar biz CNC maliyetlerini tartışmaya devam edelim :)

Aslında kiralık 3D printer ve hızlı prototipleme sağlayan bi web servisi olsa gayet şahane olabilirmiş. Dosyayı gönder, çıktıyı kargoyla yollasınlar. Why not.
Mesaj tarihi:
"roket adam" said:

Aynen öyle yapıcam, ben önce sınavlarımı, ardından çizimi halledene kadar biz CNC maliyetlerini tartışmaya devam edelim :)

Aslında kiralık 3D printer ve hızlı prototipleme sağlayan bi web servisi olsa gayet şahane olabilirmiş. Dosyayı gönder, çıktıyı kargoyla yollasınlar. Why not.

op delivers.

alıntıyı unutmuşum
Mesaj tarihi:
barnacle said:

al güzel kardeşim. arkadaşın arkadaşı

https://formhane.com.tr/

Tam otomatik bir sistem yapmışlar gördüğüm kadarıyla, çok başarılı. Kar marjları biraz yüksek gibi geldi bana, eğer satıyorlarsa iyi kazanıyorlar / kazanacaklar gibi yakında. Tebriklerimi ilet.
Mesaj tarihi:
NolaxThensbane said:
ayrıca trde 3d printerlar kişisel olarak alınabilecek seviyede mi?

dxte var bazı modeller fiyatlar alınabilir durumda performansı nasıl acaba

Biraz vaktin olsa belirli parçaları yurtdışından satın alıp kendi evinde de yapabilirsin aslında da kim uğraşacak. Open source yazılımlar var tezgah için. Bi ara epey okumuştum ama alıp uğraşmaya yememişti.

Bu arada dikkatimi şu çekti, o site mesela Catia / Solidworks vs. yi desteklenen programlar arasında göstermemiş. 3DSmax, Blender gibi 3D modelleme programları var hep CAD/CAM'den ziyade. Bunların anlayacağı formata çeviririz di mi Solid'de yaptıktan sonra da?
  • Yeni Oluştur...