jarjar Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 gerçi ödev aracığıyla özel olarak araştırmamın dışında sizin şu osmanlının denizlerde ki seferlerde kullandığı gemiler silahlar tarihler hakkında bilginiz varsa hikaye biçiminde biraz aydınlanmak istiyorum :) Osmanlı donanmasının nice şehrini bombaladığını ilk defa daha demin okudum yani hele ki denizler konusunda daha fazla olay var... Mesela tereddütlerimi yazayım eğer Osmanlı gerçekten nice e donanma yolladıysa donanmayı cebelitarık tan mı yolladı? İspanollar ve portekizler o sıra amerika ve hindistan arasında mekik dokudukları için baya deniz donanmalarını güçlendirdiklerini sanıyordum. Osmanlı donanması eğer sokullu ve sonrasındaki yannıs deilsem barbaros zamanında bayağı güçlü bizimkilerde şimdi neye göre? sayı mı yoksa teknolojimi çünkü o dönem biliyorsunuz ki dünyanın artık ekonomi altında yönetilmeye başlandığı dogunun tahtını batıya bıraktığı bi dönem. hmm bu kadar yeter lütfen copy paste yapmayın teşekkürler[signature][hline]Uçurumun kenarında olsan da sırf hayata gıcıklık olsun diye tekrar gül!!!!! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 benim osmanli donanmasiyla ilgili bildigim bir sey var o da her aklima geldiginde hala cok gulerim ortaokulda osmanlinin hindistan seferlerini anlatiyordu hoca . osmanli donanmasindaki gemiler dalgalarin fazla yuksek olmadigi akdenize gore dizayn edilmis gemilermis . hindistana dogru yola cikan gemileri her seferinde portekizliler tarafindan batiriliyormus . komigime giden nokta hocanin konuyu anlatis sekliydi : " bizim leventler her defasinda -yanlis hatirlamiyorsam 3 deneme olmus - gemilerle ciktiklari seferi yuruyerek bitirdiler" . adamlar hindistandan yuruye yuruye memlekete donmusler .[signature][hline]You must be silent in front of my famous presence . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
montezaus Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Daha sonraları-vakit bulduğumda- daha ayrıntılı yazmaya çalışırım ama kısaca özetleyeyim. Kadırga dediğiniz venediklilerin felan akdeniz ticaretinde sıkça kullandıkları, kürekli ve köle ticaretini körükleyen, kölelerle yol alan, maksimum 2-3 günlük süre boyunca denizde kalabilecek sonra yanaşması gerekecek bir gemi tipi. Avantajı manevra kabiliyeti. Fakat top kapasitesi çok az. Top atmak için hedefi önüne alıp, iyice hedefleyip atış yapmak zorunda ki üç tane topu vardır genelde, bunlar da tek seferlik ateşlenir. Soğuması gerekir sonra. Ayrıca yük taşımaya da elverişli değil çünkü denizin altında kalan bu amaçla kullanılacak bir bölmesi yok. Ancak dediğim gibi, manevra kabiliyeti ön planda. Ancak bahsettiğin dönemde kadırgalar yok, bunlar daha çok orta çağ öncesinde felan kullanılırdı. Hele ki askeri devrimlerden sonra bu gemi tipi ortadan kalktı. Kalyonlar ise köle gücünün yerine - üçgen yelkenlerin icadıyla ( bu sayede rüzgarı arkaya almaları gerekmiyor kadırgalardaki gibi)- rüzgar gücü geçti, yük taşıma kapasitesi çokça arttı, toplar yana dizildi, atış için yan hizalamak gerekti fakat tek atımlık toplar değildi bunlar -teklonoji sayesinde-. Kusurları ise manevra kabiliyeti. Hazırlanıp kalkması vs. başlı başına bi olay, saatler sürüyor zaten. Hatta osmanlının sokulu'nun meşhur sakal kesimi vecizesiyle anılan malubiyeti de bundan kaynaklanmıştı, hazırlıksız yakalanan filonun toparlanamaması. fakat bu tip gemi akdeniz için değil, okyanuslar için tasarlanmış. Nice bombardımanı deli bi olay bi kere. O dönemde Habsburg osmanlı mücadelesi var ki bu mücadele denizde de devam etmektedir. Osmanlı, müttefiki fransanın nice kuşatması sırasında yardım istemesi sonucu sefere çıkar, gider bombalar, şehri teslim alır, fransızlara verir. Barbaros o dönemde kaptanı derya idi ki bundan öncesinde korsandı, böyle tek gözü kapalı, yanında aslan taşıyanından felan bildiğiniz korsandı işte =) Osmanlı ise, ingilizlerin drake i saflarına katmasıyla benzer bir şekilde barbarosu yanına aldı ve akdenizde inanılmaz bir hakimiyet kurdu. Öyle ki, turgut reis venedike kaçırılır, barbaros imkansızı elini kolunu sallayarak başarır, venedike gidip bombalar, turgutu alır gelir felan =). Nice seferinde de başta barbarosun olması gerekiyor, tam hatırlayamıyorum. fakat osmanlının kullandığı kadırga değildi, kadırga-kalyon arası bir gemi tipi idi, akdeniz için biçilmiş kaftan.. Okyanusa göre dizayn edilmiş kalyonlar, bu akdeniz tipi, teklonojik gemiler karşısında pek de birşey yapamıyorlardı işte.. gerek duyarsan daha da açıklarım vakit bulduğumda.[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside **no paranoia@ montezaus Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Gimli Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Ama ne zaman ki 19. yy'da Fransa patlayan top mermilerini buldu, iste o zaman deniz savaslarinin kaderi degisti. Eskiden saatler süren deniz savaslari artik en fazla 10-15 dakka sürüyordu. Nasil mi? Eski tarz top güllesi, geminin gövdesini delmekten öteye geçmez. Ancak Fransizlarin ürettikleri gülleler yeterli carpma etkisi ardindan infilak ediyordu. Böylece gemilerin tahtadan yapilan ve atese kesinlikle dayan1ks1z olan malzeme derhal alev aliyordu. Bu sekilde Osmanli-Rus savasi sirasinda ruslar osmanli donanmasini karadanizde yaklasik 15 dakika icinde batirmistir. Yine bu sebepten ötürü gemilerin ahsap gövdeleri demir kapli zirhlilarla degistirilmistir. Osmanli donanmasi ne okyanusun zorluklarinin getirdigi saglam gemi gövdesi tasarimini kullanabildi ne de ates gücü yüksek donanmalar olusturaibldi. Genelde osmanli donanmasi insan gücüne dayaliydi ve donanma mürettebatinin cogunu yeniceriler olustururdu. Bilinen en yaygin taktikse bordolamaktan ibaretti[signature][hline]Volfied, 04 May 2003 08:18 tarihinde demiş ki: A mug of ale, and a fine tale! Gimli yönetti Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
malcolm Mesaj tarihi: Aralık 17, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 17, 2004 said: Gimli, 16 Aralık 2004 23:19 tarihinde demiş ki: Ama ne zaman ki 19. yy'da Fransa patlayan top mermilerini buldu, iste o zaman deniz savaslarinin kaderi degisti. Eskiden saatler süren deniz savaslari artik en fazla 10-15 dakka sürüyordu. Nasil mi? Eski tarz top güllesi, geminin gövdesini delmekten öteye geçmez. Ancak Fransizlarin ürettikleri gülleler yeterli carpma etkisi ardindan infilak ediyordu. Böylece gemilerin tahtadan yapilan ve atese kesinlikle dayan1ks1z olan malzeme derhal alev aliyordu. Bu sekilde Osmanli-Rus savasi sirasinda ruslar osmanli donanmasini karadanizde yaklasik 15 dakika icinde batirmistir. Yine bu sebepten ötürü gemilerin ahsap gövdeleri demir kapli zirhlilarla degistirilmistir. Ruslar osmanlı donanmasını karadenizde yaktıktan sonra osmanlı ingiltereden yardım istiyor bunun uzerine ingiltere ilk zırhlı gemilerle karadenize gidip bir rus kalesini bombalıyor. İlk yapılan zırhlı gemilerin hareket kabiliyeti cok az hatta yok gibi birsey baska bir gemi onları cekerek goturuyor sonra atıslar baslayınca orda bırakıp geri cekiliyor. Bu yuzden daha cok kale gibi sabit hedeflere karsı kullanılıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
jarjar Mesaj tarihi: Aralık 17, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 17, 2004 peki deniz savaşlarında gemiler birbirine yaklaşıyormuydu yoksa sadece uzaktan toplarlamı savaşıolar ? osmanlı donanması kadırga kalyon arası gemi tipi kullanmış dediniz...bizim leventlerin özelliği neydi o zmn manevra kabiliyeti mi ağır silahlar mı? birde osmanlı savaşlarda toptan başka techizat kullanıyormuymuş[signature][hline]Uçurumun kenarında olsan da sırf hayata gıcıklık olsun diye tekrar gül!!!!! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
montezaus Mesaj tarihi: Aralık 17, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 17, 2004 Kadırgalarda burun ile diğer gemiye bindirip, çıkarma yapmak esastır. Zaten toplar kadırgalara sonradan uyarlanmıştır, kadırgaların asıl savaşma stilleri bordalamaydı. Bizim leventler de bordalamada üstündüler ki profesyonel savaşçılar bulunurdu gemilerde, avrupa kalyonlarındaki sıradan tayfa değil. Fakat akdenizdeki üstünlükleriyle doğrudan bağlantı kuramayız bununla, daha çok gemilerinin akdeniz şartlarına ideal olmasını söyleyebiliriz. Okyanus tipi kalyonlar, akdenizde dezavantajlı idiler, manevra kabiliyetleri umutsuzdu..[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside **no paranoia@ montezaus Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar