Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hellim peynir'i ? Bilgisi Olan varmı ?


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Bugün üniversitenin kütüphanesine gittim ve bu hellim peyniri ile ilgili olan 1 kitap varmış ve o kitap bir öğrenci tarafından alınmış.

google'den search yaptım çok kısıtlı bilgi bulabildim.

Yarın (cuma) konu sunmam gerek hellim peyniri ile ilgili 2-3 sayfa fazla içerikli bişey olmasına gerek yok.

Yardım edebilecek gıda okuyan veya altyapısı olan arkadaş var mı ?[signature][hline]- Kuzu
- Suç benim seni kalbime yazmışım.
Mesaj tarihi:
Pizza'da çok güsel gidiyo onu biliyorum. mmm canım çekti[signature][hline]Güzel ve emsalsiz bir kar tanesi değilsin. Herkes gibi sen de o çürüyen organik maddeden yapılmasın.
Hepimiz aynı pürenin parçasıyız.
Mesaj tarihi:
Bi bilgiye ulaştım cıkıp bunu söylesem eh
Denktaş hastanede iken hellim peynirine bile hasret kaldım demiş.[signature][hline]- Kuzu
- Suç benim seni kalbime yazmışım.
Mesaj tarihi:
kıbrıs'a gittiğimde yemiştim.. oraya gidip dönerken yanında hellim getiren akrabalarım da var ama bana vermiolaar..supermarketlerde bulabilirsin[signature][hline]Hold me my sweet,Hold me love,Hold me god...
Mesaj tarihi:
Kibrisin ozel peyniri. Yani ne tip bilgiye ihtiyacin var bilmem. Mangalda iyi gider tadi tavugu andirir hatta mangalda. Ya evde olucak dondurucada bir paket olucak kibristan uygun fiyata satilir:)[signature][hline]any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic
C CLARKE
Mesaj tarihi:
Kıbrısta çok meşhur.Ben sade halini pek sevmedim ama tostla güzel oluyor.Bide onunla bi meze yapıyolar o da baya güzel bişi.
Ha buna kıbrıs kaşarı diyenlerde var belki yapılışı benziyodur.

[Bu mesaj EagleEye tarafından 16 Aralık 2004 13:06 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
yok yok nette çok kısıtlı bilgi buldum.

bileşenlerini - ısıtma derecelesini falan bulmam lazım.[signature][hline]- Kuzu
- Suç benim seni kalbime yazmışım.
Mesaj tarihi:
al bu iyiliğimide unutma :P

Kıbrıs'a özgü Hellim peyniri


Peynir dünyamızın bu ayki konuğu Kıbrıs'a has hellim peyniri. Kıbrıslıların "karpuzla hellim bulsam hergün yerim" diyecek kadar sevdikleri bu peynirin içine taze nane yaprağı konan çeşidi de mevcuttur ve hellimin en önemli özelliklerinden biri de kızartılarak yenildiğinde damakta nefis bir tat oluşturmasıdır.

Hellim Kıbrıs'a has bir peynir türüdür. Kıbrıs Rumlarının "halloumi" dedikleri bu peynir, Türkiye de Akdeniz bölgesinde özellikle Mersin ve Silifke de de yapılır. Orta sertlikte, hafif uzayan, tuzluca bir peynir olan hellimin tavası çok güzel olur. Yaklaşık 250 gr. lık topaklar halinde hazırlanır ya da dikörtgen kalıplarda bol tuzla salamuralanır. Bu nedenle uzun ömürlü bir peynirdir.

Çiğ sütten yapılır...

Hellim peyniri geleneksel yöntemle çiğ inek, koyun ya da keçi sütüyle yapılır. Pastörize edilmemiş taze süt 37ø ye kadar ısıtılır. Biraz soğuduktan sonra 30ø de mayalanır. Pıhtılaşıncaya kadar bekletilir, sonra başparmağın yarısı kadar büyüklükte parçalara ayrılır. Parçalanan pıhtı 33ø civarında ısıtılır, karıştırılır, daha sonra kalıplara alınır ve yarım saat baskıdan geçirilir, süzülür. Teleme, ortalama yarım kiloluk dilimlere kesilir. Bu arada loru alınmış olan kendi peyniraltı suyunda kaynama noktasında (95ø civarı) 80-90 dakika haşlanır. Üste çıkan peynir kalıpları alınır ve elle hafif bir baskıdan geçirilir, yüzeyleri tuzlanır. Tuzlanmış kalıplar ikiye katlanır ve sularının iyice süzülmesi için 30-40 dakika bekletilir. Daha sonra küpte ya da tenekede salamuraya atılır. Tüketiciye vakumlanmış ambalajda sunulan sanayi tipi hellim peyniri ise tam yağlı pastörize inek sütünden yapılır. 7-10 gün dinlendirildikten sonra vakum ambalajlarda satışa sunulur.

Nerelerde kullanılır?

Hellim Kıbrıs mutfağında et yemeklerinden kahvaltıya kadar birçok yerde kullanılır. Örneğin minik küblere doğrandıktan sonra ızgarası yapılır. Rendelenerek köftenin içine konur. Hellim peynirli köfte Kıbrıs mutfağının tipik yemeğidir. Ayrıca doğrandıktan sonra lavaşın içine yerleştirilen hellim peyniri, fırında pişirilerek börek gibi tüketilir.
Mesaj tarihi:
said:
EagleEye, 16 Aralık 2004 13:19 tarihinde demiş ki:
al bu iyiliğimide unutma :P

Kıbrıs'a özgü Hellim peyniri


Peynir dünyamızın bu ayki konuğu Kıbrıs'a has hellim peyniri. Kıbrıslıların "karpuzla hellim bulsam hergün yerim" diyecek kadar sevdikleri bu peynirin içine taze nane yaprağı konan çeşidi de mevcuttur ve hellimin en önemli özelliklerinden biri de kızartılarak yenildiğinde damakta nefis bir tat oluşturmasıdır.

Hellim Kıbrıs'a has bir peynir türüdür. Kıbrıs Rumlarının "halloumi" dedikleri bu peynir, Türkiye de Akdeniz bölgesinde özellikle Mersin ve Silifke de de yapılır. Orta sertlikte, hafif uzayan, tuzluca bir peynir olan hellimin tavası çok güzel olur. Yaklaşık 250 gr. lık topaklar halinde hazırlanır ya da dikörtgen kalıplarda bol tuzla salamuralanır. Bu nedenle uzun ömürlü bir peynirdir.

Çiğ sütten yapılır...

Hellim peyniri geleneksel yöntemle çiğ inek, koyun ya da keçi sütüyle yapılır. Pastörize edilmemiş taze süt 37ø ye kadar ısıtılır. Biraz soğuduktan sonra 30ø de mayalanır. Pıhtılaşıncaya kadar bekletilir, sonra başparmağın yarısı kadar büyüklükte parçalara ayrılır. Parçalanan pıhtı 33ø civarında ısıtılır, karıştırılır, daha sonra kalıplara alınır ve yarım saat baskıdan geçirilir, süzülür. Teleme, ortalama yarım kiloluk dilimlere kesilir. Bu arada loru alınmış olan kendi peyniraltı suyunda kaynama noktasında (95ø civarı) 80-90 dakika haşlanır. Üste çıkan peynir kalıpları alınır ve elle hafif bir baskıdan geçirilir, yüzeyleri tuzlanır. Tuzlanmış kalıplar ikiye katlanır ve sularının iyice süzülmesi için 30-40 dakika bekletilir. Daha sonra küpte ya da tenekede salamuraya atılır. Tüketiciye vakumlanmış ambalajda sunulan sanayi tipi hellim peyniri ise tam yağlı pastörize inek sütünden yapılır. 7-10 gün dinlendirildikten sonra vakum ambalajlarda satışa sunulur.

Nerelerde kullanılır?

Hellim Kıbrıs mutfağında et yemeklerinden kahvaltıya kadar birçok yerde kullanılır. Örneğin minik küblere doğrandıktan sonra ızgarası yapılır. Rendelenerek köftenin içine konur. Hellim peynirli köfte Kıbrıs mutfağının tipik yemeğidir. Ayrıca doğrandıktan sonra lavaşın içine yerleştirilen hellim peyniri, fırında pişirilerek börek gibi tüketilir.

Buldum bunu ;)

teşekkürler yinede.[signature][hline]- Kuzu
- Suç benim seni kalbime yazmışım.
Mesaj tarihi:
bence once bi peynir nasil yapiliyor olayina gir, sonra da hellim peyniri yapilirken ne gibi farklar var onu anlat, hem de yer doldurmus olursun.[signature][hline]Opinions are like assholes. Everybody has got one.
Mesaj tarihi:
Peynir yapımı anlatıldı zaten.
Bizden istedikleri hellim vs vs yörelerimize ait peynir türleri.[signature][hline]- Kuzu
- Suç benim seni kalbime yazmışım.
Mesaj tarihi:
said:
nedanko, 16 Aralık 2004 12:37 tarihinde demiş ki:
Pizza'da çok güsel gidiyo onu biliyorum. mmm canım çekti


+8[signature][hline]Adalet neden geç gelir diyenlere sözüm;Tanrı Ve Şeytan aynı bütündür ve terk eylemiştir divani.Bu yüzden melekler için işler daha zorlaşmıştır...Jahenné Maé ''In the name of god!The ones who have turned ınto the lıvıng dead wıthout a wıll eternal Nıght!Shall be ...Hellsıng)*
§Bounty Hunter§
Mesaj tarihi:
said:
BonePART, 16 Aralık 2004 14:44 tarihinde demiş ki:
migrosta satılıyo yeşil bi paket
al bide ornek yapıstırırsın yanına


hatta uygulamalı olarkda yapılışınıda gosterırseın baktın olmuo cem yılmaz muhabbetıne donersin..Ewet şimdi bunu bole yapıcaz ama bizde yapılmışı war:P
×
  • Yeni Oluştur...