Mavi Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Bugün üniversitenin kütüphanesine gittim ve bu hellim peyniri ile ilgili olan 1 kitap varmış ve o kitap bir öğrenci tarafından alınmış. google'den search yaptım çok kısıtlı bilgi bulabildim. Yarın (cuma) konu sunmam gerek hellim peyniri ile ilgili 2-3 sayfa fazla içerikli bişey olmasına gerek yok. Yardım edebilecek gıda okuyan veya altyapısı olan arkadaş var mı ?[signature][hline]- Kuzu - Suç benim seni kalbime yazmışım.
MartinLGore Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Pizza'da çok güsel gidiyo onu biliyorum. mmm canım çekti[signature][hline]Güzel ve emsalsiz bir kar tanesi değilsin. Herkes gibi sen de o çürüyen organik maddeden yapılmasın. Hepimiz aynı pürenin parçasıyız.
bayat Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Cignerken agzinda vijk vijk ediyor, duvarlara tirmanasim geliyor onun icin. Numune yolliyim istersen Kibris'tan sana :)
Mavi Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Bi bilgiye ulaştım cıkıp bunu söylesem eh Denktaş hastanede iken hellim peynirine bile hasret kaldım demiş.[signature][hline]- Kuzu - Suç benim seni kalbime yazmışım.
bayat Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 "Hellim peyniri" diil "hellim" bir de ismi sanirim, peyniri diyen Kibrisli duymadim hic.
felixxx Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 kıbrıs'a gittiğimde yemiştim.. oraya gidip dönerken yanında hellim getiren akrabalarım da var ama bana vermiolaar..supermarketlerde bulabilirsin[signature][hline]Hold me my sweet,Hold me love,Hold me god...
onlyreal Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Kibrisin ozel peyniri. Yani ne tip bilgiye ihtiyacin var bilmem. Mangalda iyi gider tadi tavugu andirir hatta mangalda. Ya evde olucak dondurucada bir paket olucak kibristan uygun fiyata satilir:)[signature][hline]any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic C CLARKE
aktiftablet Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Evet Kıbrıs peyniri. Yağda kızartıcaksın tadına doyum olmaz. Off canım çekti şimdi.[signature][hline]Küfre sapanlar ve ayetlerimize yalan diyenler, işte onlar ateşin arkadaşlarıdır. Kuran 2/39
Xanthe Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 mıllet açız ya yapmayın bole canımız çekıyo:)
EagleEye Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Kıbrısta çok meşhur.Ben sade halini pek sevmedim ama tostla güzel oluyor.Bide onunla bi meze yapıyolar o da baya güzel bişi. Ha buna kıbrıs kaşarı diyenlerde var belki yapılışı benziyodur. [Bu mesaj EagleEye tarafından 16 Aralık 2004 13:06 tarihinde değiştirilmiştir]
sabonis Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 çok tuzlu bir peynirdir. ansiklopediye falan bak[signature][hline]Old loves they die hard Old lies they die harder...
Mavi Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 yok yok nette çok kısıtlı bilgi buldum. bileşenlerini - ısıtma derecelesini falan bulmam lazım.[signature][hline]- Kuzu - Suç benim seni kalbime yazmışım.
EagleEye Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 al bu iyiliğimide unutma :P Kıbrıs'a özgü Hellim peyniri Peynir dünyamızın bu ayki konuğu Kıbrıs'a has hellim peyniri. Kıbrıslıların "karpuzla hellim bulsam hergün yerim" diyecek kadar sevdikleri bu peynirin içine taze nane yaprağı konan çeşidi de mevcuttur ve hellimin en önemli özelliklerinden biri de kızartılarak yenildiğinde damakta nefis bir tat oluşturmasıdır. Hellim Kıbrıs'a has bir peynir türüdür. Kıbrıs Rumlarının "halloumi" dedikleri bu peynir, Türkiye de Akdeniz bölgesinde özellikle Mersin ve Silifke de de yapılır. Orta sertlikte, hafif uzayan, tuzluca bir peynir olan hellimin tavası çok güzel olur. Yaklaşık 250 gr. lık topaklar halinde hazırlanır ya da dikörtgen kalıplarda bol tuzla salamuralanır. Bu nedenle uzun ömürlü bir peynirdir. Çiğ sütten yapılır... Hellim peyniri geleneksel yöntemle çiğ inek, koyun ya da keçi sütüyle yapılır. Pastörize edilmemiş taze süt 37ø ye kadar ısıtılır. Biraz soğuduktan sonra 30ø de mayalanır. Pıhtılaşıncaya kadar bekletilir, sonra başparmağın yarısı kadar büyüklükte parçalara ayrılır. Parçalanan pıhtı 33ø civarında ısıtılır, karıştırılır, daha sonra kalıplara alınır ve yarım saat baskıdan geçirilir, süzülür. Teleme, ortalama yarım kiloluk dilimlere kesilir. Bu arada loru alınmış olan kendi peyniraltı suyunda kaynama noktasında (95ø civarı) 80-90 dakika haşlanır. Üste çıkan peynir kalıpları alınır ve elle hafif bir baskıdan geçirilir, yüzeyleri tuzlanır. Tuzlanmış kalıplar ikiye katlanır ve sularının iyice süzülmesi için 30-40 dakika bekletilir. Daha sonra küpte ya da tenekede salamuraya atılır. Tüketiciye vakumlanmış ambalajda sunulan sanayi tipi hellim peyniri ise tam yağlı pastörize inek sütünden yapılır. 7-10 gün dinlendirildikten sonra vakum ambalajlarda satışa sunulur. Nerelerde kullanılır? Hellim Kıbrıs mutfağında et yemeklerinden kahvaltıya kadar birçok yerde kullanılır. Örneğin minik küblere doğrandıktan sonra ızgarası yapılır. Rendelenerek köftenin içine konur. Hellim peynirli köfte Kıbrıs mutfağının tipik yemeğidir. Ayrıca doğrandıktan sonra lavaşın içine yerleştirilen hellim peyniri, fırında pişirilerek börek gibi tüketilir.
MartinLGore Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 bide allem kullem peyniri var..[signature][hline]Güzel ve emsalsiz bir kar tanesi değilsin. Herkes gibi sen de o çürüyen organik maddeden yapılmasın. Hepimiz aynı pürenin parçasıyız.
Mavi Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 said: EagleEye, 16 Aralık 2004 13:19 tarihinde demiş ki: al bu iyiliğimide unutma :P Kıbrıs'a özgü Hellim peyniri Peynir dünyamızın bu ayki konuğu Kıbrıs'a has hellim peyniri. Kıbrıslıların "karpuzla hellim bulsam hergün yerim" diyecek kadar sevdikleri bu peynirin içine taze nane yaprağı konan çeşidi de mevcuttur ve hellimin en önemli özelliklerinden biri de kızartılarak yenildiğinde damakta nefis bir tat oluşturmasıdır. Hellim Kıbrıs'a has bir peynir türüdür. Kıbrıs Rumlarının "halloumi" dedikleri bu peynir, Türkiye de Akdeniz bölgesinde özellikle Mersin ve Silifke de de yapılır. Orta sertlikte, hafif uzayan, tuzluca bir peynir olan hellimin tavası çok güzel olur. Yaklaşık 250 gr. lık topaklar halinde hazırlanır ya da dikörtgen kalıplarda bol tuzla salamuralanır. Bu nedenle uzun ömürlü bir peynirdir. Çiğ sütten yapılır... Hellim peyniri geleneksel yöntemle çiğ inek, koyun ya da keçi sütüyle yapılır. Pastörize edilmemiş taze süt 37ø ye kadar ısıtılır. Biraz soğuduktan sonra 30ø de mayalanır. Pıhtılaşıncaya kadar bekletilir, sonra başparmağın yarısı kadar büyüklükte parçalara ayrılır. Parçalanan pıhtı 33ø civarında ısıtılır, karıştırılır, daha sonra kalıplara alınır ve yarım saat baskıdan geçirilir, süzülür. Teleme, ortalama yarım kiloluk dilimlere kesilir. Bu arada loru alınmış olan kendi peyniraltı suyunda kaynama noktasında (95ø civarı) 80-90 dakika haşlanır. Üste çıkan peynir kalıpları alınır ve elle hafif bir baskıdan geçirilir, yüzeyleri tuzlanır. Tuzlanmış kalıplar ikiye katlanır ve sularının iyice süzülmesi için 30-40 dakika bekletilir. Daha sonra küpte ya da tenekede salamuraya atılır. Tüketiciye vakumlanmış ambalajda sunulan sanayi tipi hellim peyniri ise tam yağlı pastörize inek sütünden yapılır. 7-10 gün dinlendirildikten sonra vakum ambalajlarda satışa sunulur. Nerelerde kullanılır? Hellim Kıbrıs mutfağında et yemeklerinden kahvaltıya kadar birçok yerde kullanılır. Örneğin minik küblere doğrandıktan sonra ızgarası yapılır. Rendelenerek köftenin içine konur. Hellim peynirli köfte Kıbrıs mutfağının tipik yemeğidir. Ayrıca doğrandıktan sonra lavaşın içine yerleştirilen hellim peyniri, fırında pişirilerek börek gibi tüketilir. Buldum bunu ;) teşekkürler yinede.[signature][hline]- Kuzu - Suç benim seni kalbime yazmışım.
edi Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 bence once bi peynir nasil yapiliyor olayina gir, sonra da hellim peyniri yapilirken ne gibi farklar var onu anlat, hem de yer doldurmus olursun.[signature][hline]Opinions are like assholes. Everybody has got one.
Mavi Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Peynir yapımı anlatıldı zaten. Bizden istedikleri hellim vs vs yörelerimize ait peynir türleri.[signature][hline]- Kuzu - Suç benim seni kalbime yazmışım.
Kendine_Yakisan Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Hellim peyniri bence insanın kendine yakışanı giymesidir.
AutolycuS Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 *!geyik mode on* Kıbrıs peyniriyse "Yöremize ait değildir, başka bi cumhuriyetin peyniridir" yaz ver :-p[signature][hline]You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one
Soulbringer Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 said: nedanko, 16 Aralık 2004 12:37 tarihinde demiş ki: Pizza'da çok güsel gidiyo onu biliyorum. mmm canım çekti +8[signature][hline]Adalet neden geç gelir diyenlere sözüm;Tanrı Ve Şeytan aynı bütündür ve terk eylemiştir divani.Bu yüzden melekler için işler daha zorlaşmıştır...Jahenné Maé ''In the name of god!The ones who have turned ınto the lıvıng dead wıthout a wıll eternal Nıght!Shall be ...Hellsıng)* §Bounty Hunter§
Xanthe Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 said: BonePART, 16 Aralık 2004 14:44 tarihinde demiş ki: migrosta satılıyo yeşil bi paket al bide ornek yapıstırırsın yanına hatta uygulamalı olarkda yapılışınıda gosterırseın baktın olmuo cem yılmaz muhabbetıne donersin..Ewet şimdi bunu bole yapıcaz ama bizde yapılmışı war:P
-Kobe- Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 16, 2004 güzel valla kızart kızart ye :).[signature][hline]Fm ve CmTürk Site Editör {-Kobe- a.k.a Canonline} ------------------------------------------- BU SENE ŞAMPİYON GÖRELİM SİZİ ÖLMEDEN MEZARA KOYMAYIN BİZİ KORKUTMAZ BİZLERİ MUSALLAH TAŞI ÖLÜMÜNE SEVİYORUZ BİZ KANARYAYI
Öne çıkan mesajlar