Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

2.Dünya Savaşında Paris Harabeye Dönmekten Son Anda Kurtuldu...


Xanthe

Öne çıkan mesajlar

Evet arkadaşlar edindiğim bir bilgiyi burda sizle paylaşmak istedim;
22 Ağustos 1944 günü Hitler ;General Von SChaltitz'e bir şifreli telgraf gönderdi.Bu telgrafta şu mesaj yer alıyordu:
''Paris darf nur als Trümmerfeld in die hand des Fiendes fallen.''
yani ''Paris düşmanın eline ancak bir moloz yığını olarak geçebilir.''
Muharebe subayı Von Brussendorf bunun ne olduğunu hemen anladı .Çünkü daha önceden parisin;45 tarihi köprüsüne Eyfel Kulesine,Elysee Sarayına ve daha bir çok kültürel ve tarihsel yapısına dinamit döşenmişti.Bu dinamitler ateşlenicek paris yerlebir olucak,çıkan yangınlarlada 100binlerce kişi yaşamını yitiricekti.
Fakat 22 Ağustos günü Amerikan ve Ingiliz güçleri şehre çok yaklaşmıştı,telgrafı alan üsteymen olucakları düşündü ve genareline telgrafı sağduyulu davranarak götürmedi.Ertesi günVon Schaltitz'e telgrafı ürkek bir biçimde uzattı fakat Generalde aynı fikirdeydi ve100binlerce kişinin olumune ve parisin yıkılmasına gönlü elvermedi..
25 Ağustos günü Müttefik orduları parise girerek Paristeki alman subaylarını esir aldılar ve paris harabeye dönmekten kıl payı kurtuldu.
Hitler in yada gestaponun o anda haberi olsa ikiside tutklanır ve kurşuna dizilirdi.
Savaştan sonra GenarelVan Bressendorf'a Fransa tarafından üstün hizmet madalyası verilerek ödüllendirildi....

[Bu mesaj Xanthe tarafından 22 Kasım 2004 06:57 tarihinde değiştirilmiştir]

[Bu mesaj Xanthe tarafından 22 Kasım 2004 06:58 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bence bu kararlarında, kendi çıkarlarını düşünmeleri daha çok etkili olmuş.. Müttefikler zaten şehre giricekmiş, belli olan birşey. Sen tutup da kesinlikle kaybedilecek bir savaş uğruna kendini kurşuna dizdirir misin? Hem de sırf birinin egosunu tatmin etmek için..

Almanların birçok şehri ingiliz bombardımanlarında dümdüz edilmişken bi almanın düşman şehrine kıyamayacağı saçma geliyor bana..

Bilmiyordum bunu, teşekkürler paylaştığın için[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside

**no paranoia@ montezaus
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Geri çekilirken düşmanın yararlanamaması için her türlü kaynağı (tarlalar, su kaynakları, yiyecek depoları vs.), ulaşım aracını (yollar, köprüler) ve akla gelebilecek her türlü şeyi imha etmek binlerce yıldır uygulanan bir taktiktir. Bunu ikinci dünya savaşında geri çekilen bütün taraflar uygulamıştır. İngilizlerde uygulamıştır, almanlarda, japonlarda, amerikalılarda, ruslarda... Evet Paris'i müttefikler için hiç bir işe yaramaz hale getirse o general kesinlikle yargılanırdı zira müttefikler savaşı kazanmıştı. Ancak aynı şeyi yapan hiç bir müttefik komutanı yargılanmadı.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hayır yahu,paris i müttefikler de kullanılmaz hale getiremezdi.
yani hadi köprüler(tarihi olmayanlar) falan yıkılabilir ama gidip de dünya sanat tarihinin en nadide parçalarının bir kısmını yok edersen bu savaş taktiği değil,hem öküzlük hem dallamalık olur.[signature][hline]abeo nihilum demonstrere
quod abolesco dum te defendo
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

niye amerikalılar Monte Cassino'da bunu yaptılar ve yargılanmadılar.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben kesınlıkle tarihe mal olmuş yapıların ve yapıtların korunmasından yanayım .Adamlar orayı yıksadı şimdi görebiliceğimiz bir eifel kulesı bir saray ve 10 alrca tarihi bina yıkılıcaktı.
Ayrıca bunu istanbula yorumlarsak.Kurtuluş savaşından sonra ingilizler geri çekilirken ya yunanlıların yaptıgı gıbı butun heryerı yaksaydı?
Şimdi
ne bi gezebiliceğimiz SUltanahmet,Ayasofya,Topkapı sarayı olamıyacaktı....Bunnar sadece en bılındıklerı bence hem yazık hemde ayıp resmen savaş suçu.
Ama sen gidipte bu tarih eserlerin içine stoklarını yerleştiri ve lojistik destek yada silahlanırsan orası yıkılmak zorunda kalır.Örn;Hz.Ali türübesi Irak...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaslar bence generalin yanlisi su siz kendinizi bir onun yerine koyun ....
Benim ailemin, arkadaslarimin, akrabalarimin yasadigi sehirlere her gun bilmem kac ton bomba atilicak
Onlarin yasayip yasamadigini bilmeyecem ulkem tekliede valla afedersiniz ama umurumda bile olmaz yok eifel mis bilmem ne imis emir vermeseler bile yapardim...
Ingilizlerin olayi ayridir onlara kimse saldirmiyordu savas bitmisti
Almanlarda ise adamlarin ulkeleri tehlike altindaydi... Ve savas aktif olarak suruyordu
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Monte Cassino Manastırı'nın Bombalanması
said:
Mad_Wolf, 24 Kasım 2004 15:14 tarihinde demiş ki:
Monte Cassino olayi nedir
genis bilgi verebilecek olan var midir
[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Aile soydaş edebiyatının böyle durumlarda ne kadar geçerli olduğunun bir örneğidir bu. Savaştaysan zaten kayıpları göze almışsındır, adamlar bizle savaşıyor, benim kardeşim şu cephede öldü hedehödö diyip insandışı reflexlerle savaşmaktan öte, insanlıktan öte bir şeye girişiceksin. Ayrıca kaybediceksin nasıl olsa, yaptığın şeyin de ülkene felan bi yararı da yok. Adam almanların onurunu kurtarmış bana kalırsa..

said:
BOccOB, 26 Kasım 2004 23:29 tarihinde demiş ki:
said:
Infeqted, 24 Kasım 2004 01:45 tarihinde demiş ki:
iste o zaman heisengbauern mahkemelerinde yargilarnirdiniz..


parisin *mına koyarak tarihe adımı yazmışım, mahkemede yargılansam nolur kurşuna dizilsem nolur


bence bi doktora görün..[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside

**no paranoia@ montezaus
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

müttefik güçleri parise girince patlatsalardı falan aslında işe yarardı belki heh
açıkçası ben olsam patlatırdım hazır emirde gelmiş
seyretmek zevkli olurdu :P[signature][hline]"Issız bir adaya düşsen yanına alacağın 3 şey ne olurdu?" sorusu benim için bir anlam kazandı artık.

[Bu mesaj EagleEye tarafından 29 Kasım 2004 03:51 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Apache, 25 Kasım 2004 17:38 tarihinde demiş ki:
generalin itaatsizliği ve disiplinsizliği göze çarpıyor hemen.ne olursa olsun isterse kendi ailesi,sülalesi orada yaşasın savaş sırasında duygusal düşünülmemeli.


basimda 2. dunya savasini baslatmis bir psikopat olsa ben de uymayabilirdim ;p bu arada, askerler makina degildir onlar da insandir.[signature][hline]Borbag, 25 Eylül 2004 21:55 tarihinde hakli olarak demiş ki:
yeteri kadar seksi ve/veya güzel bir kız her adama her istediğini yaptırır.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...