Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkiye için geçerli olan ekonomi hangisi?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
meraba arkadaşlar ülkemiz için şu an ve atatürkün ölümünden sonra uygulanmakta olan liberal yani serbest piyasa ekonomisinin ülkemiz için geçerli bi ekonomi olmadığını düşünüyorum aksini iddia eden varsa buyursun tartışalım[signature][hline]
Mesaj tarihi:
türkiyede zaten serbest piyasa ekonomisi uygulanmıyo. aslında uygulanan sistem karma ekonomi sistemi. ama bu hükümet tamamen piyasa ekonomileri sistemine geçmeye çalışıyo. fakat bence bizim gibi halen gelişmeye açık ve ihtiyacı olan ülkelerde serbest piyasa ekonomisinn uygulanması hiçte iyi olmaz. serbest piyasa ekonomilerinde tüm söz özel sektöründür. özel sektör ise sadece cebine koyacağı paraya bakar. ülkenin gelişmesi için yapılacak yatırımlar ikinci sıradadır. ayrıca türkiyede böyle bi sistemde tekelci bir kartel oluşturur. (gerçi yokda deil ama) ülkeye bu yatırımları yapacak ülkenin ufkunu genişletecek yatırımları yapmak bence devletin asil işidir.Bu sistemde karma ekonomi sistemidir diye düşünüyorum..
Mesaj tarihi:
sen niye geçerli olmadığını düşünüyosun onu anlatsaydın ya bi

birinin 'bence en güseli serbeş piyasa' demesini mi bekliyosun, hadi ben dedim, buyur söz senindir =)
hayırlısı[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside

**no paranoia@ montezaus
Mesaj tarihi:
şimdi ülkemizde uygulanan ekonomi sisteminin artık her ne olursa olsun kime yararı var kime zararı varı tartışalım.sözlerinizden ne demek istediğinizia anla
dım.ama türk insanı başka milletlerin insanına b,enzemez emeğinin hakkını alır.yani demek istediğim türk insanını avrupalı gibi amerikalı gibi köleleştirerek kimsenin çalıştırmaya hakkı yok .emeğinin karşılığı neyse alıcak.biraz düşünü bakalım neler gelicek aklınıza :))))))[signature][hline]
Mesaj tarihi:
hiç kimsenin hiçbir insanı köleliştirek çalıştırmaya hakkı yok(ister amerikalı,avrupalı,fransız,istalyan vs,vs,vs...)
türk insanı o kadar emeğinin hakkını alsa heh şu anda ülke bu durumda olmazdı zaten.
ne yapmaya çalıştığını anlayamadım.[signature][hline]Alexi_Septimus, 28 Eylül 2004 19:30 tarihinde demiş ki:
Tanrıya diyalektik materyalizm'i anlatmak lazım

[Bu mesaj Natural_Jedi tarafından 18 Kasım 2004 17:05 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
o_O

sen bi düşünceni söylesen önce ?!?
bilmiyorum, ilk defa mı forumla karşılaşıyorsun??[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside

**no paranoia@ montezaus
Mesaj tarihi:
ya arkadaşlar ilk defa forumla karşılaşmıyorum sadece gideceğim yoldaki izlediğim strateji farklı :)) çok güzel söyledi arkadaşım bu ülkede herkes emeğinin karşılığını alsaydı diye işte bende bundan bahsediccem .yani artık parayı kodamanlar değil para babaları değil spekülatörler değil bankacılar değil borsacılar değil .türk milletinin en alt tabakası olan ve orta kesimolan orta direk değimiz kesimler kazanacak[signature][hline]
Mesaj tarihi:
arkadaşım ne stratejisi forum burası ders mi işliyoruz??

neyse ben seni beklemeyeyim. bak devir değişiyor en başta, ihtiyacımız olan şey (hiçbir zaman olmadı zaten) fiziksel güç kuvvet felan değil. Kimse de çıkıp 'ben günde 25 saat çalışıyorum adam bilgisayar başında iki tuşa basıyo benim 12087301 katım para kazanıyo' da diyemez. Savunduğun olay nedir açıklarsan saadet yüzü görücez[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside

**no paranoia@ montezaus
Mesaj tarihi:
tamam kardeş sana saadet yüzünü göstericem.savunduğum insanımızın emeğinin boşa gitmeden olduğu gibi kazanılmasıdır buda milli bi ekonomi sistemi ile gerçekleşir
Mesaj tarihi:
gazetede okudum; Atatürk bir paşaya şöyle diyor
biz ölünce arkamızdan ii insanlar diycekler ama ekonomiden anlamıyoruz be paşam[signature][hline]Tell me, what did I do wrong, To make you stay away so long
Mesaj tarihi:
bak öncelikle forumlarda birşey yazıcaksan, bir görüş ifade ediceksen ilk önce onu sonuna kadar açıklaman, argümanlarını zenginleştirmen, derdini anlatman, tezler felan sunman gerekir. Ne dedin ki ne diyelim biz sana??

türk insanı hıyar mı, bunu derken türkü zamanın gerisinde kalmış hıyar yerine mi koyuyorsun? Türk insanı fabrikada çalışsın para kazansın, türk insanı ne kadar ter dökerse o kadar para kazanır, zamana felan kafası basmaz, neden kendisinin yük taşıyıp az kazandığını, adamın yatırım yaparak para kazandığını anlayamaz??[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside

**no paranoia@ montezaus
Mesaj tarihi:
mertcan, ne dion sen kardeşim ya?? o kadar çok şey sölemişsin ama hiç bişey sölememissin. artı biraz araştır bakalım türkiye şu anserbest piyasa ekonomisindemiymiş.. kaça gidioyosun sen? :)[signature][hline]AB görüşüm: Ayıdan Post, O.spudan Dost Olmaz
Birine onu sevdiğini söylemek istiyorsan, bunu o an yapmalısın!
Mesaj tarihi:
arkadaşlar ben şunu bilir şunu söylerim atatürk hiç bir zaman batıya muhtacız batıyla entegre olucaz dememiştir.batı taklitcisi değildir[signature][hline]
Mesaj tarihi:
eee ?!?!?!

auhahua neler oluyo ya ipin ucunu kaçırdık iyice, alooo =))))[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside

**no paranoia@ montezaus
Mesaj tarihi:
kardeşim türk milletini küçük gördğüm filen yok .ayrıca okulda biteli yıllar oldu .ülkemizin içinde bulunduğu ekonomi her neyse artık türk insanının bundan bıkmış olduğunu çözüyorum sizin görüşlerinizden.savunduğum şeyi geç yazmanın misyonuda buydu.şimdi anlatıyorum.savunduğum faizin dövizin borsanın olmadığı insanın insan gibi emeğinin karşılığını aldığı ve bugüne uyarlanmış bi milli ekonomi sistemidir.bırakın liberal ekonomiyi pazar ekonomisini serbest piyasayı.rant ekonomisini bırakın parayala kazana değil;emekle para kazanan bi ekonomi sistemi ni savunuyorum...şimdi bi daha kapışalım :))))))[signature][hline]
Mesaj tarihi:
kardeşim türk milletini küçük gördğüm filen yok .ayrıca okulda biteli yıllar oldu .ülkemizin içinde bulunduğu ekonomi her neyse artık türk insanının bundan bıkmış olduğunu çözüyorum sizin görüşlerinizden.savunduğum şeyi geç yazmanın misyonuda buydu.şimdi anlatıyorum.savunduğum faizin dövizin borsanın olmadığı insanın insan gibi emeğinin karşılığını aldığı ve bugüne uyarlanmış bi milli ekonomi sistemidir.bırakın liberal ekonomiyi pazar ekonomisini serbest piyasayı.rant ekonomisini bırakın parayla para kazanan değil;emekle para kazanan bi ekonomi sistemi ni savunuyorum...şimdi bi daha kapışalım )))))[signature][hline]
Mesaj tarihi:
rant ekonomisi ne amuhahahahahahahaa...
tüketici rantı vardır da (hatta grafiğini de çiziyim size) ama rant ekonomisi amuahahahaha o ne yaa..[signature][hline]AB görüşüm: Ayıdan Post, O.spudan Dost Olmaz
Birine onu sevdiğini söylemek istiyorsan, bunu o an yapmalısın!
Mesaj tarihi:
faizin borsanın bilmemnenin diye bi çırpıda saydığın şeyler sadece kelime değiller, tekabül ettikleri şeyler de iki dakkada yerin dibine sokulacak şeyler değil.

faiz dediğin şey, havadan para kazanma yada parayla para kazanma değil, senin koyduğun sermayeden sana dönüştür. Sen bankaya o parayı veriyorsun ama, o para orada değer kazanıyor, adamlar o parayla, o sermayeyle yatırım yapıyor, nice umut vaad eden işletmeye gereken yatırımı yapıyor. Kendi yaşantımdan örnek vereyim; ülke krizde iken, babam elindeki az sermayeyle, kendi sermayesinin onlarca katı bir yatırım yaptı, fakat neticede girdiği borç, gördüğü ve kullandığı fırsat ile karşılandı, bu sırada gördüğü fırsatları da esgeçmeyip onlara da yatırım yaptı, gene borçlanarak, ama karlı çıkan gene o oldu. Şu sıralar da iş yatırım ortaklık teklif etti, ve ortaya koydukları rakam o en baştaki sermayenin binlerce katı. ( ha bunlar gerçek diye örnek verdim, özelimi anlatacak halim yok fakat ortada yasal olmayan birşey de yok, hinlik cinlik yapmıştırı da yok )

Sen bu tür, rekabet yaratan, kafa gerektiren, çağa her zaman ayak uydurmayı gerektiren, tüketicinin ihtiyaçlarına hitap eden bi ekonomiden nasiplenemiyosun ve ben bu adamdan daha çok ter döküyorum, fabrikada çalışıyorum, yük taşıyorum, adam daha fazla para kazanıyor diyorsun.

O işin geleceğini de söyleyeyim ki kapitalizme düşman kesilmeden önce durup düşünesiniz, faiz şöyle böyle demeyesiniz. Sonuçta ortada daha büyük bi yatırımla, banka desteğiyle yakalanabilecek bi fırsat var, ve banka ortaya sizin yatırdığınız sermayeyi koyuyor, koyduğu sermayenin 2 katı geri dönüyor ve bun sermayede bankanın ortağı olan sizlere bankaya para yatıranlara da paylarını veriyor.

Borsa dediğin gene ortaklık vs.

Hepsini geçelim, şu andaki ekonomi çağın gerekleriyle şekillenmişken, sen çıkıp ben daha çok çalışıyorum ulen, günde 21390170 saat çalışıyorum adam faizle şu kadar kazanıyor diyemezsin..

Bilmem anlatabildim mi..[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside

**no paranoia@ montezaus
Mesaj tarihi:
yaw fazize ne kadarda alışmış milletim dewletim ah ne kadar yazık tabi sıcacık hak olmayan para cebine girecek oda oturduğu yerden kazanacak.kardeşim yok böle bişey bu faizin haram olduğunu sen benden daha iyi biliyosun türkün müslümanın ne örfüne nede adetine uyan bişey bu faiz.eğer bu söylediklerime de muhalif olucak olursan artık senin hakkınd aiyi düşünmiycem mesela en azından türklüğünden şüphe edicem yada bankacı kara paracı filen olduğunu düşünücem allah aşkına eskiden bu ülkede faizmi vardı bu söylediklerim şeyler bir kalemde silinebilecek kadar değersiz şeyler kardeş kendini kandırma önemli olan proje emek ve üretim dirki bunlarda döviz faiz ve borsanın yerini rahatlıkla doldurur[signature][hline]
Mesaj tarihi:
arkadaşım
güzel insan
sevgili vatandaş..

bak o haram olan faiz varya, o bu diil.
bu dünyaya niye geldiniz ki siz?? Bişiler öğrenmek için
Bak öğren,
Öncelikle hayat sana dayatılanlar söylenenler gibi değil
senin de o şablonlardan çıkma vaktin gelmiştir ey vatandaş

o haram olan faiz, tefeciliktir, sen paranı bana verirsin, ama 1 veriyosan 1.5 almak şartıyla
Bu bankalar var ya, o kadar enayi değil işte
sen paranı yatırıyosun ya, o artık para değil sermaye
o para bi işyerinde dönüyo, şirketler kuruluyor
sen de o işletmeden payını alıyosun.
Bunun için de proje emek üretim felan gerekir
hani senin saydıkların.

Projeye yatırım yapıyosun, bu bankalar projeler vs. ler bulmak üzerine çalışıyo, olayları o. Adamların büyük projeleri ve büyük kârları var. Fakat tek başlarına o kadar parayı yatıramıyorlar, yatırım bankası kuruyorlar. Millet parasını yatırıyor, bunlar da bu parayla yatırım yapıyorlar, iş yapıyorlar, proje emek vs. veriyorlar, binlerce kişi çalışıyor ekmek yiyor buralardan, ülke gelişiyor, hizmet kalitesi yükseliyor, üretim ihracat felan yapıyorsun, vergi alıyorsun. Gayet hayırlı bir olay neticede. Sen de bu iş senin paranla yapıldığından, o para dediğin şeye 'sermaye' dendiğinden ve sermayenin iyi kötü bi geri dönüşü olduğundan paranı alıyorsun, ama havadan değil, tefecilik yaparak değil. Kârdan payını alıyorsun.

Tamam mı yani buraya kadar??
Faize alışmışmış, yazıkmış.. Bilgi olmadan birikim olmadan nası da atıp tutuyoruz değil mi?[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside

**no paranoia@ montezaus
Mesaj tarihi:
kardeşim ben geri kafalı filen değilim seni n demek istediğinide anladım 50 kere yazıp durma biz türk milletine ters bu faiz döviz borsa kaldırıcaz bunları o kadar biz< bir batı ülkesi olsa idik dediğin doğru sömürebildiğin kadar sömür em bitir .ama iş öyle değil hem faizi benmisemek kalıp değiştirmek filen değildir .bak ne diycem sana bugün amerikan ekonomisi kilitlendi.ve ister inan ister inanma bugün amerika o faizi düşünüyor.bu ne demek artık sen ölç biç hesapla.yani demek oluyorki faizle i yürütülen ekonomi sistemi türkiye için değil artık tüm türkiye için geçerli .hem faizin çeşidimi varki o senin bildiğin faiz diyebiliyosun kafaları karıştırma .[signature][hline]
Mesaj tarihi:
amerikan ekonomisi kilitlendi demek... hmmmm.... o_O
anlamadığım şey şu, gelişmekte olan bir ülkede bankalar çok önemlidir, ülkeyi ilerleticek yatırımlar felan yaptıklarından. Ben üç koyayım sen beş koy şurda bakkal açalım ülke ekonomisine katkımız olsun, iş imkanı yaratalım, hizmet sunalım, ülkemize bakkallıkta yeni imkanlar sağlayalım, eksikleri giderelim felan değil olay. Faizin iki türü yoktur. Faiz dediğin benim anlattığımdır ( ki ekonomiden zerre anlamadığını kabul et istersen ), o haram maram olan ise tefeciliktir, faizle borç vermektir. Örneğin ben zor durumdayım, sende para var. Sen bana bir kuruş veriyorsun ama 1.5 olarak alma şartıyla. Bu tefeciliktir, bu haram vs.dir ama bankacılıktaki olay sermayedir, haram değildir senin anlayacağın.[signature][hline]Let me back let me back, I promise to be good. Don't look in the mirror at the face you don't recognize. Help me, call the doctor Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside Put me inside

**no paranoia@ montezaus
  • Yeni Oluştur...