Saeros Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Altay Öktem'in 18 Kasım 2004 tarihli Penguen'de yayınlanmış bir yazısı. Bence harika bir yazı. Okumayan varsa diye paylaşmak istedim. "İnsan yarışan hayvandır. Doğru söze ne denir diye düşüneceğinizi, benimle çene yarıştırmayacağınızı bildiğim için yeni bir "insan" tanımı atıyorum ortaya. Daha sperm halindeyken başladığımız yarış bütün hızıyla sürüyor; dünyayla, toplumla, doğayla, birbirimizle, en fenası da kendimizle yarışıp duruyoruz. Sonunda ne oluyor; yarışı kaybediyoruz. Kazanılan hiçbir yarış yoktur, çünkü "yarışmak" kaybetmek demektir zaten. Sistemi öyle güzel kurmuşlar ki, yarışmayı kabul etmediğin an yok oluyorsun. Yarışmak zorundasın. Peki yarışınca ne oluyor? Yarışa yarışa yok ediyorsun kendini. Zamanında söylenmiş çok baba sözler vardır; din afyondur, futbol kitleleri uyuşturmak için keşfedilmiştir... Tamam da, insanoğlunu topyekün uyuşturan şey, yarışmaktır aslında! Atları da vururlar, 1930'ların Amerika'sını, insanların birbirini çiğ çiğ yediği bir dönemi anlatıyordu. İnsanların üç beş kuruş kazanabilmek, karınlarını doyurabilmek için ölümüne dans ettikleri yarışmaları, herkesin acımasızca katledildiği yılları anlatıyordu bu kitap. Kapitalizm, sıkıştığı anda yeni yarışmalar bulur, insanları yarıştırır, yarışanları yarışmayanlara seyrettirir, gemisini yürütür. Dans ettirmek zaten bir Amerikan geleneğidir. Kovboy filmlerinde seyrettik hep; ayaklarının dibinde ateş edildiğinde, kurşunlardan korunmak için zıplamaya başlar, dans eder insan; refleks olarak. Kapitalizm, insanları refleks olarak zıplattıran bir sistemdir. Adına dans da diyebiliriz, başka bir şey de; sonuçta zıplatılıp duruyoruz işte. Bütün dünya zıplıyor. Herkes ayağının dibine sıkılan kurşunlardan korunmak için zıp zıp zıpladığı için, kimse zıplamıyormuş gibi geliyor bize. Göz yanılgısı! Tamam, dünyanın bazı bölgelerinde daha hızlı zıplanıyor. Onlar bizden daha seri zıpladıkları için, bir tek onlar zıplıyormuş gibi algılıyoruz. Felluce zıp zıp zıplıyor mesela! Biz ne yapıyoruz peki? Haber programlarında bir iki dakikalığına göz atıyoruz onlara, sonra dönüp yarışmaları seyrediyoruz. Popstar olmak için yarışıyor varoşlu gençler, kızlar kaynanalarının gözüne girmek için yarışıyor, yerli dizilere bulanıyor tüm kanallar, bir reyting yarışıdır gidiyor aralarında... Biz de gözümüzü dikmiş seyrediyoruz. Mal mal seyrediyoruz işte. Stephen King, 2010 yılında yapılan bir yarışmayı anlatıyordu Azrail Koşuyor adlı kitabında. Dünya nefes bile alınmayacak duruma gelmiş, yöneticiler de halkı uyutabilmek için acayip yarışmalar düzenlemişler, televizyon ekranlarından 24 saat canlı yayın yapıyorlar. Herkes işi gücü bırakmış, yarışma seyrediyor. Yarışma da şu; garibanın birini av olarak salıyorlar sokaklara, peşinde de eğitimli avcılar var. Adamın, hayatta kalabildiği her gün için hesabına para yatırılıyor. Halk da katılıyor yarışmaya, adamı gördükleri yerde ihbar ediyorlar. Karşılığını da alıyorlar tabii. Stephen King bilikurgu da yazmış deyip geçemiyoruz. Yazmakla kalmıyor, sistemin nasıl işlediğini de anlatıyor. Geçmiş, bugün, gelecek... hiç fark etmez; insanları nasıl avuçlarının içine aldıklarını, nasıl uyuşturduklarını gözler önüne seriyor. Hikayenin finalinden söz etmiyorum bile. Bizim elemanın zeki çıktığını, avcıları atlattığını, sonunda bir uçağı kaçırdığını, benzin deposu ağzına kadar dolu olan uçağın rotasını televizyon programlarının yapıldığı ve vahşi yarışmaların yönetildiği gökdelene çevirip, o kara kuleye uçakla daldığını anlatmıyorum bile. Bu da bir çeşit 11 Eylül kehaneti! Sadece yarışanlar değil, yarıştıranlar da yarışın içinde... Bazen bir uçak rotasını değiştiriyor, yarış kesintiye uğruyor sadece. Romanlarda değil, hayatta!"[signature][hline]- sauron is back frodo. - FUCK! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Selamon Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Gerçekten çok başarılı çok güzel bir yazı olmuş. Saygı duydum adama. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Razu Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Gerçekten cok güzel bir yazı ve üşenmeyip burayada yazdığın için ayrıca takdir ediyorum senide :D bu arada bu adamın penguende ki bölümünün adı ne?[signature][hline]Gercekci ol,imkansızı ıste abuzittin, 15 August 2003 14:22 tarihinde demiş ki: ben büyüyünce frp olmak istiyorum/// FRP olmak icin nereye basvurabilirim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Saeros Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 valla bi bölümü yok. :) serkan altuniğne'nin bölümünün olduğu sayfada, sol tarafta çıkıyor yazıları.[signature][hline]- sauron is back frodo. - FUCK! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 O sayfanın hastasıyım zaten. Bu bir Serkan Altuniğne 2 =)[signature][hline]Elan Realms - A tale that goes on Ealos Tsaark, Bounty Hunter of Eclipse Tahrik etmeyiniz pls Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Razu Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Serkan Altuniğne'nin çizdiği sayfanın yanında oluyor genelde yazıları bende şimdi baktım :D[signature][hline]Gercekci ol,imkansızı ıste abuzittin, 15 August 2003 14:22 tarihinde demiş ki: ben büyüyünce frp olmak istiyorum/// FRP olmak icin nereye basvurabilirim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
theCio Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Çok güzel bir yazı olmuş gerçekten :)[signature][hline]Icq: 101549659 / Msn Messenger: [email protected] WoW : Hordish Manner / Mail: [email protected] Bir deliye, aşk nedir diye sormuşlar "Ben niye deli oldum?" demiş... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Razu Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 *!zamanında yazıları okumadığına lanet eder*[signature][hline]Gercekci ol,imkansızı ıste abuzittin, 15 August 2003 14:22 tarihinde demiş ki: ben büyüyünce frp olmak istiyorum/// FRP olmak icin nereye basvurabilirim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mix Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 yalnız genel olarak konusunu anlatmıs kitabın." aa ne güzelmiş alırım kesin". diye bakarken sonunu söylemiş :) spoiler koyar insan dimi :-P[signature][hline]Hoşuna mı gitti? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Saeros Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 olsun o kadar da :)[signature][hline]- sauron is back frodo. - FUCK! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cornelius Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 harika bi yazı olmuş gerçekten ben neden denk gelmemişim hayrett..[signature][hline]Zamanı gelen bir düşüncenin gücüne hiç bir ordu karşı koyamaz! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xanthe Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 ewetgusel bı yazı gercekten Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SmoLaFein Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Guzel..[signature][hline]Onen-i Estel Edain ü Chebin Estel Anim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mandoo Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 gerçekten güzel paylaştığın için teşekkürler...[signature][hline]Fenerbahçeli olma kursumuz açılmıştır 10:00 Kurs kontejyanımız dolmuştur 10:01 Istek üzerine delikanlı olma kursumuz açılmıştır Tüm Gs lileri çağrıyoruz sizlere ücretsiz... Ahanda Resmim: http://album.paticik.com/index.php?op=3&id=5164 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
_ILuVaTaR_ Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 guzel bi yazı.kitapta guzelmis ehehe Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Horrible Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 4, 2004 Bence süper helal valla ...[signature][hline]En ateşli ve içli ağlamalar, en sönük ve anlamsız gülüşlerde gizlidir. Bir pati kardesimizin sözüdür... Öhöm Öhöm ben :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar