Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

100.000 lira Tubitak hibesine basvursam mi?

xetraynex

Öne çıkan mesajlar

Başvursan bir şey kaybetmezsin ama kolay olmuyor diğerlerinin dedikleri gibi. Ben elimde prototipte olsa somut bir şeylerle başvurdum ön görüşmeleri falan geçmiştim sanayi bakanlığı vs hibesinde sonradan ya politika, ya da daha başarılı fikirler yüzünden alamadım. Fikrim/projem falan bariz başarılı bir şey kendim kullanıyorum (en basitinden sektördekilerin 4 ayda anca yaptığı işi 1 haftaya indirebiliyorum o derece kullanışlı ve genel geçerliği olan bir şey ve ekstraları da var.)
Sosyal ağlarda paylaş

Dworgian said:

xetraynex said:

[*] 2.5 yildir surekli not alarak biriktirdigim, en ince ayrintisina kadar dokumente ettigim fikri kim oldugunu bilmedigim insanlarla gizlilik anlasmasi yapmadan paylasacam.

patent ile ilgili bir avukattan görüş al derim. patentlenebilir ise.

turkiyede aldigimiz patentin yurtdisinda gecerliligi oluyor mu ki? onun icin extra bir patent daha almak lazim sanirim once ulke ici alip sonra internationale cevirmek gibi galiba.
Sosyal ağlarda paylaş

Bende aynı durumdayım hemen hemen 6 aydır. Benim tek avantajım bir arkadaşımla ortak yapıyoruz bu işleri. Bu süre zarfında çok okudum çok araştırdım çok düşündüm.

Benim çıkardığım dersler şunlar:

- Gerçekten innovative bir şey yapıyorsan TR de adam akıllı yatırım alman imkansıza yakın.
- Onun dışında daha çok ticarete yönelik bir girişimin varsa yatırım alma şansın artıyor ki onunda koşulları çok saçma.
- TR de internet okur yazar sayısı az o yüzden innovative bir şeyin bu market de yayılmasının çok bir etkisi yok yine burada sınırlı kalabilir ve üreteceği gelir kısıtlı kalır. Sadece yerel pazarı düşünüyorsan yine bir çok fırsat var sadece bu ülkenin kurallarını iyi öğrenip ona göre oynamak kalıyor geriye. Fakat riskli bir durum onun için kimse yatırım yapmak istemiyor kendilerine her ne kadar melek yatırımcı deseler bile :)
- Innovative bir şey yapmayı planlıyorsan internet sektörü için konuşuyorum bunun en iyi başlangıç marketi tabiki Amerika. Bırakın TR yi Avrupa da ki çok sağlam girişimler bile yaklaşamıyor Amerika da ki ekosisteme.
- ABD dışında ki next big thing i üretmek istiyoruz diyen insanların tek şansı market sınırlarının ortadan kalktığı direk değer üreten innovative bir uygulama geliştirmek ve web değil mobil de şansları var. Çünkü uygulama marketleri bir çok sınırı ortadan kaldırıyor. Early adopter ların bulunma şansı çok daha fazla ve hızlı olabiliyor. Fakat şöyle bir durum var böyle bir fırsatı eline geçiren bir oluşum bulunduğu ülkede böyle bir yapıyı yönetebilir mi? İçinde bulunduğu ekosistem buna müsade eder mi? Bana soracak olursanız ABD dışındaki ülkeler için çok riskli bir durum bu. Benim elime böyle bir fırsat geçse ve ilk projem olsa hiç riske girmem imkanım da varsa bir an önce girişimimi daha kolay yönetmemi sağlayacak yerlere yerleşirim.
Fakat bu herkesin yapabileceği bir şey mi o da belli değil. Gözü karartıp gitse bile sonuç alamadan gelen bir çok insan var.
- TR sınırları içinde bir şey yapan adamın yine bu ülkenin kaynaklarını kullanması mantıklı.

Tüm bunlardan sonra esas başta sorulması gereken yatırıma ihtiyacın var mı?

Çıkaracağın ürün ne kadar innovative bir şey se o kadar paraya ihtiyacın olmuyor sadece kendi barınma ve yemek masraflarını karşılaman gerekiyor. Bunu kimisi bir köşeye para koyup yapıyor kimisi bizim gibi harçlığından biriktirdiği paraları sunucu masraflarını ödeyerek yapıyor kimisi ek iş yapıyor ki bu yaz onu da deneyeceğiz arkadaşla.
Yani iş biraz daha ticarete kaydığı zaman o zaman yatırım gerekiyor. İş o boyuta giderse de işletmenin önemi artıyor. Dikkat edin tr de internet sektörü yok. Sadece interneti kullanarak para kazanan işletmeler var. Markafoni gibi yemeksepeti gibi hepsiburada gibi.
Bunlar kesinlikle internet şirketleri değil. Internet şirketi olabilmeleri için içinde bulundukları ülkenin yeterli insan kaynağı yok kısacası marketi pazarı nasıl isimlendirirseniz isimlendirin bu uygun değil bu tarz bir şeye.
Onun için bu işten anlayan ve sadece buradan para kazanmak isteyen büyük hayalleri olmayan yerel pazarda ekmeğinin peşinde koşan herkes kendi yol haritalarına göre en mantıklı şeyi yapıp kesinlikle yatırım yapmıyor bu tarz yenilikçi fikirlere.
O zaman yapılması gereken şey çok basit:
Fikir internet ve yazılım fikriyse kendin de teknik adamsan otur, geliştir, yayınla ve insanların tepkisine bak iş bir yerlere gidiyorsa imkanın da varsa bu işi seninle birlikte en iyi yönetebileceğine inandığın insanların ve kaynağın olduğu yere git. Bir şekilde başarıya ulaşırsan her şeyi doğru yaptın demektir. Olmadıysa da hataları iyi analiz etmek gerek çünkü bu girişimcilikte en değerli çalışmalardan birisi.

Bu arada mesela koding.com un kurucularından Devrim Demirel Avrupa da da ABD de şirket kurmuş birisi olarak ABD de her şeyin çok daha girişimciliğe uygun olduğunu söylüyordu. O yüzden belki girişiminiz başarılı olur da kazandığınız paralarla en fazla Avrupada gezebilirmişsiniz gibi geliyor bana en azından İngiltere dışında pek bir şey yok gibi.
http://blog.digital.telefonica.com/wp-content/uploads/2012/11/Startup-Ecosystem-Report-Rankings-Table.jpg
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...