smerten Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 bir arkadaşımla (galiba edebiyat dersinde) bırsey tarıtısıyoruz.(hoca cakmasın dıye kagıt uzerınde yazısarak) konu turk savas taktıklerıne geldı... tam bır ders yazı yazdım tenefus caldı bı daha anlatmak zorunda kaldım usenınce okumaya :) sımdı hem sızınle paylasmak hemde bılıyosanız baskalarını ogrenmek ısterım (cok barıscıl bı gırıs oldu bea...) =>hilal,turan taktıgı. ehem yılların tarıh dersı geyıgı.. taktıgın bulunmasından 100lerce sene dusman hala nasıl yer anlamam.. =>ve kalan genel (cok afedersınız) "piç" taktikler.(hoş savaşta piç bir taktik olmaz hersey makuldur :) ) bunlar genel olarak, çöle bataklığa, iki dağ arasaına sürme (daha doğrusu geri çekilerek çekme); kuyu zehirleme; bilimum pusuya düşürme; (gece baskınları, dağ araları) =>akıncılar (bu taktık degılmıs gıbı gozukuyo ama bendaha once hıc baska bıryerde duymadım, onden gıdıp yolları ayarlayan, yagma yapan bı oncu bırlık) =>guzeller.ön tarafa güzel uzun boylu oğlanları(yani erkek insanları) bol para vercez dıye kandırarak karsı orduyu kandırma.. =>lagımcılar. bu olayın kasıflerınde turkler oldugunu zannedıyorum. ama bu baya yaygın. imperialism diye bi oyundada vardı hatta... baska aklıma gelmıyo şimdilik..[hline]Duxus --------- Wisdom, clear my eyes. Honor, guide my step. Passion, fire my heart. Darkness, hide my fear. Life, be my shield. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Karakurt Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Düşman bir tepedeyse veya sıkıştıysa önden bir sürü deli yollayıp düşman onlarla uğraşırken ve moralleri bozulurken (ehü hebe diye bi herif senin üstüne koşuyo) düşmanı kuşatma.[hline]Est solarus oth mithas! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
THARKAS Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 sipahiler:ordunun orta agır zırhlı hızlı at bırlıgı at ustunde uyuyabılırler ve saatlerce at surebılırler savasta kanatlarda kullanılırlar cok sık yer deıstırırler elıt bır bırlıktır. yeniceriler:pıyade bırlıgı,ordunun dıger pıyade bırlıklerıyle en onden gıden ve ılk darbeyı karsılayan veya vuran bırlıktır sılahları ve zırhları degıskendır ancak unlerı cok buyuktur. akıncılar:savastan once dusman kampına sızmaya calısırlar ufak bırlıklere saldırırlar erzak yollarını tutarlar fake saldırılar yaparlar ve gozcu bırlıgıdır. kapıkulları:yenıcerıler arasından secılırler sultanları ve unlu kısılerı korurlar atlıdırlar. benım bıldıklerım bunlar bır kac tane daha varda onlar kulaktan dolma o yuzden yazmadım.[hline] With each kill I grow wiser... with every added wisdom I grow stronger -Artemis Entreri Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 bu saydiginiz birliklerin her biri cagdasi olan ulkelerle ayni anda ayni sartlar altinda gelistirilen birlikler. hicbirisini turkler kesfetmedi. akincilardan lagimcilara. turk savas taktiklerine gelince, 3 adet ana taktik vardir : 1 - hilal taktigi, 2 - hilal taktigi ve 3 - hilal taktigi. eheh.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 ha yanniz bak bi o "guzeller" i osmanlilar kesfetmis olabilir tek, o cok musait osmanli kafasina "guzel oglan" mantigi.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wanderer Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 timar sistemi turklere ozgudur diye biliyorum?[hline]W.A.N.D.E.R.E.R.: Wireless Artificial Neohuman Designed for Efficient Repair and Efficient Reasoning Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
slayer__ Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 tımar sistemi osmanlılara ait değil daha öncesinde anadolu ve büyük selçuklularda da vardı sanırsam ilk selçuklularda başlaması lazım ayrıca unutulmamalı m.ö. bilinmeyn zamanda hun imparatoru metenin onluk sistemi şu anda bile dünyada herkes tarafından kullanılır Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
bonanza Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 ordunun önüne yirmi otuz fil koyar direk düşmana salarsın. zaten düşmanın yarısı telef olmuş olur.. sonrada gelsin paladinler.. alla alla alla.. (age of empires'ta perslerle savaş taktiği :) )[hline]i hate world [Bu mesaj bonanza tarafından 31 May 2003 03:05 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 timar sistemi bildiimiz feodal duzenden cok farkli degil ki onun bir turevi. bir adami lord yap ona bir miktar toprak ver, orda kole ya da serf calistirsin, bi miktari adami asker diye beslesin cagirilinca da savasa gelsin.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 30, 2003 peki osmanlı sultanları, komutanları paris'e londra'ya gidip fikir alışverişinde mi bulunmuşlar bu sistemleri hazırlarken? bir kere de .ok atmasan gereksiz yere? :) sen sonra "aslında avrupalılar daha iyi düzenlemişti feodal sistemi, kölelik sigortası vardı" filan diyeceksin onu bekliyorum.. ;)[hline]Eaglewingg, 29 May 2003 01:19 tarihinde demiş ki: yani anlayıcağın bu dizi seni acmaz sam amca hiç izlemeye başlama çünkü bu diziyi izlemek biraz derinlik ister Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wanderer Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2003 zhuaehu :D[hline]W.A.N.D.E.R.E.R.: Wireless Artificial Neohuman Designed for Efficient Repair and Efficient Reasoning Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apache Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2003 Akıncılar,köyleri,sınır karakollarına kısa süreli saldırıp kaçarlarmış.Sonraları dağlarda fazla kalmanın verdiği his ile bunlara eşkiya demeye başlamışlar.Azıtıp Osmanlı kasabalarına saldırmışlardır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Craven Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2003 Türkleri bilmemde Moğol savaş taktikleri etkileyicidir.Cengiz Han ve Moğol istilası sırasında Moğolların tek karşısında durabilecek birlikler avrupada teuton(germen) şövalyeleri idi(aok'çilar bilir 17 armorla oyunun tank piyadesi). Ama moğol süvarileri ne yaptı ellerinde uzun meşeden bir sopa ile bi şarjla onları devirdiler tabi o kadar ağır zırhla kalkmak zaman aldığından zırh-kask boşluğundan sokuverdiler mızrağı.... Ayrıca moğollar deri zırhlarını at sidiğiyle sertleştirirmiş.... Allahtan Cengiz Han erken ölmüşte moğol olmaktan kurtulmuşuz.[hline]Estel_Anorien, 25 May 2003 22:40 tarihinde demiş ki: aduket çekecek ryu aranıyor.[/b] www.hayalkent.net/freestyle Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2003 "ja wohl!" yeniçerilerle beraber aok'taki favaori birimlerimdi, bütün oyunlarda teton şövalyesi varsa ilk onları deniyorum. ortaçağ panzeri adamlar mübarek, hele aok'ta champion vuruyordu gıdıklanıyorlardı ancak.. :) (upgrade'li iki tanesi bir fili de indirir yani o derece abartı)[hline]Eaglewingg, 29 May 2003 01:19 tarihinde demiş ki: yani anlayıcağın bu dizi seni acmaz sam amca hiç izlemeye başlama çünkü bu diziyi izlemek biraz derinlik ister Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
smerten Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2003 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2003 said: unity100, 31 May 2003 01:03 tarihinde demiş ki: bu saydiginiz birliklerin her biri cagdasi olan ulkelerle ayni anda ayni sartlar altinda gelistirilen birlikler. hicbirisini turkler kesfetmedi. akincilardan lagimcilara. akinciları veya lagımcıları turklerden once kullanan bı devlet? kımdır merak ettım? bu arada aslında genel olark bız hunları fln da turk satydıgımız cın onlarda bızım taktıgımız sayılır :)[hline]Duxus --------- Wisdom, clear my eyes. Honor, guide my step. Passion, fire my heart. Darkness, hide my fear. Life, be my shield. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
slayer__ Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Mayıs 31, 2003 said: Craven, 31 May 2003 20:54 tarihinde demiş ki: Allahtan Cengiz Han erken ölmüşte moğol olmaktan kurtulmuşuz. dızt yanıldınız moğollar türkleşmiştir sadece bir tanesi çinleşmiştir sadece savaşçıydılar yönetim konusunda bodozdular ondan başkalarına muhtaçtılar aynı coğrafyada olan türkler ve çinliler bu eksiklerini giderdi ayrıca diğer bir arkadaşa zaten hunlarda tarihte bilinen ilk türk devleti ki askeri olarak attıkları temellerin birçoğu dünyada bile kullanılmaya devam ediyor diğerleride onun üzerine kuruldu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 said: Sam, 31 May 2003 03:45 tarihinde demiş ki: peki osmanlı sultanları, komutanları paris'e londra'ya gidip fikir alışverişinde mi bulunmuşlar bu sistemleri hazırlarken? bir kere de .ok atmasan gereksiz yere? :) sen sonra "aslında avrupalılar daha iyi düzenlemişti feodal sistemi, kölelik sigortası vardı" filan diyeceksin onu bekliyorum.. ;)[hline]Eaglewingg, 29 May 2003 01:19 tarihinde demiş ki: yani anlayıcağın bu dizi seni acmaz sam amca hiç izlemeye başlama çünkü bu diziyi izlemek biraz derinlik ister yahu gerek yok ki ? zaten selcuklular ve osmanlilar bizanslilari anadoludan adim adim kazirken bizans feodal duzenle yasiyordu zaten bir yandan o yuzden o kadar kolay kazindilar. her biri bildigini yapan "tekfurlar" belli bolgeleri ellerinde tutuyolardi. yani osmanli feodal duzende bir ulkeyi isgal etti. bu olmasa idi bile ticaret kavrami fikir ve olaylarin cok hizli yayilmasini sagliyordu. birakin onlari vebanin bile.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
TheSilver Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 benim bildiğim birtane var metenin hilal taktiği onuda bilmeyen yoktur bu arada metenin gerçek ismi mete deyil beyler okuduğum bir yazıda asıl isminin maodun olduğunu ögrendim tam nasıl yazılıyor bilmiyorum fakat maodun diye okunuyor bir fransız araştırmacı çinlilerin yazılarındaki maodunu meitei diye çevirmiş bizmkilerde onun çevirdiğini mete diye çevirmiş yok böyle birşey :) [Bu mesaj TheSilver tarafından 01 June 2003 11:55 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 said: smerten, 31 May 2003 22:34 tarihinde demiş ki: said: unity100, 31 May 2003 01:03 tarihinde demiş ki: bu saydiginiz birliklerin her biri cagdasi olan ulkelerle ayni anda ayni sartlar altinda gelistirilen birlikler. hicbirisini turkler kesfetmedi. akincilardan lagimcilara. akinciları veya lagımcıları turklerden once kullanan bı devlet? kımdır merak ettım? bu arada aslında genel olark bız hunları fln da turk satydıgımız cın onlarda bızım taktıgımız sayılır :)[hline]Duxus --------- Wisdom, clear my eyes. Honor, guide my step. Passion, fire my heart. Darkness, hide my fear. Life, be my shield. yahu lagimci demek, istikhamci, aslinda ondan ziyade kusatma adami demektir, kale surlarini yikmak, gedik acmak, alttan gidip patlatmak. bu manada bizim bildigimiz kadariyla asurlulardan beri var bu kavram. ama ozellikle yok o zamanlardaki devasa kalelere degil de ortacagdaki feodal kalelere tunel kazma hedesine gelince bunlar zaten dogal olarak feodal sistemin basladigi roma'nin yikilisi zamanindan beri yapilageliyor. osmanlilar sene 1480lerde lagimci kullaniyorsa mesela, satolar kaleler ms 600 yillarindan beri bildigimiz sekliyle var, haliyle bircok feodal kusatmada her yolu denedi millet.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
TheSilver Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 Hunları Türk saymıyoruz hunlar zaten Türktür olm ögretmiyrolarmı size tarihte kurulan ilk Türk devleti Hun İmparatorluğudur diye. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 bir de hun meselesine gelince, evet adamlar modern rutbe sisteminin temelini atmistir - mete han atti sanirim - ama attiklari zaman olan mo 209 da zaten roma tarihin gelmis gecmis en duzenli ordulariyla kartacaya karsi savasiyordu. pon savaslari mo 260 da basladi ki onu sallayin o tarihe kadar roma zilyonlarca savas yaparak italya yarimadasini gelistirmisti. centurion decurion - yuzbasi, onbasi gibi kavramlar romada ortaya cikti. dolayisiyla metenin sistemine de direk turkler ilk buldu bunu demek dogru olmaz.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wanderer Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 evet duzenlilik roma'da da vardi ama 10 luk sistemi mete buldu diye biliyorum.[hline]W.A.N.D.E.R.E.R.: Wireless Artificial Neohuman Designed for Efficient Repair and Efficient Reasoning Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
smerten Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 lagımcıların onceden oldugunu bılmıyodum. hem asurlular zamanında barut mu var... ha eger kazıp alttan gırıyolarsa o baska... hunlar genel tarıh anlayısında (dunya olarak) turk sayılmazlar turkler onlardan sonra gelen karma bı ırk fln dıye sayılır.. hatta oyuzden age of ta hunlar ayrıdır... (aoe de farklı olmalaırın baska sebeplerıde varda) sonuctaq yabancılar hunları turk saymazlar asla... romalıların orduları duzenlıydıde onluk sıstem yoktu zaten ole bı sıstemede gerek yoktu. basıt bı hıyerarsı artı lejyon1 leyjon 2 ... onluk sıstem hos bı yenılıktır.. hos gocebe bı barbnar kavımının ne ısıne yaramıstır o baska ? :P (şaka)[hline]Duxus --------- Wisdom, clear my eyes. Honor, guide my step. Passion, fire my heart. Darkness, hide my fear. Life, be my shield. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 said: wanderer1985, 01 June 2003 12:08 tarihinde demiş ki: evet duzenlilik roma'da da vardi ama 10 luk sistemi mete buldu diye biliyorum.[hline]W.A.N.D.E.R.E.R.: Wireless Artificial Neohuman Designed for Efficient Repair and Efficient Reasoning evet 10 lugu mete buldu, ama romalilar da 6 lik duzen kullaniyordu. centurion aslinda 100 kisinin basi manasina geliyor modern lugatta ama, hicbir cohort 100 kisi degil aslinda 96 kisi idi yanlis hatirlamiyorsam.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 1, 2003 aman diyim bi arkadas romalilarin ordusunda basit bi hiyerarsi vardi lejyon 1 lejon 2 diye demis. yahu nasi olur mu oyle sey fevkalade tesekkullu olmayan bir organizasyon gunde 40 kilometre yol yuruyup her durdugu yerde kazik cakarak tahtadan kale ve hendek kazip yeni bir kale-kamp kurabilir mi ? roma ordusu gorunenin cok daha otesinde duzenlidir. en kucuk birimin onluk degil - tam hatirlamiyorum 6 olacak galiba - olmasinin uzerinde her cohort - yuzluk ama aslinda 96 olacakti - basinda bir centurionun olmasinin yaninda her lejyon belli sayida cohorttan ve belli sayida suvariden olusur, degisik seviyede lejyonlarin icerikleri disariklari bellidir. roma ordusunda lejyon icinde piyade 4 tip ana asker vardi, triarii, princpii, hastatii ve velites. her bir tipin gorevi ayridir, ayrica suvariler disinda bir de sapan gibi lavuk seylerle dusmani savas oncesinde uyuz eden bir nevi cirak kesimi de vardi. velites hafif piyade idi, bu sahislar kesin bir silah standardina sahip degildi, mizrak kilic kalkan ne olursa ellerinde karisik sirada ordunun onunde bulunurlardi. amac dusmana acilis yapmak, savas oncesi harasmani onlemek gibi lavuk isler. triariinin gorevini hatirlamiyorum, fakat triarii ve princpii den birinin velitesten daha agir zirh ve donanimli, digerinin de ondan daha donanimli olmasi lazim. bunlarin degisik silahlari da olabilir hatirlamiyorum. ama hastatii dedin mi orada durucan iste. lejyon mejyon muhabbetine boyle kirmizi uzun tower kalkanli tipik baslik ve parcali zirhli elinde ince uzun mizrakli ve gladyuslu medyada gosterilen bilinen asker tipi hastatii dir benim bildigim kadariyla. en agir zirhli en agir donanimli en egitimli. gerci hepsi iyi egitimli olurdu o ayri. hastatiinin gorevi cohortlar halinde belirlenen duzgun bir formasyonda dusmanin ana ordusuyla gogus goguse carpismakti. ellerindeki mizragin adi pilum idi. yannis hatirlamiyosam. bu hedenin ortasindan itibaren geriye dogru kalin tahta agir bir sapi, ortasindan ileriye dogru da ince metal ve egilebilir bir onu vardi. savas baslangicinda bu pilumlar dusmana firlatilirdi. amac da tahta kalkani olanlara pilumlarin saplanmasi, agir tahta sapin agirligiyla metal kismin egilmesi, ve zor cikarilir basiyla bunu cikaramayan dusmanin iyice agirlasan kalkanini atmak zorunda kalmasi idi. sonra da gladyuslar piyasaya cikardi. barbarlik ama iste o zamanin olaylari bunlar. ordular carpistigi zaman ilk siradaki adamlar dusmanla deli gibi carpisir, yorulunca hemen sol tarafa dogru donerek bir arkadakinin yerini almasini saglar, butun lejyon boyle sira donerdi. tabi karsi tarafta boyle birsey olmadigi icin dusman adim adim yorulup saflari erirdi. o uzun tower kalkanlar ise boyle taktiklerin ve - tortage idi galiba eski ismi kaplumbaga taktigi - tortage gibi taktiklerle kalkanlardan bir kutu olusturarak ok ve misil atesi altinda dusmana yahut kusatmaya yaklasmanin en onemli gereklerinden biri idi. tabii bu durum romanin akdenizi isgal ederkenki durumudur, pon savaslarina kadar olan donem - mo 500 den mo 260 a kadar - roma ordusunun asil esaslarinin olustugu donemdir, erken cumhuriyet doneminde mesela kalkanlar kare tower degil yuvarlakti, helen kalkanlari gibi mesela. bu durumda bu duruma gelene kadar bircok kesif yapmis olduklarini ongormek lazim. romanin askerlik sistemi de dehsetti. 18 yasina gelen cocuk egitime alinir, 2 yil kadar deli gibi egitim gorur, sonra bir girerdi lejyona 20 yil sonra ozgur kalirdi. haa ve bu istiyorum girdim degil, conscription, yani zorunlu herkes giderdi. bunun gibi bilgilerin isiginda hicbir "milletin" ya da "grubun" cikip saglam bir sekilde dunya savas tarihindi sunu bunu biz bulduk diyebilecegini zannetmiyorum.[hline]www.mizzah.com Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar