Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Finlandiya

GladricSpirit

Öne çıkan mesajlar

16000€ dusuk oldugunun farkındayım tabiki beni mutlu eden turkiyedeki gibi dusene bir tekmede devletin atmaması bunun yerine koruma altına alması. Sehir olarak kuopio'da yaşamayı istiyoruz küçük sakin gölle çevrili bir yer. Fakat başlangıç için nişanlım nerde iş bulabilirse oraya gidecez büyük ihtimallede helsinki olcak başlangıç noktamız.
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada karsılatırma yapan sitedeki detaylara dikkat edersen istanbulla helsinkiyi kıyasladıgında dahi karda oluyorsun. Nedenide burda TL üzerinden gelir sağlarken orda euro olarak kazanıcaksın 2.35 katı eder. değerlendirmeyi bu yöndede yapmak gerek.

http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Turkey&country2=Finland&city1=Istanbul&city2=Helsinki
Sosyal ağlarda paylaş

kuzey avrupa çok pahalı yea taksi parasına su satıyor bakkallar diye diye türediniz abi. tamam daha pahalı belki iki kat daha pahalı ama 16k EURO ile istediğiniz ülkede bohem standartlarda yaşarsınız. Japonya dahil

Nokia'da arkadaşım çalışıyor çok yakın senior engineer olarak 10.000 euro yok maaşı adamın herşeyi yerinde yani, daha azıyla da olur
Sosyal ağlarda paylaş

GladricSpirit said:

bu arada karsılatırma yapan sitedeki detaylara dikkat edersen istanbulla helsinkiyi kıyasladıgında dahi karda oluyorsun. Nedenide burda TL üzerinden gelir sağlarken orda euro olarak kazanıcaksın 2.35 katı eder. değerlendirmeyi bu yöndede yapmak gerek.

http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Turkey&country2=Finland&city1=Istanbul&city2=Helsinki

Domatesin sebzenin meyvenin ekmegin ev kirasinin fiyatini 2-3 katindan sayarsan öyle olmuyo iste. Keza giyimde h&m falan disinda pahali. En boktan kot pantolon 30-40 euro, biseye benzese icin yanmaz. TR'ye göre 2 kati kazaniliyosa 2 katida harcama var ona göre.

Buarada 16.000 / 12 = 1333 euro falan eder aylik, o paraylada yasanir kuzey avrupada. Yasayanlar var, hatta daha alti ucretle yasayanlarda var. Ha su var, helsinkide o parayla nekadar rahat yasanir? Tartisilir. Disarda yeyip icmezsin, gece alemi falan gezip tozmazsin vs. Belki evin biraz sehir disinda olur daha dusuk kira verirsin, netekim buseferde ulasima paran gider, gunluk ulasim vaktin uzar. 10Ufak bi sehirde o parayla gecinirsin tek basina. Göcmenlerin cogu o paralara hatta daha da altinda ucretlere calisiyo, temizlik restoran vs. gibi islerde.

Ögrenci olup 800-850 euro burs+kredi alip bu paralara gecinen genclerde var.

Kagit ustu verilere cok guvenmeyin bide. Tasiniyosun, ot bok pusur, alakasiz birsuru bisey cikiyo. Evdeki hesap carsiya hic uymuyo baslangicta. Gelirken hazirlikli ol yani herseye.
Sosyal ağlarda paylaş

gelir olarak finlandiyada buyuk bir downgrade yasıcamız kesin. su anda ortak gelirimiz 5500-7000 tl iken orda "balangıc icin" 2700€ civarına düsecek. Fakat buna rağmen gitmek için yanıp tutuşuyorum diyebilirim, bunun nedenini açıklamak baya uzun sürer.

Uzun lafın kısası orda mutlu olacağıma inanıyorum ve motivasyonum çok yüksek durumda. Hatta birikmiş param olsa soyle 40-50k yarın kapatırım dükkanı derim hadi gidiyoruz :D
Sosyal ağlarda paylaş

Bence acele etme yinede, iyice birikimini yap, ilk 1-2 yilini rahat gecirecek sekilde git. Önemli olan ilk 1-2 yil cunku. O dönemde alistin alistin, alisamazsan götte don durmuyo malum :) O tarafta arkadasim var benim, ihtiyacin olursa biseye yine haberlesiriz, yardimci olurlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi anlayamazsin zaten, muthis multi kulturel bi ulkeyiz. Metrobuse biniyosun bi kultur, iniyosun nisantasina gidiyosun baska bi kultur, nasi anlican? Vatandasin biri digerini tutmuyo, hepsi birbirinden cins farkli bambaska kafalar. Bide ikisinin arasinda yasamaya calisan kultur var. Herkes isine geldigi gibi yasiyo, farkinda degilsin belki ama sen ben ahmet mehmette turkiyede öyle yasiyo. Sistem öyle yasamayi gerektiriyo cunku.
Sosyal ağlarda paylaş

BulletRide said:

kuzey avrupa çok pahalı yea taksi parasına su satıyor bakkallar diye diye türediniz abi. tamam daha pahalı belki iki kat daha pahalı ama 16k EURO ile istediğiniz ülkede bohem standartlarda yaşarsınız. Japonya dahil

Nokia'da arkadaşım çalışıyor çok yakın senior engineer olarak 10.000 euro yok maaşı adamın herşeyi yerinde yani, daha azıyla da olur

Sen aylık diyorsun onlar yıllık?
Sosyal ağlarda paylaş

Alakasi yok, adam olan, sosyal olmayi konusmayi bilen heryerde rahat rahat arkadas/cevre edinir. Muslumanlara yada musluman ulkeden gelenlere extra önyargili olduklari dogru, ama konusmak kendini kanitlamak ve aciklamak icin herzaman bi sansin var. Nerd gibi takilan adam hicbiyerde cevre edinemez o ayri. Italyanim, ispanyolum diye takilip ortam yapmaya calisan cok adam gördum buralarda, hicbiyere gelemediler o taktikle :) Okadar sacmasapan afrikalilardan, araplardan sonra, turklere yine cok daha hosgörululer.
Sosyal ağlarda paylaş

hunty said:

Hcm,ayni seyi diyorsun iste:
Turk olunca,Kendini Kanitlamak ve Tanitmak zorundasin herkese.
Ispanyolum, Italyanim diyince adamlar kendini sana tanitmaya calisiyor.
Bende uzuluyorum ama durum bu.

Yav ne alakasi var. Ben ne diyorum sen ne anlamissin.

Korax said:

Ama konusmak kendini kanitlamak ve aciklamak icin herzaman bi sansin var. Nerd gibi takilan adam hicbiyerde cevre edinemez o ayri.

Buralara gelen ispanyol italyan kendini tanitmiyo ayni yoldan gecmiyomu saniyosun? Tey allam, kimlik sorunu yok turklerin o derece merak etme. Nerd italyan ispanyollarin kimse iplemiyo burda, onlarda diger memleketin nerdleri gibi gariban gariban takiliyolar. "Ohs italyan erkegi!!" diye bi kafaya sahip degil iskandinavlar, daha cok amerikaya özenir iskandinav memleketler, ki erkegine degil oda. Iskandinavya, kadinin harman oldugu, erkekten daha cok seks hayatina sahip oldugu memleketler toplulugu asdfs

Böyle eziklik kompleksiyle girersen olaya, buralarda karsina cikan finde isveclide norveclide sözleriyle kibarca ezer seni zaten özellikle bisey yapmadan. Azcik kendinize guveniniz olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben 10 yildir yurtdisindayim. Turk'lere karsi onyargi yok diyorsaniz kusura bakmayin Nerd olan sizsiniz. Belli bir grubun disina cikamamissiniz.
Avrupalisindan, Misirlisina herkeste Turkluge karsi on yargi var. Bu eziklik degil. On yarginin cogu gecmisteki onlarin kuyruk acisindan kaynaklaniyor. Arti pek cok guncel sorun.
Turkum dediginiz zaman Kulturlu kesimden, Ermeni,Kurt,Kibris,Insan haklari, ekonomik vs. guncel sorunlardan soru almaya basliyorsun.
Kultursuz kesim Din ve Afganistan,Cecenistan, Arabistan alayini birbirine karistirip abuk subuk sorular yoneltiyor.
Daha dun Taksiye bindim adam nerelisin dedi: "Turkum dedim"
-Ben nereliyim bilsen taksime binmezdin dedi.
-nerelisin dedim.
-Israilliyim dedi.
Ben kendime gore anlattim:
- mevcut yonetimin beni temsil etmedigini. Gemi olayinin iktidarin b.k yemesi oldugunu.. vs..
Neyse fazla uzatmayalim. Ben bir taktik verdim. Boyle rahat edersin diye. Ama gordum cok rahatsiz oldunuz syle degistireyim:
Baktin yanina alakasiz bir adam geldi muhattap olmak istemedigin" Italyanim, Ispanyolum" de gec.
Sosyal ağlarda paylaş

Sen hakkaten okudugunu anlamiyosun haci

Korax said:

Muslumanlara yada musluman ulkeden gelenlere extra önyargili olduklari dogru

Önyargi yok diyen yokki sana? Turkleri musluman ulke oldugu icin araplarin yasam bicimiyle ve din anlayisiyla karistirdiklarida dogru, önyarginin asil sebebide bu zaten. Guncel ve tarihle ilgili gelen sorularda dogru, netekim iskandinav ulkelerde yasayan genclik kendi tarihinden bi haber. "Ottoman empire" dediginde eblek eblek bakiyolar, bilmiyo herifler tarihi. Bi kuyruk acilari yok oyuzden.

Italyanim ispanyolum diyerek daha rahat muhabbet edecegini, ortamda bi anda parlayacagini saniyosan yaniliyosun. Bu kisim senin uyruguna degil, kapasitene, muhabbetine, kulturune, konustugun dile hakimiyetine bakar. Göcmen olarak asman gereken yollari "italyanim eki eki" diye yalan söyleyerek asmaya calismak nerdluk, eziklik, kendine guvensizliktir baska bisey degil. Aksine kendine guvenin varsa, 2 cift lafladiktan sonra dahada takdir alirsin, o önyargiyi ilk 3-5 dakikada asarsin. Heriflerin önyargisi oldugu icin karsisindaki herhangi bi göcmenden beklentileri dusuk cunku. "Bu adam benim ulkeme tasindigina göre bunun ulkesi benim ulkemden kötu" kafasindalar tamamen. Italyani ispanyolu turku arabi farketmiyo bu noktada, enazindan iskandinav/nordic ulkeler icin durum bu sekilde. Sen bunu kulturunle, basarinla, dile hakimiyetinle ortaya koyarsan önyargi daha cok takdire dönusuyo. Ha adam irkcidir, garezi vardir o zaman muhabbet etmene bile gerek yok zaten, ignore edersin gider. Gitmezsede darlarsa oturtursun kafayi olur biter.

Kulturlu/kultursuz kesimden ulkenle ilgili sorular aldiginda konusmak istemiyosan "politikayla/tarihle ilgilenmiyorum, bilgim yok" dersin kapanir konu, yalana dolana ne gerek var.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...