Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

H.265

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
H.264'un veliahti geldi, long new teh new king olayi mi bilmiyorum ama. YouTube, Hulu, Netflix, TiViBu; bu stream isini yapan her sirket neredeyse H.264 kullaniyordu, dendigini gore ITU'nun gudmesiyle H.265'e gececeklermis simdi. International Telecommunication Union yeni standart kabul etti yani bugun bunu.

H.265 yari bitrate'e daha kaliteli goruntu verecekmis H.264'e gore. Stream icin ambrosia tadinda olur bu ama inandirici gelmedi bana pek. Veriler onumde duruyor ama veriler aldatabiliyor. H.264 zaten cok gelismisti, ozellikle Hulu'nun HD streamleri kapladiklari az yere ragmen neredeyse tum HDTV riplerinden filan daha iyilerdi (detaylarda ozellikle), ama iki kat daha iyisine atlama birden?

Yillardir bunun uzerinde calisiyorlardi iste ama sonunda son sekline almis, tuketiciye sunulmaya hazirmis. Kendiniz denemek istiyorsaniz burada bir referance encoder var: http://forum.doom9.org/showthread.php?t=166586

Dendigine gore 25 mbps ile 4K stream, 3-4 mbps ile 1080p stream olacakmis. 2.5 mbps olan bu dedigim Hulu'nun epey kaliteli stream'leri 1.2 mbps olacak bu iddiaya gore. Mobil cihazlar ve giderek artan kullanici sayisini kaldirmakta zorlanan veriyollari icin guzel ama dedigim gibi, pek inandirici gelmedi bana bu kadar buyuk bir gelisme.

Bir onemli olayi da 10-bit'e gecis oluyor sonunda buyuk firmalarin tuketici tarafinda. Wikipedia'ya gore ATEME, BBC, BSkyB, CISCO, DirecTV, Ericsson, Motorola Mobility, NGcodec, NHK, RAI, ST, SVT, Thomson Video Networks, Technicolor ve ViXS Systems gibi firmalar 10-bit tarafini destekliyorlarmis.

Onumuzdeki aylarda destekleyen cihazlar cikmaya baslayacak. Korsan kismi ancak 2014 ortalarina dogru cikar, ama duzelmesi daha da alir diyorum. Ama yayilmasi H.264 gibi yillar surmez, gunumuzun sartleri farkli. Pesimist insanlar 2017 filan anca diyorlar ama 2015 olmadan her yerde olur diyorum ben. Mobil vidyo icin buyuk bir gelisme cunku ve artik mobil computing cevresinde donuyor her sey.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
1080p'yi 5 mbps limitin altina cekeceklerini soyluyorlar zaten, bu yeni standart yapar onu. 3 mbps kullanmaya devam ederim ben gerci 1080p monitor tasiyan bir dizustu alana kadar ki o zaman da 5 mbps'ye cikartirim Uydunet'i.

Gelismesi simdilik bitti ama, format son seklini aldi yani. Farkli seyler cikar elbet H.264'un yasadigi gibi (double-pass olayi mesela) ama gecen gun ITU formatin son seklini bir standart olarak kabul etti. Iste duyuru: http://www.itu.int/net/pressoffice/press_releases/2013/01.aspx#.UQOmA0rQvZs
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...