Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İrlanda ya da ingiltere'ye yerleşmek

aslanhan

Öne çıkan mesajlar

Merhabalar,
Türkiye'de özel sektörde yazılım uzmanı olarak 2008 yılından beri çalışmaktayım. 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şu an açık öğretim 4. sınıfta öğrenciyim. Orta seviyede ingilizce bilgisine sahibim. Mesleki ingilizce konusunda sorunlarım olmasa da konuşma konusunda sıkıntılar yaşayabilirim. Bunun sebebi de bir kaç yıldır ingilizceyi konuşma şeklinde kullanabileceğim bir durum oluşmadı.

Öncelikle amacım tercihen ingilizce konuşulan bir ülkede üniversite eğitimi almak. Tercihen İlgiltere, İrlanda, Kanada olabilir. Fakat başka bir ülkede olabilir. Bunun için kendime ufak bir bütçede ayırdım. Hem çalışmak hemde eğitim amacı ile gideceğim. Fakat uzun süreli (en az 2 yada 3 yıl) orada yaşamak gibi bir düşüncem var. Eğer mümkün olursa gideceğim yere yerleşmeyi de düşünüyorum. Bu yüzden iş bulup çalışabileceğim ve uygun fiyata üniversite eğitimi alabileceğim bir yer arıyorum. Eğer okul için dil kursu almam gerekecekse de ben 6 aylık bir dil kursunun benim için yeterli olduğu düşüncesindeyim. Fakat dediğim gibi amacım taşınmak. Git 1 yıl kurs al geri gel değil. Ayrıca Political Science gibi bir eğitim almak istiyorum.

Buradan sizlere sormak istediğim bazı şeyler var.

Birincisi sizce eğitim için tercih edebileceğim en mantıklı ülke (fiyat , kalite ve yaşam standartları olarak) hangisi olabilir ?

İkincisi böyle bir durumda gideceğim yerde iş bulma durumum ve çalışma durumum ne olur.

Çok büyük bir bütçem yok bu yüzden beni kısıtlayan konu bu. Yoksa Londra'da güzel bir üniversite de eğitim almak isterim elbet.

Birde üniversitede eğitim alabilmek için burs/kredi v.s. gibi imkanlarım var mı ? Ben iş konusunda başarılı olduğumu düşünüyorum. Hatta eğitim verebilecek seviyede yazılım bilgisine de sahibim. Tek eksik güzel bir ingilizce.

2 yıllık bir bölüm bitirmiş olmam ve var olan açıköğretim eğitimim göz önünde bulundurulursa her hangi bir üniversiteye geçiş v.s. yapabilir miyim?

Benim aklımdan geçen araştırdığım kadarı ile irlanda ingiltere ye göre biraz daha ucuz kalıyor. O yüzden irlanda'da 6 ay yada 1 yıl dil eğitimi alıp oradan ingiltere'ye geçmek yada irlanda'da üniversite eğitimine devam etmek gibi bir düşüncem var.

Kesin kararım Türkiye'den en az bir kaç yıl uzaklaşmak. Yurt dışında eğitim almak.

Not: Askerlik ile ilgili sorunlarım yok. Teşekkür ederim.
Sosyal ağlarda paylaş

Benim durumum tamamen seninki gibiydi. Bende 2 yıllık programlama bitirdim. Bende bitirdikten sonra direk açık öğretime kayıt oldum bende şu an 4. sınıftayım.
Ben bir ara yazılım mühendisliğine geçiş yaptım 1 ay ortama bakıp değmeyeceğini anlayınca bıraktım.
İlk mezun olduğumda lisansa tamamlarım ve dil de öğrenirim diye Londra ya gittim 7 ay filan kaldım toplamda.
Londra ile ilgili şunu söyleyeyim. Orada eğitim aldım diyenlerin çoğu şu şekilde eğitim alıyor: bir tane üniversite var mesela. Birde şehirlerde kurs gibi dershaneden bozma yerleri düşün. Gidiyorsun o dershane gibi yerlerde SÖZDE eğitim alıyorsun adın Londra da okumuş oluyor mezun olunca o kurumun anlaşmış olduğu üniversiteden diploman geliyor.
Bu sistem genelde mali durumu çok iyi olmayanlar için genelde işte biz türkler hintliler pakistanlılar uzakdoğu ülkeleri veya doğu avrupa ülkelerinden gelenler ve aynı zamanda orada çalışanlar aileden zengin olmayanlar veya devlet bursu ile gelmeyen öğrenciler için.

Eğer 12-13k ödeyecek paran varsa o zaman adam gibi bir üni ortamı görebilirsin. Aileden kalma paran yoksa hem oraya gidip günde 10 saat çalışırsın para kazanmak için ki iş bulup bulamayacağının da garantisi yok ki iş bulmak baya zorlaşmış son zamanlarda. Diğer ülkelerde de çok farklı olduğunu sanmıyorum. Normal insan gibi yaşamak istiyorsan aylık 1000 pound gereklidir. 12-13k o şekilde 12-13 de okula vereceksin ki bu şekilde bir parayı görebilmek için çok iyi bir iş bulabilmen ve işine göre artık günde baya baya saat çalışman gerek ne zaman okula gideceksin ne zaman ders çalışacaksın?

Bence değer mi kesinlikle değmez.

Peki üniversite okumana gerek var mı bence ona da gerek yok. Bu sene bitirsen yeter. Bende aynı ya 2. bir üniversite okusam mı okumasam mı diye çok düşündüm gittim de işte dikey geçiş ile ve gördüm ki cidden hiç bir şekilde gerek yok. Bu sonuçta benim fikrim.

Yurt dışına gitmek istiyor olabilirsin bende tekrar gitmek istiyorum ama okumak için değil bir şeyler üretmek ve yaşamak için belki 2. bir pasaport için. Yurt dışının matah bir şey olmadığını da gördüm. Hayatın çok kolay olmadığını da gördüm. Ama şunu da gördüm ki eğer insan olarak kendi değerini arttırmış biriysen orada her şey daha kolay. Bu üniversite diploması olabilir ki bence çok etkisi yok. Sağlam bir mesleki bilgi olabilir ki bu bence daha önemli.

Benim sana önerim açık kaynağa yönelmen. Açık kaynağa yönelirsen yurt dışındaki firmalardan iş teklifi alma şansın artar. Yani önerim üniversiteyi filan boş ver bu sene bitir. Şahıs olarak marka değerini yükselt. Yazılım blogu tutmaya başla hatta ingilizce olsun bu.
Böylelikle yabancı iş gücü kaynağı kullanan ülkelere giriş şansın olur mesela silikon vadisi uygun olabilir.

Diğer bir yol daha var o da girişimcilik. Bu benim seçtiğim yol ama herkese uygun olmayabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

eyvallah. acikcasi ilk onceligim universite egitimi bunu da dedigin gibi kotu bir universitede yapmak istemiyorum. aslinda istedigim uni 15 k gibi bir ucret istiyor buda baya zor hani dusunuyorum 1yil icin tl olarak 60 bin tl gibi bir paraya ihtiyacim olacak ki buda biraz zor.onun disinda girosimcilik vs ile kastin ank anlasmasi ise onu da dusunuyorum. su an tr de uzerinde calistigim bir projede var bu konuda belki birseyler yaparim fakat ne kadar paraya ihtiyacim olur vs bilgim yok brde sanirim ank antlasmasi calisma izni vermior ve illa para kazan diyor. bu biraz beni korkuttu. gierisimcilik konusunda daha once freelance de calistigim icin gorduklerimden dolayi korkularim var acikcasi. kendimi guvence altina almam gerekior. ayrica avrupa konusunda az da olsa turistik tecrubem var o yuzden biraz bilgi sahibiyim. sadece ne yaparim nasil yaparim kararsiz kaldim buraya yaziyorum. trden ayrilik kesin ama bu ayrilik ing mi olur baska bir yer mi bilemiyorum. ayrica .net ve php yani sira javascript konusundada tecrubelerim var. onun disinda bir takim sertifikalar iste. girisimcilik konusunda ne diyorsun peki.
yazdiklarin icin tesk. yazim hatalarim var kusuruma bakmayin.
Sosyal ağlarda paylaş

Girişimcilik konusunda dediğim yine programlama ile ilgili yani bir startup kurabilirsin veya böyle bir startup ın içine dahil olabilirsin. Ben üniversite eğitimini önermiyorum şu durumda kariyer değişikliği düşünmüyorsan. Kariyer değişikliği düşünüyorsan bile programlama becerinle baya para kazanmalısın ki yeni okuyacağın bölümü finanse edebil. Ondan sonra okuduğun bölüme odaklanırsın. Politik bilimlere ilgin varsa zaten LSE dengi okullarda okumalısın ki bir işe yarasın.

Bence programlamadan daha fazla para kazanmaya bak. Ünide bitsin bu sene.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...