Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Nikon lens önerileriniz (yorumlarınız)


paramecium

Öne çıkan mesajlar

Selam,

D600'e alışmaya, aşkımı ilerletmeye başladım. Zoom lens yerine, saplantılı bünyem prime yönünde beni iteklemeye devam ediyor.

Kendime bir yol haritası çizdim ve düşünce/tavsiye/yorum beklentisi içerisindeyim. Bu lensler yaz ortasında tamamlanmış olurlar diye tahmin ediyorum.

Mevcut lensim 24-85 f/3.5-4.5 ve almayı düşündüklerim:
- 20mm f/2.8D $510
- 50mm f/1.4G $400
- 85mm f/1.8D $430

24-85mm'i elden çıkartırım diye düşünüyorum.

Saygılar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi zoom lensten vazgeçilip tamamen prime lense dönülmez. Phaseone mı kullanıyosun derler adama :D

50 mm 1.8 ile başla en makulü o. Fiyatı da bunların yanında şaka gibi kalır. Mesela o 85 mm prime mükemmel bokehli bi lens, harika portreler çekersin. Ama elinde sadece prime olursa makinanın yeteneğini bir taraftan geliştirirken diğer taraftan kısıyorsun sonuçta. Esneklik iyidir. Ha yiyosa 24-70 2.8 al, ek olarak 85 mm prime al mesela sdf.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
24-85 tut elde. sokakta dolasirken, tatile giderken vb goturursun agirlik yapmaz.

85mm f1.8 al, portre cekim icin olmazsa olmaz. hele ki fx govde de 50mm ile portre cekmektense 85 ile cekmek cok daha iyi.

genis aci icin ne kadar genis o kadar iyi :)

20 ile eldeki 24mm arasi cok abarti fark yok ama mesela 14 veya 16mm civarina indiginde daglar kadar fark ediyor.



ben d800 aldiktan sonra bir tane 105mm micro f2.8 vr aldim, dunyalar benim oldu. :)

bir tane de 50mm f1.4g aldim ki zaten bende 50mm f1.8d vardi. neden aldin diye sormayin hehe. 1.8d cok daha hizli odaklama yapiyor ve daha hafif bi lens.

suan bende 3 tane prime lens 3 tane de zoom lens var.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

24-70mm açıkçası yemez, boyun kaslarım keza kol kaslarım da o derece güçlü değil :)

20mm'nin altını ilke etapta düşünmüyorum. İlk etapta 85mm'i alıp biraz daha kompozisyon ağırlıklı gitmek istiyorum. Lens ve makina aşinalığımı arttırıp 20mm ve 50mm'e ihtiyaç duyacak kıvama gelmek istiyorum. Hepsini bir anda kucağa alınca maymun iştahı yapmış olacağım. Ama ucuza kapatmak açısından da ABD'e giden birini denk getirmem zor oluyor, parayı denkleştirip 3ünü birden almam da gerekebilir.

Daha 2 gün önce Epson ile bastığım fotoğrafların renklerini tutturmayı başarabildim :D

Aklıma gelmişken hangi renk "dünyasını" kullanıyorsunuz; SRGB vs AdobeRGB?

@DynamicK
Lightroom için macro gibi bir şey var mı; seçili fotoğrafları otomatik olarak istediğim çözünürlüğe düşürecek falan. Makina malesef tek boy RAW çekiyor, keşke S-M-L imkânı sunsa RAW için de :

Saygılar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin

ben genelde Adobe RGB kullaniyorum nedeni de lightroom ve ps degmeden fotolarin hazir olmayacagini dusundugum icin. :) kamera icinde en ufak bi degisiklik yapmadan olabildigince natural cekip pc de her seyi ile islemek icin adobe rgb daha iyi.



lightroom da toplu kucultme ve watermark ekleme icin

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kafa karıştıracak bişey yok, renk algısı herkes için farklı olduğundan kabul görmüş birkaç renk gamut standardı var. AdobeRGB de bunlardan biri. Renkle işi olan her tür donanım, yazılım vs. bu gamutlara belli derecede uyumluluğa sahip. Yazılımda sıkıntı tabii yok direkt olduğu gibi kullanır ama özellikle ekranlarda ve printerlarda belli ölçüde bu gamutlara uyumlu olur.

Yani, kameranda colorspace/gamut adobeRGB olsun, lightroomda da aynı olsun (ki öyledir zaten varsayılan olarak) ilerde basmaya kalkarsan saçma sapan sonuçlar ortadan bir nebze kalkar. Çektiğini hatasız olarak görmek istiyosan Dell ultrasharp falan gibi ekranlardan almak gerekiyor zaten.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Ben ortalama üstü bir IPS almayı kafaya koydum da renk calibrasyonu kısmı adamı ürkütüyor.

Lightroom ile ayarlayıp Epson ile >10 adet çıktı aldım ama bir türlü renkleri tutturamadım. Monitörü calibre etmeye çalıştım, artık ne olduysa. Şu an istediğime en yakın çıktıyı alıyorum ama hâlâ tam olarak oturtamadım. Bir de printerın renk yönetimi ayarları falan var, ilk kez uğraşana çok garip geliyor :

Allah'dan deneme için 10x15cm kağıt kullanıyorum :D

Saygılar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
kozalak said:

Dyna,

makinedeki ve lightroomdaki renk ayarlarını adobeRGB olarak mı kullanalım diyosun? ben o renk işini anlamadım ya.


Makinede adobeRGB secili. Lightroom otomatikman goruyor bunu.

Fotolari editledikten sonra export asamasinda RGB e gecip JPG olarak export ediyorum. Kaliteyi daima max da birakarak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
ahim sahim bi fark yok. o nedenle spesifik bir nedenin yoksa sRGB devam et.

aradaki fark kabaca adobeRGB nin renk tonlarini daha yumusak gecisler ile yakalamasi. yani mesela adobergb de 10 tane turuncu tonu varsa srgb de 9 tane var diyelim.

hdr falan yaparken veya lightroom da deli gibi post-processing yapiyorken falan daha elverisli oluyor.

internette goruntulemek icin ise kesinlikle sRGB e cevirmek lazim.

baski icin adobeRGB ile raw cekmek en temizi. Ozellikle dergilere falan fotograf satacaksan bir nevi temel sartlardan birisi. 300dpi, uncompressed, adobe RGB, unsharpened vb olacak fotograf.

kafaya takmayin yani sonuc olarak. ben belli planlamalar neticesinde son 4-5 aydir adobe rgb e gectim. onun disinda hep srgb kullaniyordum. mesela jpg cekeceksem direk kameradan aktaracaksam srgb kullanirim cunku fazla editleme olmayacak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 7 ay sonra ...
Bunlar nasıl acaba?

http://www.amazon.co.uk/Tamron-10-24mm-3-5-4-5-Aspherical-Nikon/dp/B001FB6PJI/ref=sr_1_6?m=A3P5ROKL5A1OLE&s=photo&ie=UTF8&qid=1377454156&sr=1-6

http://www.amazon.co.uk/Sigma-10-20mm-f4-5-6-Nikon-Lens/dp/B0007U00XK/ref=sr_1_1?m=A3P5ROKL5A1OLE&s=photo&ie=UTF8&qid=1377453402&sr=1-1

d7000 in yaninda gelen lensi kullaniyordum uzun zamandir, ama dağ bayır dolaşmaya başlayacağım yakında. Fırsat bu fırsat değiştireyim diyorum landscape foto için
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Admin
klasik uygun fiyatli genis aci lensler ikiside. kiyaslarsam tokina f2.8 oldugundan dolayi ve foto kalitesinin daha iyi olmasindan dolayi uzun vadeli kullanilabilecek bir lens. ayrica fx e gecis yaparsan da uzun bir sure yine idare eder.

sigma ve tamron ise fiyatlari gayet uygun iki lens. kaliteleri de pek cok insani tatmin edecek kadar iyi. zoom araliklari tokina'ya gore daha iyi ama bu da demek oluyor ki daha cok distortion'a yol aciyor. ayrica genis aci lensleri genelde en genis acida kullanacagindan cok onem teskil etmiyor.

ben bugun tekrar alacak olsam yine tokina'yi alirdim herhalde.

ic mekan cekerken kamerayi sabitleyebilecek yerin yoksa f2.8 de cekip yine iyi sonuclar alabilirsin.

paran varsa tokina'yi al. butun bu lensler arasinda en iyisi. nikon'dan daha iyi.

fazladan verecegin parayi ufak da olsa onemsiyorsan o zaman tamron veya sigma'dan birisini alabilirsin.

genis aci ile cekim yapmak cok kolay olsa da iyi sonuc alabilmek icin epey tecrube lazim. cikip baya pratik yap sonra yolculuga cikarken yaninda gotur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...